یاسوج- ایرنا - روشندلان به عنوان بخشی از شهروندان جامعه مانند دیگر اقشار کمبودهایی برای زندگی ایده آل دارند اما مشاهده شماری از نابینایانی که با عبور از مشکلات موفقیت های چشمگیری کسب کرده اند نشان دهنده توانمندی های آنان است.

این شهروندان افزون بر محرومیت از لذت مشاهده زیبایی های دنیا از برخی موقعیت‌های اجتماعی و مشاغل نیز بخاطر معلولیت محروم هستند به عبارت دیگر روشندلان روزهای تاریکی را تجربه می کنند که تنها قسمتی از آن با عصای سفید جبران می‌شود.

یکی از روشندلان کهگیلویه و بویراحمد که موفقیت های زیادی را کسب کرده عرفان شیروان لک نویسنده و نوازنده موسیقی مشهور ساکن شهرستان گچساران است به طوری که اهدای بیش از ۷۵ لوح سپاس از سوی امور فرهنگی دستگاه های اجرایی مختلف در استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس به پاس تلاش هایش به او، اثبات می کند که تنها یک ادعای صرف نیست بلکه تجربه ای ارزشمند و شیرین است.

عرفان که هم اکنون ۲۲ ساله است و در سال سوم مقطع کارشناسی رشته روانشناسی تحصیل می کند با پشتکار توانسته پس از فراگیری موسیقی و نوشتن هفت کتاب به یکی از مشهورترین جوانان گچساران مبدل شود به طوری که کمتر شهروندی از ساکنان این شهرستان است که او را نشناسد.

مشاهده جهان با چشم دل تنها یک تعبیر شاعرانه نیست بلکه آن چیزی است که عرفان روشندل داستان ما آن را به عینه اثبات کرده است، او که در سن هفت سالگی پا به دنیای نویسندگی گذاشته تا زمان حاضر هفت کتاب در موضوعات مختلف نگاشته است.

عرفان شیروان لک که در زمان کودکی به علت یک بیماری بینایی خود را از دست داده با قبول محدودیت های جسمانی حصار تیرگی ها را در هم شکسته و خوب دیدن را در بلبشوی چراغ های دنیای امروز به هم سن و سال های خود می آموزد.

در آثار این نویسنده روشندل ردپایی از محدودیت های جسمانی او دیده نمی شود به طوری که در کتاب دل نوشته های عرفان توصیف او از طبیعت مانند طنین صدای آب‌های روان و بوی خوش عطر گل ها آنچنان خواننده را مسحور می کند که گویا بهتر از هر کسی جذابیت های طبیعی را تجربه کرده است.

دل نوشته‌های عرفان و ماجراهای هیراد شهر هرکدام در ۲ جلد ، کتاب داستان‌های کودکان و نوجوانان، خرس قهوه ای و یک شب عجیب از آثار منتشر شده این نویسنده جوان است.

مهمترین مشکل روشندل موفق

عرفان اشتغال را مهمترین مشکل زندگی روشندلان می داند و می گوید که هر چندقانون اختصاص سه درصد اشتغال به معلولان در برخی دستگاههای اجرا می شود اما در دیگر دستگاه ها چنین چیزی اعمال نمی شود و این در حالی است که نابینایان و کم بینایانی از دانشگاه های مختلف فارغ التحصیل شده اند، اما بیکار هستند.

او به مشکلات خود برای فراگیری خط بریل در سن کودکی اشاره می کند و می گوید: برای رسیدن به موفقیت راه پرسنگلاخی را پیمایش کرده است اما هیچ گاه امید خود به کمک خداوند متعال برای دستیابی به هدف را از دست نداده ام.

شیروانی لک ، با یادآوری اینکه از هفت کتابی که نگاشته ۶ جلد آن منتشر شده و یک جلد دیگرش به دلیل نداشتن پول چاپ نشده گفت: روشندلان نویسنده غیر از مشکلات دیگر همکاران خود با محدودیت های جسمانی روبه رو هستند که کار را برایشان سخت تر کرده است.

نویسنده جوان قصه ما با اشاره به اینکه پدرش تاکنون با گرفتن تسهیلات برای انتشار کتاب هایش پشتیان او بوده و مادرش نیز با تلاش هایش در انتخاب راه درست معلم اصلیش بوده با فروتنی می گوید: همه موفقیت هایش مدیون معلمان و خانواده ام است.

دیگر مشکلات روشندلان

نایب رییس انجمن نابینایان گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: پایین بودن کیفیت تجهیزات مورد نیاز روشندلان از مهمترین موانع زندگی آسان این قشر از معلولان است.

صالح الماسی افزود: اگرچه ابرازی مانند ساعت گویا،عصای سفید، تجهیزات آموزشی با کمک بهزیستی برای روشندلان تامین می شود اما پس از راه اندازی سامانه ثبت این محصولات بی کیفیت شده است.

وی تاکید کرد: این سامانه که چند سالی است راه اندازی شده  تنها امکان بارگذاری اجناس ارزان قیمت در آن وجود دارد.

نایب رییس انجمن نابینایان گچساران تصریح کرد: غیراستاندارد بودن خط کشی های مخصوص روشندلان از دیگر مشکلاتی است که همواره این قشر از معلولان نسبت به آن گلایه دارند.

الماسی تعیین یک مشاور برای توجه بیشتر به مشکلات همه معلولان به ویژه روشندلان در فرمانداری و شهرداری را از نیازهای این قشر دانست.

رییس انجمن نابینایان گچساران با اشاره به سفر ۲ نفر از نمایندگان جامعه معلولان گچساران به تهران ،نشست با رییس سازمان بهزیستی کشور و مطرح شدن مشکلات این قشر ابرازامیدواری کرد: به همت مسوولان شاهد کاهش مشکلات زندگی مشکلات مذکور باشیم.

علی شیوا مهر تاکید کرد: اعزام  ۴۵ نفر از روشندلان به مشهد مقدس از مهمترین برنامه های امسال بهزیستی برای حمایت از معلولان است.

شمار روشندلان و خدمات

معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی کهگیلویه وبویراحمد گفت: بیش از ۲ هزار نابینا و کم بینا در این استان از خدمات بهزیستی در قالب مستمری و غیرمستمری بهره‌مند هستند.

کریم رهیده تاکید کرد: اعطای وسایل کمک توان بخشی و کمک آموزشی، هزینه تحصیل و ایاب و ذهاب،  و استفاده از تسهیلات اشتغالزایی و معافیت امتیازات آب، برق و گاز از خدمات بهزیستی به نابینایان است.

وی بیان کرد:اولویت اصلی در بخش توان بخشی نابینایان، توانمندسازی این قشر است که در حال اجراست و در کنار پیگیری‌های درمانی مهارت آموزی، سوادآموزی و اشتغال از برنامه‌های مهم بهزیستی است.