به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه "فایننشال تایمز"، جنگ در اوکراین اتکای اتحادیه اروپا به منابع سوخت فسیلی روسیه را آشکار کرد، هرچند یک خط لوله نفتی که پیش از فروپاشی شوروی از سوی یوگسلاوی به عنوان رقیب شوروی توسعه پیدا کرد، ممکن است به کرواسی کمک کند تا بحران انرژی اروپا را برطرف نماید.
براساس مطلب درج شده در این روزنامه انگلیسی، زاگرب (پایتخت کرواسی) در حال حاضر راهبردهایی را در پیش گرفته که می تواند توانایی خط لوله نفت "آدریا" (خط لوله نفت خام است که به عنوان یوگسلاو هم شناخته می شود و در کرواسی، مجارستان، صربستان، اسلوونی و بوسنی هرزگوین قرار دارد) را دوبرابر کرده و به دو میلیون تن در ماه برساند. این امر می تواند راه نجاتی برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله صربستان و بوسنی، مجارستان، اسلواکی و اسلوونی باشد و اتکای آنها را به گاز روسیه کاهش دهد.
به گفته کارشناسان، این کشور در حال افزایش توانایی خود برای واردات گاز ذوب شده از ۲.۹ میلیارد متر مکعب موجود به ۶.۱ میلیارد متر مکعب در سال است و همزمان یک چرخه سرمایه گذاری مالی عظیم در انرژی بادی و خورشیدی این امکان را فراهم می کند تا در نهایت به یک صادرکننده انرژی پاک بدل شود.
کرواسی از مدت ها پیش از حمله روسیه به اوکراین شروع به تنوع بخشیدن به منابع انرژی خود کرده بود و مقدار فزاینده ای نفت از آذربایجان و قزاقستان وارد می کرد و واردات نفت از روسیه را به بیش از یک چهارم کل واردات خود در سال ۲۰۲۰ کاهش داد که کمترین میزان از سال ۲۰۰۳ به این سو بشمار می رود.
خط لوله آدریا امکان این را دارد که نزدیک به یک میلیون تن نفت در ماه انتقال دهد. مدیران این خط لوله به تازگی در بیانیه ای اعلام کرده اند که سرمایه گذاری مالی بیشتر برای دو برابر شدن ظرفیت، می تواند نیاز پالایشگاه های مجارستان، اسلواکی و صربستان را پوشش دهد.
«آندراس سیمونی» متخصص انرژی در مرکز انرژی جهانی شورای آتلانتیک اظهار داشت: اگر کرواسی ساخت پایانه "ال ان جی" را به تعویق نمی انداخت، می توانست عملکرد بسیار بهتری به عنوان یک مرکز واردات نفت و گاز محلی ارائه دهد.
وی افزود: کروات ها خیلی تاخیر داشته اند، این در حالی است که آمریکا به سرعت تولید ال ان جی را افزایش داده و اتحادیه اروپا نیز گاز را به عنوان سوخت جایگزین پذیرفته است. بنابراین استفاده از گاز همچنان ادامه دارد و کسی منتظر کرواسی نمی ماند؛ کشوری که می تواند گاز بسیار بیشتری را با آرزوهای بزرگتر انتقال دهد.
«دریزن جکسیک» مدیر موسسه انرژی "هاروجی پوزار زاگرب" نیز در این خصوص گفت که کرواسی با خط ساحلی طولانی در دریای آدریاتیک، پیشرفت سریع در زمینه انرژی خورشیدی و بادی را در برنامه دارد.
«جولیه دوماک» مشاور انرژی «زوران میلانوویچ» رئیس جمهوری کرواسی در این مورد تشریح کرد که دولت فدرال در نظر دارد ظرفیت انرژی خورشیدی را از ۱۶۰ مگاوات به ۷ گیگاوات برساند و توان بادی را از یک گیگاوات موجود به دو برابر افزایش دهد.
به گفته وی چنین طرح هایی به دولت این امکان را می دهد تا به هدف خود برای حذف تدریجی نیروگاه های زغال سنگ برسد، که هنوز ۴۰ درصد از انرژی مورد نیاز کشور را تامین می کنند. کرواسی مقرر کرده تا سال ۲۰۳۳ به این هدف دست یابد.
دوماک خاطرنشان کرد که ما در نهایت باید به صادر کننده سبز انرژی الکتریکی بدل شویم. لذا با در پیش گرفتن روند کنونی سعی داریم به این مهم دست یابیم.