**رضایی در دیدار با آل ثانی: محدودیتی برای افزایش روابط با قطر وجود ندارد
معاون اقتصادی رئیسجمهور تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران برای توسعه و افزایش مناسبات و همکاریهای راهبردی با کشورهای همسایه به ویژه قطر آمادگی کامل دارد و برای افزایش روابط هیچ محدودیتی وجود ندارد.
«محسن رضایی» در سفر به قطر که با هدف گشایش نمایشگاه توانمندیهای ایران در دوحه انجام شده، در دیدار با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر این کشور گسترش روزافزون همکاریهای تهران - دوحه در زمینههای مختلف را ضروری دانست و اظهار داشت: با توجه به دستور آیتالله رئیسی برای اجرای کامل توافقات دو جانبه، هیچ محدودیتی برای افزایش روابط با قطر وجود ندارد.
معاون اقتصادی رئیسجمهور با اشاره به حجم مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور خاطرنشان کرد: زمینههای فراوانی برای توسعه چشمگیر تجارت بین ایران و قطر در بخشهای مختلف باید فعال و برخی موانع موجود در این راه برطرف شود.
رضایی با آرزوی برگزاری موفق جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، گفت: جمهوری اسلامی ایران مانند گذشته آمادگی هر نوع کمک به دوستان قطری برای برگزاری هرچهبهتر این رویداد مهم را دارد.
«شیخ تمیم بن حمد خلیفه آل ثانی» امیر قطر نیز در این دیدار بر لزوم توسعه روابط ایران و قطر در همه عرصهها تأکید و تصریح کرد: گسترش و افزایش روابط تجاری و اقتصادی دوحه - تهران با توجه به اشتراکات تاریخی و فرهنگی بسیار مهم است.
امیر قطر در همین راستا خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف توسعه یابد.
**هیل: احیای برجام ناقوس مرگ پیمان ابراهیم را به صدا در می آورد
نویسنده تارنمای آمریکایی هیل در تحلیلی نوشت که دولت بایدن با وجود ناآرامی های اخیر در ایران همچنان به دنبال بازگشت به برجام است و چنین امری به مرگ معاهده های میان رژیم صهیونیستی و همسایگانش موسوم به پیمان ابراهیم، می انجامد.
اریک مَندِل بنیانگذار آمریکایی موسسه "شبکه اطلاعات سیاسی خاورمیانه" با انتشار مقاله ای در تارنمای هیل به طرح این پرسش پرداخت که بازگشت به برجام برای دولت بایدن مهم تر است یا تقویت معاهده های ابراهیم میان اسرائیل و همسایگان عربش؟
در این تحلیل آمده است: شکی نیست که بایدن به برجام اولویت داده اما آیا این بدان معناست که در صورت توافق ایران و آمریکا پس از انتخابات میاندوره ای کنگره، ناقوس مرگ برای معاهده های دو ساله ابراهیم به صدا در می آید؟
به ادعای نویسنده این مطلب، دولت بایدن با وجود اعتراض های اخیر در ایران به رهبری آن کشور پیام داده که تمایل دارد تا به برجام بازگردد. موفقیت سیاست خارجی بایدن در بازگشت به برجام به شدت دوام معاهده های ابراهیم را تحت تاثیر قرار می دهد.
به نوشته مندل، نطفه این معاهده ها در سال ۲۰۲۰ بسته شده و هدف اصلی آن مقابله با "توسعه طلبی ایران" بود. نویسنده مدعی شد که بازگشت آمریکا به برجام بدون در نظر گرفتن رفتار ایران یا نقض برجام از سال ۲۰۱۵ به تضعیف اعتماد امضاگنندگان معاهده ابراهیم به آمریکا و دوام آن می انجامد.
این مطلب می افزاید: موفقیت و شکست برجام و پیمان ابراهیم به یکدیگر مرتبط است. تقویت یکی به منزله افول دیگری است. دولت بایدن تلاش کرده تا هر دو توافق را حفظ کند. در مارس ۲۰۲۲ آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در سفر به سرزمین های اشغالی در اجلاسی به همراه وزیران امور خارجه ۶ کشور عربی شرکت کرد تا حمایت واشنگتن از معاهده های اسرائیل و اعراب را نشان دهد.
با این حال دولت بایدن تصمیم گرفته تا سرمایه دیپلماتیک خود را صرف جذب دیگر کشورهای عربی به این معاهده نکند.
به ادعای مندل، نگرانی مشترک از تهدید ایران و قدرت روز افزون آن، سنگ بنای پیمان ابراهیم بود. با این حال با خروج آمریکا از منطقه و صدها میلیارد دلار منفعت احتمالی ایران از احیای برجام، منطق باقی ماندن در این معاهده رنگ می بازد.
به اعتقاد این نویسنده، کشورهای منطقه رویکرد انتظار را در پیش گرفته اند تا ببینند برجام احیا می شود یا خیر. اگر چنین شود، معاهده های ابراهیم پایان خواهد یافت. کشورهای جدید به آن نمی پیوندند و کشورهای عضو نیز برای آنکه ایران را با خود دشمن نسازند، قید عادی سازی روابط با اسرائیل را خواهند زد.
**اروپا به دنبال وضع تحریمهای جدید علیه ایران/ بهنام حقوق بشر به کام اغتشاشگران
وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی درحالی به بهانه مسائل حقوق بشری درصدد وضع تحریمهای جدید علیه ایران هستند که مقام های کشورمان نسبت به تبعات هرگونه رفتار مداخله گرایانه خارجی هشدار داده است.
بیش از یک سال و نیم از جلسه نمایشی شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا درخصوص حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی در نوار غزه و جنایاتی که منجر به شهادت ۲۳۰ فلسطینی از جمله ۶۵ کودک، ۳۹ زن و ۱۷سالمند شد میگذرد.
دیپلماتهای ارشد ۲۷ کشور اروپایی پس از ساعتها بحث و بررسی در چارچوب یک جلسه اضطراری، حتی بر سر صدور یک بیانیه مشترک توافق نکرده و جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ناچار مقابل دوربین رسانهها حاضر شد تا ارزیابی خود را از برآیند جلسه ارائه کند.
او بدون محکومیت جنایات ددمنشانه صهیونیستها خواستار برقراری آتشبس شد و به بیان این جمله بسنده کرد که «اولویت با توقف خشونتها و اجرای آتش بس است».
اما امروز بورل با ژست دفاع از حقوق بشر در ایران، از بسته تحریمی جدید علیه کشورمان در حمایت از حوادث اخیر خبر داد که در دست بررسی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا قرار دارد. او در آستانه نشست شورای وزیران ابراز امیدواری کرد که تحریمها در جلسه امروز تصویب شود.
بورل ادعا کرد: این بسته تحریمی (از قبل) مورد بحث قرار گرفته و آماده شده است و اطمینان دارم که امروز تصویب میشود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره ادعای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین نیز گفت که این موضوع در جلسه امروز مورد بحث قرار خواهد گرفت. وی عنوان کرد: ما به دنبال شواهد محکمی در این زمینه خواهیم بود که ایران با قویترین لحن ممکن آن را رد کرده است.
وزیر امور خارجه فنلاند نیز ادعای نخنمای نگرانی از وضعیت حقوق بشر در ایران را تکرار کرد.« پکا هاویستو» که جمعه گذشته در گفتوگو با حسین امیرعبداللهان وزیر امور خارجه کشورمان در جریان ابعاد اغتشاشات اخیر قرار گرفت، صبح دوشنبه ادعا کرد: ما بشدت نگران خشونت علیه اعتراضات مسالمت آمیز در ایران هستیم و امیدوارم امروز وزرا مراتب همبستگی خود را با آنهایی که به طور مسالمت آمیز در ایران اعتراض و از حقوق مدنی خود دفاع میکنند، ابراز کنند.
وی افزود که اروپاییها برای تحریم کسانی که به ادعای او جرائمی را علیه مردم ایران مرتکب شدهاند آماده است. این مقام فنلاندی درباره ادعای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین نیز مدعی شد: قویا حمایت نظامی ایران از روسیه را در قالب ارسال پهپاد محکوم میکنیم.
در همین پیوند وزیر امور خارجه لوگزامبورگ بحث تحریمها را فراتر از مسائل حقوق بشری برد و از وضع تحریمهای بیشتر در صورت دخالت ایران در جنگ اوکراین خبر داد. وی ادعا کرد که در صورت محرز شدن این ادعا «بحث محدود به تحریم چند مقام ایرانی نخواهد بود. »
این اظهارات درحالی مطرح میشود که وزیر امور خارجه کشورمان در روزهای اخیر مواضع شفاف ایران را، هم درخصوص تحولات اوکراین و هم در زمینه حوادث داخل کشور در تماسهای تلفنی با طرفهای اروپایی تشریح کرده است.
حسین امیرعبداللهیان جمعه گذشته به همتای فنلاندی گفت: برغم کمکهای نظامی برخی کشورها به اوکراین، ما هیچ گونه تسلیحاتی به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین ارسال نکرده و نخواهیم کرد زیرا معتقدیم راه حل این بحران سیاسی است و هرگونه حمایت تسلیحاتی از طرفین، فرصت صلح را به تأخیر می اندازد.
وی در مورد تحولات داخلی کشورمان نیز اظهار داشت: توجه به حقوق زنان در جمهوری اسلامی ایران برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است و هم اکنون زنان در بخش های مختلف دانشگاهی، علمی، پزشکی، آموزشی، اداری و فناوری در حال ایفای نقش بسیار موثری می باشند.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطر نشان کرد: بخشی از اتفاقات اخیر در ایران تظاهرات مسالمت آمیز است که ما طبق قانون اساسی کشور از آن حمایت می کنیم و طرح مسالمت آمیز مطالبات مردم را حق قانونی آنان می دانیم و همواره به آن توجه کرده و پاسخ داده ایم.
امیرعبداللهیان در عین حال افزود: اما در این میان برخی اغتشاش گران با هدایت خارجی و تحریک شبکه های تلویزیونی خارجی، اقدام به تخریب اموال عمومی و حمله به مردم و پلیس با سلاح گرم و سرد کردند که این اقدامات در هیچ کجای دنیا پذیرفته نیست.
وزیر امور خارجه با یادآوری حوادث داخلی آمریکا و ماجرای اشغال کنگره، خاطرنشان کرد: مدت ها اینترنت در آمریکا بر روی مردم قطع شد و حتی صفحات شخصی مجازی رییس جمهور وقت آمریکا با توجیه امنیت ملی بسته شد. آیا شورای وزیران اروپا در آن زمان ابراز نگرانی کرد؟
جمهوری اسلامی ایران طرفهای اروپایی را به اتخاذ رویکرد عقلانی دعوت کرده و نسبت به تبعات اقدامات شتابزده هشدار داده است. ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ساعاتی پیش در کنفرانس خبری تصریح کرد که طرفهای اروپایی «باید بدانند در مورد ایران صحبت میکنند، کشوری که مقتدر و مسئولیت پذیر است و کشوری است که در صورت رفتار عقلانی و منطقی میتواند مهم ترین شریک برای صلح و ثبات در منطقه باشد. »
وی هشدار داد: «ما آنها را به پرهیز از رفتارهای مداخله گرایانه دعوت میکنیم اما در صورت رفتارهای مداخله گرایانه، ایران واکنش متقابل و متناسب نشان خواهد داد و در مورد تمام کشورهای اروپایی صدق میکند.»
**اعتصابات عرضه بنزین را در فرانسه کاهش داد
الیزابت بورن نخستوزیر فرانسه گفت: میزان عرضه بنزین در ایستگاههای خدمات فرانسه در آخر هفته به دلیل اعتصاب چند هفتهای شرکت توتال کاهش بیشتری پیدا کرد.
بورن نخست وزیر فرانسه در مصاحبهای با کانال تلویزیونی فرانسوی TF۱ گفت: حدود ۳۰ درصد از جایگاههای پمپ بنزین دستکم در یکی از سوختها مشکل عرضه دارند.
بورن در ادامه افزود: تخفیف عمومی قیمت سوخت در پمپ بنزینها که در واکنش به افزایش قیمت جهانی نفت اعمال شده بود تا اواسط نوامبر تمدید میشود.
نخست وزیر فرانسه خاطر نشان کرد که با پاتریک پویان مدیرعامل شرکت توتال انرژی گفت و گو کرده و او با تمدید تخفیف اضافی ۲۰ سنت برای هر لیتر بنزین موافقت کرده است.
دادههای وزارت انرژی فرانسه در روز شنبه نشان داد که ۲۷.۳ درصد از پمپ بنزینهای این کشور با مشکل عرضه مواجه هستند که نسبت به روز جمعه ۲۸.۵ درصد و روز چهارشنبه ۳۰.۸۵ درصد کاهش داشته است.
معترضان فرانسوی روز یکشنبه با درخواست افزایش دستمزد، دریافت مالیات بیشتر دولت از سودهای بادآورده و دیگر اقدامات برای کاهش گزش تورم فزاینده، هم زمان با درخواست احزاب چپ گرا و اتحادیه های کارگری برای افزایش فشار بر دولت امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در پاریس راهپیمایی کردند.
این تظاهرات در پی اعتصابها در پالایشگاهها و ذخیرهگاههای سوخت برپا شد که موجب کمبود مزمن سوخت به ویژه بنزین، خشم رانندگان و قرار گرفتن دولت مرکزگرای مکرون در موضع دفاعی، برپا شده است.
**وزیر بهداشت آلمان از احتمال تعطیلی بیمارستانها به خاطر بحران سوخت خبر داد
کارل لوتریاخ وزیر بهداشت آلمان یکشنبه شب هشدار داد که شاید بیمارستانها به خاطر بحران سوخت و تورم کنونی تعطیل شوند.
لوتریاخ به خبرگزاری"ARD" گفت که بیمارستانها در شرایط خاصی قرار دارند، چرا که اگر به سرعت و به صورت جدی به داد آنها نرسیم، تعطیل خواهند شد.
وی افزود روز سهشنبه با کریستین لیندنر وزیر دارایی آلمان در خصوص میزان و اقداماتی که میتوان برای کمک به بیمارستانها انجام داد، گفت وگو خواهد کرد.
وزیر بهداشت آلمان خاطرنشان کرد: صحبت از تشکیل صندوق ویژه [مالی] به سبک آنچه برای ارتش آلمان رخ داد، نیست، چرا که نمیتوانیم برای هر بخشی یک صندوق ویژه [برای کمک مالی] ایجاد کنیم.
در همین راستا، کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا، قیمت هیزم و چوب در آلمان به دلیل ادامه بحران انرژی ۸۵.۷ درصد افزایش یافت.
اداره آمار آلمان در بیانیهای که اول مهرماه منتشر شد، اعلام کرد: افزایش قیمت هیزم و گلولههای چوب در درجه اول ناشی از افزایش تقاضا است، زیرا بسیاری از آلمانیها به این کالاها به عنوان راههای جایگزین برای گرم کردن خانههایشان در بحبوحه افزایش قیمتهای گاز، نفت و برق روی آوردهاند.
بحران هزینههای زندگی بر اثر بالا رفتن قیمتهای انرژی با نزدیک شدن به فصل سرد زمستان، نگرانی را در میان اروپاییها افزایش داده و شهرهای اروپایی را هرچه بیشتر در کمین وقوع ناآرامیهای اجتماعی و اعتراضها قرار میدهد.
یک نظر سنجی جدید در کشورهای فرانسه، آلمان، انگلیس و لهستان نشان میدهد بسیاری از اروپاییها نگران هستند که تورم بالا بر اثر بحران انرژی منجر به ناآرامی اجتماعی، اعتراض های خیابانی و اعتصاب شود.
بر اساس نظرسنجی «یوگاو (YouGov)»، هزینه زندگی این روزها به مهم ترین مساله برای اروپاییها تبدیل شده است. اکثریت افرادی که درچهار کشور مزبور در نظرسنجی شرکت کردند درباره افزایش احتمال ناآرامی های اجتماعی در ماههای آتی نگران هستند. در فرانسه، ۴ نفر از ۱۰ نفر میخواهند شاهد بازگشت جنبشهای اعتراضی جلیقه زردها باشند.
