تهران-ایرنا- نوبرانه‌های مازندران در بازار اورآسیا،ایران، مسیر حمل و نقل امن و پایدار برای سازمان همکاری شانگهای، اظهارات رابرت مالی درباره توافق هسته ای، حمایت ایران از پیشنهاد جنبش عدم تعهد برای انعقاد کنوانسیون جامع سلاح‌های هسته‌ای ومهمترین عناوین خبری بین الملل ایرنا درچندساعت گذشته است.

**نوبرانه‌های مازندران در بازار اورآسیا/ رونق کار باغداران با صادرات روزانه ۵۰ کانتینر مرکبات

فعالیت سیستم حمل‌ونقلی مناسب، پایین بودن نرخ تعرفه گمرگی، توسعه روابط تجاری و اخذ مجوزهای لازم با دیپلماسی اقتصادی فعال دولت سیزدهم این روزها زمینه صادرات ۵۰ کانتینری مرکبات از مازندران به کشورهای اورآسیا را فراهم کرده است.

مرکبات مازندران پس از برنج دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است؛ محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی با نگاه اقتصادی دولت سیزدهم و با تعیین استانداردهای صادراتی از سوی طرف مقابل این روزها تاییدیه کشورهای اوراسیا و حتی چین را هم اخذ کرده و تولیدکنندگان و تجار مازندرانی برای تحقق این امر به صف شدند.

صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران دستکم طی یکسال گذشته ترجیع بند اظهارات کارشناسان و مسوولان در سطوح مختلف بود و به همین دلیل در ماه های گذشته اصلاح و بازسازی باغ های مرکبات برای دستیابی به محصولی بازار پسند در آن سوی مرزها در دستور کار گرفت و در کنار آن تعداد سورتینگ ها و مراکز بسته بندی نیز از ۲۰۰ به ۸۰۰ واحد افزایش یافت تا زنجیره صادرات پس از باغ هم تکمیل شود. ظرفیت انبارداری محصولات کشاورزی مازندران هم بر همین مبنا از ۸۰۰ هزار تن با توسعه سردخانه ها به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسید.

همه این اتفاقات خوشایند و مثبت برای صادرات محور کردن محصولات کشاورزی مازندران به ویژه مرکبات که دستکم نیمی از تولید حدود سه میلیون تنی آن مازاد بر مصرف داخلی است، فراهم شد، و اکنون مسوولان ارشد استان مازندران معتقدند که مرکبات مازندران توان رقابت در بازارهای جهانی را دارد و در کنار صادرات به کشورهای همسایه مانند روسیه، عراق و افغانستان به بازار هدف جدید بنام کشور چین و همچنین اوراسیا دست یافتند.

در این ارتباط رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: از هفته‌های گذشته تاکنون روزانه ۴۰ تا ۶۰ کانتینر نارنگی زودرس ژاپنی از مازندران به کشورهای منطقه صادر می شود که به طور حتم این روند در ماه های آینده با برداشت پرتقال هم ادامه می یابد.

عبدالله مهاجر دارابی افزود: اکنون در کنار روسیه نارنگی ژاپنی مازندران به کشور ازبکستان و دیگر کشورهای منطقه صادر می شود و کشورهای حاشیه خلیج فارس هم خواستار واردات این میوه استان هستند.

وی با بیان این که، در سال‌های گذشته به طور متوسط ۲۵۰ تا ۲۷۰ هزار تن انواع مرکبات از مازندران به کشورهای مختلف جهان صادر شده است، گفت: پیش بینی می شود که در سال جاری جهش قابل توجه تری در صادرات این قلم میوه داشته باشیم.

رئیس اتاق بازرگانی مازندران با اشاره به فراهم شدن زیرساخت ها برای صادرات مرکبات استان تا سقف یک میلیارد دلار به کشور چین، بیان کرد: صادرکنندگان استان با پشتیبانی وزارت جهاد کشاورزی خود را برای اجرای این ماموریت مهم صادراتی کشور آماده کنند.

طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
برداشت مرکبات مازندران با ارقام زودرس نارنگی از هفته آینده آغاز خواهد شد و اکنون باغداران در حال آماده شدن برداشت نارنگی های زود رس در سطح حدود۱۱ هزار هکتار هستند.
مازندران با دارا بودن ۱.۵ درصد از اراضی کشور و ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از هفت میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند که  ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
به طور متوسط در یک هکتار باغ مرکبات ۳۰ تن محصول برداشت می شود.
صادرات کالاهای غیرنفتی استان در چهار ماهه امسال با ۳۴ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۳۰۰ میلیون دلار رسید.

https://irna.ir/xjKMBZ

**حمایت ایران از پیشنهاد جنبش عدم تعهد برای انعقاد کنوانسیون جامع سلاح‌های هسته‌ای

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد از پیشنهاد جنبش عدم تعهد برای انعقاد کنوانسیون‌های جامع سلاح‌های هسته‌ای حمایت کرد.

رایزن نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک در نشست کمیته یک مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد، شکست‌های پیاپی نشست‌های بازنگری معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای نشان می‌دهد که چشم‌اندازی برای انهدام کامل سلاح‌های هسته‌ای وجود ندارد.

حیدرعلی بلوجی رایزن نمایندگی ایران در سازمان ملل در نشست اختصاصی کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل، آخرین دیدگاه‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص سلاح‌های هسته‌ای را تبیین کرد.

وی تصریح کرد، از زمان صدور نخستین قطعنامه سازمان ملل در خصوص خلع سلاح هسته‌ای در سال ۱۹۴۶ و بعدا با لازم الاجرا شدن معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای در سال ۱۹۷۲، نظام بین الملل به دنبال تحقق جهان عاری از سلاح‌های هسته‌ای بوده است.

نماینده ایران افزود: اما کشورهای هسته‌ای با وجود پذیرفتن تعهد حقوقی الزام آور در این خصوص در عمل با تقویت کمی و کیفی زرادخانه‌های هسته‌ای خود نه تنها به این تعهد عمل نکرده‌اند بلکه عدم پایبندی آنها نسبت به این تعهد کاملاً محرز بوده است.

وی تصریح کرد آمریکا و انگلیس در صدر کشورهای هسته‌ای هستند که با افزایش زرادخانه‌های مربوطه از یک طرف با پایین آوردن سطح آستانه کاربرد سلاح‌های هسته‌ای از سوی دیگر به نقض آشکار تعهدات خود پرداخته‌اند.

رایزن نمایندگی ایران در سازمان ملل تاکید کرد که طرح‌های غیر مرتبط مطرح شده از سوی آمریکا یا کشورهای هسته‌ای به خلع سلاح هسته‌ای نخواهد انجامید و بدین منظور عزم سیاسی کشورهای هسته‌ای و تدوین طرح زمانبندی شده انهدام کامل سلاح‌های هسته‌ای ضروری است.

وی ادامه داد متاسفانه دو شکست پیاپی بازنگری معاهده منع اشاعه سلاح‌های هسته‌ای نشان می‌دهد که چشم‌اندازی نیز در این زمینه وجود ندارد.

نماینده ایران در کمیته اول مجمع عمومی سازمان ملل گفت که جمهوری اسلامی ایران از پیشنهاد جنبش عدم تعهد برای انعقاد کنوانسیون جامع سلاح‌های هسته‌ای حمایت می‌کند.

این دیپلمات ایرانی با پرداختن به مسائل منطقه‌ای و از جمله خطر زرادخانه رژیم اسرائیل بر لزوم تحقق خلع سلاح هسته‌ای آن از طریق عضویت در ان پی تی به عنوان عضو غیر هسته‌ای تاکید کرد.

عضو دفتر نمایندگی ایران نزد سازمان ملل همچنین به برخی از اتهامات کشورهای غربی در خصوص مسائل مرتبط با برجام، موشکی و منطقه‌ای پاسخ داد.

https://irna.ir/xjKMwP

**افشای فساد مالی سرویس مخفی آمریکا در دولت ترامپ

بر اساس اسنادی که از سوی کمیته تحقیق و تفحص مجلس نمایندگان آمریکا منتشر شد، سرویس مخفی ایالات متحده بیش از ۱.۴ میلیون دلار به شرکت متعلق به دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، پرداخت کرده است .

کارولین مالونی، رئیس کمیته تحقیقات مجلس آمریکا، روز دوشنبه در نامه‌ای به کیمبرلی چیتل، مدیر سرویس مخفی، اعلام کرد که کمیته تحقیق و تفحص مجلس بیش از ۴۰ مورد را پیدا کرده است که در آن سرویس مخفی به املاک ترامپ بیش از حداکثر نرخ دولتی برای اجاره اتاق‌های هتل پرداخت کرده است.  

کارولین مالونی، نماینده دموکرات‌ ایالت نیویورک ، نرخ هتل‌هایی را که دولت فدرال برای حفاظت از اعضای سرویس‌ مخفی در املاک ترامپ پرداخت کرده اند، «گزاف» خواند. او گفت که این پرداخت ها "نگرانی های قابل توجهی در مورد رفتار رئیس جمهور سابق با زیردستان خود" ایجاد می کنند و ممکن است "یک درآمد بادآورده" برای ترامپ بوده باشند. 

وی گفت که هیئت او بیش از دو سال است که سرویس مخفی را برای افشای حساب های مبالغی که در املاک ترامپ خرج شده است تحت فشار قرار داده، اما هنوز سوابق کاملی دریافت نکرده است. 

در این نامه به یک مورد اشاره شده است که در آن ماموران همراه دونالد ترامپ جونیور، پسر ترامپ، شبی ۱۱۸۵ دلار برای رزرو اتاق‌های هتل ترامپ پرداخت کرده است، در حالی که حداکثر نرخ دولتی برای این منطقه ۲۰۱ دلار به ازای هر شب است. 

در موردی دیگر، ماموران سرویس مخفی که اریک ترامپ، پسر دیگر رئیس جمهور سابق را همراهی می کردند، شبی ۱۱۶۰ دلار برای کرایه اتاق های بین المللی هتل ترامپ در واشنگتن پرداخت کرده اند؛ باز هم در حالی که حداکثر نرخ اتاق دولتی برای این شهر شبی ۲۴۲ دلار است. 

 در نامه مالونی آمده است که مقامات شرکت ترامپ علناً اعلام کرده‌ بودند که از مقامات دولتی که با رئیس‌جمهور سابق سفر کرده‌اند و در املاک وی اقامت داشته‌اند، فقط «حداقل هزینه» را دریافت می‌کنند. 

وکلای ترامپ به درخواست‌ رسانه ها برای اظهار نظر در خصوص این اتهامات پاسخ ندادند. 

طبق گزارش کمیته نظارت و اصلاح مجلس، ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود ۵۴۷ بار از املاکی که مالک آن بود بازدید کرد، از جمله ۱۴۵ بازدید از باشگاه مارآلاگو خوددر پالم بیچ فلوریدا. همچنین وی هنگام میزبانی آمریکا از اجلاس سران گروه هفت یکی از املاک خود را انتخاب کرد؛ اگرچه بعداً تحت تاثیر انتقادها از تصمیم عقب نشینی کرد.

https://irna.ir/xjKMww

**الجزیره: مالزی یک فلسطینی را از اسارت موساد نجات داد

شبکه الجزیره قطر دوشنبه شب به نقل از منابعی گزارش داد، مقام‌های مالزی یک شهروند فلسطینی که توسط سرویس جاسوسی رژیم صهیونیستی ربوده شده و در اسارت بود را آزاد کردند.

منابعی به این شبکه گفتند مقام‌های مالزی یک فلسطینی اهل غزه را که موساد در کوالالامپور ربوده بود، آزاد کردند.

بر اساس این گزارش، موساد سپتامبر گذشته این فرد را که گفته می‌شود یک فعال فلسطینی است با کمک عوامل مالزیایی خود ربوده بود.

این گزارش می‌افزاید، سرویس اطلاعاتی مالزی توانست به مکان اختفای ربایندگان رفته و آنها را بازداشت و اسیر فلسطینی را آزاد کند.

این منابع افزودند که موساد این فعال فلسطینی را به خاطر ارتباط با گردان‌های القسام وابسته به جنبش جهاد السلامی فلسطین ربودند.

طبق این گزارش، عوامل مالزیایی موساد که در ربایش این فعال فلسطینی دست داشتند، توسط موساد در کشورهای اروپایی آموزش دیده بودند.

پیش تر نیز شبکه «الجزیره» در یک برنامه مستند تحت عنوان «ما خفی اعظم» از اقدامات رژیم صهیونیستی برای جاسوسی از فرماندهان مقاومت فلسطین پرده برداشت و اعلام کرد که سازمان موساد از طریق عملیات جذب دانشجویان عرب به ویژه فلسطینیان در ترکیه، درصدد جاسوسی از رهبران مقاومت مقیم استانبول بود.

https://irna.ir/xjKMwF

**حبس در انتظار مشاور ارشد پیشین ترامپ

دولت آمریکا خواستار ۶ ماه حبس برای استیو بنن سیاستمدار جمهوری‌خواه و مشاور ارشد پیشین دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا به دلیل بی‌اعتنایی به احضاریه‌های کمیته تفحص مجلس نمایندگان و تحقیر این کمیته از سوی او شد.

وزارت دادگستری ایالات متحده روز ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) از یک قاضی فدرال خواست تا بنن مشاور ارشد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا را به دلیل بی‌اعتنایی به احضاریه‌های کمیته تحقیق و تفحص کنگره آمریکا در مورد حمله روز ششم ژانویه سال ۲۰۲۱ به این کنگره و اتخاذ رویکردی تحقیرآمیز در مقابل این کمیته، به ۶ ماه حبس محکوم کند.

بنن ۶۸ ساله که از سیاستمداران با نفوذ جمهوری‌خواه است در ماه ژوئیه به دلیل دو نوبت سرپیچی از احضاریه کمیته تحقیق و تفحص مجلس نمایندگان آمریکا برای رسیدگی به هجوم حامیان ترامپ به کنگره در ژانویه سال ۲۰۲۱ در هر دو مورد به اتهام تحقیر کنگره، از سوی هیات منصفه فدرال مجرم شناخته شد و تاریخ صدور حکم ۲۱ اکتبر (۲۹ مهر) تعیین شده بود که مجازات هر مورد بین ۳۰ روز تا یک سال زندان و جریمه‌ای از ۱۰۰ تا ۱۰۰ هزار دلار است.

او قرار است صبح روز جمعه (۲۹ مهر) در برابر کارل نیکولز قاضی منطقه‌ای ایالات متحده محکوم شود.

دادستان‌ها روز دوشنبه در توجیه درخواست خود برای محکومیت مشاور ارشد پیشین ترامپ به نیکولز گفتند که اقدامات بنن از جمله امتناع وی از ارائه حتی یک برگ سند به کمیته کنگره، آنها را بر آن داشت تا اشد مجازات در نظر گرفته شده در قوانین آمریکا را برای وی توصیه کنند.

