تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۹

تهران - ایرنا - امروز ۱۶ اکتبر (۲۴ مهر) «روز جهانی غذا» نامگذاری شده است اما بحران غذایی که به موجب تلاقی بحران‌های ناشی از تغییرات آب‌وهوایی، درگیری‌ها و فشارهای اقتصادی بر جهان حاکم است، از یک سال دیگر، گرسنگی بی‌سابقه و قربانی شدن تعداد بیشتری انسان‌ها از این بلا خبر می‌دهند.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری پرنسا لاتینا، تعداد افرادی که در جهان از گرسنگی رنج می‌برند طی ماه‌های نخست سال ۲۰۲۲، از ۲۸۲ میلیون نفر به ۳۴۵ میلیون نفر افزایش یافت. بحرانی رو به وخامت که «برنامه جهانی غذا» به منظور مقابله با آن، به بلندپروازانه‌ترین برنامه در تاریخ خود رو آورد که پیشگیری از پیوستن میلیون‌ها نفر دیگر در جهان به سیل گرسنگان را در اولویت اهداف خود قرار می‌دهد.

تلاقی بحران‌های ناشی از تغییرات آب‌وهوایی، درگیری‌ها و فشارهای اقتصادی، دلایل اصلی است که به موجب آن‌ها کره زمین با مشکلات غذایی مواجه است.  

برنامه جهانی غذا در سال جاری میلادی، با افزایش کمک‌های غذایی، از ۱۱۱.۲ میلیون نفر به رکورد ۱۵۳ میلیون نفر تا اواسط سال رسید.

«دیوید بیزلی» مدیر برنامه جهانی غذا، این هفته اطمینان داد ما با یک بحران جهانی بی سابقه غذا مواجه هستیم و همه چیز نشان می‌دهد با وجود اینکه در سه سال گذشته، آمارهای گرسنگی در جهان بارها به اوج رسیده اند، هنوز بدترین‌ها در راه است.

وی خاطرنشان کرد: اجازه دهید واضح بگویم، همه چیز می‌تواند بدتر شود و بدتر خواهد شد مگر اینکه یک تلاش گسترده و هماهنگ برای رسیدگی به علل اصلی این بحران وجود داشته باشد. ما نمی‌توانیم یک سال دیگر را با ارقام بی‌سابقه گرسنگی تاب بیاوریم.

در حال حاضر، برنامه جهانی غذا و نهادهای بشردوستانه شریک این آژانس وابسته به سازمان ملل در پنج کشور افغانستان، اتیوپی، سومالی، سودان جنوبی و یمن با قحطی مبارزه می‌کنند.

نکته‌ای که می‌بایست همواره به خاطر داشت اینکه درگیری‌ها، آسیب‌پذیرترین افراد را در معرض گرسنگی قرار می‌دهد و این روزها، جنگ اوکراین نقشی اساسی در تشدید بحران گرسنگی در جهان ایفا می‌کند. جنگ اوکراین، تجارت جهانی را مختل کرده، هزینه‌های حمل‌ونقل را افزایش داده و کشاورزان را از دسترسی به ملزومات مورد نیاز محروم کرده است.

«با وجود اینکه در سه سال گذشته، آمارهای گرسنگی در جهان بارها به اوج رسیده‌اند، هنوز بدترین‌ها در راه است».

جنگ میان مسکو و کی‌یف در خاک اوکراین و جغرافیای مشخص این کشور اروپای شرقی در حال وقوع است اما بحران غذایی ناشی از این درگیری با برملا شدن آسیب‌پذیری تجارت جهانی به عنوان سنگ‌بنای جهانی‌شدن، توسعه‌نیافته‌ترین نقاط جهان را هدف قرار داده است.  افزایش بهای کالاهای اساسی پس از آغاز جنگ اوکراین که بالاترین افزایش نرخ ماهانه مواد غذایی در ۱۴ سال اخیر را نشان می‌دهد، گواه روشن میزان آسیب‌پذیری سنگ‌بنای جهانی‌شدن است: تجارت جهانی. جنگ بی‌سرانجام اوکراین و تحریم‌های بی‌محابای روسیه، زنجیره تامین گندم، کود و روغن‌های گیاهی که این غول اوراسیا بین ۱۵ تا ۲۵ درصد از تولید جهانی را عهده‌دار است، مختل کرده است.  

شدت تغییرات آب‌وهوایی به اندازه‌ای افراد در قاره‌های مختلف را تحت تاثیر قرار داده است که مردم حتی برای جبران پیامدهای فاجعه و بلایای طبیعی، زمان کافی ندارند. در حالی که قحطی در سومالی پیش‌بینی می‌شود، خشکسالی بی‌سابقه در شاخ آفریقا، افراد بیشتری را به سطوح هشداردهنده ناامنی غذایی سوق داده است.

از طرفی، مشکلات اقتصادی هر کشور به شکل کاهش ارزش پول، تورم و مشکلات بدهی همزمان با افزایش تهدید رکود جهانی سبب شده تا ظرفیت واکنش‌ دولت‌ها به شدت محدود شوند.

به نوشته نشریه لا وانگواردیا، به دلیل پیامدهای ویرانگر درگیری‌ها، تغییرات آب‌وهوایی و پیامدهای اجتماعی- اقتصادی بیماری همه‌گیر و بر اساس شاخص جهانی گرسنگی، جامعه بین‌المللی به دومین هدف توسعه پایدار یا همان گرسنگی صفر در سال ۲۰۳۰ دست نخواهد یافت.

بر اساس برآورد سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد این احتمال وجود دارد که حدود ۶۶۰ میلیون نفر تا سال۲۰۳۰ با گرسنگی روبه‌رو شوند.