اروپاییها همچنین مساله بحران انرژی را به وضوع در زندگی روزانه خود احساس کرده اند. طبق نظرسنجی صورت گرفته، از هر پنج نفر یک نفر از پس اندازهای خود کم کرده در حالیکه از هر ۱۰ نفر یک نفر یخشی از وعدههای غذایی خود را حذف میکند.
اکثریت افراد در این نظر سنجی معتقدند که این یک بحران کوتاه مدت نیست درحالیکه بسیاری هم هیچ پایانی را در چشم انداز آینده برای آن نمیبینند. اکثرا در لهستان و آلمان گفتند که آنها در حال خرید برای مواجهه بهتر با شرایط پیش رو هستند. برخی دیگر نیز قصد دارند مصرف گرمایش را به علت قیمتهای بالای انرژی، کاهش دهند.
طبق این نظرسنجی، مردم در چهار کشور اروپایی ذکر شده، اعتماد کمی به قابلیت دولتها برای مدیریت این بحران دارند.
در پی جنگ اوکراین ، حمایت اتحادیه اروپا از کیف و اعمال تحریمهای گسترده علیه روسیه، بحران گاز و نفت پیش آمد.
اروپا در تلاش است تا وابستگی خود را به تامین انرژی از روسیه قطع کند تا قدرت مسکو را برای تامین مالی جنگ کاهش دهد اما این اقدام ممکن است به اندازه کافی با سرعت انجام نشود.
در این رابطه، هفت کشور صنعتی جهان-موسوم به گروه هفت- موافقت کردهاند که سقف قیمت برای نفت روسیه تعیین کنند؛ هدف از این اقدام محدودکردن منابع مالی روسیه در جنگ با اوکراین است.
روسیه هم گفته است از فروش نفت به کشورهایی که این محدودیت را به اجرا در آورند، خودداری خواهد کرد.
**سالیوان: بایدن برنامهای برای دیدار با ولیعهد عربستان در اجلاس گروه ۲۰ ندارد
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: جو بایدن، رئیسجمهور این کشور هیچ برنامهای برای دیدار با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در نشست آتی گروه ۲۰ در اندونزی ندارد.
به دنبال تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید روزانه نفت، اختلافات میان آمریکا و عربستان وارد تنش جدیدی شد و دولت بایدن نسبت به اقدامات تلافی جویانه دموکراتهای خشمگین کنگره ابراز آمادگی کرده است.
با آمادگی نمایندگان دموکرات کنگره برای اقدام تلافی جویانه علیه عربستان، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: رئیسجمهور نمیخواهد سریع عمل کند.
سالیوان به سیانان گفت: بایدن روشمند و استراتژیک عمل میکند و وقت خود را صرف مشورت با اعضای هر دو حزب میکند و همچنین فرصتی برای کنگره برای بازگشت دارد تا بتواند شخصاً با آنها بنشیند و گزینهها را بررسی کند.
تقریباً بلافاصله پس از تصمیم اوپک برای کاهش تولید نفت، کاخ سفید اعلام کرد که بایدن با کنگره درباره ابزارها و اختیارات بیشتری برای کاهش کنترل اوپک بر قیمتهای انرژی مشورت خواهد کرد. این اظهارات به طور گسترده به عنوان تهدیدی برای حمایت از لایحه مورد حمایت هر دو حزب اوپک از لایحه ضد اوپک موسوم به نوپک تفسیر شد که میتواند پایان کارتل اوپک باشد.
این لایحه کشورهای اوپک را در معرض قوانین ضد انحصار به منظور شکستن قیمت نفت از کنترل چند کشور قرار میدهد. در صورت تصویب، این لایحه مصونیت اعضای اوپک و شرکتهای نفتی آنها را لغو میکند و از آنها به دلیل تبانی برای افزایش قیمتها شکایت میکند.
کمیته سنای آمریکا در ماه مه این لایحه را تصویب کرد. اما برای تبدیل شدن به قانون، هنوز باید از سد سنا و مجلس نمایندگان عبور کند و توسط رئیس جمهور امضا شود.
**روسیه: ۱۰۰ تروریست در شمال غرب سوریه کشته شدند
نایب رییس مرکز آشتی روسیه در سوریه یکشنبه شب اعلام کرد در حمله جنگندههای روسیه به پایگاه آموزشی نیروهای تروریستی در شمال سوریه، ۱۰۰ تن کشته شدند.
ژنرال "اولیگ یگوروف" معاون مرکز روسی آشتی در سوریه اعلام کرد که که در مناطق شمال غرب سوریه که در کنترل ترکیه قرار دارد، درگیری میان نیروهای مسلح در دو منطقه "عفرین" و "اعزاز" همچنان ادامه دارد.
یگوروف گفت: برای مقابله با گروهکهای تروریستی، نیروهای هوایی روسیه اقدام به بمباران یک پایگاه آموزشی واقع در یک کیلومتری شمال شرق شهرک "قطمه" و مرکز فرماندهی غیر قانونی آنان کرد.
وی افزود، مرکز فرماندهی، انبار سلاح، مهمات و قرارگاه این پایگاه به صورت کامل تخریب شد که از آن جمله میتوان به ۱۵ خودرو به همراه دوشکا و سکوهای پرتاب [موشک] اشاره کرد.
۲۸ شهریورماه نیز این مرکز از کشته شدن ۴۵ تروریست در استان ادلب در شمال غرب سوریه خبر داده بود.
در حمله نیروی هوایی ارتش روسیه در ۱۷ سپتامبر، به مرکز تجمّع سازمان تروریستی جبهه النصره در اطراف روستای "الشیخ یوسف در استان ادلب، ۴۵ تروریست کشته شدند.
این بیانیه اعلام کرد: در میان این ۴۵ نفر نام دو سرکرده میدانی جبهه النصره از جمله بلال سعید و ابو دجانه الدیری نیز دیده میشود.
داعش و دیگر گروههای تروریستی سال ۲۰۱۷ پس از چهار سال عملیات تروریستی گسترده در سوریه و عراق و اشغال بخشهای عمده از این دو کشور متلاشی و شکست خورد، اما با این وجود هنوز هستهها و بقایای آن در عراق و سوریه دست به عملیات علیه غیرنظامیان و نیروهای امنیتی میزنند.
**پاسخ دبیرکل اوپک در خصوص بازنگری در تصمیم اخیر برای کاهش تولید نفت
هیثم الغیص دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت [اوپک] یکشنبه شب در باره بازنگری این سازمان درخصوص تصمیم برای کاهش تولید نفت گفت: تصمیمات اوپک پلاس انعفاط پذیر است و وزیران این سازمان میتوانند در صورت لزوم و ضرورت، به صورت فوری نشست داشته باشند.
الغیص که برای یک سفر سه روزه به الجزایر رفته است، در کنفرانس مطبوعاتی که با محمد عرقاب وزیر انرژی الجزایر سخن میگفت، تأکید کرد که تصمیم اوپک پلاس موافق با پیش بینی تحولات بازار جهانی اتخاذ شده است.
وی گفت که نظارت مداوم بر بازارها جریان دارد و براساس آنها تصمیمات آینده و براساس نیاز بازار گرفته می شود.
دبیرکل سازمان اوپک اظهار کرد: نشانههای روشنی از کاهش فعالیت بازار نفت وجود دارد، چرا که سال آینده، اروپا و آسیا دچار رکود است و این مسأله تقاضا برای انرژی را تحتالشعاع قرار خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد که اوپک به دنبال رسیدن به قیمت مشخصی برای نفت نیست، بلکه هدف آن تعادل میان عرضه و تقاضاست.
الغیص ادامه داد: سازمان اوپک برای رسیدن به تعادل در بازارهای جهانی نفت، از خودگذشتی بیسابقهای نشان داده است.
وی درپاسخ ضمنی به ادعای آمریکا مبنی بر این که تصمیم اوپک پلاس با نظر عربستان و برای همراهی با روسیه صورت گرفته است، گفت که تصمیم برای کاهش تولید نفت با اجماع تمام اعضا اوپک پلاس گرفته شده است.
«خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان نیز یکشنبه شب در این خصوص موضع گیری کرد و ضمن رد اتهام حمایت کشورش از روسیه برای کاهش تولید نفت، گفت که از این اتهام بهت زده شده است.
پیش از این نیز «فیصل بن فرحان» در این باره گفته بود: تصمیم اوپک پلاس یک تصمیم اقتصادی است و با اجماع کشورهای عضو گرفته شده است.
وزیر امورخارجه عربستان همچنین گفت که همکاریهای نظامی میان ریاض و واشنگتن در خدمت منافع دو کشور است.
پیشتر جان کربی سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در حال ارزیابی مجدد مناسبات واشنگتن با ریاض درپی تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت است.
کربی گفت که بایدن از تصمیم اوپک پلاس مایوس شده و آماده همکاری با کنگره برای بررسی این مساله است که این مناسبات در آینده چگونه باید باشد.
این سخنان پس از آن مطرح شد که باب منندز رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا خواستار قطع همکاری با عربستان از جمله در زمینه فروش سلاح به ریاض شد.
گروه اوپک پلاس چهارشنبه گذشته اعلام کرد که تولید نفت خود را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش میدهد و این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب میشود؛ با واکنش تند مقامهای آمریکایی مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در کشور خود هستند.
قیمت نفت خام برنت با انتشار این خبر بیش از یک درصد افزایش یافت و به نزدیک ۹۳ دلار در هر بشکه رسید و قیمت نفت آمریکا نیز با ۱.۵ درصد افزایش، به ۸۷.۷۵ دلار رسید.
این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر، حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر میکند.
تحلیلگران سیتی بانک گفتهاند، افزایش قیمت نفت با کاهش قابل توجه تولید این محصول میتواند دولت بایدن را در آستانه انتخابات میان دورهای کنگره عصبانی کند.
این تحلیلگران با اشاره به لایحه مقابله با انحصارطلبی آمریکا علیه اوپک عنوان کردند که تصمیم جدید اوپک پلاس میتواند واکنشهای سیاسی بیشتری را از سوی آمریکا برانگیزد که شامل آزادسازی بیشتر ذخایر استراتژیک و نیز گسترش لوایح نوپک (علیه اوپک) است.
پیش بینی بانک جی پی مورگان نیز نشان داده که واشنگتن اقدامات متقابلی از جمله آزادسازی ذخایر بیشتر نفت را در دستور کار قرار میدهد.
**تایوان: از حاکمیت خود عقب نشینی نخواهیم کرد
دفتر ریاست جمهوری تایوان یکشنبه شب اعلام کرد که تایپه از حق حاکمیت یا مصالحه بر سر آزادی و دموکراسی عقب نشینی نخواهد کرد و مردم آن آشکارا با طرح پکن مبنی بر مدیریت «یک کشور، دو نظام» برای تایوان مخالف هستند.
دفتر ریاست جمهوری تایوان چند ساعت پس از سخنرانی شی جی پینگ رئیس جمهور چین در افتتاحیه کنگره حزب کمونیست در پکن که اعلام کرد حل مسئله تایوان به عهده مردم چین است و چین هرگز از توسل به زور بر سر تایوان چشم پوشی نخواهد کرد، در بیانیهای واکنش نشان داد.
در بیانیه دفتر ریاست جمهوری تایوان آمده است که حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان و منطقه مسئولیت مشترک دو طرف است و دیدار در میدان جنگ یک گزینه نیست.
رئیس جمهور چین روز یکشنبه همزمان با افتتاح کنگره ملی حزب خلق چین خواستار توسعه سریعتر نیروهای مسلح چین شد.
شی در سخنرانی خود گفت: برای نوسازی نظامی، پرسنل، تسلیحات و تجهیزات سریعتر کار خواهیم کرد. ما تواناییهای راهبردی ارتش را برای دفاع از حاکمیت، امنیت و منافع توسعه چین افزایش خواهیم داد و خواهیم دید که نیروهای مسلح به طور موثر ماموریتها و وظایف خود را انجام میدهند.
تنش میان چین و تایوان در هفتههای گذشته به اوج رسید و نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در ماه آگوست به عنوان بالاترین مقام آمریکایی بود که در ۲۵ سال گذشته به تایوان سفر کرد، این اقدام خشم چین را برانگیخت و این کشور کماکان در حال برگزاری رزمایش و ماموریتهای نظامی اطراف این جزیره است.
از آن زمان تاکنون چند کشور شامل فرانسه، لیتوانی، آمریکا و ژاپن، هیاتهایی از برخی چهرهها و مقامات خود را به این جزیره اعزام کردهاند که این سفرها به نوبه خود تنشها در تنگه تایوان را افزایش دادهاند.
**درخواست تکراری عربستان از ایران در مورد برنامه هستهای
درحالی که فعالیتهای اتمی عربستان بر اساس یک سیستم منسوخ پادمانی نظارت میشود، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور در اظهاراتی بار دیگر ادعای دولت ریاض را در مورد آنچه "تعهد فوری هستهای ایران دانست" تکرار کرد.
پادشاه عربستان یکشنبه این درخواست را در سخنرانی سالانهاش سومین سال دوره هشتم مجلس شورای این کشور که یک مجلس تشریفاتی است، بیان کرده است.
سلمان همچنین از ایران خواسته تا با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کامل کند.
وی بدون اشاره به رژیم صهیونیستی از جامعه جهانی خواست تا تلاش خود را برای جلوگیری از انتشار سلاح کشتارجمعی و عاری شدن منطقه خاورمیانه از اینگونه سلاحها انجام دهند.
پادشاه عربستان با دخالت در امور داخلی لبنان، بر ضرورت انجام اصلاحات سیاسی و اقتصادی بنیادی و جامع در لبنان تأکید کرد تا به گفته وی، این کشور بتواند بحران خود را پشت سربگذارد.
وی از لبنان خواست که حاکمیت کشورش را بر تمام اراضی خود برای آنچه وی "خواستگاه قاچاق مواد مخدر و فعالیتهای تروریستی دانست که امنیت منطقه وثبات آن را تهدید میکند، گسترش دهد.
سلمان در بخش دیگری از سخنانش به عراق پرداخت و گفت که امنیت وثبات آن، رکن اصلی امنیت وثبات منطقه است.
وی بدون اشاره به نقض مکرر آتش بس در یمن گفت: امیدواریم که آتش بس در یمن تحت نظارت سازمان ملل متحد با ابتکار عمل دولت ریاض همراه باشد و بحران در یمن برای رسیدن به راه حل سیاسی جامع پایان یابد.
درخواست پادشاه عربستان درحالی مطرح می شود که با وجود عضویت این کشور در پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی و اجرای توافقنامه جامع پادمان دو جانبه با آژانس، ولی هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری میکند و با وجود درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس تعهدات خود را به گونه ای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد.
اقدامهای پنهانی عربستان در حوزه هستهای و اجازه ورود ندادن به بازرسان آژانس و همچنین فعالیتهای بی ثبات کننده آن در منطقه، نگرانیها در خصوص یک برنامه پنهانی سلاح هستهای در این کشور را تقویت کرده است.
ایران بارها تاکید کرده که دولتها و آژانس انرژی اتمی بایستی برای عربستان شفاف کنند که بایستی تعهدات مربوطه آژانس را بپذیرد و کاملا شفاف عمل کند.
**اوکراین بیش از ۷.۷ میلیون تن غلات صادر کرد
"الکساندر کوباکوف" وزیر زیرساخت اوکراین گفت کییف در سه ماه گذشته، بیش از هفت میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی صادر کرده است.
کوباکوف وزیر زیرساخت اوکراین در بیانیهای اعلام کرد: با خلوصی آکار وزیر دفاع ملی ترکیه درباره اجرای ابتکار غلات گفت وگو کردیم.
کوباکوف افزود: بیش از ۷.۷ میلیون تن محصولات کشاورزی از زمان راه اندازی اجرای ابتکار غلات صادر شده که موجب تثبیت قیمت مواد غذایی و مقابله با تهدید گرسنگی جهانی شده است.