دادستان‌ها در پرونده او نوشته‌اند: «در تمام طول مدتی که این پرونده در جریان بوده است، متهم از طریق کنفرانس‌های مطبوعاتی و مجموعه فایل‌های صوتی که در پادکست خود به نام «اتاق جنگ» منتشر کرده برای نشان دادن منشأ امتناع عامدانه خود از تمکین به احضاریه کمیته تحقیق و تفحص مجلس نمایندگان آمریکا استفاده کرده است که نشان‌دهنده بی‌اعتنایی کامل او به دولت و قوانین ایالات متحده است و اظهارات متهم ثابت می‌کند که بی‌اعتنایی وی به کمیته تحقیق و تفحص به‌منظور حفاظت از منافع ملی یا قانون اساسی نبوده بلکه هدف او صرفاً تضعیف تلاش‌های کمیته برای بررسی یک حمله تاریخی به دولت بوده است.»

بنن یکی از مشاوران کلیدی کمپین ریاست جمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۶ بود که در نهایت در سال ۲۰۱۷ به عنوان استراتژیست ارشد او در کاخ سفید مشغول به کار شد، البته این همکاری پس از اختلافاتی که بین آن دو به وجود آمد، به پایان رسید.

استراتژیست جمهوری‌خواه در حالی در انتظار صدور حکم به دلیل تحقیر کمیته تحقیق و تفحص مجلس نمایندگان به سر می‌برد که به‌طور جداگانه توسط هیات منصفه ایالت نیویورک به اتهام پولشویی و نیز به اتهام فریب اهداکنندگان کمک‌های مالی برای ساخت دیوار مرزی مورد علاقه ترامپ مابین آمریکا و مکزیک نیز متهم شده است.

او که در مورد این اتهامات ادعای بی‌گناهی کرده است، در صورت مجرم شناخته شدن در این موارد نیز ممکن است با ۱۵ سال زندان مواجه شود.

https://irna.ir/xjKMwR

**امارات سفیر اتحادیه اروپا را احضار کرد

وزارت خارجه امارات متحده عربی در واکنش به اظهارات توهین آمیز اخیر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سفیر این اتحادیه را احضار کرد.

وزارت خارجه امارات متحده عربی اظهارات توهین آمیز جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که اروپا را باغ و دیگر نقاط جهان را جنگل وحشی خوانده بود، محکوم کرد.

بر اساس این گزارش، «محمد الشحی» سرپرست  امور اروپایی در وزارت خارجه امارات با احضار «امیل پولسن» سرپرست نمایندگی اتحادیه اروپا در این کشور، نامه‌ای رسمی به او داده و خواستار توضیح دفتر بورل درباره این اظهارات آسیب‌زا و تبعیض‌آمیز شد.

وزارت خارجه امارات متحده عربی اظهارات بورل را مردود دانسته و تأکید کرده است که این اظهارات وضعیت تحمل‌پذیری و تبعیض در جهان را وخیم‌تر می‌کند.

ابوظبی گفته است که اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک تحول ناامید کننده است که در زمانی بیان شد که تمام طرف‌های جهانی از اهمیت احترام گذاشتن به دیگر ادیان، فرهنگ‌ها و گروه‌های قومیتی، همچنین ارزش‌هایی مانند جمع‌گرایی، همزیستی و تحمل‌پذیری آگاه هستند.

جوسپ بورل گفته بود: اروپا مانند باغ می‌ماند و سایر کشورهای جهان مانند جنگل است و جنگلی‌های وحشی به باغ‌های زیبا حمله می‌کنند. جنگل رشد بالایی دارد و دیوار نمی‌تواند از باغ محافظت کند پس باغداران باید به سراغ جنگل بروند.

https://irna.ir/xjKMwV

**وخامت اوضاع در هائیتی / شورای امنیت نشست فوری تشکیل داد

اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد دوشنبه شب جلسه‌ای فوری تشکیل دادند تا درباره اوضاع نابسامان هائیتی بحث و تبادل نظر کنند.

خشونت گسترده گروه‌های تبهکار، شیوع وبا و تشدید قحطی هائیتی را با بحران جدی مواجه کرده است.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای از اعضای شورای امنیت خواست ضمن حمایت از نیروهای پلیس هائیتی برای برخورد با باندهای تبهکار، تحریم‌هایی علیه سرکردگان این باندها اعمال شود.

در این نشست قطعنامه پیشنهادی مکزیک و آمریکا درخصوص تحریم سرکردگان باندهای تبهکار به بحث و تبادل نظر گذاشته خواهد شد.

بنابر اعلام سازمان بهداشت کشورهای آمریکای لاتین، وبا (نوعی عفونت باکتریایی که می‌تواند منجر به شروع سریع اسهال شدید و کم آبی بدن شود) تاکنون باعث فوت حداقل ۳۵ نفر در هائیتی شده و بیش از ۶۰۰ مورد مشکوک یا تائید شده ابتلا به این بیماری در منطقه اطراف پورتو پرنس پایتخت هائیتی نیز مشاهده شده است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که شمار فوتی‌های وبا در هائیتی بسیار بیشتر از آمار رسمی است.

مداخله، کودتا و چپاول منابع کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب توسط دولت‌های آمریکا در ادوار مختلف آنچنان تلخ و تاریک در حافظه تاریخی مردم این منطقه حک شده است که نفی و رد و هشدار و محکوم کردن هرگونه اقدام و حتی اظهار نظر مقام‌های آمریکایی که رد پایی از مداخله داشته باشد را به طور دائم از سوی مردمان آمریکای لاتین می‌شنویم.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، هائیتی یکی از فقیرترین و خشن ترین کشورهای جهان است و علاوه بر بحران اقتصادی، ویرانی و مرگ و میرِ ناشی از طوفان‌های سهمگین استوایی، سال‌هاست که درگیر اختلافات شدید سیاسی است.

این کشور با حدود ۲۸ هزار کیلومتر مربع وسعت و ۱۲ میلیون نفر جمعیت، بخشی از جزیره هیسپانیولا در دریای کارائیب در آمریکای لاتین را تشکیل می‌دهد و پایتخت آن شهر بندری «پورتوپرنس» است.

https://irna.ir/xjKMwW

**ترکیه: آمریکا بدون قید و شرط درخواست خرید جنگنده‌های اف - ۱۶ را تکمیل کند

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه از مشاور امنیت ملی آمریکا خواست ایالات متحده بدون قید و شرط درخواست خرید جنگنده‌های اف - ۱۶ را تکمیل کند.

ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه و جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا دوشنبه شب در تماسی تلفنی درباره مسائل دوجانبه و منطقه‌ای تبادل نظر کردند.

کالین و سالیوان در این تماس تلفنی همچنین درباره جنگ اوکراین و فروش جنگنده‌های اف - ۱۶ از سوی آمریکا به ترکیه گفت وگو کردند.

سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در این گفت وگوی تلفنی انتظارات ترکیه را در خصوص تکمیل بدون قید و شرط روند تائید درخواست خرید و نوسازی جنگنده‌های اف - ۱۶ توسط کنگره آمریکا اعلام کرد.

سخنگوی نهاد ریاست جمهوری ترکیه و مشاور امنیت ملی آمریکا پیشتر نیز (یکشنبه ۱۰ مهر) در عمارت تابستانی ریاست جمهوری واقع در کاخ یلدیز در استانبول ترکیه با یکدیگر دیدار و درخصوص تنش آنکارا و یونان و نیز جنگ اوکراین گفت وگو کرده بودند.

https://irna.ir/xjKMx۶

**انفجار در پایتخت سومالی ۶ کشته و ۵ زخمی برجا گذاشت

منابع خبری دوشنبه شب گزارش دادند، در پی انفجاری در پایتخت سومالی ۶ نفر کشته و ۵ نفر زخمی شدند.

پلیس سومالی اعلام کرد، انفجار مین کنار جاده‌ای در یکی از خیابان‌های شلوغ غرب موگادیشو، منجر به کشته شدن ۶ غیرنظامی و زخمی شدن ۵ نفر دیگر شد.

هنوز فرد یا گروهی مسئولیت این انفجار را برعهده نگرفته است.

جمعه گذشته نیز براثر انفجار یک اتوبوس مسافربری در منطقه لفولی در حومه موگادیشو پنج غیرنظامی کشته و ۱۰ نفر دیگر زخمی شدند.

مقام‌های امنیتی، گروه تروریستی  الشباب را به دست داشتن در این حادثه متهم کرده بودند اما این گروه هیچ اظهار نظری نکرده بود.

الشباب یک گروه مسلح تروریستی وابسته به شبکه القاعده است که بسیاری از عملیات‌ تروریستی را که منجر به جان باختن صدها نفر در آفریقا شده، پایه‌ریزی کرده است.

الشباب بارها به نظامیان دولتی و نیروهای صلح‌بان اتحادیه آفریقا در موگادیشو پایتخت سومالی یورش برده‌ و چند عملیات‌ خونبار را هم در سایر نقاط آفریقا اجرا کرده است.

گروه الشباب قصد حمله به واحدهای اتیوپی در نیروهای مأموریت اتحادیه آفریقا در سومالی موسوم به «AMISOM» را داشته است و نیروهای هوایی اتیوپی علیه گروه الشباب در سومالی بارها دست به حمله زده‌اند.

نیروهای اتحادیه آفریقا در سومالی تحت پشتیبانی سازمان ملل متحد است و نزدیک به ۲۰ هزار سرباز که اتباع اوگاندا، اتیوپی، بوروندی و کنیا هستند در آن فعالیت می‌کنند.

https://irna.ir/xjKMx۸

**رئیس رژیم صهیونیستی به واشنگتن می‌رود؛ بایدن در انتظار دیدار با همتای اسرائیلی

کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ۲۶ اکتبر (چهارم آبان ماه) با رئیس رژیم صهیونیستی دیدار و گفت وگو می‌کند.

کارین ژان پی یر سخنگوی کاخ سفید دوشنبه شب به وقت محلی اعلام کرد که بایدن مشتاقانه منتظر استقبال از اسحاق هرتزوگ رئیس رژیم صهیونیستی در روز چهارم آبان ماه در کاخ سفید است.

سخنگوی کاخ سفید گفت که این دیدار بر مشارکت و دوستی پایدار میان واشنگتن – تل آویو تاکید می‌کند.

وی افزود که آنها درباره موضوعات کلیدی از جمله نگرانی مشترک درباره چالش‌های جهانی و منطقه‌ای و فرصت‌های تعمیق ائتلاف منطقه‌ای رژیم صهیونیستی و نیز اوضاع سرزمین‌های اشغالی رایزنی خواهند کرد.

رئیس رژیم صهیونیستی قرار است روزهای ۲۵ تا ۲۶ اکتبر (سوم و چهارم آبان ماه) برای دیدار و گفت وگو با مقامات آمریکایی در واشنگتن به سر ببرد.

رئیس جمهور آمریکا پیش از این، با استقبال از توافق مرزی دریایی میان لبنان و رژیم اسرائیل، آن را یک پیشرفت تاریخی در غرب آسیا خواند.

بایدن با اعلام اینکه با یائیر لاپید نخست وزیر رژیم اسرائیل و میشل عون رئیس جمهور لبنان گفت وگو کرده است، تاکید کرد که هر دو طرف توافق کردند که اختلافات مرزی دریایی خود را بطور رسمی پایان دهند و مرز دریایی دائمی ایجاد کنند.

https://irna.ir/xjKMx۹

**شیخ نعیم قاسم: رئیس جمهور جدید باید حامی حقوق همه لبنانی‌ها باشد

شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان بار دیگر ضمن تاکید بر مواضع حزب الله در مورد انتخاب رئیس جمهور جدید این کشور و هشدار درباره روی کار آمدن فردی مطیع و دست نشانده آمریکا، گفت: رئیس جمهور جدید باید حامی حقوق همه لبنانی‌ها باشد.

شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب الله لبنان دوشنبه شب در سخنانی در مراسم سالگرد شهادت حاتم حمادة معروف به حاج علاء از فرماندهان حزب الله گفت: حزب الله به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر متعهد و پایبند است.

وی با تاکید براینکه رئیس جمهور جدید باید حامی حقوق همه لبنانی‌ها باشد، افزود: رئیس جمهور جدید همچنین باید با تمام وجود به فرمول طلایی مقاومت ارتش - مردم که از ملت و منابع آن و همچنین عزت و استقلال لبنان محافظت می‌کند، پایبند باشد.

مجلس لبنان انتخاب رئیس جمهور این کشور را به دلیل به حد نصاب نرسیدن مجلس به روز پنجشنبه موکول کرده است.

نامزدهای ریاست جمهوری لبنان برای تصدی پست ریاست جمهوری باید رای مثبت دو سوم نمایندگان مجلس ۱۲۸ نفره را در دور اول رای گیری به دست آورند.

دوره ۶ ساله ریاست جمهوری فعلی میشل عون ۸۸ ساله، ۳۱ اکتبر ( ۹ آبان) به پایان می‌رسد.

به دلیل اختلافات، تلاش‌های نجیب میقاتی نخست‌وزیر معین برای تشکیل دولت از زمان انتخابات پارلمانی که در اواسط ماه مه برگزار شد، در این کشور به نتیجه نرسیده است.

عون پس از یک دوره خلاء ریاست جمهوری که به مدت ۲۹ ماه به طول انجامید، به ریاست جمهوری رسید و طی آن پارلمان نتوانست در مورد انتخاب رئیس جمهور به توافق برسد.

https://irna.ir/xjKMx۷

**اولیانوف: هیچ بهانه‌ای برای برهم زدن توافق هسته‌ای وجود ندارد

میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در توییتی تاکید کرد هیچ بهانه‌ای برای برهم زدن توافق هسته‌ای وجود ندارد.

اولیانوف در این توییت با به اشتراک گذاشتن اظهارات سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه درباره مذاکرات وین، نوشت: به نظر من هدف احیای برجام در نیمه دوم نوامبر محقق خواهد شد و هیچ بهانه‌ای برای برهم زدن توافق هسته‌ای وجود ندارد.

پیش از وی ریابکوف در مصاحبه با شبکه «ریانووستی» درباره مساله احیای برجام گفته بود: توافق هسته‌ای در دسترس است با این حال، بسیاری از عوامل خارجی بر وضعیت تأثیر می گذارد. این به دستیابی به هدف نهایی کمکی نمی‌کند.

معاون وزیر خارجه روسیه افزود: همانند گذشته، ما معتقدیم که احیای برجام به نفع همه است و می‌تواند به تقویت امنیت منطقه کمک کند.