وزیر زیرساخت اوکراین خاطرنشان کرد که سه طرف شرکت کننده در قرارداد صادرات غلات یعنی سازمان ملل، ترکیه و اوکراین آمادگی خود را برای گسترش این ابتکار اعلام کردند و اطمینان دادند که برای اجرای موفقیت آمیز آن خواهند داد.
کوباکوف گفت، شکی نیست که کریدور غلات پس از ۲۲ نوامبر به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد پیش از این اعلام کرده بود که این سازمان به دنبال تمدید و گسترش قرارداد صادرات غلات اوکراین برای یکسال دیگر و پس از انقضای ۱۲۰ روزه این قرار داد در آبان ماه است.
سخنگوی سازمان ملل افزود: ما تلاش میکنیم تا از تمدید این قرارداد برای یک سال دیگر اطمینان حاصل کنیم اما هنوز به آنجا نرسیدهایم و در حال کار بر روی آن هستیم.
دوجاریک گفت که سازمان ملل در حال کار برای گسترش این توافق است که به عنوان ابتکار غلات دریای سیاه نیز شناخته میشود.
ترکیه، سازمان ملل، روسیه و اوکراین در ۳۱ تیر قراردادی برای بازگشایی سه بندر اوکراین - اودسا، چورنومورسک و یوژنی – و صادرات غلاتی که ماهها به دلیل جنگ بین روسیه و اوکراین انبار و مسدود شده بود، برای کمک به بحران جهانی غذا امضا کردند.
این قرارداد برای ۱۲۰ روز امضا شد و در آبان ماه منقضی میشود.
**آمریکا: ۷۰ درصد از صادرات گاز را به اروپا اختصاص میدهیم
جفری بیات معاون منابع انرژی وزارت امورخارجه آمریکا یکشنبه شب گفت که واشنگتن ۷۰ درصد از صادرات گاز مایع خود را به اروپا اختصاص میدهد.
بیات گفت که واشنگتن منابع صادراتی خود را برای تامین نیازهای گازی اروپا بسیج میکند.
خبرگزاری تاس روسیه نیز به نقل از این دیپلمات آمریکایی افزود: واقعیت این است که آمریکا امسال به بزرگترین صادرکننده گاز مایع جهان تبدیل خواهد شد و ۷۰ درصد از صادرات خود را راهی اروپا خواهد کرد.
پیش از این نیز آلفرد کامر مدیر بخش اروپایی صندوق بین المللی پول گفت که توقف کامل صادرات گاز روسیه به اروپا در کنار زمستان سرد ممکن است موجب کمبود مصرف گاز و بهینه سازی مصرف آن شود.
وی افزود: این اقدام میتواند به تولید ناخالص داخلی برخی کشورهای اروپایی و به میزان ۳ درصد آسیب وارد کند.
در همین راستا، کارل لوتریاخ وزیر بهداشت آلمان یکشنبه شب هشدار داد که شاید بیمارستانهای کشورش به خاطر بحران سوخت و تورم کنونی تعطیل شوند.
یک نظر سنجی جدید در کشورهای فرانسه، آلمان، انگلیس و لهستان نشان میدهد بسیاری از اروپاییها نگران هستند که تورم بالا بر اثر بحران انرژی منجر به ناآرامی اجتماعی، اعتراضهای خیابانی و اعتصاب شود.
بر اساس نظرسنجی «یوگاو (YouGov)»، هزینه زندگی این روزها به مهمترین مساله برای اروپاییها تبدیل شده است. اکثریت افرادی که درچهار کشور مزبور در نظرسنجی شرکت کردند درباره افزایش احتمال ناآرامیهای اجتماعی در ماههای آتی نگران هستند. در فرانسه، ۴ نفر از ۱۰ نفر میخواهند شاهد بازگشت جنبشهای اعتراضی جلیقه زردها باشند.
اروپاییها همچنین مساله بحران انرژی را به وضوع در زندگی روزانه خود احساس کرده اند. طبق نظرسنجی صورت گرفته، از هر پنج نفر یک نفر از پس اندازهای خود کم کرده در حالیکه از هر ۱۰ نفر یک نفر یخشی از وعدههای غذایی خود را حذف میکند.
اکثریت افراد در این نظر سنجی معتقدند که این یک بحران کوتاه مدت نیست درحالیکه بسیاری هم هیچ پایانی را در چشم انداز آینده برای آن نمیبینند. اکثرا در لهستان و آلمان گفتند که آنها در حال خرید برای مواجهه بهتر با شرایط پیش رو هستند. برخی دیگر نیز قصد دارند مصرف گرمایش را به علت قیمتهای بالای انرژی، کاهش دهند.
طبق این نظرسنجی، مردم در چهار کشور اروپایی ذکر شده، اعتماد کمی به قابلیت دولتها برای مدیریت این بحران دارند.
در پی جنگ اوکراین، حمایت اتحادیه اروپا از کیف و اعمال تحریمهای گسترده علیه روسیه، بحران گاز و نفت پیش آمد.
اروپا در تلاش است تا وابستگی خود را به تامین انرژی از روسیه قطع کند تا قدرت مسکو را برای تامین مالی جنگ کاهش دهد اما این اقدام ممکن است به اندازه کافی با سرعت انجام نشود.
در این رابطه، هفت کشور صنعتی جهان-موسوم به گروه هفت- موافقت کردهاند که سقف قیمت برای نفت روسیه تعیین کنند؛ هدف از این اقدام محدودکردن منابع مالی روسیه در جنگ با اوکراین است.
روسیه هم گفته است از فروش نفت به کشورهایی که این محدودیت را به اجرا در آورند، خودداری خواهد کرد.
**هشدار حمله هوایی در جنوب و مرکز اوکراین
-مقامات محلی اوکراین بامداد دوشنبه اعلام کردند که هشدار حمله هوایی در برخی مناطق جنوب و مرکز اوکراین فعال شده است.
ویتالی کیم رییس مدیریت نظامی منطقهای در نیکولایف در کانال تلگرامی خود نوشت: هشدار حمله هوایی؛ کل منطقه به صورت کامل.
همچنین پیامهایی درخصوص اعلام هشدار حمله هوایی از سوی بوتاوا دمتری لونین رییس اداره منطقهای نیکلایف و آناتولی کورتیف نماینده شورای شهر زاپروژیا و مقامات شهر اودسا منتشر شده است.
در مناطق چرکاسی، اودسا،سومی و دنیپروپتروفسک نیز هشدار حمله هوایی اعلام شد.
پیش از این نیز حالت هشدار هوایی در کییف، استان زاپروژیا در مناطق تحت کنترل اوکراین نیز صادر شده بود.
ارتش روسیه هفته جاری با سلاحهای دقیق برخی استانهای اوکراین از جمله پایتخت را بمباران کرد. در این حمله چندین مراکز زیرساخت حیاتی در این کشور هدف قرار گرفت.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور توانستند به اهداف خود که قرار بود، روز دوشنبه مورد حمله واقع شود، دست یابند و تمام اهداف تعیین شده محقق شده است.
حدود ساعت ۶ صبح روز شنبه(۱۶ مهر) یک کامیون باری در بخش بزرگراهی پل کریمه منفجر شد. این انفجار، به آتش سوزی در هفت مخزن سوخت قطاری که به سمت کریمه در حال حرکت بود، منجر شد و تردد را در مسیر ریلی و جادهای برای ساعتها مختل کرد. پل «کرچ» نماد الحاق کریمه به روسیه تلقی میشود.
ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه روز یکشنبه گذشته، این انفجار را تروریستی خواند و هدف آن را تخریب زیرساختهای حیاتی غیرنظامی روسیه اعلام کرد. رئیس کمیته تحقیقات روسیه نیز اوکراین را عامل این حمله دانسته و گفته بود که سرویسهای ویژه اوکراین، در طراحی و اجرای این حمله تروریستی دست داشتند.
صبح روز دوشنبه "حمله دقیق هوایی" روسیه به زیرساختهای اوکراین در کییف و چندین شهر اطراف آن آغاز شد که خسارات زیادی را برای اوکراینیها به دنبال داشت. رییس جمهور روسیه ساعاتی پس از این حملات تاکید کرده بود که حملات موشکی به زیرساختهای اوکراین در پاسخ به چندین مورد از اقدامات ترورستی اوکراینیها و نه فقط حمله شنبه به پل کرچ کریمه بوده است.
**سرایا القدس: "عرین الاسود" را در میدان نبرد با اسرائیل تنها نمی گذاریم
سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد که گروه مبارز نوظهور "عرین الاسود" را در میدان نبرد با اشغالگران صهیونیست در کرانه باختری رود اردن تنها نخواهد گذاشت.
گردان های جنین وابسته به سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد: اگر اشغالگران به گروه مبارز عرین الاسود در شهر نابلس حمله کنند، مراکز ایست و بازرسی اشغالگران در اطراف شهر جنین در امان نخواهد ماند.
سران رژیم صهیونیستی تهدید کرده اند که علیه گروه مبارز عرین الاسود در شهر نابلس عملیات نظامی خواهند کرد.
گردان های جنین در بیانیه خود تاکید کرد: ما و عرین الاسود و گردان نابلس و همه مبارزان نابلس در یک مسیر و هدف قرار داریم و در کنار آنها مبارزه خواهیم کرد؛ حتی اگر مجبور به اعزام مبارز به نابلس برای یاری رساندن به برادرانمان باشیم.
گروه مبارز فلسطینی نوظهور "عرین الاسود" در کرانه باختری رود اردن روز یکشنبه در پاسخ به پیام برخی مسئولان تشکیلات خودگردان فلسطین مبنی بر احتمال ترور اعضای آن توسط رژیم صهیونیستی تاکید کرد که مبارزان عرین الاسود از مرگ هراسی ندارند و این هشدارها آنها را در نبرد علیه اشغالگران متوقف نخواهد کرد.
گروه مبارز فلسطینی "عرین الأسود" شنبه شب از مردم فلسطین در کرانه باختری خواست تا به صورت مستقیم با صهیونیستها درگیر شده و با آنها مقابله کنند.
در بیانیه این گروه از ساکنان شهرکهای فلسطینی نشین که در اطراف مسیر راهپیمایی شهرک نشینان صهیونیستها قرار دارند خواسته شده تا راه را به روی این صهیونیستها ببندند و مستقیم با آنها درگیر شده و مقابله کنند.
این گروه خطاب به مردم فلسطین تاکید کرده است: نگران نباشید. به اذن خداوند، عرین الأسود (شیران بیشه) با شما و در میان شما هستند. آنان (صهیونیستها) را محاصره کنید؛ زیرا هیچ راه فراری از دست ما و شما ندارند.
سران رژیم صهیونیستی از بیش از سه ماه اخیر و به ویژه بعد از تجاوز نظامی سه روزه این رژیم به نوار غزه، با افزایش مقاومت مسلحانه و مردمی ملت فلسطین در کرانه باختری روبرو هستند.
با وجود همه این تدابیر امنیتی رژیم صهیونیستی، مردم و مبارزان فلسطینی در کرانه باختری بر شدت عملیات خود علیه نظامیان و شهرک نشینان این رژیم در کرانه باختری افزودهاند؛ به گونهای که صدای بسیاری از رسانهها و تحلیلگران صهیونیست را درآورده است.
تا پیش از این صهیونیستها فقط در جنوب سرزمینهای اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینیها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیستها تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها ربوده است.
**ادامه حملات هوایی به کییف و گسترش حملات پهپادی روسیه
پس از به صدا در آمدن هشدار حمله هوایی در برخی مناطق اوکراین از جمله کییف، رسانههای اوکراینی از شنیده شدن صدای چندین انفجار در پایتخت اوکراین خبر میدهند.
صبح امروز مقامات محلی اوکراین اعلام کردند که هشدار حمله هوایی در برخی مناطق جنوب و مرکز اوکراین از جمله وینیتسا، چرکاسی، کیرووگراد، نیکولایف و اودسا فعال شده است.
تارنمای"کییف اینیدپندنت" نیز به نقل آندری یرماک رئیس دفتر رئیس جمهور مدعی شد که کییف با پهپادهای کامیکازه مورد حمله قرار گرفته است.
در این میان، خبرگزاری تاس از تشدید تنشهای در برخی شهرهای منطقه دونستک خبر میدهد. بنا بر این گزارش نیروهای اوکراینی از صبح امروز بمباران این شهرها را آغاز کردهاند. تاکنون ۶ مورد حمله خمپارهای در این منطقه گزارش شده است.
همچنین خبرها از تخلیه مدارس، مهد کودکها و دادگاههای شهر «کرچ» در شبه جزیره کریمه به دلیل تهدید به بمبگذاری حکایت دارند.
تاس در گزارشی با اشاره به این خبر میافزاید: اماکن عمومی در کریمه همواره و به خصوص از زمان آغاز عملیات ویژه نظامی مسکو در اوکراین مورد تهدید بمبگذاری قرار میگیرند اما تاکنون همگی آنها جعلی بودهاند.
همچنین شب گذشته چندین انفجار در شهرهای نیکولایف و اودسا رخ داد که موجب آتش سوزی در یک انبار سوخت در نیکولایف شد.
به گفته مقامهای محلی اوکراین، صبح امروز زیرساختهای حیاتی در مناطق سومی و دنپروپتروفسک هدف حمله قرار گرفتند که این حملات آتش سوزی در یک تاسیسات انرژی در دنپروپتروفسک را به دنبال داشته است.
کییف ایندیپندنت نیز شب گذشته به نقل از ولادیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین نوشت: درگیریهای شدید میان نیروهای روسیه و اوکراین در دو شهر باخموت و سولدار در منطقه دونباس ادامه دارد.
ارتش روسیه هفته جاری با سلاحهای دقیق زیرساختهای مهم شهری از جمله تاسیسات انرژی را در برخی استانهای اوکراین از جمله پایتخت بمباران کرد.
حدود ساعت ۶ صبح روز شنبه(۱۶ مهر) یک کامیون باری در بخش بزرگراهی پل کریمه منفجر شد. این انفجار، به آتش سوزی در هفت مخزن سوخت قطاری که به سمت کریمه در حال حرکت بود، منجر شد و تردد را در مسیر ریلی و جادهای برای ساعتها مختل کرد. پل «کرچ» نماد الحاق کریمه به روسیه تلقی میشود.
ولادیمیر پوتین رییسجمهور روسیه روز یکشنبه گذشته، این انفجار را تروریستی خواند و هدف آن را تخریب زیرساختهای حیاتی غیرنظامی روسیه اعلام کرد. رئیس کمیته تحقیقات روسیه نیز اوکراین را عامل این حمله دانسته و گفته بود که سرویسهای ویژه اوکراین، در طراحی و اجرای این حمله تروریستی دست داشتند.
صبح روز دوشنبه (۱۸ مهر) "حمله دقیق هوایی" روسیه به زیرساختهای اوکراین در کییف و چندین شهر اطراف آن آغاز شد که خسارات زیادی را برای اوکراینیها به دنبال داشت. رییس جمهور روسیه ساعاتی پس از این حملات تاکید کرده بود که حملات موشکی به زیرساختهای اوکراین در پاسخ به چندین مورد از اقدامات ترورستی اوکراینیها و نه فقط حمله شنبه به پل کرچ کریمه بوده است.
**برنی سندرز: واشنگتن باید فروش سلاح به عربستان را متوقف کند
برنی سندرز سناتور مستقل و رئیس کمیته بودجه سنا در توئیتی ضمن انتقادات تند از رویکرد ضد حقوق بشری دولت عربستان نوشت: ما باید نیروهای خود را از این کشور خارج کنیم و فروش سلاح را به آن متوقف نماییم.
سناتور «برنی سندرز» رئیس کمیته بودجه سنای ایالات متحده آمریکا در توئیتی نوشت: رژیم عربستان سعودی با زنان مانند شهروند درجه سه رفتار میکند، غیرنظامیان را شکنجه میکند و اکنون هم در جنگ علیه اوکراین در کنار [ولادیمیر] پوتین قرار گرفته است. بله ما باید نیروهای خود را از عربستان سعودی خارج کنیم، فروش سلاح را به آنها را متوقف کنیم و به کارتل نفتی آن برای تعیین قیمت پایان دهیم.