دولت  جو بایدن در استراتژی جدید امنیت ملی خود که چهارشنبه گذشته منتشر کرد، با تکرار ادعاها درباره برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران افزود: ما دیپلماسی را دنبال خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران هرگز نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد.

 دولت بایدن در تداوم تهدیدات و دیپلماسی توام با فشار خود ادعا کرد در صورت شکست دیپلماسی، آماده استفاده از ابزارهای دیگر هستیم.

کاخ سفید همچنین مدعی شد آمریکا بر استفاده از دیپلماسی و تنش زدایی و کاهش خطرهای درگیری و تقویت بازدارندگی تمرکز می‌کند.

آمریکا با دخالت در امور داخلی ایران و حمایت از ناآرامی‌های اخیر و برهم زنندگان نظم عمومی ادعا کرد واشنگتن همیشه در کنار تلاش مردم ایران که برای دستیابی به حقوق اولیه‌ای که تهران آنان را برای مدت‌ها از آنها محروم کرده، خواهد ایستاد.

در همین حال، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز اعلام کرد که واشنگتن نمی‌تواند نتیجه اعتراضات ایران را پیش بینی کند.

مشاور امنیت ملی دولت بایدن چهارشنبه گذشته در پاسخ به پرسشی درباره نتیجه اعتراضات در ایران گفت که هیچ پیش‌ بینی در مورد اینکه این موضوع به کجا می‌رسد، نداریم.

 سالیوان ادعا کرد تنها کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که روی اصول ایستادگی و سعی‌کنیم بسیار صریح نشان دهیم طرف چه کسی هستیم.

تندروها در آمریکا همزمان با ناآرامی‌ها در ایران و دخالت در امور داخلی تهران، تبادل پیام‌ها میان دولت جو بایدن و دولت آیت الله سید ابراهیم رئیسی، در تقلای تغییر مسیر مذاکره و دیپلماسی و افزایش فشارها هستند.

تارنمای خبری هیل، رسانه نزدیک به کنگره آمریکا چندی پیش مدعی شد زمان آن فرا رسیده است که کشورهای غربی با کنارگذاشتن میز مذاکره، مرگ برجام را رسما اعلام کرده و با فعال کردن مکانیسم ماشه، فشار حداکثری را بر ایران کلید بزنند.

این در حالی است که سیاستمداران آمریکایی و جهان بارها به شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران که در دوره دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا اجرا شد، اذعان کرده‌اند.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ششم دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشتند.

دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز،  ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات‌ها به پایتخت‌ها پایان یافت.

برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشال‌تایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

https://irna.ir/xjKMxc

**بلینکن: هدف کره شمالی جلب توجه آمریکا است

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد که سلسله تحریکات موشکی تازه کره شمالی احتمالاً با هدف جلب نظر آمریکا و اعتراض به همکاری امنیتی بین آمریکا، کره جنوبی و ژاپن بوده است.

بلینکن این ارزیابی را روز دوشنبه به وقت محلی در جریان گفت وگو با کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در دانشگاه استنفورد در کالیفرنیا ارائه کرد.

این دیپلمات ارشد آمریکایی گفت که از دیدگاه رهبری در کره شمالی، بخش شمالی کره دوست ندارد نادیده گرفته شود.

او گفت که با اقدامات تحریک آمیز، به نظر می‌رسد که شمال (کره شمالی) سعی دارد به جهان یادآوری کند که کره شمالی هنوز یک مشکل است که باید با آن برخورد کرد.

بلینکن همچنین تاکید کرد که طی چند ماه گذشته آمریکا به طور قابل توجهی کار با متحدان و شرکای خود در منطقه مانند کره جنوبی و ژاپن را افزایش داده از جمله تمدید تمرین‌های نظامی که سال‌ها برقرار بوده است.

بلینکن گفت که معتقد است کیم جونگ اون رهبر کره شمالی این تعاملات را دیده و آن را دوست نداشته و تحریکات کره شمالی پاسخی به آن بود.

کره شمالی از ۲۵ ماه سپتامبر (برابر با سوم مهرماه ) تاکنون اقدام به آزمایش هشت موشک بالستیک کرده و تا پیش از آن و از ابتدای سال جاری میلادی بیش از ۲۵ مورد شلیک موشک داشته است.

پیونگ یانگ تاکید دارد که پرتاب موشک ها در پاسخ به رد درخواست کره شمالی از سوی آمریکا و کره جنوبی در انجام رزمایش های مشترک بوده، رزمایش هایی که به عقیده کره شمالی خود تهدیدی بر بی ثباتی منطقه است.

https://irna.ir/xjKMxh

**هراس از اعتصاب / دولت فرانسه دست به دامان کارگران شد

در حالی که اعتصابات شبکه حمل و نقل سراسری در سراسر کشور فرانسه در حال وقوع است، دولت مکرون دستور بازگشت کارکنان انبارهای سوخت را به سر کار صادر کرد.

در پی به بن‌بست رسیدن مذاکرات دولت و اتحادیه‌های کارگری برای پایان دادن به اعتصاب سراسری کارکنان پالایشگاه‌ها و انبارهای سوخت و تشکیل صف‌های طویل اتومبیل‌ها در مقابل پمپ‌های بنزین، فرانسه روز دوشنبه ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) خود را برای اعتصاب شبکه حمل و نقل سراسری آماده کرده بود.

در ادامه این سلسله رویدادها و در بزرگ‌ترین چالشی که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه از زمان پیروزی در انتخابات ماه مه تاکنون با آن مواجه شده است، اتحادیه‌های مختلف خواستار اعتصاب در روز سه‌شنبه (۲۶ مهر) شده‌اند.

این مساله پس از آن اتفاق می‌افتد که کارگران چندین پالایشگاه و انبار تحت مدیریت غول انرژی فرانسه یعنی شرکت توتال انرژی در اعتراض به تلاش دولت برای بازگرداندن کارکنان بر سر کارهای خود، به تمدید اعتصاب خود رأی دادند.

اعتصاب کارکنان پالایشگاه‌ها و انبارهای سوخت که نزدیک به سه هفته به طول انجامید، باعث فلج شدن عرضه سوخت در بیش از ۳۰ درصد از جایگاه‌های عرضه سوخت در فرانسه شد که همین امر منجر به تشکیل صف‌های طولانی و تلاش رانندگان برای پر کردن باک‌ اتومبیل‌های خود شده است.

دولت که به‌طور فزاینده‌ای برای رسیدن به توافق با کارگران اعتصابی دست و پا می‌زند، اعلام کرده که کارکنان کلیدی را مجبور به بازگشت به کار خواهد کرد. در همین رابطه برونو لومر وزیر دارایی روز دوشنبه (۲۵ مهر) به شبکه تلویزیونی بی اف ام تی وی گفت: زمان مذاکره به پایان رسیده است!

دولت فرانسه گفت در پی رسیدن به توافق با اتحادیه‌های اصلی کارگری، از ساعت ۲ بعدازظهر روز دوشنبه (۲۵ مهر) شروع به احضار کارگران در انبار فیزین در جنوب شرقی فرانسه کرد و قبلاً نیز همین استراتژی را در انبار مریداک در شمال کشور استفاده کرده است اما اریک سلینی هماهنگ‌کننده اتحادیه چپ‌گرای CGT اعلام کرده که کارگران سوخت به ادامه اعتصاب در چندین پالایشگاه که توسط توتال انرژی اداره می‌شوند، رای دادند و بسته دستمزد مورد توافق بین مدیریت توتال انرژی و اتحادیه‌های اصلی را رد کرد.

دولت هشدار داده است که بازگشت به شرایط عادی عرضه سوخت در پمپ‌های بنزین حداقل تا دو هفته پس از پایان اعتصاب‌ها به طول خواهد انجامید.

هرج و مرج شدید در راه است

اتحادیه‌های دیگر صنایع و بخش دولتی نیز در اعتراض به تأثیر دوگانه افزایش قیمت انرژی و تورم کلی بر هزینه‌های زندگی، در حال پیوستن به اعتصاب‌ها هستند.

در همین رابطه، اتحادیه‌های چپ‌گرای CGT و FO خواستار اعتصاب سراسری در روز سه‌شنبه برای افزایش حقوق‌ها و علیه درخواست‌های دولت از شاغلان حوزه تاسیسات نفتی شده‌اند که به‌ویژه حمل‌ونقل عمومی را فلج خواهد کرد.

کلمنت بوون وزیر حمل و نقل گفت که با لغو نیمی از خدمات قطارها توسط اپراتور ریلی SNCF، شاهد بروز اختلال‌های شدید در این حوزه خواهیم بود.

اپراتور RATP نیز اعلام کرده است که خدمات حومه‌ای در منطقه پاریس و همچنین خدمات اتوبوسرانی تحت تأثیر قرار خواهند گرفت ولی احتمالاً سیستم متروی داخلی پاریس کمتر تحت تأثیر این اعتصاب‌ها واقع خواهد شد.

فیلیپ مارتینز رئیس CGT به رادیو فرانس اینتر گفت: اتحادیه‌ها امیدوارند علاوه بر کارگران حمل‌ونقل، اعضای خود را در بخش‌هایی مانند صنایع غذایی و مراقبت‌های بهداشتی نیز به ورطه اعتصاب سراسری بکشانند.

از سوی دیگر مکرون در این جو پرتلاطم همچنان به دنبال اجرای سیاست اصلی داخلی خود مبنی بر افزایش سن بازنشستگی در فرانسه است و تقابل میان او و اتحادیه‌ها، آغازگر پاییز و زمستانی پرتنش در فرانسه خواهد بود.

البته فشار اقتصادی در فرانسه که تا حدی ناشی از تهاجم روسیه به اوکراین است، همراه با شکست حزب مکرون در کسب اکثریت کلی در نظرسنجی‌های ژوئن نیز بیش از پیش بر آتش این تنش و تقابل خواهد دمید.

روز یکشنبه (۲۴ مهر) ده‌ها هزار معترض در پاریس راهپیمایی کردند تا ناامیدی خود را از افزایش هزینه‌های زندگی به نمایش بگذارند. این تظاهرات توسط اپوزیسیون چپ سیاسی و به رهبری ژان لوک ملانشون رئیس حزب فرانسه بدون تعظیم (LFI) برگزار شد.

نیروهای امنیتی پس از پرتاب سنگ از سوی معترضان، به سوی آنها گاز اشک‌آور شلیک کردند و با باتوم به آنها حمله‌ور شدند در حالی که در حاشیه این راهپیمایی، مردان نقابداری که لباس‌های سیاه بر تن کرده بودند، یک بانک را غارت کردند و برخی از معترضان جلیقه‌های زرد فلورسنت که نماد تظاهرات اغلب خشونت‌آمیز ضددولتی در سال ۲۰۱۸ است که دولت طرفدار تجارت مکرون را به لرزه درآورد، پوشیده بودند.

در جریان این تظاهرات، ملنشون خطاب به توده معترضان گفت: «ما هفته‌ای در پیش خواهیم داشت که مانند آن را زیاد نمی‌بینیم!»

در حالی که پلیس ادعا می‌کند تعداد معترضان تنها حدود ۳۰ هزار نفر بود اما سازمان‌دهندگان تظاهرات می‌گویند که ۱۴۰ هزار نفر در راهپیمایی روز یکشنبه شرکت کرده‌اند.

https://irna.ir/xjKMxq

**رابرت مالی: احیای توافق هسته‌ای حتی در دستور کار نیست

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با بیان این ادعا که دیپلماسی بهترین راه در قبال عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای است، گفت که اکنون احیای توافق حتی در دستور کار و تمرکز واشنگتن نیست.

رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در گفت و گو با شبکه سی‌ان‌ان در عین حال مدعی شد که دولت بایدن همچنان معتقد است که دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است.

وی بدون اشاره به زیاده خواهی‌های آمریکا و ناتوانی دولت بایدن برای تصمیم گیری سیاسی در بازگشت به برجام ادعا کرد گفت وگوها متوقف شده و به بن‌بست رسیده‌اند و هیچ حرکتی نمی‌کنند و به همین دلیل دیگر در تمرکز ما نیستند.

مذاکره کننده ارشد آمریکا در گفت وگوهای غیرمستقیم با ایران مدعی شد ایران طی دو ماه گذشته موضعی را اتخاذ کرد که با بازگشت به توافق در تناقض بود.

وی ادعا کرد آنها خواسته‌هایی را مطرح می‌کنند که هیچ ارتباطی با برجام ندارد.

رابرت مالی در تدام حمایت دولت بایدن از ناآرامی‌ها در ایران نیز مدعی شد، سیاست ما تغییر حکومت از طریق تحریکات واشنگتن نیست. این سیاست ما نیست.

وی با ادامه حمایت از ناآرامی‌ها در ایران و اشاره به تحریم‌ها مدعی شد که  سیاست واشنگتن دفاع و حمایت از حقوق اساسی شهروندان ایرانی است.

رابرت مالی همچنین درباره ادعای ارسال پهپادهای ایران به روسیه گفت از طریق تحریم روس‌ها، ایرانی‌ها یا هرکسی که در انتقال تسلیحات نقش داشته باشد، رسیدن پهپادهای ایران به روسیه را متوقف می‌کنیم.

وی افزود که هر کاری بتوانیم برای متوقف کردن ارسال پهپادهای ایران به روسیه انجام می‌دهیم.

این مقام دولت بایدن اضافه کرد مطمئن هستم که اتحادیه اروپا هم به همین نتیجه خواهد رسید و انتقال پهپادها را تحریم خواهد کرد.

این در حالی است که میخائیل اولیانوف نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در توییتی تاکید کرد هیچ بهانه‌ای برای برهم زدن توافق هسته‌ای وجود ندارد.

اولیانوف بامداد سه‌شنبه در این توییت با به اشتراک گذاشتن اظهارات سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه درباره مذاکرات وین، نوشت: به نظر من هدف احیای برجام در نیمه دوم نوامبر محقق خواهد شد و هیچ بهانه‌ای برای برهم زدن توافق هسته‌ای وجود ندارد.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ششم دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشتند.

دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات پس از چهار روز،  ۱۷ مرداد ماه با بازگشت هیات‌ها به پایتخت‌ها پایان یافت.

برگزاری این دور از مذاکرات در پی آن صورت گرفت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در روزنامه فایننشال‌تایمز ادعا کرد بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که شامل راهکارهای به روز درباره رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

جمهوری اسلامی ایران می‌گوید که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه‌ هم از اجرای آن بهره‌مند شود.

https://irna.ir/xjKMxz

**۱۳ کشته و ۲۴ زخمی براثر خشونت‌های قبیله‌ای در سودان

منابع خبری بامداد سه‌شنبه گزارش دادند، در پی خشونت‌های قبیله‌ای در ایالت «نیل آبی» واقع در جنوب شرق سودان، ۱۳ نفر کشته و ۲۴ نفر زخمی شدند.

دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اعلام کرد، خشونت قبیله‌ای در منطقه «ود الماحی» در ایالت «نیل آبی»، منجر به کشته شدن ۱۳ نفر و زخمی شدن ۲۴ نفر شد.

سازمان ملل متحد افزوده است که این خشونت‌ها از ۱۳ اکتبر بین قبیله الهوسا و سایر قبایل آغاز شده تا روز یکشنبه ۱۶ اکتبر ادامه داشته است.

دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد اضافه کرده است، یکهزار و ۲۰۰ نفر نیز بر اثر خشونت‌ها در این منطقه آواره شدند.

پیش تر نیز ارتش سودان اعلام کرده بود که بر اثر خشونت‌ها در منطقه «لقاوه» در ایالت کردفان غربی، پنج نفر کشته و ۹ نفر نیز زخمی شدند.

سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده بود که از آغاز سال جاری میلادی تا ماه جولای ۳۲۲ نفر طی خشونت‌ها در سودان کشته شدند.

دفتر امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز در گزارشی اعلام کرده بود، خشونت‌ها در چند ایالت سودان از جمله نیل آبی، کردفان و منطقه دارفور علاوه بر کوچ اجباری ۱۶۳ هزار و ۷۸۴ نفر، منجر به کشته شدن ۳۲۲ نفر و زخمی شدن ۳۲۹ نفر شده است.

۲۹ تیرماه مسئولان درمانی ایالت نیل آبی در جنوب شرق سودان از کشته شدن ۱۰۵ نفر در درگیری‌های قبیله‌ای خبر داده بودند.

مناطق مختلف سودان هر از چند گاهی شاهد درگیری‌های خونین بر سر زمین و چراگاه‌ها و منابع آبی بین قبایل عرب و آفریقایی است.

https://irna.ir/xjKMxB

**تداوم درگیری گروههای تروریستی در شمال غربی سوریه

منابع خبری از تداوم درگیریهای شدید بین گروه تروریستی جبهه النصره و سایر گروههای تروریستی در شمال غربی سوریه و کشته و زخمی شدن بیش از ۴۰ نفر از دوطرف خبر دادند.

درگیری ها میان گروهک های مسلح وابسته به جبهه تروریستی  النصره و گروهک موسوم به "لشکر الحمزه" از یک طرف و گروهک موسوم به "تیپ سوم" وابسته به گروه تروریستی "ارتش ملی" و مورد حمایت ترکیه از طرف دیگر در محورهای مختلف در شهر عفرین واقع در شمال غربی سوریه ادامه دارد و شدت گرفته است.

برخی منابع محلی در گفت وگو با اسپوتنیک اعلام کردند که عناصر تروریستی گروه موسوم به "تحریر الشام" (جبهه النصره سابق) بعد از درگیری های شدید با گروه تروریست "تیپ سوم" بر منطقه کفرجنه و تپه های اطراف آن در مسیر عفرین- اعزاز واقع در ریف حلب مسلط شدند.

گزارش های اولیه نشان می دهد که طی این درگیری های تاکنون ۴۰ نفر از دو طرف کشته و زخمی شده اند.

این منابع تاکید کردند: مذاکراتی که در دو روز گذشته میان جبهه النصره و سپاه سوم انجام شد هیچ توافقی به دنبال نداشت و تنها نتیجه آن آتش بس چند ساعته بود تا بار دیگر صدای انفجار و درگیری های میدانی در ریف عفرین شنیده شد.

منابع محلی معتقدند که جبهه ترورسیتی النصره به عملیات نظامی خود ادامه می دهد تا شهر اعزاز را در دست بگیرد؛ شهری که بزرگترین مقر گروه تروریستی موسوم به "ارتش ملی" به شمار می رود.

همچنین برخی نیروهای نظامی ترکیه در این شهر مستقر هستند.

https://irna.ir/xjKMzJ

**کارشناسان اقتصادی: رکود اقتصاد آمریکا حتمی است

کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی آمریکا با توجه به وضعیت کنونی تورم  و شرایط اقتصادی حاکم بر این کشور، وقوع رکود اقتصادی طی یک سال آینده را حتمی و قطعی پیش بینی کردند.

شبکه خبری بلومبرگ با انتشار گزارشی درخصوص وضعیت اقتصادی آمریکا، تاکید کرد: بنابر مدلی که توسط دو اقتصاد دان مبتنی بر ۱۳ شاخص مالی صورت گرفته، وقوع رکود اقتصادی در آمریکا طی ۱۲ ماه آینده صددرصد قطعی است.

بنابر مدل ارائه شده، ۷۳ درصد احتمال دارد که رکود اقتصادی در آمریکا حتی زودتر از این مدت زمانی یعنی طی یازده ماه آینده و حتی ۱۰ ماه آینده رخ دهد.

این گزارش می افزاید: رکود اقتصاد آمریکا در آینده نزدیک آنچنان وخیم خواهد بود که ادعاهای جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر جلوگیری از این معضل اقتصادی را رد می کند و اقتصاد دانان اعلام می کنند که رکود اقتصادی هرلحظه در کمین نشسته است.

شبکه خبری راشاتودی نیز ضمن پوشش این خبر، افزود: نتایج مطالعات دیگری نیز که توسط نشریه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به عمل آمده و در روز دوشنبه (روز گذشته) انتشار یافت نشان می دهد با توجه به اقدامات بانک مرکزی آمریکا درخصوص افزایش نرخ بهره، ۶۳درصد احتمال وقوع رکود اقتصادی در آمریکا در عرض یک سال وجود دارد.

راشاتودی نوشت: تورم در آمریکا همچنان رو به فزونی است و این امر طی ۴۰ سال گذشته در اقتصاد این کشور بی سابقه بوده، درحالی که بسیاری از جمهوریخواهان و حتی برخی از دموکرات ها بایدن را مقصر شرایط وخیم اقتصادی در کشور می دانند، ضمن اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیش از وی نیز با سیل بی سابقه  چاپ  پول که با وقوع همه گیری ویروس کرونا همراه بود، هفت تریلیون دلار بر بدهی های ملی آمریکا افزود.

این گزارش می افزاید: بدهی ملی آمریکا هر ثانیه رو به فزونی است و تا لحظه مخابره این خبر مجموع بدهی ملی آمریکا به بیش از ۳۱تریلیون و ۱۵۰ میلیاردو ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است.

https://irna.ir/xjKMzw

**عربستان پزشک زن تونسی را به خاطر حمایت از مقاومت لبنان زندانی کرد

دستگاه قضایی عربستان سعودی یک پزشک زن تونسی مقیم این کشور را به خاطر حمایت از مقاومت لبنان به ۱۵ سال زندان محکوم کرد.

پایگاه خبری عربی ۲۱ امروز سه شنبه به نقل از یک شهروند تونسی نوشت که دستگاه قضایی عربستان سعودی به دلیل نوشتن یک توئیت برای خواهر وی که پزشک مقیم این کشور است، ۱۵ سال حبس صادر کرده است. 

این شهروند تونسی به رادیو « جوهره اف ام » گفت که خواهر۵۱ ساله اش به اتهام «توهین به نظام و دشمنی علیه نظام حکومتی از طریق شبکه های اجتماعی» زندانی شده است.

به گفته وی، خواهرش که از سال ۲۰۰۸ در عربستان اقامت داشته است در  ۲۵ ژوئیه ۲۰۲۰ به اتهام گذاشتن یک پست توییتری در حمایت از «حزب الله لبنان» بازداشت شد.

این شهروند تونسی با اشاره به اینکه ارتباط با خواهرش قطع شده است، گفت: تعدادی از دوستانش در تماس خانواده ام با آنها خبر بازداشت خواهرم را تایید کردند. 

وی افزود: این نشان می دهد که بازجویی از او یک سال تمام ادامه داشته است.

این شهروند تونسی تاکید کرد که خانواده اش چندین بار با کنسولگری تونس در ریاض برای ورود به این پرونده تماس گرفتند اما فایده ای نداشت و از رئیس جمهوری و وزارت امور خارجه خواستند تا در این زمینه ورود کنند.

برپایه این گزارش،، مقامات تونس در این رابطه هنوز هیچ توضیحی نداده اند.

https://irna.ir/xjKMzz

**دوشنبه، میزبان کنفرانس بین المللی امنیت مرزی و همکاری برای مقابله با تروریسم

کنفرانس بین المللی سطح عالی "همکاری بین المللی و منطقه ای امنیت و مدیریت مرزها برای مقابله با تروریسم و ‌جلوگیری از حرکت تروریست ها" امروز در دوشنبه پایتخت تاجیکستان آغاز شد.

به نقل از رسانه های محلی،  این کنفرانس دو روزه با همکاری  سازمان امنیت و همکاری اروپا(OSCE)، دولت تاجیکستان، دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل متحد UNOCT)، مرکز منطقه ای سازمان ملل متحد برای دیپلماسی پیشگیرانه در آسیای مرکزی(UNRCCA)، اتحادیه اروپا (EU)، عربستان سعودی و قطر برگزار می شود.

بنابر گزارش ها، این کنفرانس با هدف ارتقای همکاری های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی برای بهبود کنترل های مرزی و گمرکی به منظور جلوگیری و کشف تردد تروریست ها، از جمله تروریسم(FTFs)، قاچاق غیرقانونی سلاح های سبک و سنگین برگزار می شود.

بررسی استفاده غیر مجاز از سلاح‌ها و مواد هسته‌ای، شیمیایی، بیولوژیکی یا رادیولوژیکی و اتخاذ تدابیری در زمینه امنیت و مدیریت مرزها، عدالت کیفری، و اشتراک‌گذاری اطلاعات مطابق با حقوق بین‌المللی بشردوستانه، حقوق بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بین‌المللی پناهندگان از دیگر اهداف این کنفرانس بین المللی اعلام شده است.

این کنفرانس بخشی از "فرایند دوشنبه" است که در ماه مه ۲۰۱۸ آغاز شد، زمانی که اولین کنفرانس بین المللی در مورد "مقابله با تروریسم و ‌جلوگیری از افراط گرایی خشونت آمیز" (دوشنبه، ۳-۴ مه ۲۰۱۸) به طور مشترک با مشارکت سازمانهای بین المللی نظیر  آژانس های سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) و اتحادیه اروپا برگزار شد.

کنفرانس روند "همکاری بین المللی و منطقه ای برای مقابله با تروریسم و ‌تامین مالی آن از طریق قاچاق مواد مخدر غیرقانونی و جرایم سازمان یافته" در تاریخ ۱۶-۱۷ می ۲۰۱۹ در دوشنبه تشکیل شد.

بر اساس گزارش ها، این کنفرانس دو روزه شامل یک جلسه افتتاحیه در سطح عالی با حضور امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، ولادیمیر ورونکوف معاون دبیرکل دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل متحد و تعدادی از وزرای دولت و دیگر مقامات ارشد منطقه است.

کنفرانس بین المللی دوشنبه با تصویب اعلامیه دوشنبه در مورد همکاری امنیت و مدیریت مرزها برای مقابله با تروریسم و ‌جلوگیری از حرکت تروریست ها به پایان می رسد.

برگزاری این کنفرانس در حالی است که امامعلی رحمان، رئیس‌جمهور تاجیکستان، روز جمعه هفته گذشته، در نشستی با سران روسیه و کشورهای آسیای میانه از حضور شبه‌نظامیان و "نیروهای انتحاری" در مرزهای افغانستان ابراز نگرانی کرد. امامعلی رحمان گفت در افغانستان ده‌ها هزار تروریست از جمله "بمب‌گذاران انتحاری" آموزش می‌بینند.

امامعلی رحمان گفته است «ما شاهد گسترش فعالیت گروه‌های مختلف تروریستی و افراطی در افغانستان هستیم. وی در این نشست که روسای جمهور روسیه، قرقیزستان، ترکمنستان و ازبکستان حضور داشتند گفت «بیش از ۱۲ گروه تروریستی در افغانستان حضور دارند.»

https://irna.ir/xjKMBP

**رسانه صهیونیست: کرانه باختری آتش زیر خاکستر است

یک رسانه رژیم صهیونیستی شرایط کنونی کرانه باختری رود اردن را به منزله "آتش زیر خاکستر" توصیف کرد که هر لحظه ممکن است در اثر حادثه‌ای کوچک شعله انتفاضه دیگری روشن شود.

روزنامه صهیونیستی «ایزرائیل هیوم» در گزارشی درباره وضعیت سرزمین‌های اشغالی و کرانه باختری به نقل از مقامات نظامی رژیم صهیونیستی هشدار داد که شرایط در این منطقه آتش زیر خاکستر است و یک حادثه کوچک می تواند جرقه یک ناآرامی گسترده (انتفاضه) را روشن کند.

این رسانه صهیونیست، حمله اخیر نظامیان اشغالگر به شهرهای نابلس و جنین و دیگر مناطق شمال کرانه باختری برای مقابله با گروه مبارز فلسطینی نوظهور «عرین الاسود» را یادآور شد و افزود: "اسرائیل به ویژه در نابلس وضعیت تهاجمی دارد و نیروها در داخل اسرائیل (سرزمین های اشغالی) به ویژه (بیت المقدس) تقویت شده اند."

روزنامه صهیونیستی «ایزرائیل هیوم»، گروه مبارز «عرین الاسود» را تهدید اصلی برای رژیم صهیونیستی در کرانه باختری ارزیابی کرد و نوشت: اگر چه ارتش به عملیات در اردوگاه آوارگان جنین ادامه می دهد اما تمرکز اصلی آن روی نابلس است زیرا اگر این شهر دچار هرج و مرج شود، کل تشکیلات خودگردان فلسطین (مورد حمایت تل آویو) از دست می ‌رود.

این رسانه صهیونیست، گروه «عرین الاسود» را در میان فلسطینی ها محبوب اعلام کرد و نوشت: فراخوان این گروه در فضای مجازی برای ابراز خشم در (بیت المقدس) در اوایل اکتبر موجب رقم خوردن درگیری های خشونت بار و گسترده در این منطقه شد.

روزنامه صهیونیستی «ایزرائیل هیوم»، فشار به مردم منطقه و اعمال محدودیت های بیشتر، برای وادار کردن اعضای گروه «عرین الاسود» به تسلیم شدن را دیگر سیاست رژیم صهیونیستی اعلام کرد و نوشت: اسرائیل حتی تلاش کرد حساب کاربری این گروه در «تیک تاک» را نیز تعلیق کند.

این رسانه صهیونیست از فراخوان نیروهای ذخیره رژیم صهیونیستی و استقرار آنها در بیت المقدس خبر داد و نوشت: هدف از تقویت نیروها در این منطقه، تقابل با اعتراضات در مناطق عرب نشین است.