این توئیت تند سندرز علیه ریاض در پی اعلام اوپک پلاس برای کاهش روزانه دومیلیون بشکه نفت که می تواند بهای گاز طبیعی را باز هم افزایش دهد، منتشر شد. کاخ سفید بدون ارائه توضیحات بیشتر به دنبال تصمیم اخیر اوپک پلاس هشدار داد که این اقدام «عواقبی» برای عربستان به عنوان یک کشور قدرتمند نفتی در خاورمیانه خواهد داشت.
تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت همچنین می تواند به روسیه دومین صادر کننده بزرگ نفت جهان برای تامین مالی هزینه های جنگ اوکراین کمک کند.
گفته می شود تصمیم اوپک پلاس متشکل از ۱۳ کشور صادرکننده نفت که عربستان ریاست آن را برعهده دارد ثابت کرد که تلاش های «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا برای تنظیم دوباره روابط واشنگتن و ریاض در سفر اوایل سال جاری به ریاض محکوم به شکست بوده است.
**حمایت شماری از کشورهای آسه آن از قطعنامه ضدِ روسی سازمان ملل
تحلیلگران می گویند تصمیم اکثریت کشورهای عضو آسه آن برای حمایت از رای سازمان ملل مبنی بر محکوم کردن تلاش های روسیه برای الحاق چهار منطقه اوکراین به خاکش نشان دهنده کاهش سریع نفوذ مسکو در منطقه است.
کاهش قدرت اقتصادی مسکو و افزایش دغدغه های امنیتی روسیه هفت کشور از ۱۰ کشور عضو آسه آن را بر آن داشت تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد از این کشور حمایت نکنند.
به استناد گزارش های خبری، مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نشستی که ۲۱ مهر ماه سال جاری برگزار شد با اکثریت قاطع، تلاش روسیه برای الحاق چهار منطقه اوکراین به خاکش را محکوم کرد. ۱۴۳ کشور از این قطعنامه حمایت کردند و ۳۵ کشور از جمله چین و هند به آن رای ممتنع دادند. علاوه بر روسیه، چهار کشور بلاروس، کره شمالی، سوریه و نیکاراگوئه به این قطعنامه رای منفی دادند.
برونی، کامبوج، مالزی، فیلیپین، سنگاپور و اندونزی در میان۱۴۳ کشوری هستند که از قطعنامه سازمان ملل متحد حمایت کردند که بزرگترین رایگیری علیه روسیه از زمان حمله این کشور به اوکراین در سازمان ملل به شمار می آید.
تجارت دوجانبه روسیه با آسه آن تنها ۱۸.۲ میلیارد دلار است که در مقایسه با حجم مبادلات تجاری با چین (یعنی۶۴۴ میلیارد دلار) یا آمریکا (۲۹۲.۴ میلیارد دلار) بسیار ناچیز است.
چهارمین نشست فوق العاده مجمع عمومی سازمان ملل برای رای گیری علیه روسیه در ۲۰ مهرماه (۱۲ اکتبر) عرصه تدبیر و دیپلماسی کشورها در قبال جنگ اوکراین بود تا نگاه خود در قبال این بحران را ارائه کنند.
آمریکا برای چهارمین بار از آغاز جنگ اوکراین در تلاش برای تصویب قطعنامه ای در مجمع عمومی سازمان ملل علیه روسیه بود که با تصویب آن، همه پرسی الحاق مناطقی از اوکراین به روسیه را به رسمیت نشناخت و اقدام مسکو را محکوم کرد.
آمریکا و متحدانش در پی وتوی قطعنامه ضد روسی اخیر از سوی مسکو در نشست۳۰ سپتامبر (۸ مهرماه) به دنبال محکومیت روسیه در مجمع عمومی سازمان ملل بودند.
روسیه خواستار رای گیری مخفی درباره قطعنامه پیشنهادی آمریکا و متحدانش شده بود چرا که معتقد است واشنگتن، کشورها را برای رای دادن به نفع قطعنامه های خود تحت فشار میگذارد، اما آمریکا و انگلیس با رای گیری با ورقه مخفی مخالف بودند.
روسیه معتقد بود چنانچه رای گیری مخفی صورت گیرد، کشورهای بیشتری به نفع این کشور رای خواهند داد.
در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، برای انجام نحوه رای گیری یعنی علنی یا مخفی بودن آن، رای گیری صورت گرفت که ۱۰۷ کشور از پیشنهاد آلبانی مبنی بر رای گیری علنی حمایت و ۱۳ کشور مخالفت کردند و ۳۹ کشور نیز رای ممتنع دادند.
نگاه جمهوری اسلامی ایران به بحران اوکراین
جمهوری اسلامی ایران به رغم ادعای مقامات و رسانههای غربی مبنی بر نقض بی طرفی در بحران اوکراین، همواره از تمامیت ارضی کشورها حمایت کرده است.
در واقع، ایران بر اساس سیاست بیطرفی خود در بحران اوکراین، تدبیری را در رای گیری سازمان ملل به کار برد که شائبه جانبداری از هیچکدام از طرفین این بحران هشت ماهه را القا نکند.
ایران همواره موضع اصولی خود در خصوص ضرورت حل وفصل مسالمت آمیز اختلافات، در انطباق با حقوق بین الملل را تصریح و بر ضرورت تطابق کامل اقدامات همه طرف ها با اصول مندرج در منشور ملل متحد، حقوق بین الملل و حقوق بین الملل بشردوستانه، از جمله احترام کامل به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها و تضمین امنیت تمام غیرنظامیان تاکید کرده است.
تهران همواره ضرورت دستیابی به راه حل پایدار و دراز مدت برای بحران جاری در منطقه شرق اروپا را با تمرکز بر ریشه های آن مورد تاکید قرار داده است.
**انتخابات میان دوره ای آمریکا / افزایش احتمال تسلط جمهوری خواهان بر مجلس نمایندگان
تازه ترین نظرسنجی به عمل آمده درخصوص انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا که قرار است ۱۷ آبان ماه در این کشور برگزار شود، از افزایش احتمال کنترل مجلس نمایندگان توسط حزب جمهوریخواه خبر می دهد.
تارنمای شبکه خبری «سیبیاس نیوز» با انتشار این خبر نوشت: بنابر نتایج نظرسنجی مشترک این شبکه خبری و موسسه «یوگاو» (YouGov)، اکثر رای دهندگان آمریکایی ترجیح می دهند حزب جمهوریخواه کنترل (اکثریت) مجلس نمایندگان در کنگره آمریکا را در اختیار گیرد.
براساس نتایج بدست آمده از این نظرسنجی، چنانچه همین امروز (۱۶ اکتبر برابر با ۲۴مهرماه) انتخابات کنگره در آمریکا برگزار شود، حزب جمهوریخواه ۲۲۴ کرسی و حزب دموکرات ۲۱۱ کرسی مجلس نمایندگان را بدست خواهند آورد.
این گزارش می افزاید: این درحالی است که در نظرسنجی قبلی پیش بینی می شد حزب دموکرات ۲۲۲ کرسی و حزب جمهوریخواه ۲۱۳ کرسی بدست آورند و این وضعیت نشان می دهد که کفه میزان (ترازو) به نفع حزب جمهوریخواه است.
این درحالی است که حزب دموکرات هم اکنون ۲۲۰ کرسی و حزب جمهوریخواه ۲۱۲ کرسی را در اختیار دارند.
براساس این گزارش، یکی از نکات مهم برای رای دهندگان آمریکایی وضعیت اقتصادی و تورم است و در این نظرسنجی پاسخ دهندگان سیاست های اقتصادی حزب جمهوریخواه را در قیاس با حزب دموکرات بهتر ارزیابی می کنند.
در این نظرسنجی مشترک وضعیت اقتصادی آمریکا «بسیار بد» ارزیابی شده، ۴۰ درصد از پرسش شوندگان وضع اقتصاد آمریکا را «بسیار بد» و تنها پنج درصد آنرا «بسیار خوب» دانسته اند.
درهمین حال ۴۰ درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی، وضعیت آمریکا را در کل بسیار بد و ۶ درصد، اوضاع را بسیار خوب می دانند.
این نظرسنجی از مورخ ۱۲ تا ۱۴ اکتبر (۲۰ تا ۲۲ مهرماه) و از دوهزار و ۶۸نفر از رای دهندگان ثبت نام شده آمریکایی با خطای ۲.۴ درصد به عمل آمده است.
انتخابات میاندوره ای آمریکا قرار است هشتم ماه نوامبر ۲۰۲۲ برابر با ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱ برگزار شود، در این انتخابات تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی از یکصد کرسی مجلس سنا به رقابت گذارده می شود، همزمان نامزدهای دو حزب جمهوریخواه و دموکرات برای تصاحب سمت فرمانداری در ۳۶ ایالت از آمریکا نیز به رقابت خواهند پرداخت.
**نتانیاهو: لاپید تسلیم سید حسن نصراالله شد/ توافق ترسیم مرز آبی باید به کِنسِت ارایه شود
در سایه تداوم اختلافات و جنگ قدرت بین سران رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو رئیس اپوزسیون این رژیم با رد دعوت "یائیر لاپید" نخست وزیر موقت برای شرکت در نشستی جهت بررسی توافق ترسیم مرز آبی بین فلسطین اشغالی و لبنان گفت که این توافق باید در کنِسِت (پارلمان) رژیم صهیونیستی به رای گذاشته شود.
نتانیاهو از لاپید خواست تا این توافق در کنست به رای گذاشته شده و به تصویب برسد.
نتانیاهو در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: "از یک سو، لاپید حاضر به کسب موافقت کنست با توافق تسلیم در برابر (سید حسن) نصرالله نیست با این ادعا که اپوزسیون از این توافق خوشش نمی آید و از سوی دیگر، پس از تمام شدن کار، از اپوزسیون دعوت می کند تا به طور سریع در جریان آن قرار بگیرد."
نتانیاهو افزود: ما اصرار داریم تا توافق ترسیم مرز آبی جهت تصویب به کنست ارائه داده شود.
لاپید هفته گذشته اعلام کرده بود که از نتانیاهو و سایر روسای جناح های مخالف خواهد خواست تا به طور سریع در جریان توافق قرار گیرند اما تا به امروز هیچ یک از روسای جریان های مخالف دعوت ما را نپذیرفته اند.
حزب "یش عتید" که ریاست آن با لاپید است، با صدور بیانیه ای در ارتباط با مخالفت نتانیاهو گفت: نتانیاهو فاقد احساس مسئولیت است. او حاضر نیست در جریان ابعاد امنیتی سیاسی توافق تاریخی به دست آمده قرار گیرد که تمامی نهادهای امنیتی آن را تایید کرده اند. نتانیاهو و شرکای او، کنست را تحریم کرده و آن را مورد اهانت قرار می دهند و بخاطر مخالفت با کابینه حاضر نیستند که مواردی را که به سود اسرائیلی ها است، تصویب کنند. نتانیاهو به عنوان رئیس اپوزسیون فقط به فکر مصالح شخصی خودش است.
اخبار منتشره در روزهای اخیر از احتمال نهایی شدن توافق در ارتباط با بهره برداری از حوزه گازی در دریای مدیترانه بین لبنان و رژیم صهیونیستی تا اواخر ماه میلادی (اکتبر) حکایت دارد.
پیش از این«ایلیت شاکید» وزیر امور داخلی و رهبر حزب «خانه یهودی» رژیم صهیونیستی در گفت وگو با شبکه "کان" این رژیم تاکید کرد که تهدیدات سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در نهایت وضعیت را به سمت توافق درباره ترسیم مرزهای دریایی سوق داد.
پیشتر جبران باسیل رهبر جریان آزاد ملی لبنان در این باره اظهار داشت: سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان با قدرت مقاومت، موشکها و پهپادهای آن، معادله «بدون استخراج از قانا از کاریش استخراج نخواهد شد» را اثبات کرد.
وی در این باره خاطرنشان کرد: ما کل میدان قانا را گرفتیم و این درحالی است که این میدان به طور کامل در منطقه ما قرار نگرفته است.
رئیس جمهور لبنان پنجشنبه شب از موافقت این کشور با نسخه نهایی توافق مرزبندی دریایی با رژیم صهیونیستی خبر داد.
میشل عون گفت: موافقت ما با توافق مرزبندی دریایی پس از مشورت با نخست وزیر و رئیس پارلمان و نیز موافقت اسرائیل انجام گرفت.
رئیس جمهور لبنان افزود: این توافق، با مطالبات لبنان همخوانی دارد و حافظ حقوق این کشور است.
وی اضافه کرد، لبنان هیچگونه عقب نشینی از مطالبات اصلی خود نکرده و همه حقوق خود را نیز گرفته است.
عون همچنین گفت: ما میدان نفتی قانا را به صورت کامل به دست آوردیم. لبنان با این توافق به هیچ عنوان وارد مسیر عادیسازی نشده است.
رئیس جمهور لبنان افزود: ما تضمینهایی از آمریکا و فرانسه برای از سرگیری فعالیتهای نفتی در آبهای لبنان دریافت کردیم.
کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه با حضور نخستوزیر موقت این رژیم تشکیل و پیشنویس توافق ترسیم مرز دریایی میان فلسطین اشغالی و لبنان را تائید کرد.
**بورل: بسته تحریمی علیه ایران روی میز است/ در مورد ادامه مذاکرات رفع تحریمها باید صبر کرد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تکرار ادعاها و اظهارات مداخلهجویانه درباره حوادث اخیر از بسته تحریمی جدید علیه ایران خبر داد که در دست بررسی وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا قرار دارد.
«جوسپ بورل» صبح دوشنبه در آستانه نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا افزود که این تحریمها در حمایت از حوادث اخیر ایران است و در ادامه اظهارات مداخلهجویانه خود در امور ایران ابراز امیدواری کرد که در جلسه امروز تصویب شود.
وی افزود که امروز درباره سایر مسائل پیرامون روابط با ایران هم بحث خواهد شد.
بورل در پاسخ به سوالی درباره ادعای استفاده از پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین نیز گفت که این موضوع در جلسه مورد بحث قرار خواهد گرفت. وی عنوان کرد: ما به دنبال شواهد محکمی خواهیم بود که ایران با قویترین لحن ممکن آن را رد کرده است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره تاثیر وضع تحریمها بر توافق هستهای هم ادعا کرد که تحریمها با آنچه او "سرکوب معترضان ایرانی خواند" مرتبط است.
بورل اضافه کرد: این بسته تحریمی (از قبل) مورد بحث قرار گرفته و آماده شده است و اطمینان دارم که امروز تصویب میشود.
بورل در بخش دیگری از اظهارات خود به اهمیت برجام اشاره کرد و گفت که این توافق «همواره برای من منشاء امنیت در منطقه (غرب آسیا)، برای ما در اروپا و فراتر از آن بوده است»
وی اضافه کرد: همانطور که میدانید مذاکرات در هفتههای اخیر متوقف شده و انتظار حرکتی (در این زمینه) ندارم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدون اشاره به عامل اصلی وضع موجود در اجرای برجام و اینکه کدام کشور همچنان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره توافق هستهای را نقض میکند، افزود: (وضع موجود) مایه تاسف است چون ما خیلی به توافق نزدیک بودیم. باید صبر کنیم.
بورل درحالی نسبت به وضع تحریمهای جدید علیه ایران ابراز امیدواری کرده که وزیر امور خارجه کشورمان درباره تبعات این اقدام هشدار داده است.
حسین امیر عبداللهیان جمعه گذشته در گفتوگو با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از پشتوانه قوی مردمی و دموکراسی کارآمد برخوردار است. اینجا سرزمین کودتای مخملی یا رنگین نیست. ایران لنگرگاه ثبات و امنیت پایدار منطقه است.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور افزود: البته ما به چارچوب بزرگ تری برای همکاری اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران نگاه می کنیم. بنابراین توصیه میکنیم اروپایی ها با رویکردی واقع بینانه به موضوع بنگرند.
**تشکیک رسانه آمریکایی درمورد آمادگی واشنگتن برای یک جنگ احتمالی با پکن
روزنامه وال استریت ژورنال نوشت که کمبودهای آمریکا در صنعت دفاعی به علت کمکهایش به اوکراین ممکن است توانایی این کشور را برای مقابله با چین در یک جنگ احتمالی تضعیف کند.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی با اشاره به اینکه دولت جو بایدن بر موضع خود در به رسمیت شناختن چین به عنوان رقیب اصلی پافشاری میکند، نوشت: راهبرد امنیت ملی که به تازگی منتشر شده و راهبرد دفاع ملی که به زودی منتشر میشود، نشان میدهد که چین بیشترین تهدید برای آمریکا است.
وال استریت ژورنال اشاره میکند: اما آنچه مقامهای دولتی اعلام نکرده اند این است که آمریکا آمادگی کامل برای مبارزه در یک جنگ بزرگ علیه چین را ندارد.
این روزنامه به نقل از مرکز مطالعات بینالملل و راهبردی نوشت: جنگ در اوکراین منجر به کمبودهایی در صنعت دفاعی آمریکا شده که میتواند قابلیت واشنگتن برای مبارزه در یک جنگ با چین را به خطر بیاندازد. قابلیتها برای جنگیدن همچنین در راستای بازدارندگی در مقابل چین لازم هستند.
به نوشته این روزنامه، کمک واشنگتن به اوکراین انبارهای برخی از سامانههای تسلیحاتی و مهمات آمریکا از جمله سامانههای موشکی زمین به هوای استینگر، هویتزرهای M۷۷۷، مهمات ۱۵۵ میلیمتری و سامانههای موشکی ضد تانک جاولین را خالی کرده است.
آمریکا و دیگر کشورهای غربی صدور سلاح برای اوکراین را از زمان شروع جنگ در این کشور افزایش داده اند. در مجموع آمریکا بیش از ۱۷.۶ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین از زمان شروع جنگ در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند) ارائه کرده است.
آمریکا روز ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) بار دیگر از ارسال یک بسته کمک نظامی ۷۲۵ میلیون دلاری به کییف خبر داد که شامل مهمات بیشتر برای سامانههای هیمارس و مهمات توپخانهای ۱۵۵ میلیمتری میشود.
**همکاری دانشگاه دولتی انگلیس با پلیس شکنجه گر بحرین
برخی سیاستمداران و نهادهای حقوق بشری خواستار توقف همکاری یک دانشگاه دولتی انگلیس با آکادمی پلیس بحرین شدند که در آن، زندانیان شکنجه می شوند و نقض حقوق بشر جریان دارد.
در پی انتشار گزارش هایی مبنی بر نقض حقوق بشر از سوی دستگاههای امنیتی بحرین، برخی سیاستمداران و نهادهای حقوقی از دانشگاه دولتی "هادرسفیلد" انگلیس خواستند که به روابط خود با این دستگاه های امنیتی را پایان دهد.
این دانشگاه برنامه ای را در زمینه علوم امنیتی در آکادمی پادشاهی پلیس بحرین مدیریت می کند و اخیرا دو گروه فعال در زمینه حقوق بشری گزارشی منتشر کردند که نشان می دهد برخی زندانیان در این آکادمی مورد شکنجه قرار گرفته اند.
این درحالی است که سخنگوی دانشگاه هادرسفیلد این گزارش ها را "ادعاهای جدید" خوانده و اعلام کرده است که اظهارنظری درخصوص آنها نمی کند.
بر اساس توافق انجام شده میان دانشگاه هادرسفیلد و دولت بحرین، این دانشگاه در طول پنج سال گذشته تقریبا ۲۵ نفر از نیروهای امنیتی این کشور را هرساله آموزش داده است.
در چارچوب این برنامه آموزشی، نیروهای امنیتی روانشناسی جنائی و راه حل های مسائل تروریستی و درگیری ها را آموزش می بینند.
این دانشگاه در بیانیه ای در سال ۲۰۱۹ اعلام کرده بود که آموزش و تدریس در آکادمی پادشاهی در نزدیکی منطقه «جو» در نزدیک شهر منامه پایتخت بحرین انجام می شود. بزرگترین زندان بحرین به نام "جو" نیز که در آن گروهی از زندانیان سیاسی و عقیدتی و فعالان سیاسی و حقوق بشری نگهداری می شوند، در این منطقه قرار دارد.
اخیرا دیده بان حقوق بشر و مرکز حقوق و دموکراسی بحرین در گزارشی اعلام کردند که برخی زندانیان در این آکادمی مورد ضرب و شتم، تعرض، بی خوابی و شوک برقی قرار گرفتند.
این گزارش برگرفته از اسناد و مدارک قضایی و رسمی و شهادت ۸ زندانی است که دولت بحرین آن ها را به اعدام محکوم کرد.
سفارت بحرین در انگلیس در واکنش به این گزارش ها مدعی شده که اقدامات لازم برای توقف نقض حقوق بشر را اتخاذ کرده است.
سفارت بحرین ادعا کرد است که رفتارهای ناشایست فردی توسط نیروهای پلیس این کشور در گذشته انجام شده و اکنون انجام نمی شود و در مورد گذشته نیز تحقیقات در این زمینه انجام شده و برخوردهای لازم نیز صورت گرفته است.
بحرین از ۱۴ فوریه سال ۲۰۱۱ میلادی شاهد قیام مردمی علیه حکومت بحرین است. مردم خواهان آزادی، برقراری عدالت و رفع تبعیض و روی کار آمدن نظامی منتخب در کشورشان هستند.
در جریان قیام مردمی بحرین، دهها هزار نفر شهید و زخمی شده اند و حکومت بحرین همچنین صدها بحرینی را سلب تابعیت کرده است.
گروههای مدافع حقوق بشر بارها حکومت بحرین را به خاطر سرکوب مخالفان محکوم کرده و خواستار اصلاحات در نظام سیاسی این کشور شدهاند.
**کشف زباله هستهای در محوطه یک دبستان در آمریکا
رسانههای آمریکایی از کشف آلودگیهای رادیواکتیو در محوطه یک دبستان در ایالت میزوری خبر میدهند. این دبستان در نزدیکی تاسیسات ساخت سلاح اتمی آمریکاییها در زمان جنگ جهانی دوم واقع شده است.
شرکت تحقیقات محیط زیستی «بوستون کمیکال» گزارش داد: در ماه اوت (مردادماه) سال جاری نمونههای خاک، غبار و پوشش گیاهی از بخشهای مختلف دبستان «جانا» در شهر فلورسانت شامل حیاط بازی، کتابخانه، آشپزخانه و کلاسهای درس جمع آوری شد و نتایج تحقیقات نشان میدهد که سطح آلودگی هستهای در برخی نقاط بررسی شده در این دبستان فراتر از حد تصور و در برخی موارد بالاتر از سطوح قابل قبول قرار دارد.
بنابراین گزارش، مهمترین یافته این بررسی، کشف ذرات رادیواکتیو در داخل مدرسه بود که بلعیدن یا استنشاق آن میتواند منجر به آسیبهای بیولوژیکی در افراد شود.
این موسسه در گزارش خود با تاکید بر اینکه برای کنترل سطوح آلودگی و رسیدن به سطوح قابل قبول باید برنامه اصلاحی قابل توجهی صورت گیرد اعلام کرده درصورتی که رود کلد واتر پاکسازی نشود، جاری شدن سیل میتواند محوطه مدرسه را دوباره آلوده کند.
مدرسه ابتدایی جانا در امتداد رود کلد واتر و در بستر سیلابی آن قرار دارد. به گزارش آسوشیتدپرس، زبالههای اتمی ناشی از ساخت تسلیحات هستهای در جنگ جهانی دوم در محلی نزدیکی مسیر نهر کلد واتر تخلیه میشدند. این محل بیشتر از ۲۰ سال است که درحال پاکسازی است.
اگرچه هنوز مشخص نیست که کدام سازمان یا ارگان سرمایهگذاری این تحقیق را بر عهده داشته است اما آنچه که آشکار است، این بررسی به دنبال یک مطالعه قبلی در سال ۲۰۱۸ توسط گروه مهندسین ارتش آمریکا صورت گرفته است.
گروه مهندسین ارتش آمریکا که مسئولیت پاکسازی مناطق از بقایای برنامههای اولیه ساخت تسلیحات اتمی در آمریکا را بر عهده دارد، در بررسی خود از این محل در سال ۲۰۱۸ آلودگی اتمی کمتری تشخیص داده بود.
این گزارش تاکید میکند که مهندسین ارتش نمونهبرداری را در فاصله حدود ۹۰ متری (۳۰۰ فوت) از مدرسه انجام داده و فواصل نزدیکتر و یا داخل مدرسه را بررسی نکرده بودند.
گفتنی است در گزارشی که سال ۲۰۱۸ توسط آژانس ثبت مواد سمی و بیماریها منتشر شد، نسبت به خطر ابتلا به برخی سرطانها برای افرادی که در معرض زبالههای هستهای نزدیک این رود قرار گرفتهاند هشدار داده شده بود.
**نگرانی آمریکایی ها از مداخله روسیه در انتخابات این کشور با تشدید حملات سایبری
کارشناسان و ناظران بین المللی هشدار می دهند ادامه حمایت های نظامی آمریکا از اوکراین می تواند حملات سایبری روسیه در جریان برگزاری انتخابات میان دوره ای در آمریکا را شدت بخشد.
تارنمای خبری آمریکایی «هیل» با انتشار این خبر نوشت: کارشناسان هشدار می دهند با ادامه ناکامی ها و عقب رانده شدن روسیه در جنگ اوکراین، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ممکن است در اقدامی تلافی جویانه عملیات سایبری برای مداخله در انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا را شدت بخشد.
«جیمز تورگال» (James Turgal) معاون شرکت خصوصی امنیتی اطلاعاتی «اوپتیو» واقع در «دنور» ایالت کرادو آمریکا، در این باره به این رسانه گفت: حملات اخیر سایبری علیه سایت های دولتی و فرودگاه های آمریکا که هکرهای مورد حمایت مسکو مسئولیت آنها را برعهده گرفته اند، می تواند زمینه آزمایشی برای اقدامات آتی روسیه جهت نفوذ در انتخابات پیش رو در آمریکا باشد.
تورگال که یکی از مقام های پیشین پلیس «اف.بی.آی» آمریکا بوده، افزود: آنها (روسیه) بعنوان یک بستر آزمایشی، شروع به حملات سایبری به برخی از وب سایت ها در ایالت های بخصوصی از آمریکا کرده اند تا ببینند این حملات چگونه جواب می دهد، کاملا روشن است که روس ها عملیات سایبری خود را تقویت و فشار این حملات را افزایش خواهند داد.
این مقام سابق اف.بی.آی افزود: کمک های نظامی آمریکا یکی از عوامل مهم و کاملا مشهود در عقب راندن قوای روسیه در جنگ اوکراین بوده و این موضوع موجب می شود تا رهبر روسیه قدرت سایبری خود را برای برهم زدن انتخابات میان دوره ای در آمریکا به شدت به کار گیرد.
براساس این گزارش، سایر کارشناسان نیز هشدار مشابهی به مقام های آمریکایی می دهند مبنی بر اینکه روسیه ممکن است تلاش های خود برای مداخله و نفوذ در عرصه انتخابات میان دوره ای در آمریکا را با هدف دور ساختن و کاستن حمایت های ادامه دار واشنگتن از کییف، شدت بخشد.
این مطلب می افزاید: شرکت امنیت سایبری «رکورد فیوچر» نیز با انتشار مطلبی در مورخ ۲۱ مهرماه هشدار داده است که مسکو احتمالا مداخله در انتخابات و نفوذ بر رای دهندگان آمریکای پیش از انتخابات میان دوره ای در آمریکا را پاسخی مناسب به حمایت های نظامی واشنگتن از کییف و اقدام آمریکا بر اعمال تحریم های بین المللی بی سابقه ای که روسیه را منزوی کرده و به شدت به اقتصاد آن کشور آسیب وارد کرده، می داند.
به نوشته این رسانه، از آغاز جنگ اوکراین تاکنون دولت بایدن میلیاردها دلار به کییف کمک نظامی و اقتصادی برای مقابله با روسیه کرده است.
انتخابات میاندوره ای آمریکا قرار است هشتم ماه نوامبر ۲۰۲۲ برابر با ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۱ در آن کشور برگزار شود، در این انتخابات تمامی ۴۳۵ کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵ کرسی از یکصد کرسی مجلس سنا به رقابت گذارده می شود، همزمان نامزدهای دو حزب جمهوریخواه و دموکرات برای تصاحب سمت فرمانداری در ۳۶ ایالت آمریکا نیز به رقابت خواهند پرداخت.
**احزاب سودانی: هدف حکام عرب از سازش با تل آویو، حفظ تاج و تخت است
احزاب و گروههای سودانی نسبت به عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی هشدار دادند و تاکید کردند که هدف حاکمان عرب از عجله برای سازش با رژیم صهیونیستی حفظ حکومت و تاج و تختشان است.
«علی عبدالله» از رهبران جبهه مردمی علیه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گفت: عادی سازی روابط حرفی است که غصب کنندگان سرزمین فلسطین ساخته اند تا رژیم صهیونیستی به صورت قانونی موجودیت یابد.
وی گفت: مساله فلسطین، مسئله ای نیست که فقط محدود به جغرافیای فلسطین باشد بلکه مساله یکایک مسلمان آزاده و فراتر از آن مساله بسیاری از کشورهای جهان به ویژه آمریکای لاتین است که در کنار فلسطینی ها که سرزمینشان غصب شده و در دنیا آواره شده اند، می ایستند.
در این پیوند، «عثمان ابراهیم» سخنگوی حزب آزادی سودان نیز تاکید کرد: راه حل ریشه ای که همه مسلمانان جهان باید برای آن تلاش کنند، از بین بردن رژیم اشغالگر اسرائیل است و تنها با زور می شود این رژیم را از سرزمین فلسطین بیرون راند.
وی افزود: رژیم اشغالگر اسرائیل که به زور سرزمین مقدس فلسطین را غصب کرده است، فقط با زور از آن خارج می شود.
همزمان جریان اسلامی سودان نیز مساله فلسطین را مساله امت اسلام دانست و نسبت به عادی سازی روابط با دشمن اشغالگر هشدار داد.
نماینده جریان اسلامی سودان در کنفرانسی مطبوعاتی در خصوص حملات و تعرض مکرر رژیم اشغالگر اسرائیل به مسجدالاقصی برگزار شد، اظهار داشت: دشمن صهیوینستی آزادی های مدنی و رسانه ای را زیر پا می گذارد و اقداماتش بویژه جنایت علیه بشریت و غصب بی رحمانه سرزمین های فلسطینی غیر اخلاقی است.
وی افزود: عجله حکام عرب برای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر با هدف حفظ قدرت و تاج و تخت خود و به زیان منافع مردمانشان انجام می شود.
**ولیعهد عربستان به دلیل نامعلومی برنامه سفر به سئول را لغو کرد
دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی امروز از لغو سفر «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی که قرار بود امسال به سئول سفر کند خبر داد.
عربستان و کره جنوبی مذاکراتی پیرامون سفر ماه آینده محمد بن سلمان به سئول انجام داده بودند اما به دلایل نامعلومی این سفر لغو شد.
مقامات کره جنوبی در مصاحبه با خبرنگاران این رسانه اعلام کردند که به نظر می رسد سفر سال جاری ولیعهد عربستان به سئول با مشکلاتی مواجه است. ما همچنان در حال رایزنی برای زمانبندی این سفر هستیم.
خبر سفر ولیعهد عربستان به سئول مورد استقبال بسیار زیاد تاجران کره جنوبی قرار گرفته بود. چراکه پروژه های ساخت و ساز در «نئوم» به عنوان پروژه خارجی شهرهوشمند عربستان سعودی توسط بن سلمان در میان تاجران کره جنوبی اشتیاق بسیاری بوجود آورده است.