روزنامه صهیونیستی «ایزرائیل هیوم» به نقل از مقامات نظامی این رژیم، از تداوم تدابیر امنیتی تا اول نوامبر بویژه در کرانه باختری و بیت المقدس خبر داد و نوشت: وضعیت فوق العاده تا انتخابات پارلمانی آینده  و بعد از آن ادامه خواهد یافت.

این رسانه، احتمال افزایش تنش ها در منطقه را بالا ارزیابی کرد و نوشت: در صورت درگیری راستگرایان تندرو اسرائیل (صهیونیست‌های افراطی) با فلسطینی‌ها، وضعیت می تواند بدتر شود.

گروه مبارز فلسطینی نوظهور "عرین الاسود" در  کرانه باختری رود اردن اخیرا در پاسخ به پیام برخی مسئولان تشکیلات خودگردان فلسطین مبنی بر احتمال ترور اعضای آن توسط رژیم صهیونیستی تاکید کرد که مبارزان عرین الاسود از مرگ هراسی ندارند و این هشدارها، آنها را در نبرد علیه اشغالگران متوقف نخواهد کرد.

در این پیام همچنین آمده است: اسرائیل از طریق پهپاد و یا ابزارهای دیگر شما را ترور خواهد کرد.

این گروه مبارز فلسطینی افزود: مرگ برای ما هیچ اهمیتی ندارد. هر فلسطینی امروز به هدفی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. مردم فلسطین به راحتی به دست ارتش رژیم صهیونیستی کشته می شوند؛ همانگونه که برای شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره روی داد.

این گروه همچنین تاکید کرد: ترجیح می دهیم که در میدان نبرد جان خود را نثار کنیم.

گروه مبارز فلسطینی "عرین الأسود" شنبه شب از مردم فلسطین در کرانه باختری خواست تا به صورت مستقیم با صهیونیست‌ها درگیر شده و با آنها مقابله کنند.

در بیانیه این گروه از ساکنان شهرک‌های فلسطینی نشین که در اطراف مسیر راهپیمایی شهرک نشینان صهیونیست‌ها قرار دارند خواسته شده تا راه را به روی این صهیونیست‌ها ببندند و مستقیم با آنها درگیر شده و مقابله کنند.

این گروه خطاب به مردم فلسطین تاکید کرده است: نگران نباشید. به اذن خداوند، عرین الأسود (شیران بیشه) با شما و در میان شما هستند. آنان (صهیونیست‌ها) را محاصره کنید؛ زیرا هیچ راه فراری از دست ما و شما ندارند.

پیشتر گروه "عرین الأسود" اعلام کرده بود که این گروه تنها در طول یک شب ۵ عملیات علیه اهداف صهیونیستی انجام داده است.

شنبه شب رسانه‌های رژیم صهیونیستی گزارش دادند که یک خودروی نظامیان صهیونیست در مرکز کرانه باختری هدف تیراندازی قرار گرفته است.

سران رژیم صهیونیستی از بیش از سه ماه اخیر و به ویژه بعد از تجاوز نظامی سه روزه این رژیم به نوار غزه، با افزایش مقاومت مسلحانه و مردمی ملت فلسطین در کرانه باختری روبرو هستند.

با وجود همه این تدابیر امنیتی رژیم صهیونیستی، مردم و مبارزان فلسطینی در کرانه باختری بر شدت عملیات خود علیه نظامیان و شهرک نشینان این رژیم در کرانه باختری افزوده‌اند؛ به گونه‌ای که صدای بسیاری از رسانه‌ها و تحلیلگران صهیونیست را درآورده است.

تا پیش از این صهیونیست‌ها فقط در جنوب سرزمین‌های اشغالی و در منطقه غزه با فلسطینی‌ها درگیر بودند ولی هم اکنون کرانه باختری در شرق فلسطین به دلیل مسلح شدن جوانان آن به کمینگاهی برای صهیونیست‌ها تبدیل شده و خواب راحت را از چشمان آنها ربوده است.

سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز اعلام کرد که گروه مبارز نوظهور "عرین الاسود" را در میدان نبرد با اشغالگران صهیونیست در کرانه باختری رود اردن تنها نخواهد گذاشت.

گردان های جنین وابسته به سرایا القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین اعلام کرد: اگر اشغالگران به گروه مبارز عرین الاسود در شهر نابلس حمله کنند، مراکز ایست و بازرسی اشغالگران در اطراف شهر جنین در امان نخواهد ماند.

گردان های جنین در بیانیه خود تاکید کرد: ما و عرین الاسود و گردان نابلس و همه مبارزان نابلس در یک مسیر و هدف قرار داریم و در کنار آنها مبارزه خواهیم کرد؛ حتی اگر مجبور به اعزام مبارز به نابلس برای یاری رساندن به برادرانمان باشیم.

https://irna.ir/xjKMpX

**توسل دوباره به ذخایر راهبردی؛ امید بایدن برای کاهش قیمت نفت

تحلیلگران بازار نفت نگرانند که دولت بایدن به تلافی تصمیم اخیر اوپک پلاس و تلاش برای کاهش بهای طلای سیاه، ممکن است ۱۰۰ میلیون بشکه دیگر از ذخایر راهبردی نفت خام آمریکا را آزاد کند.

تارنمای سی ان بی سی، نوشت: کاخ سفید در ماه های پیش اعلام کرده بود که برای کاهش بهای نفت ۱۸۰ میلیون بشکه از ذخایر این کشور را وارد بازار می کند. این برنامه اکنون در آخرین مراحل خود قرار دارد.

پس از تصمیم اخیر اوپک پلاس در کاهش ۲ میلیون بشکه ای صادرات نفت خام، تحلیلگران گمانه زنی می کنند که آمریکا به تلافی این اقدام دست به فروش میلیون ها بشکه دیگر از ذخایر راهبردی نفت خام خود بزند.

به گفته تحلیلگران، دولت آمریکا امسال ۱۸۰ میلیون و سال ۲۰۲۱، ۳۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر راهبردی را برای کاهش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی فروخت در صورتیکه هدف اصلی ذخایر راهبردی جبران کمبود نفت در زمان اضطرار می باشد.

گروه اوپک پلاس ۲۰ مهر اعلام کرد که تولید نفت خود را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهد. این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب می‌شود، با واکنش تند دولت بایدن مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در آستانه برگزاری انتخابات حساس میاندوره ای ۱۷ آبان است.

قیمت نفت خام برنت با انتشار این خبر بیش از یک درصد افزایش یافت و به نزدیک ۹۳ دلار در هر بشکه رسید و قیمت نفت آمریکا نیز با ۱.۵ درصد افزایش، به ۸۷.۷۵ دلار رسید.

این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر می‌کند.

تحلیلگران سیتی بانک عنوان کردند که تصمیم جدید اوپک پلاس می‌تواند واکنش‌های سیاسی بیشتری را از سوی آمریکا برانگیزد که شامل آزادسازی بیشتر ذخایر استراتژیک است.

بانک جی پی مورگان نیز پیش بینی کرده که واشنگتن اقدامات متقابلی از جمله آزادسازی ذخایر بیشتر نفت را در دستور کار قرار می‌دهد.

https://irna.ir/xjKMCS

**ایران، مسیر حمل و نقل امن و پایدار برای سازمان همکاری شانگهای

پایگاه خبری «آنی نیوز» هند در گزارشی تحت عنوان «بندر چابهار: رویکرد نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران» به بررسی جایگاه استراتژیک این بندر پرداخت و تاکید کرد: ایران به عنوان یک قطب اقتصادی می تواند مسیرهای حمل و نقل امن و پایدار را در اختیار اعضای سازمان همکاری شانگهای قرار دهد.

این بندر می تواند نقاط مختلف جهان از جمله شبه قاره هند را به افغانستان و همچنین کشورهای آسیای مرکزی مانند قرقیزستان و ازبکستان متصل کند و به عنوان قطب تجارت منطقه ای از طریق دریایی تبدیل شود.

بر اساس این گزارش، از زمانی که سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهوری ایران سکان اداره این کشور را بدست گرفته است، ایران بیش از پیش سیاست نگاه به شرق را در دستورکار خود قرار داده است. حتی رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بر ضرورت این سیاست این گونه تاکید کرده اند : «ما شرق را به غرب و کشورهای همسایه را به کشورهای دوردست ترجیح می دهیم.»

این رسانه هندی نوشت: نگاهی به رویکرد ایران نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران پس از ۱۵ سال که عضو ناظر سازمان همکاری شانگهای بود، به عضویت دائم این سازمان درآمد و در ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲میلادی(۲۵ شهریور) به عضویت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد که این مساله یک پیروزی دیپلماتیک برای ایران به شمار می آید.

 این مساله نشان می دهد ایران به چندجانبه گرایی در قاره آسیا متعهد است.

ایران علاوه بر ایفای نقش کلیدی در کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب، به عنوان یک قطب اقتصادی می تواند مسیرهای حمل و نقل امن و پایدار را در اختیار اعضای سازمان همکاری شانگهای قرار دهد و همچنین متعهد به توسعه زیرساخت ها به ویژه در بندر استراتژیک و مهم چابهار است.

در تاریخ ۲۰ خرداد ماه سال جاری، حسین امیر عبدالهیان وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد هند و ایران بر سر سرمایه گذاری بیشتر در بندر چابهار به توافق رسیده اند. بر پایه این توافق نامه دو طرف در درجه اول بر گسترش زیرساخت ها و ظرفیت های این بندر با هدف پاسخگویی به حجم تجارت مورد انتظار از کریدور شمال-جنوب با افزایش تجارت هند و روسیه به اتفاق نظر رسیدند.

از لحاظ تاریخی، هند و روسیه علاوه بر برخورداری از روابط دوستانه از حجم تجارت قابل قبولی برخوردار هستند. این در حالیست که به سبب مشکلات لجستیکی و مالی حمل و نقل در این منطقه با کمبودهایی همراه شده است.

بر اساس این گزارش، گسترش چابهار به عنوان راه حلی برای این مسائل به شمار می آید. این مسیر توانایی این را دارد که مدت زمان حمل و نقل را ۴۰ درصد کاهش دهد و سبب شود هزینه های لجستیکی با افت ۳۰ درصدی روبرو شود. همچنین چابهار در مقایسه با بندر عباس دارای ظرفیت انبارداری و پهلوگیری بهتری در ایران است.

این قابلیت‌های انکار ناپذیر چابهار می تواند به ایران کمک کند تا در استراتژی بلند مدت ایران خود برای کاهش و دور زدن تاثیر تحریم های تحت رهبری ایالات متحده است موفق عمل کند.

توافق‌نامه چابهار که به توافق‌نامه سه جانبه نیز معروف است، در می ۲۰۱۶ در جریان سفر نارندرا مودی، نخست وزیر هند به ایران، بین هند، ایران و افغانستان امضا شد. هدف آن توسعه بندر چابهار ایران به عنوان یک مرکز کشتیرانی با خطوط ریلی بود که هند را با دور زدن پاکستان از طریق ایران به افغانستان متصل می کرد. این توافق به عنوان یک توافق برد-برد طراحی شده بود و انتظار می رفت از نظر اقتصادی به نفع کشورها باشد که برای افغانستان، کشوری محصور در خشکی، دسترسی به مسیرهای کشتیرانی جهانی را فراهم می کند.
بندر چابهار، در سواحل جنوبی ایران، کشوری غنی از انرژی، به راحتی از سواحل غربی هند قابل دسترسی است و به طور فزاینده ای به عنوان رقیب بندر گوادر پاکستان در نظر گرفته می شود که تنها ۸۰ کیلومتر با چابهار فاصله دارد. از زمانی که حسن روحانی، رئیس جمهور وقت ایران، فاز اول بندر چابهار را در دسامبر ۲۰۱۷ افتتاح کرد، این بندر به یک مرکز ترانزیتی تجاری برای منطقه و جایگزینی پایدارتر و اقتصادی برای کشورهای محصور در خشکی برای رسیدن به هند و بازار جهانی تبدیل شده است.

پس از ایجاد مشکلاتی برای کانال سوئز در سال ۲۰۲۱، نیاز به ایجاد مسیرهای تجاری جایگزین بین اروپا و آسیا ضروری شد. در همان سال جایشنکار پیشنهاد کرد که بندر چابهار در کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب (INSTC) برای ارتقای ارتباط منطقه‌ای قرار گیرد که این اقدام تصویر واضحی از چگونگی توسعه مسیرهای هند به تمام آسیای مرکزی، از جمله ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان و همچنین به اروپا ارائه می دهد.

بندر چابهار یک تلاش بسیار مهم برای هند برای دسترسی دریایی به افغانستان است. اولین محموله کالا از هند به افغانستان در سال ۲۰۱۷ از طریق بندر چابهار ارسال شد و در ۲۴ فوریه ۲۰۱۹ افغانستان با دور زدن پاکستان اولین محموله صادراتی خود را از طریق بندر چابهار به هند ارسال کرد، در نتیجه، این بندر به یک مسیر مقرون به صرفه تر و قابل اعتمادتر و همچنین یک مرکز حمل و نقل تجاری برای منطقه تبدیل شده است.  

منافع اقتصادی و استراتژیک دسترسی به بنادر ایران، به سیاست غرب آسیای هند، رویکرد استراتژیک قوی تری داده است. همچنین به پیشبرد دیپلماسی قدرت نرم هند کمک می کند، نمونه بارز آن نقش بندر چابهار در توزیع کمک‌های بشردوستانه در دوران کووید-۱۹ است.

هند همچنین از این کشور برای انتقال ۷۵ هزار تن گندم به عنوان کمک غذایی به افغانستان در سال ۲۰۲۰ استفاده کرد..

در حالی که هند در سال آینده برای ریاست سازمان همکاری شانگهای آماده می شود، تغییرات اساسی به ویژه با عضویت ایران به عنوان یک عضو کامل در حال انجام است. هند و ایران هر دو از اتصال آسیای جنوبی و اروپا از طریق INSTC حمایت می کنند. پیش بینی می شود چارچوب سازمان همکاری شانگهای در آینده، نزدیک تمرکز بیشتری بر اتصال از طریق چابهار داشته باشد. بندر چابهار پتانسیل خود را برای تبدیل شدن به یک مرکز ترانزیتی برای آسیای مرکزی و اوراسیا در زمانی نشان داده است که کشورهای آسیایی، به ویژه کشورهای محصور در خشکی، چشم‌انداز روابط اقتصادی و مسیرهای ترانزیتی خود را دوباره ترسیم می‌کنند.

این پروژه با مشکلات متعددی مواجه شده است که عمدتاً در نتیجه تحریم های بین المللی اعمال شده علیه ایران است. با این حال، تاکید مجدد اخیر توسط هند و ایران بر تعهد آنها برای ادامه همکاری در توسعه بندر چابهار به عنوان یک مرکز ترانزیتی برای منطقه، از جمله آسیای مرکزی، علاقه عموم مردم را نسبت به آینده چابهار دوباره برانگیخته است.

https://irna.ir/xjKMD۸

**قزاقستان پایین ترین نرخ فقر در آسیای میانه را ثبت کرد

بانک جهانی در آخرین انتشار نرخ فقر در قزاقستان پایین ترین رقم را با ۱۵.۵ درصد در این کشور ثبت کرد.

«ویلیام سیتز» کارشناس ارشد اقتصادی بانک جهانی در مصاحبه با رسانه های قزاقستان با اعلام نرخ فقر ۱۵.۵ درصدی در این کشور، پایین ترین رقم فقر را در میان کشورهای آسیای میانه اعلام کرد.  

وی در ادامه سخنانش افزود قزاقستان در حال حاضر پایین ترین نرخ فقر در آسیای میانه را به نام خود ثبت کرده است.  

ویلیام سیتز خاطر نشان کرد: «درحالی که قزاقستان یکی از بهترین کشورها در کاهش نرخ فقر در جهان است، به پیشرفت های شایانی در دهه گذشته دست یافته است. این اقدام قزاقستان یکی از متحیرکننده ترین کارها در رشد اقتصادی و فرصت سازی برای درآمدزایی بوده است.» 

بانک جهانی تخمین می زند نرخ فقر در این کشور از ۶۱ درصد جمعیت در سال ۲۰۰۴ به ۱۴ درصد در سال ۲۰۱۳ رسیده است. اما درمیانه رکود اقتصادی منطقه ای و کاهش قیمت نفت تا سال ۲۰۱۶ این رقم به ۲۴ درصد جمعیت تا سال ۲۰۱۶ رسیده بود. بهبود اوضاع اقتصادی در این کشور که با همه گیری ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰  متوقف شده  و ۲ میلیون نفر را به خط فقر رسانده بود بار دیگر موقتی بود و نرخ فقر در سال ۲۰۲۱ رو به کاهش گذاشت.  

https://irna.ir/xjKMDb

**اعتصاب گسترده فرانسویان در اعتراض به وضعیت دستمزد

بسیاری از اتحادیه‌های کارکنان بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی و در فرانسه امروز سه‌شنبه (۱۸ اکتبر/ ۲۶ مهر) دست از کار کشیدند تا به فراخوان اعتصاب سراسری و اعتراض گسترده به وضعیت دستمزد بپیوندند.

از روزها پیش کنفدراسیون عمومی کار در فرانسه که از سه هفته پیش اعتصاب کارکنان شرکت «توتال انرژی» را طراحی کرده بود، برای اعتصاب سراسری امروز فراخوان داده بود که به سرعت توسط اتحادیه‌ها مختلف مورد حمایت قرار گرفت.

به گزارش رسانه‌های فرانسوی همانطور که پیش‌بینی می‌شد با پیوستن اتحادیه رانندگان بخش حمل و نقل عمومی از صبح امروز اختلال در حرکت اتوبوس‌ها و نیز قطارها به وجود آمد و تجمعاتی نیز در شهرهای مختلف فرانسه در اعتراض به زندیگی گران و پرهزینه و نیز نبود تناسب میان دستمزد با تورم موجود، در حال برگزاری است.

قرار است ساعت ۱۴ امروز به وقت پاریس تظاهرات پاریس در میدان ایتالیا آغاز شود.

در همین حین نیز بسیاری از شخصیت‌های سیاسی موافق و مخالف دولت در مصاحبه رسانه‌هایی که در حال پوشش خبری زنده این رویداد هستند، حضور یافته اند.

ژرال دارمنن وزیر کشور فرانسه صبح امروز در گفت‌وگو با شبکه «ار. ت. ال» به وجود مشکل دستمزد اذعان کرد.

وی اعلام کرد: دولت کار خود را انجام داده است، تعداد کارمندان دولت و دستمزد آنان را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.

دارمنن افزود: اکنون لازم است بخشی از کارفرمایان نیز در صورت امکان دستمزد را افزایش دهند.

وزیر انتقال زیست محیطی نیز امروز در گفت‌وگو با شبکه «ت. اف. ۱» اعلام کرد: اکنون زمان گفت وگو است و نه اعتصاب.

کریستف بشو اعلام کرد که درخواست‌ها در مورد افزایش دستمزد را درک می کند اما باید در مورد اعتصاب خواه به دلایل پیشگیرانه و خواه برای تحت تحت فشار قرار دادن محتاط بود چرا که شرایط پیشتر به دلیل جنگ اوکراین و نیز وضعیت اقتصادی پیچیده است.

وزیر کار نیز در مصاحبه با شبکه خبری «ب. اف. ام» تایید کرد که بسیاری از مطالبات مردم مشروع است.

این در حالی است که  دیروز (دوشنبه) وزیر اقتصاد فرانسه با بیان اینکه زمان مذاکره به پایان رسیده است آزادسازی ذخایر سوخت و تولیدات پالایشگاهی را که سه هفته است توسط جنبش اجتماعی مسدود شده است، خواستار شد.

برونو لو مر وزیر اقتصاد فرانسه در مصاحبه امروز خود با شبکه خبری ب. اف. ام موافقت خود را با مصادره ذخایر سوخت شرکت «توتال انرژی»  اعلام کرد و افزود: در همه نظام‌های دمکراتیک، خواست اکثریت بر اقلیت اولویت دارد.

اولیویه دوسو اذعان کرد: تنها دو اتحادیه بزرگ برای اعتصاب امروز فراخوان داده اند و این حق آنها و حق کارکنانی است که در این حرکت شرکت می کنند.

فابیان روسل نماینده حزب کمونیست در مجلس و نامزد انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز در مصاحبه با ب.اف. ام، همه کارکنان بخش دولتی و خصوصی را به مشارکت در جنبش امروز فراخواند و گفت: بسیاری از کارمندان، اعم از دولتی و خصوصی، افزایش حقوق خود را مطابق با تورم نمی بینند.

وی همچنین از برنامه حزبش برای ارائه طرحی به مجلس برای افزایش دستمزدها متناسب با تورم، خبر داد.

بخش قابل توجهی از کارکنان شرکت توتال‌ انرژی فرانسه به دعوت اتحادیه‌های کارگری و به ویژه کنفدراسیون عمومی کار اعتصاب سه‌روزه خود را از ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) آغاز کردند و این اعتصاب از آنجا که در مهلت مقرر به نتیجه نرسید تا امروز بارها تمدید شده است.

خواسته کارکنان توتال انرژی، افزایش ۱۰ درصدی دستمزد است. هفت درصد از این میزان برای متناسب شدن دستمزد با تورم و سه درصد دیگر برای برخورداری کارکنان از سود کلان شرکت توتال در پی افزایش بهای سوخت تحت تاثیر جنگ اوکراین مطالبه شده است.

این اعتصاب در روزهای اوج خود فعالیت در نزدیک به ۳۰ درصد از جایگاه‌های عرضه سوخت را در سراسر فرانسه مختل کرد. با وجود توافقی که میان برخی اتحادیه‌ها و کارفرمایان امضا شد و نیز با وجود دخالت دولت در بازگرداندن کارکنان به محل کار و نیز مصادره سوخت پالایشگاه‌ها و انبارهای توتال، این اعتصاب ادامه یافت.

ژان لو ملانشون از چهره‌های سیاسی مخالف دولت و برگزار کننده تظاهرات روز یکشنبه در اعتراض به زندگی پرهزینه و نیز انفعال دولت در مورد تغییرات اقلیمی، اعلام کرده بود: امروز و در روز نخست، تظاهرات مردمی برگزار می‌شود. روز دوم روز اصل ۴۹.۳ قانون اساسی است و روز سوم (سه شنبه) روز اعتصاب سراسری.

اصل ۴۹.۳ قانون اساسی به دولت اجازه می دهد لایحه یا پیشنهادی را بدون ارائه کسب رای نمایندگان تصویب کند. استفاده از آن مستلزم تعلیق فوری بحث ها در مجلس شورای ملی است. این متن سپس به سنا می‌رود. گفته می‌شود این اصل یکی از ابزارهای دولت برای تصویب اصلاحات قانون بازنشستگی است که مخالفان بسیاری را در مجلس دارد.

https://irna.ir/xjKMFx

**واشنگتن تایمز: انتخابات میان دوره ای کنگره، همه پرسی از عملکرد بایدن است

روزنامه واشنگتن تایمز نوشت: انتخابات میان دوره ای کنگره ۲۰۲۲ درباره مسیر اشتباهی است که آمریکا تحت کنترل کامل دموکرات ها در آن حرکت می کند و  این انتخابات در واقع عملکرد جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا را به همه پرسی می گذارد.

این روزنامه آمریکایی نوشت: مهم ترین دغدغه مردم آمریکا در انتخابات آینده کنگره، هزینه های بالای معاش و مسائل اقتصادی است که در نتیجه هزینه های خارج از کنترل و غیرمسئولانه بایدن ایجاد شده است.

تورم بالا، سطح بالای جرم و جنایت ، قیمت بالای بنزین، مرزهای باز و بدبینی و تفرقه بین شهروندان آمریکایی از جمله مشکلاتی است که ناشی از سیاست های بایدن است و نظرسنجی های مختلف دقیقا این موضوع را نشان می دهند.

 به نوشته این روزنامه، آنچه که بیشتر به خانواده های آمریکایی فشار وارد می کند مساله قانون سقط جنین یا پیگیری مساله حمله به کنگره نیست بلکه عناوینی همچون آسیب ناشی از سیاست های بایدن بر اقتصاد، افزایش ۰.۴ درصدی قیمت عمده فروشی ها و افزایش بیش از حد انتظار تورم، افزایش قیمت بنزین و رسیدن نرخ بهره به بالاترین سطح از سال ۲۰۰۶ است که مردم را تحت فشار قرار داده است.

براساس این گزارش، آنچه که اوضاع را برای بایدن و دموکرات ها بدتر می کند، آخرین گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده  است که افزایش  ۸.۲ درصدی در تورم را نسبت به همین زمان در سال گذشته نشان می‌دهد؛ مساله ای که بروز  فاجعه‌ در آمریکا را یادآوری می کند به همین خاطر بسیاری بر این باورند که در این انتخابات، جمهوری خواهان اکثریت را در مجلس نمایندگان آمریکا کسب خواهند کرد و مساله اکنون بر سر تعداد کرسی ها است.

این رسانه با استناد بر نظرسنجی ها درباره رقابت نامزدهای جمهوریخواه و دموکرات در ایالت های مختلف آمریکا نوشت: در حالی که کمتر از یک ماه تا انتخابات ۸ نوامبر باقی مانده است، جمهوریخواهان در وضعیت بهتری قرار دارند.

این نظرسنجی ها نشان می دهد که رای دهندگان آماده ایجاد تغییر در کنگره هستند که به عنوان یک عامل کنترل و ایجاد تعادل در دستور کار خطرناک دولت بایدن عمل می کند.

به نوشته این روزنامه، اگر دموکرات‌ها برای حفظ کرسی‌های خود در ایالت هایی مانند رود آیلند، کالیفرنیا، مریلند، نیویورک و اورگان مشکل دارند، در ایالت هایی مانند آیووا، میشیگان، پنسیلوانیا، ویرجینیا، نوادا و آریزونا که جمهوری خواهان شانس بیشتری دارند، با نبرد طولانی تری مواجه هستند.

بایدن کمپین هایش را در ایالت هایی که دموکرات ها شانس بیشتری دارند متمرکز کرده است زیرا محبوبیت او کمتر از آن است که در ایالت های دیگری کمپین کند.

نویسنده واشنگتن تایمز در ادامه بایدن را به ایجاد تفرقه و عمل نکردن به وعده هایش در کمک به اتحاد آمریکا متهم کرد و نوشت:  اکنون با وجود پرداخت های تریلیون‌ دلاری بایدن در هزینه‌های جدید فدرال در مواجهه با همه علائم هشداردهنده تورم، مردم آمریکا در شرایطی بسر می برند که سال‌ها طول می‌کشد تا از آن بهبود پیدا کنند. دیدگاه های ناقص بایدن کارامد نیست و  آمریکا اکنون نیاز به تغییر فوری مسیری دارد که در آن حرکت می کند.

https://irna.ir/xjKMF۲

**ادعای رسانه انگلیس: چین خلبانان سابق ارتش انگلیس را جذب کرده است

یک رسانه انگلیسی گزارش داد که بیش از ۳۰ خلبان سابق ارتش انگلیس برای انتقال تجربه به ارتش آزادیبخش خلق چین و آموزش اعضای آن با دستمزد بالا به خدمت درآمدند.

تارنمای سرویس انگلیسی شبکه بی‌بی‌سی امروز سه‌شنبه با اعلام این خبر نوشت که انگلیس یک اخطار اطلاعاتی صادر کرده تا به خلبان‌های سابق ارتش نسبت به کار کردن برای ارتش چین هشدار دهد.

مقام‌های غربی به این شبکه انگلیسی گفتند که تلاش‌ها برای به خدمت گرفتن خلبان‌ها ادامه دارد و اخیرا شدت یافته است. یک سخنگوی وزارت دفاع انگلیس گفت که آموزش و جذب خلبان‌ها هیچ گونه قانونی را نقض نمی‌کند اما مقام‌های انگلیس و دیگر کشورها در تلاش برای جلوگیری از این اقدام هستند.

یک مقام غربی اظهار کرد: یک بسته سودآور به افراد پیشنهاد می‌شود. پول یک محرک قوی است. گفته می‌شود برخی از بسته‌ها (پیشنهادی) ۲۷۰ هزار دلار هستند. 

به نوشته بی‌بی‌سی انگلیسی، خلبان‌های بازنشسته انگلیسی برای کمک به فهم چگونگی عملکرد هواپیماها و خلبانان کمک می‌کنند؛ اطلاعاتی که می‌تواند در صورت وقوع هر گونه درگیری مانند جنگ بر سر تایوان، حیاتی باشند. 

یک مقام غربی دیگر گفت: گروهی از افراد هستند تا اطلاعات را انتقال دهند. خلبان‌های با تجربیات زیاد برای کمک به توسعه تاکتیک‌ها و قابلیت‌های نیروی هوایی ارتش چین به کار گرفته می‌شوند. 

انگلیس برای اولین بار مطلع شد که شمار کمی از خلبان‌های سابق ارتش در سال ۲۰۱۹ به خدمت ارتش چین درآمدند. به علت اینکه همه گیری کرونا سفر به چین را تقریبا غیر ممکن ساخته بود، این روند کاهش یافته بود اما تلاش‌ها در این راستا بار دیگر افزایش یافته است.