دو طرف برای مذاکرات و جلسه ای میان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی و «یون سوک یول» رئیس جمهوری کره جنوبی در حاشیه اجلاس کشورهای گروه ۲۰ که قرار است ماه آینده در «بالی» اندونزی انجام شود، تلاش می کنند.
**مقام یمنی: معامله یک طرفه به سود سعودیها را نمی پذیریم
رئیس کمیته امور اسیران در دولت نجات ملی یمن بر اجرای کامل توافق با عربستان سعودی در مورد آزادی اسیران تاکید کرد و گفت: انجام معامله یک طرفه به سود عربستانی ها را نمی پذیریم.
«عبدالقادر مرتضی» رئیس کمیته ملی امور اسیران یمن روز دوشنبه درباره سفر هیات عربستانی به صنعا و سفر هیاتی از صنعا به ریاض برای آزادی اسیران طرفین اظهار داشت: هیات اعزامی کمیته ملی امور اسیران یمنی بر اجرای کامل توافق و اینکه انجام معامله یکطرفه به سود عربستانی ها را نمی پذیرد، تاکید کرد و این همان چیزی است که در توافق اردن تصریح شده است.
وی افزود: مزدوران در استان مارب یمن مانع موفقیت این توافق می شوند و حکومت سعودی چنانچه می خواهد توافق را کامل کند، باید این مزدوران را به اجرای توافق ملزم کند.
رئیس کمیته امور اسیران در دولت نجات ملی یمن تشکیل کمیته های فنی را یک ضرورت دانست و افزود: باتوجه به اینکه حکومت سعودی وجود برخی نام ها (اسیران) را تکذیب می کند، بنابراین بازدیدها (سفر این کمیته ها) برای اصلاح لیست اسامی (اسیران) و دیدار با اسیران ضروری است.
المرتضی با اشاره به اینکه کمیته اسیران با طرف سعودی لیست ها را مورد بررسی قرار داد و اسامی را ثبت کرد، گفت: لیست برای اجرای توافقنامه منعقد شده در مارس گذشته، نهایی و به توافق رسید.
وی در خصوص پرونده مفقودین نیز گفت: پرونده هنوز شفاف نشده و طی مدت گذشته اجساد برخی [مفقودان] با طرف سعودی مبادله شده است.
رئیس کمیته امور اسیران در دولت نجات ملی یمن افزود: تیم فنی با تمامی اسیرانی که ما از حضور آنها در عربستان خبر داریم و با تعدادی از مجروحان در زندان پایگاه «خمیس مشیط» در منطقه "ابها" سعودی دیدار کرد.
المرتضی در پایان گفت: برنامه های پیش بینی شده پس از این سفرها این است که مشکلات مارب، سواحل و جنوب یمن توسط هیات سعودی حل شود و ما آماده اجرای توافق هستیم.
طبق بیانیه چهارمین نشست کمیته نظارتی اجرای توافق تبادل اسرا و بازداشت شدگان یمنی، نمایندگان دولت مستعفی یمن و جنبش انصار الله این کشور توافق کردند که در مرحله نخست یکهزار و ۸۱ اسیر را طبق اسامی توافق شده، مبادله کنند.
مبادله اسیران از موضوعهای اساسی در گفت وگوهای یمنی - یمنی در سوئیس است که تلاشها در این زمینه همواره ناکام بوده و فقط در برخی موارد با میانجیگریهای محلی مبادله شماری از اسیران انجام شده است.
پیشتر نیز تعدادی از اسرای ارتش و کمیتههای مردمی یمن و نیروهای وابسته به دولت مستعفی و فراری این کشور در چند مرحله از طریق واسطههای محلی آزاد شدند.
**بحران سوخت در فرانسه؛ وزیر اقتصاد آزادسازی ذخایر را خواستار شد
وزیر اقتصاد فرانسه با بیان اینکه زمان مذاکره به پایان رسیده است آزادسازی ذخایر سوخت و تولیدات پالایشگاهی را که سه هفته است توسط جنبش اجتماعی مسدود شده است، خواستار شد.
برونو لو مر وزیر اقتصاد فرانسه در مصاحبه امروز خود با شبکه خبری «ب. اف. ام» موافقت خود را با مصادره ذخایر سوخت شرکت «توتال انرژی» که کارکنانش از سه هفته برای افزایش دستمزد دست به اعتصاب زده اند، اعلام کرد و افزود: در همه نظامهای دمکراتیک، خواست اکثریت بر اقلیت اولویت دارد.
وی با اشاره به اینکه زمان مذاکره به پایان رسیده است، گفت تداوم اعتصاب در ۵ سایت شرکت توتال با وجود امضای توافق امضا شده میان نمایندگان کارگران و کارفرما، «غیرقابل پذیرش و غیرقانونی» است.
لومر افزود: از این هفته وضعیت توزیع سوخت بهبود خواهد یافت و تاثیر این جنبش اجتماعی بزرگ بر اقتصاد فرانسه «کاهش خواهد یافت».
وزری اقتصاد فرانسه همچنین موضع الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه را مبنی بر مداخله دولت و مصادره سوخت در صورت بروز وضعیت پرتنش، تایید کرد. بورن پیشتر دستور بازگشت کارکنان شرکت چند ملیتی سوخت «اِسو اکسون موبیل» را در دانکرک صادر کرده بود که این اقدام واکنش تند کنفدراسیون عمومی کار و تمدید اعتصاب را در پی داشت.
دولت فرانسه همچنین صبح امروز خبر داد که ذخایر سوخت مخزن فزن (Feyzin) در منطقه رون (Rhône) از ساعت ۱۴ و پس از مصادره سوخت مخزن «ماردیک» (Mardyck) در منطقه فلاندر، آغاز می شود.
سه چهارم کارکنان شرکت توتال انرژی فرانسه به دعوت اتحادیههای کارگری و به ویژه کنفدراسیون عمومی کار اعتصاب سهروزه خود را از ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) آغاز کردند و این اعتصاب از آنجا که در مهلت مقرر به نتیجه نرسید تا امروز بارها تمدید شده است.
خواسته کارکنان توتال انرژی، افزایش ۱۰ درصدی دستمزد است. هفت درصد از این میزان برای متناسب شدن دستمزد با تورم و سه درصد دیگر برای برخورداری کارکنان از سود کلان شرکت توتال در پی افزایش بهای سوخت تحت تاثیر جنگ اوکراین مطالبه شده است.
این اعتصاب در روزهای اوج خود فعالیت در نزدیک به ۳۰ درصد از جایگاههای عرضه سوخت را در سراسر فرانسه مختل کرد.
**رسانه آسیایی: ورود بیش از ۲۰۰ هزار روس به آسیای مرکزی از آغاز جنگ اوکراین
پایگاه خبری آسیا پلاس در گزارشی مدعی شده است از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه به اوکراین، بیش از ۲۰۰ هزار تن از اتباع روس کشور خود را ترک کرده اند و وارد کشورهای مختلف حوزه آسیای مرکزی شده اند.
براساس ادعای این گزارش هزارن تن از مردم روسیه در حال حاضر شهرها، روستاها خود را ترک کرده اند و به آسیای مرکزی سفر کرده اند.
بر اساس این گزارش، مرکز خدمات اماری فدرال روسیه موسوم به «روس استات» اعلام کرده است در نیمه نخست سال جاری میلادی بیش از ۴۱۹ هزار روس کشور خود را ترک کرده اند.
در ۲۱ سپتامبر ( ۳۰ شهریور) ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه خواستار آغاز بسیج نسبی نیروی های نظامی در این کشور شد.
در حال حاضر روسیه شاهد یک جهش شدید در قیمت بلیط هواپیما از شهرستانهای این کشور به مقصد کشورهای همسایه شده است. همچنین مرزهای کشورهایی مانند ارمنستان، قزاقستان و گرجستان مملو از صف جوانان است که در رده سنی اعزام به ارتش هستند.
براساس این گزارش بنابر اعلام وزارت امور داخلی قزاقستان، از ۴ اکتبر ۲۰۲۲ (۱۲ مهر ماه) ، بیش از ۲۰۰ هزار تن از اتباع روس از روسیه وارد قزاستان شده اند. این افراد سپس در بازه زمانی اندکی از قزاقستان به عنوان ترانزیت استفاده کرده اند و به ازبکستان و قرقیزستان سفر کرده اند.
وزارت توسعه دیجیتال قرقیزستان اعلام کرده است تا کنون بیش از ۲۰,۰۰۰ شهروندان روسیه در اواخر ماه سپتامبر ( شهریور-مهر) برای ورود به این کشور ثبت نام کرده اند. این درحالیست که مادامی دو کشور از قانون لغو روادید برای اتباع خود برخوردار هستند، میزان ورود اتباع روس به قرقیزستان بسیار بیشتر است. در حال حاضر دو کشور آمار دقیقی در خصوص شمار ورود افراد روس به قرقیزستان منتشر نکرده است.
در میان تمام کشورهای اسیای مرکزی, با توجه به نزدیکی مرزهای قزاقستان به روسیه، اتباع روس از بیش از ۵۰ نقطه مرزی مشترک برای ورود به قزاقستان استفاده کرده اند.
وزارت توسعه دیجیتال قرقیزستان می گوید از آغاز سال جاری میلادی (دی ماه سال جاری)، بیش از ۱۸۴,۰۰۰ تن از اتباع روس وارد این کشور شده اند.
ازبکستان نیز تاکنون آمار دقیقی از شمار افراد روس که وارد این کشور شده است، منتشر نکرده است. از دیگر سو هجوم اتباع روس به آسیای مرکزی سبب شده است میزان تقاضا برای مسکن در این کشور با افزایش روبرو شود.
**آتشسوزی مهیب در ۳ ایالت شمالغرب آمریکا/ تخلیه دهها هزار خانه
وقوع ۶۶ کانون آتش سوزی مهیب ایالت های «آیداهو»، «مونتانا» و واشنگتن واقع در شمال غرب آمریکا را در برگرفت و مقامات محلی دستور تخلیه ساکنان ده ها هزار خانه را صادر کردند.
تارنمای خبری «آکسیوس» (axios) با انتشار این خبر نوشت: هم اکنون مقامات در ایالت واشنگتن با توجه به شدت گرفتن آتش سوزی های مهیب به علت وزش بادهای خشک که از روز یکشنبه (روز گذشته) آغاز شده ، دستور تخلیه ساکنان هزاران خانه مسکونی در جنوب غرب این ایالت را صادر کردند.
تاکنون ۲۴ کانون آتش سوزی مهیب در ایالت آیداهو، ۲۲ کانون آتش سوزی در ایالت مونتانا، ۱۳ مورد آتش سوزی مهیب در ایالت واشنگتن و پنج مورد آتش سوزی گسترده نیز در ایالت اورگان تا روز یکشنبه (روز گذشته به وقت محلی) گزارش شده است.
این گزارش می افزاید: مقامات در ناحیه «کلارک» (Clark County) واقع در ایالت واشنگتن تخلیه ۳۵تا ۴۰ هزار واحد مسکونی را برای در امان ماندن از این آتش سوزی های مهیب را مدنظر دارند.
بنابراین گزارش شدت آتش سوزی در ایالت واشنگتن به اندازه ای است که دود ناشی از آن در شهر ونکوور ایالت واشنگتن که هم مرز با ایالت اورگان است، قابل مشاهده است، این آتش سوزی تاکنون بیش از ۸۰۰ هکتار از اراضی واقع در شرق منطقه کلارک در ایالت واشنگتن را طعمه حریق ساخت.
تارنمای خبری آکسیوس نوشت: بالا بودن بی سابقه دما و شرایط خشک و وزش باد که ناشی از وضعیت آب و هوایی مستقر بر شمالغرب اقیانوس آرام است، شرایط را برای وقوع آتش سوزی های مهیب در این بخش از آمریکا بوجود آورده است.
**دستگیری جاسوس رژیم اسرائیل در لبنان
رسانه های لبنانی از دستگیری یک جاسوس رژیم صهیونیستی توسط دستگاه اطلاعاتی لبنان خبر دادند که علیه حزب الله جاسوسی می کرد.
روزنامه "الاخبار" لبنان امروز دوشنبه نوشت: دستگاه اطلاعاتی لبنان یک جاسوس اسرائیلی را دستگیر کرد که موساد در ساحل عاجل او را برای جاسوسی علیه حزب الله جذب کرد.
بر اساس این گزارش، دستگاه اطلاعاتی لبنان در دهم آگوست گذشته پس از آنکه به اطلاعاتی دست یافت که بر اساس آن «ایلی ق» متولد ۱۹۸۴ در زادگاهش شهر مرجعیون از طریق شبکه های اجتماعی اطلاعاتی را در اختیار دستگاه اطلاعاتی دشمن صهیونیستی قرار می دهد، وی را بازداشت کرد.
این جاسوس اسرائیلی دستگیر شده فارغ التحصیل دانشکده فنی دانشگاه الیسوعی و «مسبع الکارات » است. وی همزمان با تحصیل در یک آرایشگاه مشغول به کار شد. او پس از فارغ التحصیلی در انجمن مردم نهاد «میرسی کور» برای بازسازی بازار «مرجعیون» پس از جنگ سال ۲۰۰۶ میلادی علیه لبنان، مشغول به کار بود. این فرد قبل از منصوب شدن به عنوان ناظر بر کارهای لجستیکی نیروهای یونیفل بین سال های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۱ با انجمن دیگری کار می کرد.
سپس یک سال و نیم به عنوان راننده برای یک پزشک کار کرد. او در سال ۲۰۱۳ به نیجریه سفر کرد و در یک شرکت پیمانکاری مشغول به کار شد و توسط این شرکت به مدت سه ماه به عربستان سعودی نقل مکان کرد.
وی در پایان سال ۲۰۱۶ به لبنان بازگشت و در همان سال با هدف گردشگری به دانمارک و در سال ۲۰۱۷ به ترکیه سفر کرد و در آنجا با «حنین ج» که بعدها همسرش شد، دیدار کرد. او در اواخر سال ۲۰۱۹ به مدت یک ماه به ساحل عاج سفر کرد تا با همسرش که به آنجا نقل مکان کرده بود، دیدار کند.
این فرد سپس در ماه مه ۲۰۲۱ به ساحل عاج سفر کرد و تا ژوئن ۲۰۲۲ در آنجا ماند و از آنجا «سفر جاسوسی» را کلید زد.
به گزارش روزنامه «الاخبار»، در جریان بازجویی، «ایلی ق » خیلی از اتفاقات را بیان کرد.
وی در روایت یکی از این اتفاقات گفت: در سال ۲۰۱۹ به ساحل عاج سفر و با دوست دوران کودکی «طونی الحاج » از شهر القلیعه که شوهر دختر دایی ام بود، دیدار کردم و از او برای به دست آوردن فرصت شغلی در آن کشور آفریقایی کمک خواستم.
الحاج مامور سابق ارتش "آنطوان لحد" - ارتش مزدور رژیم صهیونیستی در لبنان- بود که در سال ۲۰۰۰ با ارتش رژیم اشغالگر قدس از لبنان خارج شد.
به گفته این فرد، تماس او با سازمان جاسوسی رژیم صیهیونیسی موسوم به «موساد» در آگوست ۲۰۲۱ از طریق شخصی به نام «رامی» که یک یهودی بود در یک طلافروشی در مجتمع تجاری «Prima Mall» در ساحل عاج آغاز شد. پس از آن «رامی» او را به فردی به نام «آدم» وصل کرد و از او درباره توانایی اش برای تردد آزادانه در جنوب لبنان و اینکه آیا به حزب الله نزدیک بوده است یا دوستان یا اقوام حامی این حزب داشته است، پرسید.
آدم سپس به او گفت که افسر یک دستگاه امنیتی رژیم اسرائیل است و به او پیشنهاد جمع آوری اطلاعات درباره حزب الله و انجام ماموریت های امنیتی را داد و او نیز این پیشنهاد را پذیرفت.
**کورتس: اتحادیه اروپا به دنبال راه حل صلح آمیز برای درگیری اوکراین باشد
صدر اعظم پیشین اتریش همزمان با گمانه زنی ها درباره احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته ای گفت رهبران اتحادیه اروپا باید به دنبال «راه حل صلح آمیز» برای خروج از درگیری اوکراین باشند.