یک مقام غربی در جلسه‌ای به خبرنگاران گفت که پرسنل فعلی نیز هدف قرار گرفته‌اند اما هیچکدام به نظر پیشنهاد را قبول نکردند.

خلبان‌ها تجربه هدایت جنگنده‌ها و بالگردها را در تمام قسمت‌ها ارتش دارند و تایفون، جگوار، هریِر و تورنادو را به پرواز درآوردند.

مقام‌های آگاه اعلام کردند که خلبان‌ها از طریق بنگاه‌های کاریابی واسطه به خدمت گرفته می‌شود و یک آکادمی پرواز مخصوص در آفریقای جنوبی نیز در این کار شرکت داشته است.

هیچ مدرکی وجود ندارد که این خلبان‌ها «قانون اسرار رسمی» را زیر پا گذاشته یا هیچگونه جرمی مرتکب شده باشند. هدف اخطار اطلاعاتی به خلبان‌ها سعی بر جلوگیری از این روند و اطلاع رسانی به کارکنان فعلی است تا اطلاعات محرمانه و حساس را حفظ کنند.

https://irna.ir/xjKMD۹

**سیاستمدار عراقی: المالکی و الخنجر احتمالا معاونان رئیس جمهور عراق می شوند

یک سیاستمدار عراقی پیش بینی کرد که رئیس جمهور عراق احتمالا «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون و «خمیس الخنجر» رئیس ائتلاف حاکمیت را به عنوان دو معاون خود تعیین خواهد کرد.

«هیثم المیاحی» عضو حزب دموکرات کردستان عراق امروز سه شنبه به شبکه تلویزیونی الفرات گفت: «عبداللطیف رشید» رئیس جمهور عراق احکام تعیین دو معاون خود را امضا خواهد کرد و احتمالا این دو نفر، «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون و «خمیس الخنجر» رئیس ائتلاف حاکمیت باشند.

وی افزود: این احتمال نیز هست که پست معاون امنیتی نخست‌وزیر نیز وجود داشته باشد و نامزد آن چه بسا «هادی العامری» رئیس ائتلاف الفتح باشد.

سایت میدل ایست نیوز نیز به نقل از این عضو حزب دموکرات کردستان عراق نوشت که «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق پنج‌شنبه هفته جاری کابینه خود را به پارلمان معرفی می کند؛ هرچند انتخاب شماری از وزارتخانه‌های کلیدی به بعد موکول خواهد شد.

وی گفت که حزب دموکرات در حال مذاکره برای دستیابی به وزارتخانه‌های دادگستری، مسکن، خارجه و احتمالا یک وزارتخانه دیگر است.

به گفته المیاحی، السودانی از آزادی عمل کافی برای انتخاب کابینه خود برخوردار است بدین ترتیب که برای هر وزارتخانه ۵ نامزد مطرح می‌شود و درباره نامزد نهایی توافق انجام می‌شود.

وی تاکید کرد که السودانی روابط خوبی با همه نیروهای سیاسی دارد و انتظار می‌رود که کابینه تا پایان دوره ۴ ساله برقرار بماند و اگر وی ظرف یک سال برنامه دولت را اجرا کند نیازی به اجرای انتخابات پیش از موعد نخواهد بود.

از سوی دیگر، «محمود خوشناو» از سران اتحادیه میهنی کردستان عراق ابراز عقیده کرد که در کابینه محمد شیاع السودانی ۴ وزارتخانه برای کُردها و ۶ وزارتخانه برای اهل سنت و ۱۲ وزارتخانه برای شیعیان و یک وزارتخانه برای مسیحیان خواهد بود.

وی گفت که شرایط کشور بسیار حساس است و دولت السودانی را باید فرصت نهایی دانست و ناکامی او به معنای ناکامی نظام سیاسی عراق خواهد بود.

پیش از این محمد الشمری نماینده پارلمان از ائتلاف دولت قانو گفته بود: پیش بینی می شود که جلسه رای اعتماد به دولت اواخر هفته جاری برگزار شود.

وی افزود: محمد شیاع السودانی نخست وزیر مامور تشکیل دولت، گفت و گو با نامزدهای وزارتخانه ها را به طور محرمانه و به دور از چشم رسانه ها انجام می دهد.

الشمری بیان کرد: هیچ کس از نحوه اختصاص پست های وزارتی به جریان های سیاسی اطلاع ندارد و اگر تغییری در این باره انجام شود باید با توافق جریان های سیاسی و براساس وزن آن ها در پارلمان انجام شود.

محمد شیاع السودانی نخست وزیر مامور تشکیل کابینه پیشتر اعلام کرده بود که برنامه دولت وی بر ابعاد خدماتی و اقتصادی زندگی شهروندان متمرکز است وهیچ طرف کارآمد و فعالی از مشارکت در این مسیر کنار گذاشته نخواهد شد.

«عبداللطیف رشید» رئیس جمهور جدید عراق که توسط مجلس این کشور به عنوان رئیس جمهور برگزیده شد، پنجشنبه گذشته «محمد شیاع السودانی» نامزد ائتلاف چارچوب هماهنگی را مامور تشکیل دولت کرد.  

محمد شیاع السودانی نیز به نوبه خود گفت که اعضای دولت را در اسرع وقت به مجلس معرفی خواهد کرد.  

محمد شیاع السودانی سوم مهرماه اولویت‌های دولت خود را اعلام کرد. به نوشته سایت المعلومه عراق، السودانی سوم مهرماه در حاشیه دیدار با تعدادی از کارشناسان، نویسندگان و روزنامه نگاران گفت: برنامه دولت آینده شامل ۲۳ محور است ولی محورهای مربوط به برق، بهداشت و درمان، خدمات شهری و مسیرها و مبارزه با فساد در اولویت قرار خواهد داشت.  

وی همچنین افزود که دولتش برای تأمین خدمات، بهبود وضعیت معیشت، ایجاد فرصت شغلی تلاش خواهد کرد و تأکید کرد که باید بخش‌های اقتصادی مانند صنعت، کشاورزی و گردشگری فعال شود.  

السودانی همچنین با بیان اینکه برنامه‌های وی شامل طرح‌های کوتاه‌ مدت، میان ‌مدت و بلند مدت خواهد بود، گفت که مسیر دولت را تصحیح و در صورت فساد وزرا آنان را مجازات خواهد کرد.  

محمد شیاع السودانی چند روز قبل از آن نیز در سالن پارلمان عراق با جمعی از نمایندگان دیدار کرده و در این جلسه غیررسمی برنامه دولت خود را برای نمایندگان حاضر تشریح کرده بود.  

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد، اما گروه‌ها و احزاب سیاسی و فراکسیون‌های حاضر در پارلمان با وجود گذشت ۱۲ ماه از برگزاری این رویداد، به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون نتوانسته‌اند دولت جدید را تشکیل دهند.

https://irna.ir/xjKMG۷

**پاکستان دراندیشه تجارت با روسیه از مسیر ایران

خبرگزاری تاس به نقل از سفیر پاکستان در روسیه نوشت: ترانزیت کالا بین دو کشور از خاک افغانستان آغاز شده است و طرفین در حال بررسی امکان استفاده از مسیر ایران برای جابجایی کالا بین پاکستان و روسیه هستند.

تاس افزود: «شفقت علی خان» سفیر پاکستان در روسیه در مصاحبه با این خبرگزاری روسی گفت: یک نکه مهم که می توانم به شما بگویم این است که برای اولین بار، حجم زیادی از تجارت از طریق افغانستان انجام می شود.

وی افزود: با پیچیده تر شدن حمل و نقل، بسیاری از تاجران پاکستانی محصولات خود را با کامیون ها از طریق افغانستان ارسال می کنند، سپس آنها وارد آسیای مرکزی می شوند. در آنجا از طریق اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای مثال از کشورهای قرقیزستان و قزاقستان از گمرک ترخیص می شوند و سپس وارد مسکو می شوند. کل این فرآیند ۲۵ تا ۳۵ روز طول می کشد و با موفقیت در حال اجرا است.  برخی از محموله های روسیه نیز از همین مسیر به پاکستان ارسال می شود.

این دیپلمات گفت: در همین چارچوب کالاها و کامیون ها از پاکستان وارد ایران می شوند و با گذشتن از دریای خزر به آذربایجان عزیمت می کنند و در نهایت وارد خاک روسیه می شوند.

سفیر پاکستان گفت: بنابراین چالش‌ها فرصت هایی را ایجاد می کنند و در حقیقت، من مطلع شدم مبادله از طریق چین طریق چین در حال انجام است هر چند که مقیاس آن چندان بزرگ نیست. کالاهای فاسد نشدنی به بنادر چنین منتقل می شوند و از آنها به مسکو ارسال می شوند.

پایگاه خبری «آنی نیوز» هند نیز در گزارشی تحت عنوان «بندر چابهار: رویکرد نگاه به شرق جمهوری اسلامی ایران» به بررسی جایگاه استراتژیک این بندر پرداخت و تاکید کرد: ایران به عنوان یک قطب اقتصادی می تواند مسیرهای حمل و نقل امن و پایدار را در اختیار اعضای سازمان همکاری شانگهای قرار دهد.

https://irna.ir/xjKMGm

**آلمان مدعی فعالیت های جاسوسی چین شد
سران سازمان های ضد جاسوسی آلمان روز دوشنبه در جلسه پارلمانی این کشور مدعی شدند چین از این کشور جاسوسی می کند.

سران سازمان های جاسوسی آلمان در جلسه پارلمان نسبت به ادامه رویکرد "ساده لوحانه " در برابر چین هشدار دادند.

برونو کال، رئیس سرویس اطلاعات خارجی آلمان در جلسه ای با حضور نمایندگان مجلس در برلین مدعی شد باید از اتخاذ رویکرد ساده لوحانه در برابر چین جلوگیری شود.

در این جلسه  علاوه بر کال، «مارتینا روزنبرگ» رییس سرویس ضد جاسوسی نظامی و «توماس هالدن‌وانگ‌» رئیس اداره فدرال حفاظت از قانون اساسی آلمان حضور داشتند.

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی نوشته است سازمان‌های اطلاعاتی آلمان همچنین مدعی شده اند چین ممکن است با سهیم شدن در حوزه زیرساخت‌های ضروری، به دنبال اعمال نفوذ سیاسی  در این کشور باشد.

بر اساس این گزارش، یک شرکت کشتیرانی چینی با نام «کوسکو» قصد دارد در یکی از سه ترمینال مهم‌ترین بندر آلمان (هامبورگ) سهام خریداری کند.

 هالدن وانگ همچنین مدعی شد اعطای سهم به چین در زیرساخت‌های حیاتی ممکن است موجبات افزایش نفوذ این کشور را فراهم آورد.

هالدن وانگ افزود: هرگاه با شرکای خارجی گفت‌وگو می‌کنم، آن‌ها می‌گویند که خطر روسیه در حد یک طوفان است، اما خطر چین اساساً تغییرات اقلیمی است! بنابر این بایستی در سال‌های آینده برای مواجهه با این تغییر اقلیمی آماده باشیم.

https://irna.ir/xjKMH۴

**رحمان: فعالیت داعش و القاعده در منطقه گسترش خواهد یافت

امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان در یک کنفرانس بین المللی گفت: در سال های اخیر، دامنه تهدیدات ناشی از تروریسم و ‌افراط گرایی به طور پیوسته در حال گسترش است و فعالیت این سازمان ها و گروه های تروریستی بیش از پیش فراملیتی می شود.

به نقل از دفتر مطبوعاتی رئیس جمهوری تاجیکستان، رحمان روز سه شنبه در کنفرانس بین المللی سطح عالی «همکاری بین المللی و منطقه ای امنیت و مدیریت مرزها برای مقابله با تروریسم و ‌جلوگیری از حرکت تروریست ها» در شهر دوشنبه در عین حال تصریح کرد که گروه های افراطی هر چه بیشتر جوانان را جذب می کنند.

به گفته وی، گسترش سریع کووید-۱۹ طی دو سال گذشته و پیامدهای آن، روند مقابله با این تهدیدات را پیچیده ترکرده و دستیابی به اهداف توسعه پایدار اختلال ایجاد کرده است.

رحمان گفت: «گروه‌های تروریستی با گسترش فعالیت‌های افراطی خود، جذب هرچه بیشتر جوانان به آن، تشویق و ارتکاب حملات تروریستی از جمله استفاده از فناوری‌های اطلاعات و ارتباطات، از این وضعیت سوء استفاده می‌کنند.» -

رئیس جمهوری تاجیکستان تصریح کرد: برخی از رسانه ها با عدم درک اهداف واقعی سازمان ها و گروه های افراطی و تروریستی، تریبون ها یا فرصت های دیگری را  در اختیار رهبران گروههای تروریستی قرار می دهند.

همچنین به گفته وی، بر اساس تحلیل ها و پیش بینی ها، در آینده حضور و فعالیت داعش و القاعده در منطقه گسترش خواهد یافت.

وی گفت: "بنابراین، نیاز به توسعه رویکردهای نوآورانه جدید برای مبارزه مشترک با تروریسم، گسترش ایدئولوژی افراطی و افراط گرایی مذهبی، از جمله استفاده از فناوری های مدرن وجود دارد. " -

رحمان خاطرنشان کرد: تاجیکستان در سالهای اولیه استقلال با جنگ داخلی تحمیلی و عملیات گسترده افراطی و تروریستی مواجه بود. به همین دلیل است که این کشور در تمامی تلاش‌های بین‌المللی برای ریشه‌کن کردن این پدیده‌ها مشارکت فعال دارد و به یکی از مشارکت‌کنندگان فعال جامعه بین‌المللی ضد تروریسم تبدیل شده است.»

به گفته وی، اجرای موفقیت‌آمیز استراتژی ملی جمهوری برای مقابله با تروریسم و ‌افراط‌گرایی برای سال‌های ۲۰۱۶-۲۰۲۰، زمینه مناسبی را برای تدوین و اتخاذ استراتژی جدید برای سال‌های ۲۰۲۱-۲۰۲۵میلادی ایجاد کرد.

وی افزود: در حال حاضر دبیرخانه ویژه ای برای اجرای این استراتژی تشکیل شده است و در عین حال بستری برای همکاری بین ساختارهای دولتی مجری آن با سازمان های بین المللی، سازمان های عمومی و جامعه مدنی وجود دارد.

رئیس جمهوری تاجیکستان گفت: در نتیجه اقدامات خاص دولت تاجیکستان، بیش از ۴۰۰ شهروند این کشور که بیشتر زنان و کودکان از سوریه و عراق بودند و همچنین بیش از پنج هزار دانش آموز تاجیک در حال تحصیلات دینی در موسسات کشورهای خارجی به منظور جلوگیری از پیوستن آنها به گروه های تروریستی و افراطی به وطن خود بازگردانده شدند.