سباستین کورتس در مصاحبه با روزنامه بیلد آلمان گفت: همانطور که همه به درستی خواستار پیروزی در اوکراین هستند شکست گزینه ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هم نیست.
کورتس که سال گذشته در بحبوحه اتهامات فساد که به زعم او تحت انگیزه های سیاسی مطرح شده است، استعفا کرد چنین استدلال کرده که اتحادیه اروپا در مواجهه با تهدید هسته ای باید در مسیر مذاکرات صلح گام بردارد.
وی گفت: در شرایط فعلی، مهم ترین مساله پایان دادن به خونریزی و دستیابی به راه حل صلح در پای میز مذاکره است تا از وخامت بیشتر اوضاع در قاره ما جلوگیری شود.
کورتس تنها مقام عمومی نیست که به «تهدید هسته ای» فرضی روسیه اشاره می کند. جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز اوایل ماه جاری به «تهدیدمستقیم» ناشی از «اخرالزمان هسته ای» از سوی روسیه اشاره کرده و آنتونی بلینکن وزیر خارجه او روسیه را تهدید کرده که استفاده روسیه از سلاح هسته ای در اوکراین با «عواقب وخیمی» مواجه خواهد بود.
این در حالیست که پوتین به استفاده از حملات هسته ای تهدید نکرده است و اظهارات علنی او بر دکترین هسته ای روسیه تاکید دارد؛ مبنی بر این که روسیه در صورت به خطر افتادن موجودیت فدراسیون روسیه با «همه ابزار موجود» از خود دفاع خواهد کرد.
راشاتودی نوشت: به طور کلی، رهبران غربی از ایده پایان یافتن درگیری با یک راهحل مذاکره حمایت کردهاند، اما تاکید دارند که اوکراین باید بتواند شروط هر توافق صلحی را دیکته کند. تا آن زمان، ایالات متحده، گروه هفت و اتحادیه اروپا همگی متعهد شدهاند که اوکراین را تا رسیدن به اهدافش «تا زمانی که طول میکشد» مجهز به سلاح خواهند کرد. این اهداف شامل تصرف مناطقی از اوکراین است که اکنون تحت کنترل روسیه است.
**هشدار جدی روسیه به رژیم صهیونیستی
معاون شورای امنیت روسیه به رژیم صهیونیستی هشدار داد که در صورت ارسال کمک نظامی و تسلیحات به اوکراین، روابط خود با مسکو را به نابودی خواهد کشید.
«دیمیتری مدودف» امروز در پیامی که در کانال تلگرام خود منتشر کرد، نوشت: به نظر میرسد، اسرائیل به دنبال ارسال سلاح به رژیم کییف است.
وی این اقدام رژیم اشغالگر را "بیپروایانه" خواند و تاکید کرد که این رژیم با این اقدام روابط خود با روسیه را نابود خواهد کرد.
مدودف در ادامه با اشاره به کشتار دهها هزار لهستانی، روس توسط گروههای افراطی اوکراین در زمان جنگ جهانی دوم، خاطر نشان کرد که صهیونیستها در صورت تامین سلاح برای رژیم کییف باید خود از حامیان گروههای ملیگرا و نئونازی اوکراین معرفی کنند.
روز گذشته یک مسئول رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که زمان آن رسیده که این رژیم در سیاستهایش درباره جنگ اوکراین تغییر ایجاد کند و از تلآویو خواست هرگونه ممنوعیت ارسال تسلیحات به اوکراین را لغو کند.
بنابراین گزارش، درخواست اوکراینیها برای دریافت سلاح پیشرفته از صهیونیستها که پیش از این مطرح شده بود تاکنون بی پاسخ مانده بود.
در همین پیوند، هفته گذشته نیز سفارت روسیه در تل آویو نسبت به بیانیه رژیم صهیونیستی در محکومیت حملات مسکو به اوکراین واکنش نشان داده و اعلام کرده بود: اسرائیل در طول هشت سال نسبت به حملات تروریستی و ادامه دار اوکراین علیه غیر نظامیان منطقه دونباس سکوت اختیار کرد. رژیم صهیونیستی همچنین در برابر کشته شدن داریا دوگینا روزنامه نگار روس و حمله به پل شبه جزیره کریمه نیز موضعگیری نکرده است.
جنگ اوکراین در ماههای گذشته تنش میان روسیه و رژیم صهیونیستی را شدت داده است.
**رئیس جمهور عراق: امیدوارم دولت هرچه سریعتر تشکیل شود
رئیس جمهور عراق امروز دوشنبه با تشکر از مرجعیت عالیقدر دینی این کشور، ابراز امیدواری کرد که دولت جدید عراق هرچه سریعتر تشکیل شده و کار خود را آغاز کند.
«عبدالطیف الرشید» امروز دوشنبه در مراسم رسمی شروع به کار خود به عنوان رئیس جمهور در کاخ «السلام» در بغداد تاکید کرد که تمام تلاش خود را برای حفاظت از قانون اساسی و حل مشکلات موجود در این کشور به کار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه مرحله قبلی برای عراق بسیار سخت بود، از مرجعیت عالیقدر دینی، نیروهای سیاسی و نمایندگان مردم تشکر کرد.
رئیس جمهور عراق با بیان اینکه "امیدواریم دولت جدید این کشور هر چه زودتر تشکیل شود"، اظهار داشت: تمام تلاش خود را برای حفظ قانون اساسی و حل مشکلات موجود در این کشور انجام خواهم داد.
وی همچنین گفت که برای تحکیم روابط بغداد و اربیل و ایجاد روابط متوازن منطقه ای تلاش خواهیم کرد.
«عبداللطیف رشید» نامزد حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق پنجشنبه گذشته در دور دوم رای گیری برای انتخاب ریاست جمهوری عراق توانست ۱۶۲ رای را در پارلمان کسب کرده و به عنوان پنجمین رئیس جمهور این کشور پس از فروپاشی رژیم بعث عراق برگزیده شود.
**لولا داسیلوا: بولسونارو یک دیکتاتور کوچک است
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا نامزد پیشتاز چپ ها برای انتخابات ریاست جمهوری برزیل، ژائیر بولسونارو رقیب راست افراطی اش را یک "دیکتاتور کوچک" و "سلطان اخبار جعلی" خواند.
لولا داسیلوا که نزدیک بود بولسونارو را در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری برزیل شکست دهد، در یک مناظره تلویزیونی به رقیب خود در مورد مدیریت بیماری کووید – ۱۹ و جنگل زدایی فزاینده آمازون هشدار داد.
لولا خطاب به بولسونارو گفت: واقعیت این است که سهل انگاری شما باعث شد ۶۸۰ هزار نفر جان خود را از دست بدهند در حالی که بیش از نیمی از آنها ممکن بود نجات یابند.
وی در مورد بولسونارو که کووید را یک آنفلوانزای کوچک می داند و مدعی است واکسینه نشده است، افزود: هیچ گاه در تاریخ دولتی وجود نداشته که مانند شما با یک بیماری همه گیر یا مرگ به نحوی احمقانه رفتار کند.
لولا که طبق نظرسنجی ها در آستانه دور دوم انتخابات برزیل، پنج یا شش پله پیش از بولسوناروست، از حمله رقیب خود به مسائل محیط زیستی انتقاد کرد و گفت: شما هیچ احترای برای آمازون قائل نشدید. لولا همچنین وعده داد در صورت انتخاب شدن یک وزارتخانه را برای بومیان تاسیس کند.
وی افزود: ما در این انتخابات پیروز می شویم تا بتوانیم از آمازون محافظت کنیم و تهاجم به سرزمین های بومی و استخراج غیرقانونی معادن را غیرقانونی اعلام کنیم.
بولسونارو نیز در اولین مناظره رو در رو میان این دو سیاستمدار برزیلی، به رقیب خود تاخت.
رئیس جمهوری تندروی راست گرای برزیل که در سال ۲۰۱۸ برای این پست انتخاب شد، لولا را متهم کرد خود را نزد حکمرانان چپ گرا از جمله رهبران نیکاراگوئه و ونزوئلا جا می کند.
اما لولا اتهامات وارده به خود را رد کرد و مدعی شد که این بولسوناروست که برای دموکراسی جوان برزیل تهدیدی محسوب می شود.
لولا گفت: من کسی هستم که از دموکراسی و آزادی دفاع می کنم، خیلی بیش از این دیکتاتور کوچک، می خواهم این کشور را همچون قبل دموکراتیک اداره کنم.
برزیلی های مترقی امیدوار بودند لولا داسیلوا در دور نخست انتخابات بر بولسونارو پیروز شد، اما این پوپولیست تحسین کننده دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا خیلی بهتر از اکثر نظرسنجی ها پیش رفت و ۴۳ درصد آرا را در مقابل ۴۸ درصد آرا لولا به دست آورد. نظرسنجی ها نشان می داد که بولسونارو بیش از ۳۷ درصد آرا را تصاحب نمی کند.
لولا همچنان گزینه اصلی پیروزی است، اما عملکرد بهتر از انتظار بولسونارو بدان معناست که نتیجه انتخابات برزیل تا پایان نامشخص است.
حدود دو هفته تا برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل (۳۰ اکتبر/ هشتم آبان) باقی مانده است و جدیدترین نتایج نظرسنجی موسسه «دیتا فولها» (Datafolha) از پیشتازی لولا داسیلوا و برتری این کاندیدای چپگرا نسبت به رئیسجمهوری راست افراطی خبر میدهد.
درحالی که نامزد چپگرا و رئیسجمهوری راست افراطی با دو دیدگاه سیاسی متضاد، به ترتیب ۴۸.۴ درصد و ۴۳.۲ درصد آرا را از آن خود کردند، دور تازه رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری برزیل از سر گرفته شده و برزیلیها میبایست در این فضای دو قطبی، دست به انتخاب بزنند.
سناریویی که نتایج نظرسنجیهای پیش از دور نخست انتخابات ترسیم کرد، درست از آب در نیامد و نتایج نظرسنجیهای جدید نیز ممکن است برای پیروزی قطعی لولا کافی نبوده و چندان مورد اطمینان نباشند.
**روسیه از هدف قرار دادن مراکز مهم اوکراین خبر داد
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که حملات مداوم با جنگ افزارهای دقیق دور برد به تاسیسات انرژی و مراکز فرماندهی اوکراین صورت گرفته که تمام اهداف مورد نظر نابود شده است.
وزارت دفاع روسیه امروز دوشنبه اعلام کرد که مسکو تمام اهداف مشخص شده را در بمباران اخیر شهرهای اوکراین نابود و همچنین تلاش اوکراین برای نفوذ به خطوط دفاعی در منطقه خرسون را خنثی کرده است.
دنیس موناستیرسکی وزیر کشور اوکراین نیز خبر داد که چند تن در حملات هوایی روز دوشنبه روسیه به شهرهای اوکراین کشته شدند.
روسیه حملات موشکی خود به سراسر اوکراین را پس از انفجار یک کامیون باری در پل کرچ در شبه جزیره کریمه در اوایل ماه جاری، افزایش داده است. به دنبال این انفجار، روسیه بزرگترین حملات موشکی خود از زمان شروع جنگ را آغاز کرد و اهدافی در بیش از ده منطقه از اوکراین را نابود کرد.
شهردار میکولایف همچنین امروز مدعی شد که سه پهپاد روسی پایانه روغن آفتابگردان در این شهر را هدف قرار دادند.
**دولت انگلیس از اجرای اصلاحات اقتصادی عقبنشینی کرد
دولت محافظهکار «لیز تراس» که در یک قدمی سقوط قرار دارد از برنامه اقتصادی که منجر به آشفتگی مالی در کشور شده است، عقبنشینی کرد تا فشارها برای کناره گیری از قدرت را کاهش دهد.
جرمی هانت وزیر دارایی جدید انگلیس روز دوشنبه با انتشار یک کلیپ ویدیویی بخش هایی از برنامه دولت برای ساماندهی اوضاع اقتصادی را رونمایی کند. او تقریبا همه تصمیمات وزیر دارایی سابق را برای کاهش مالیاتها لغو و اعلام کرد که مهمترین هدفش بازگرداندن ثبات مالی به کشور است.
هانت گفت: "دولت امروز تصمیم گرفت تغییراتی را در بودجه ایجاد کند و برای کاهش حدس و گمان های بی فایده در مورد محتوای آنها، مواردی را پیش از برنامه میان مدت دولت که دو هفته دیگر اعلام میشود ارائه کند."
وزیر دارایی انگلیس افزود که دولت «تقریباً همه» اقدامات مالیاتی اعلام شده در بودجه قبل را ملغی کرده و برنامه جدید ضمن کاهش هزینه مالیات دهندگان، حمایت از اقشار نیازمند را تضمین میکند.
این برنامه به میزان زیادی از معیارهای بازار آزاد و کاهش مالیات میلیاردرها که در سند پیشین ارائه شده بود، فاصله گرفته و در عوض مالیاتهای تجاری را افزایش داده است.
در برنامه اقتصادی جدید، مهلت بسته حمایتی دولت برای کاهش فشار ناشی از افزایش هزینههای انرژی نیز کوتاهتر شده است. طبق برنامه قبل، قرار بود که دولت بهای انرژی خانوارها را به مدت دو سال ثابت نگه دارد و سقف قبوض برق و گاز از دو هزار و پانصد پوند در سال تجاوز نکند. اما جرمی هانت اعلام کرد که این برنامه تا آوریل سال آینده میلادی اجرا خواهد شد و بعد از آن بصورت هدفمندتر دنبال میشود.
مشروح برنامه اقتصادی دولت قرار است ۳۱ اکتبر ارائه شود اما با توجه به آشفتگی اوضاع بازار، ساعت ۶ صبح امروز اعلام شد که وزیر دارایی فرازهایی از برنامه دولت را اعلام خواهد کرد. هانت که جمعه گذشته سکان وزارت دارایی را به دست گرفت گفته بود که سیاست دولت برای کاهش مالیات ها با سرعت آهسته تری اجرا خواهد شد. او دیشب نیز با نخست وزیر، رئیس بانک مرکزی و مدیر اداره مدیریت بدهی کشور درباره برنامه اقتصادی دولت جلسه داشت.
اوضاع اقتصادی انگلیس در بدترین شرایط نیم قرن گذشته قرار دارد. تورم در ماههای اخیر سر به فلک کشیده و از محدوده ۲ به ۹.۹ درصد رسیده است، ارزش پوند نیز به پایینترین حد در ۴ دهه گذشته تنزل یافته و آخرین گزارش مرکز ملی آمار انگلیس حاکیست که اقتصاد کشور کوچکتر شده و در آستانه رکود قرار دارد. یک اندیشکده انگلیسی پیشبینی کرده که تا سال ۲۰۲۴ وام مسکن بیش از پنج میلیون خانوار انگلیسی حدود ۵ هزار و یکصد پوند افزایش مییابد.
برنامهای که کواسی کوارتنگ وزیر پیشین دارایی انگلیس سه هفته پیش به مجلس ارائه و شوک مهلکی را به اقتصاد کشور وارد کرد. کوارتنگ قصد داشت تا ۴۵ درصد از مالیات میلیاردرها را حذف کند و اقتصاد کشور را برپایه معیارهای بازار آزاد توسعه دهد. اما اوضاع بر وفق بلندپروازیهای او نچرخید و به نخستین قربانی دولت لیز تراس تبدیل شد.
این درحالیست که اعتراضها علیه «لیز تراس» که تنها ۴۳ روز از آغاز دوره نخست وزیری اش میگذرد، به سرعت در حال افزایش است و استعفا ترجیعبند انتقاد شمار زیادی از همحزبیهای او شده که درپی آشفتگی مالی کشور، خواستار کناره گیری فوری نخست وزیر برای جلوگیری از زیان بیشتر به اعتبار حزب هستند.
در طول شبانه روز گذشته چندین نماینده حزب محافظهکار نخست وزیری تراس را تمام شده خوانده و پیش بینی کردند که دوران زمامداری او تا کریسمس دوام نخواهد آورد.
**وزیر خارجه سوئد از تصویب تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران خبر داد
وزیر خارجه سوئد تصریح کرد: دیپلماتهای ۲۷ کشور اروپایی روز دوشنبه تحریم های جدیدی را به بهانه مسائل حقوق بشری علیه ایران وضع کردند.
آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، با انتشار توئیتی ادعا و اظهارنظرهای مدخلهجویانه درباره حوادث ایران را تکرار کرد و نوشت که اتحادیه اروپا تحریمهای هدفمند جدیدی را علیه آنچه "وی عناصر و نهادهای مسئول نقض حقوق بشر در ایران نامید" تصویب کرد.
پیشتر نیز جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نسبت به تصویب بسته جدید تحریمها علیه ایران در نشست شورای وزیران امور خارجه اروپا ابراز امیدواری کرده و گفته بود: این بسته تحریمی (از قبل) مورد بحث قرار گرفته و آماده شده است و اطمینان دارم که امروز تصویب میشود.
هنوز جزئیات تحریمها در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر نشده است.
این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به تبعات رفتارهای مداخلهجویانه غرب هشدار داده بود.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ساعاتی پیش در کنفرانس خبری تصریح کرد که طرفهای اروپایی «باید بدانند در مورد ایران صحبت میکنند، کشوری که مقتدر و مسئولیت پذیر است و کشوری است که در صورت رفتار عقلانی و منطقی میتواند مهم ترین شریک برای صلح و ثبات در منطقه باشد. »
وی هشدار داد: «ما آنها را به پرهیز از رفتارهای مداخله گرایانه دعوت میکنیم اما در صورت رفتارهای مداخله گرایانه، ایران واکنش متقابل و متناسب نشان خواهد داد و در مورد تمام کشورهای اروپایی صدق میکند.»
وزیرامور خارجه کشورمان نیز روز جمعه در تماس تلفنی با جوسپ بورل گفته بود: جمهوری اسلامی ایران از پشتوانه قوی مردمی و دموکراسی کارآمد برخوردار است. اینجا سرزمین کودتای مخملی یا رنگین نیست. ایران لنگرگاه ثبات و امنیت پایدار منطقه است.
حسین امیرعبداللهیان با بیان اینکه ایران به چارچوب بزرگ تری برای همکاری اتحادیه اروپا و جمهوری اسلامی ایران نگاه می کند.توصیه کرده بود که اروپایی ها با رویکردی واقع بینانه به موضوع بنگرند.
**مسئول بخش ترور داعش در کابل بازداشت شد
سازمان اطلاعاتی (استخبارات) طالبان با انتشار ویدئویی از بازداشت یکی از سرکردگان بخش ترور و مطبوعات گروه تروریستی داعش در شهر کابل خبر داد.
در ویدئو کلیپ منتشر شده از سوی سازمان اطلاعاتی طالبان، این عضو کلیدی گروه داعش اعتراف میکند که در قتل ۱۸ تن از شهروندان افغانستان دست داشته است.
تروریست بازداشت شده در این ویدئو اعتراف میکند که عضو گروه تروریستی داعش بوده و در ترورهای مختلف دست داشته است.
این عضو بازداشت شده گروه داعش خود را ساکن شهر چپرهار ولایت ننگرهار معرفی میکند و مدعی میشود که از سال ۱۳۹۷ به این طرف عضویت داعش را پذیرفته و در قتل نزدیک به ۱۸ تن از شهروندان افغانستان از جمله یک نگهبان پایه مخابراتی دست داشته است.
همچنین این عضو بازداشتی داعش اعتراف کرده که در شبکههای اجتماعی با نامهای مستعار علیه طالبان تبلیغ میکرده است.
**فایننشال تایمز: بایدن فضای چندانی برای مانور در مقابل عربستان ندارد
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از تحلیلگران و دیپلمات ها نوشت: جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هشدار داده که عربستان به دلیل تصمیم کاهش تولید نفت با تبعاتی مواجه خواهد شد اما فضای او برای هر گونه مانور در مقابل عربستان محدود است.
این رسانه افزود: در حالی که بایدن نحوه پاسخگویی به تصمیم عربستان را بررسی می کند، وی با دو خواسته دموکرات ها برای توقف فروش سلاح و کاهش همکاری امنیتی با عربستان مواجه است.
تحلیلگران می گویند اگر بایدن در مسیر عمل به هشدار خود که از بیان جزییات آن خودداری کرده گام بردارد فضای چندانی برای مانوردهی در مقابل عربستان ندارد. دولت او فروش سلاح های «تهاجمی» به عربستان را سال گذشته همزمان با روی کار آمدن بایدن متوقف کرد که به دلیل نگرانی از استفاده از چنین سلاح هایی در یمن بود. با این حال فروش سلاح های دفاعی به عربستان ادامه دارد.
تحلیگران می گویند عربستان نیز شریک مهمی برای منافع آمریکا در منطقه است که شامل همکاری در زمینه ضد اطلاعات و تلاش ها برای مهار به اصطلاح تهدید ایران و گروه های نیابتی این کشور است.
دولت بایدن نشست «کارگروه» شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا را که قرار بود در ماه جاری در ریاض برگزار شود، به تعویق انداخته است. در این گردهمایی قرار بود درباره همکاری نظامی و تهدیدات منطقهای بهویژه از سوی ایران بحث شود. اقدام بایدن در تعویق این نشست تا حدی نمادین تلقی شده است.
«تام کاراکو» مدیر برنامه موشکی در مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی گفت: چنین واکنشی قابل درک است اما عوامل و ادله قوی دیگری وجود دارند که نشان می دهند همکاری دو کشور باید ادامه داشته باشد. حفظ قدرت دفاعی و بازدارندگی به نفع دو کشور است.
وزارت خارجه آمریکا عمدتا به وعده بایدن درباره تجدیدنظر در روابط با ریاض به دنبال تصمیم اوپک پلاس درباره کاهش تولید نفت اشاره کرده است. با این حال مقام های آمریکایی تصدیق می کنند که حضور آمریکا در عربستان از دارایی های پنتاگون در منطقه حفاظت می کند.
با این حال بایدن که گفته با کنگره درباره واکنش به عربستان همکاری خواهد کرد همچنان باید دامنه خشم عمومی در درون حزب خود را نیز مدنظر داشته باشد.
باب منندز رئیس دموکراتیک کمیته روابط خارجه سنا از دولت خواسته است «فورا فروش تسلیحات به عربستان و همکاری امنیتی با این کشور را متوقف کند».
وی همچنین گفت که آمریکا نباید تا زمانی که عربستان موضع خود را در قبال جنگ اوکراین مشخص نکرده درباره هر گونه همکاری با ریاض چراغ سبز نشان دهد.
کریس مورفی رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا نیز پیشنهاد داده موشک های ۲۸۰ هوا به هوا از عربستان به اوکراین منتقل شود و سامانه های دفاع هوایی پاتریوت در عربستان به اوکراین منتقل شود.
خشم واشنگتن به دنبال فشار عربستان بر دولت بایدن برای تقویت روابط همکاری دو کشور بروز کرده است. عربستان خواستار تقویت به اشتراک گذاشتن اطلاعات امنیتی و تحکیم همکاری دو کشور است.
عربستان که طی چند دهه آمریکا را حامی امنیت خود دانسته است، یکی از خریداران بزرگ سلاح های امریکایی است. هزینه نظامی عربستان در سال ۲۰۲۱ میلادی ۵۵.۶ میلیارد دلار برآورد شده است. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات بین المللی صلح استکهلم عربستان یک چهارم از فروش تسلیحاتی آمریکا را در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ را تشکیل می داد.
اما از زمان روی کار آمدن بایدن همکاری امنیتی یکی از نکات اختلافی مهم در روابط دو کشور بوده است.
ریاض از تصمیم بایدن برای تعلیق فروش سلاح های تهاجمی و انتقاد او از قتل جمال خاشقچی نویسنده عرب خشمگین است. بایدن وعده داده روابط کشورش با عربستان را ارزیابی کند و از معامله با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان خودداری کند.
امسال نشانه هایی از کاهش تنش بین دو کشور بروز کرد. مقامات ارشد دولت بایدن تعهدات واشنگتن به دفاع از عربستان را تکرار کردند و به ارزیابی جدیت ریاض برای پایان دادن به جنگ یمن پرداختند.
بایدن ظاهرا متقاعد شده که به رغم همه نگرانی هایش درباره مسائل حقوق بشری عربستان به نفع آمریکا است به دنبال همکاری عربستان در بخش های انرژی و سیاست خاورمیانه باشد. در رابطه با حمله روسیه به اوکراین، آمریکا از ریاض خواسته به تثبیت بازارهای انرژی کمک کند. بایدن در ماه ژوئیه به عربستان رفت و با بن سلمان مذاکره کرد.
اما قمار ریاض در کاهش تولید نفت دستم هر گونه فرصتی را برای تعمیق روابط امنیتی با آمریکا نابود خواهد کرد.
مقامات سعودی به دنبال دفاع از تصمیم خود برای کاهش تولید نفت هستند و تاکید دارند که این تصمیم سیاسی نبوده و بر اساس معیارهای اقتصادی اتخاذ شده است.
وابستگی ریاض به سامانهها و مهمات آمریکایی در سال جاری زمانی برجسته شد که با تشدید حملات حوثی های یمن به نیروهای ائتلافی، عربستان مجبور شد برای تقویت ذخایر موشکهای رهگیر پاتریوت ساخت آمریکا به همسایگان خود در خلیج فارس رجوع کند. حوثی ها در جریان مداخله عربستان سعودی در درگیری های یمن، بارها شهرها، فرودگاه ها و زیرساخت های نفتی عربستان را هدف قرار داده اند.
این فقدان موشک های رهگیر تا حدی به خرید تسلیحات مربوط می شد، اما در ریاض نیز به عنوان نشانه ای از تغییر روابط با واشنگتن تلقی می شد.
تحلیلگران می گویند به رغم همه تنش های سیاسی به نفع دو کشور است که همکاری امنیتی خود را حفظ کنند.
**انتقاد تلویحی تاجیکستان از روسیه: با ما مثل زمان شوروی رفتار نکنید
امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در اظهاراتی حاکی از انتقاد، از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه درخواست کرد که سیاستی را در قبال کشورهای آسیای مرکزی مانند آنچه در اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، دنبال نکند.
بر اساس گزارش فیلم ضبط شده سخنرانی پوتین در نشست آسیای مرکزی و روسیه که توسط تارنمای قزاقستانی Informburo.kz منتشر شده است، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان در اجلاس کشورهای مستقل مشترک المنافع خطاب به ولادیمیر پوتین رئیس فدراسیون روسیه گفت که کشورش همیشه به منافع روسیه احترام گذاشته و خواهان احترام متقابل است. او از فدراسیون روسیه خواست که با کشورهای آسیای مرکزی مانند اتحاد جماهیر شوروی سابق رفتار نکند.
رئیس جمهور تاجیکستان ادامه داد: بله، ما ملت های کوچکی هستیم. ما ۱۰۰-۲۰۰ میلیون نیستیم. اما ما داستانی داریم که دوستش داریم. ما می خواهیم مورد احترام قرار بگیریم. ما گدا نیستیم ما کشور ثروتمندی داریم. ذخایر منابع معدنی بیشتر از سیستم مندلیف است.»
رحمان با بیان اینکه مجامع تجاری عمدتاً در پایتخت های قزاقستان و ازبکستان برگزار می شود، از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه پرسید: «چرا باید به روسیه التماس کنیم تا در یک نشست کوچک در تاجیکستان شرکت کند؟ به وزارت خارجه گفتم که چکار کنند، حتی شخصا با شما (ولادیمیر پوتین) صحبت کردم تا دستکم در سطح وزرا در این نشست شرکت کنید، یا نه، اصلا در سطح معاون وزیر. این حق تاجیکستان است. این حق شریک استراتژیک شماست.»
امامعلی رحمان افزود: نیاز نیست پول زیادی در تاجیکستان سرمایهگذاری کنید. از شما میخواهم در قبال کشورهای آسیای مرکزی سیاستی در پیش نگیرید که انگار آنها اعضای سابق شورویاند.
به گفته وی، مشکلاتی بین کشورهای آسیای مرکزی و روسیه وجود دارد.
امامعلی رحمان گفت که ۲.۵ میلیون دانش آموز در تاجیکستان زبان روسی می خوانند، اما کتاب های درسی کافی وجود ندارد، اگرچه این موضوع ۳۰ سال است که گفته می شود. وی تصریح کرد: «پایگاه های نظامی (روسیه) در منطقه وجود دارد همانطور که بودند و باقی می مانند. همه چیز، ما داریم. در حال حاضر ۳۰ هزار روس زبان در تاجیکستان هستند.
رئیس جمهوری تاجیکستان اظهار داشت: ما همیشه به منافع شریک استراتژیک اصلی خود احترام گذاشته و به آن احترام می گذاریم. اما ما هم میخواهیم به ما احترام بگذارند. وی خواستار سرمایه گذاری روسیه در کشورهای منطقه شد، زیرا به گفته وی سرمایه گذاری در اینجا می تواند در مدت زمان کوتاهی نتیجه دهد و مجددا یادآور شد که تاجیکها به روسیه میروند و نه جای دیگر و در آنجا نه تنها کسب درآمد می کنند، بلکه کار می کنند.
قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان، به عنوان رئیس جلسه، از امامعلی رحمان خواست تا سخنان خود را خلاصه کند.
رئیس جمهور تاجیکستان سخنان خود را با این جمله به پایان رساند: «ولادیمیر ولادیمیرویچ، درخواست ما از شما این است که مانند اتحاد جماهیر شوروی، سیاستی در قبال کشورهای آسیای مرکزی وجود نداشته باشد. هر کشوری مشکلات خودش را دارد، هر کشوری مسائل خودش را دارد، هر کشوری سنت ها و آداب و رسوم خودش را دارد. ما باید یک میانگین مناسب پیدا کنیم، باید با هر یک از جمهوری ها جداگانه کار کنیم.»
**چین صادرات مجدد ال. ان. جی به اروپا و آسیا را متوقف کرد
دولت چین به شرکت دولتی گاز این کشور دستور داده تا صادرات مجدد گاز ال. ان. جی را به کشورهایی آسیایی و اروپایی به منظور اطمینان از اینکه در زمستان امسال و فصل سرما از گاز کافی برخوردار خواهد بود، متوقف کند.
کمیسیون اصلاحات و توسعه ملی چین که برنامهریز ارشد اقتصادی این کشور است، از شرکتهای پتروچاینا، سینوپک و شرکت ملی نفت فلات قاره خواسته تا محمولههای گاز ال. ان. جی را به منظور مصرف داخلی نگهداری کنند.
براساس این گزارش، در حالی که فروش گاز ال. ان. جی به خریداران اروپایی آرامشبخش است اما پر کردن سریع انبارها و هزینههای حملونقل به شکل بیسابقهای، جذابیت صادرات مجدد سوخت را کاهش داده است.
بلومبرگ نوشته است که کمیسیون اصلاحات و توسعه ملی چین و همین طور سه شرکت یاد شده از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کردهاند.
پیشبینیها برای کسری ناچیز در عرضه گاز در چین احتمالا باعث این اقدام پکن شده زیرا که دولت چین متعهد شده که در زمستان امسال خانهها را گرم نگاه دارد. چین سال گذشته با پشت سر گذاشتن ژاپن به بزرگترین واردکننده گاز ال. ان. جی در جهان تبدیل شد با این حال احتمال دارد که امسال، اولین کاهش در مصرف را تجربه کند.
واردکنندگان انرژی به طور دقیق و از نزدیک اظهارات رهبران چین که به منظور شرکت در کنگره حزب کمونیست در پکن گردهم آمدهاند را دنبال میکنند. شی جین پینگ رییس جمهور چین در سخنرانی ۲ ساعته خود در روز گذشته، تاکید کرد که پکن باید به سمت مصرف انرژیهای سبز حرکت کند تا در معرض خطر کمبود انرژی قرار نگیرد.