وی در خاتمه خاطرنشان کرد: «تا زمانی که همه بازیگران بین المللی مفاهیم مشخصی درباره تروریسم و ‌افراط گرایی و رویکردهای مشترک برای مبارزه با آن اتخاذ نکنند، هماهنگی تلاش کشورها در مبارزه با این پدیده های ضدبشری عملا غیرممکن خواهد بود».

کنفرانس بین المللی سطح عالی "همکاری بین المللی و منطقه ای امنیت و مدیریت مرزها برای مقابله با تروریسم و ‌جلوگیری از حرکت تروریست ها" امروز در دوشنبه پایتخت تاجیکستان برگزار شد.

 به نقل از رسانه های محلی،  این کنفرانس دو روزه با همکاری  سازمان امنیت و همکاری اروپا(OSCE)، دولت تاجیکستان، دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل متحد UNOCT)، مرکز منطقه ای سازمان ملل متحد برای دیپلماسی پیشگیرانه در آسیای مرکزی(UNRCCA)، اتحادیه اروپا (EU)، عربستان سعودی و قطر برگزار می شود.

بنابرگزارش ها، این کنفرانس با هدف ارتقای همکاری های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی برای بهبود کنترل های مرزی و گمرکی به منظور جلوگیری و کشف تردد تروریست ها، از جمله تروریسم(FTFs)، قاچاق غیرقانونی سلاح های سبک و سنگین برگزار می شود.

https://irna.ir/xjKMFH

**گسست روابط ریاض- واشنگتن؛ شرایط کنونی ناشی از ضعف بایدن است

پایگاه خبری میدل ایست آی در مطلبی با اشاره به تنش‌های اخیر میان ریاض و واشنگتن، نوشت: هرچند تصمیم عربستان برای کاهش تولید نفت با هدف تثبیت قیمت انرژی و همراستایی با روسیه بود، اما نباید ضعف و انفعال رئیس جمهوری آمریکا را هم در این میان دستکم گرفت.

به همان اندازه که حرکت اوپک پلاس عربستان سعودی با هدف تثبیت قیمت انرژی و نوعی همراستایی با روسیه بود، نشانه ای از ضعف رئیس جمهوری ایالات متحده هم بشمار می رود.   

به نوشته این پایگاه خبری مستقر در انگلیس، جدیدترین رویارویی آمریکا و عربستان این بار پس از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید دو میلیون بشکه ای نفت در روز آغاز شد. هرچند در طول ۸۰ سال گذشته از روابط راهبردی، این دو شریک در گیر و دار پستی و بلندی های بسیاری در روابط نزدیک خود بوده اند. تنها کافی است به تحریم نفت عربستان در دهه ۱۹۷۰ بیندیشیم و یا حوادث پس از ۱۱ سپتامبر را به خاطر آوریم.  اما آنچه که شرایط کنونی را متفاوت از موارد پیشین کرده، واقعیت ژئواستراتژیک تغییر یافته در منطقه است؛ واقعیتی که به دلیل نبود راهبرد آمریکا در قبال خلیج فارس به وجود آمده است.

اندریاس کریگ استاد مطالعات دفاعی کالج کینگ لندن در این مطلب اورده است: بر خلاف دهه ۱۹۷۰ یا ۲۰۰۰ ، روابط کنونی میان واشنگتن و ریاض به دلیل خلاء راهبردی آمریکا به وجود آمده که در آن واشنگتن دیگر تعهد روشنی به امنیت و ثبات منطقه ندارد.

در دهه های گذشته تنش میان واشنگتن و ریاض در پشت درهای بسته حل می شد و به ندرت علنی می گردید. اما اکنون از هم گسستگی محرمانه ترین جنبه های دیپلماسی دو جانبه علنی شده و به راحتی در رسانه های اجتماعی دست به دست می شود.

به عقیده نویسنده، خلاء موجود میان عربستان و آمریکا یک دهه است که در حال شکل گیری بوده و اساسا در پی اقدامات «باراک اوباما» رئیس جمهوری اسبق آمریکا در آسیا ایجاد گردید. این استاد کالج کینگ لندن همین سیاست شکست خورده آمریکا و غرب را دلیل حضور روسیه در سوریه در سال ۲۰۱۵ ذکر کرده و خاطرنشان می سازد: در دنیای آپلار قرن بیست و یک، ابرقدرت بودن آمریکا دیگر نخ نما شده و دیگر معنای ابرقدرت بودن به تعدد شمار نظامیان ارتش نیست، بلکه به تمامی اهرم های نفوذ یک کشور برای پیشبرد منافع بازمی گردد.

در ادامه این گزارش، جنگ اوکراین عامل مهمی در افزایش کنترل کشورهای حوزه خلیج فارس بر بازار انرژی ذکر گردیده است؛ مولفه ای که آنها را  به مرکز ثقل کل منطقه بدل کرده و همین امر سبب گرایش بیشتر چین و روسیه به آنها شده است.

از نظر نویسنده، سقوط روابط دیپلماتیک میان ریاض و واشنگتن در شرایط کنونی بسیار شبیه وضعیت دو کشور پیش از خروج اوباما از کاخ سفید است.

در ادامه این گزارش می افزاید: ریاض و ابوظبی عمدتا به سیاست خاورمیانه ای از سوی آمریکا گرایش دارند که در آن بالاترین قیمت نفت پیشنهاد گردد هرچقدر هم که این سیاست به لحاظ استراتژیک بی منطق باشد.

بنابراین جای تعجب نیست که روایات دولت بایدن و دموکرات ها نسبت به سعودی ها شرورانه به نظر آید. قانونگذاران دموکرات با تعریف یک چارچوب خطاب به سعودی ها می گویند که شما باید در کنار ما باشید و در غیر اینصورت شرور هستید سعی دارند بر روابط دو طرف تاثیر بگذارند.

در این میان «محمد بن زاید» حاکم ابوظبی نیز از طوفانی که از سمت واشنگتن بپاخاسته بهره برده و در تدارک دیداری رسمی از روسیه است. امارات از این فرصت استفاده کرده تا همکاری دو جانبه ای را تقویت کند که برای بقای روسیه از داشتن رابطه با عربستان مهمتر است. از این گذشته، امارات در حال حاضر قطب مهم فرار تحریم های روسیه است.

اما این وضعیت برای اعتبار آمریکا در منطقه بسیار مخرب است، زیرا در حال حاضر ابرقدرت در تلاش است تا با نقش جدید خود کنار بیاید.

در پایان گزارش نتیجه گیری شده که مشکل اساسی در تنش کنونی میان عربستان و آمریکا همچنان به قوت خود باقی است و تهدیدهای نمایندگان آمریکایی و دولت بایدن که قصد ارعاب ریاض را دارند ادامه دارد و این در حالی است که ایالات متحده قادر به توسعه یک خارجی پایدار و معتبر بدون عربستان سعودی یا شرکای حوزه خلیج فارس نیست.

ضمن آنکه «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و حاکم بالقوه سعودی یکبار توانسته از عواقب قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار واشنگتن پست سرباز زند. بنابراین بعید است که اینبار هم در برابر خواست آمریکا کوتاه بیاید و از تصمیم خود مبنی بر کاهش تولید نفت عقب نشینی کند.

https://irna.ir/xjKMK۵

**زلنسکی: هیچ فضایی برای مذاکره با پوتین باقی نمانده/۳۰ درصد از نیروگاه‌های برق ویران شده‌اند

ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین با اشاره به حملات اخیر روسیه در روزهای اخیر اعلام کرد که هیچ فضایی برای مذاکرات با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه باقی نمانده است.

زلنسکی ساعتی پیش در صفحه رسمی توئیتر خود نوشت که حمله‌های دیگر روسیه زیرساخت‌های حیاتی و انرژی را هدف قرار دادند.

رییس جمهوری اوکراین در ادامه پیام خود افزود که از روز ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر)، ۳۰ درصد از نیروگاه‌های برق ویران شدند و منجر به تاریکی گسترده در سراسر کشور شده است. 

وی ادامه داد که هیچ فضایی برای مذاکرات با پوتین و روسیه باقی نمانده است.

امروز سه‌شنبه گسترش دامنه حملات هوایی روسیه به شهرهای اوکراین، خسارات قابل توجهی را به زیر ساخت‌های آن وارد کرده و آژیر خطر را در سراسر این کشور به صدا درآورد.

کیریل تیموشنکو معاون رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین اعلام کرد که دو مورد از تاسیسات انرژی در شهر دنیپرو بر اثر انفجارها دچار خسارت شده است.

تیموشنکو با اشاره به حمله دیگری به کی‌یف پایتخت اوکراین بیان کرد که روسیه به تاسیسات انرژی در شمال کی‌یف که یک زیر ساخت مهم محسوب می‌شود، حمله کرده است. 

شهردار ژیتومیر یک شهر واقع در شمال غربی اوکراین و نزدیک به پایتخت این کشور هم گفت که پس از حملات صبح سه‌شنبه برق و آب در این شهر قطع شده است.

https://irna.ir/xjKMJT

**ژنرال نروژی: تهدید هسته‌ای برای روسیه مفیدتر از حمله هسته‌ای است

فرمانده نیروهای مسلح نروژ اعلام کرد زمانی که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از استفاده از سلاح هسته ای سخن می گوید، غرب باید به دقت به آن سخنان گوش دهد اما همچنین باید به خاطر بسپارد که تهدید هسته ای برای مسکو بسیار سودمندتر از حمله هسته ای است.

ژنرال «ایریک کریستوفرسن» در آستانه رزمایش هسته ای اعضای ائتلاف ناتو در هفته جاری، با رویترز گفت و گو کرد.

نروژ از اعضای ناتو است و در قطب شمال با روسیه مرز مشترک دارد. در همین حال، فرمانده نروژی گفت: نخست آنکه ما باید به آنچه پوتین می گوید، گوش دهیم. دوم آنکه دلیلی ندارد که وی از سلاح هسته ای استفاده کند، هیچ تهدیدی متوجه امنیت وجودی روسیه نیست، از اینرو، وی دلیلی برای استفاده از آن ندارد.

کریستوفرسن گفت: برای پوتین، تهدید استفاده از سلاح هسته ای، ارزشمندتر از استفاده واقعی از آن است. این برای اطمینان از این مساله است که روسیه توانایی دارد و به ما و سایر کشورهای جهان نشان دهد که می تواند این کار را انجام دهد.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا تصور می کند روسیه مایل تر به استفاده از سلاح هسته ای نسبت به قبل است، گفت که پوتین از دکترین استفاده روسیه از سلاح هسته ای پیروی می کند زمانی که موجودیت این کشور در خطر باشد.

ژنرال نروژی افزود: وی از دکترین خود پیروی می کند، از اینرو اگر حمله ای هسته ای به روسیه انجام شود و تهدیدی متوجه موجودیت مسکو شود، قطعا این طور خواهد بود (و از سلاح هسته ای استفاده می کند.)

وی یادآور شد که مسکو ۱۹ فوریه پنج روز قبل از حمله به اوکراین، رزمایش نیروهای بازدارنده هسته ای اش را انجام داد. این یک سیگنال بود و اهمیت نسبی بازدارندگی هسته ای برای روسیه با جنگ در اوکراین افزایش یافته است.

کریستوفرسن گفت که از زمان آغاز حمله به اوکراین در روز ۲۴ فوریه، روسیه نیروهای زمینی اش را در قطب شمال کاهش داده است تا آنها را عازم اوکراین کند با علم به اینکه خطر کمی در انجام این کار وجود دارد.

وی افزود: پوتین می تواند همه نیروهای زمینی اش را از کل مرز شرقی ناتو دور کند و آنها را در اوکراین به کار گیرد، بدون ترس از اینکه هدف حمله قرار گیرد، زیرا می داند ناتو تهدیدی برای روسیه نیست.

فرمانده نروژی در عین حال تاکید کرد که روسیه می تواند نیروهای زمینی اش را به سرعت بازسازی کند، با توجه به اینکه هر سال حدود ۲۵۰ هزار سرباز وظیفه را آموزش می دهد.

https://irna.ir/xjKMLj

**راهبرد امنیت ملی آمریکا در دولت بایدن به روایت فارین پالیسی

نشریه فارین پالیسی نوشت: راهبرد جدید امنیت ملی آمریکا بسیار شبیه راهبرد اتخاذ شده در دولت دونالد ترامپ است و شباهت اندکی با راهبرد دولت دموکرات باراک اوباما دارد اما نگاهی به رقابت قدرت های بزرگ، تغییرات انبوه در طرز نگرش آمریکا را نشان می دهد.

این نشریه آمریکایی نوشت: دولت باراک اوباما رئیس جمهور اسبق دموکرات آمریکا در سال ۲۰۱۵ گفت: «ایالات متحده از ظهور چینی باثبات، صلح‌آمیز و مرفه استقبال می‌کند.» این سخنان مربوط به راهبرد امنیت ملی دولت باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ است که به گذشته تعلق دارد.

بایدن به تازگی راهبرد امنیت ملی خود را منتشر کرد. در این سند آمده است: ما به دنبال اولویت بخشی به حفظ برتری رقابتی پایدار با چین هستیم.

این سند چین را به دلیل تلاش برای تبدیل شدن به قدرت برتر جهان محکوم می کند. روسیه نیز دیگر با کلمات امیدبخش به عنوانی یک شریک احتمالی توصیف نمی شود بلکه به عنوان یک «تهدید فوری و دائمی» در مقابل صلح و ثبات جهان قلمداد می شود.

راهبرد بایدن یک تغییر کامل در مقایسه با یک دولت دموکرات در گذشته را نشان می شود. این سند جدید بر اولین راهبرد دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ تاکید دارد که بیان می کند «رقابت قدرت های بزرگ بازگشته است».

شباهت های ارائه شده توسط دولت ترامپ و بایدن به این معنی نیست که نسخه ای که آنها برای سیاست آمریکا تجویز کرده اند، یکسان است.

اوباما در نخستین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد «بیش از هر مقطعی در تاریخ بشریت، منافع ملت ها و مردم مشترک هستند».

اولین راهبرد اوباما، که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد، بیان می کرد که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، «دایره دموکراسی های صلح آمیز گسترش یافته است. شبح جنگ هسته ای از بین رفته است. قدرت های بزرگ در صلح هستند. اقتصاد جهانی رشد کرده است.»

اوباما توضیح داد که ما تلاش می کنیم مشارکت و موثرتری با مراکز کلیدی نفود شامل چین، هند و روسیه داشته باشیم.

این مساله فقط به دلیل تغییرات بنیادین در جهان از آن زمان تاکنون نیست. جان مک کین مخالف جمهوریخواه اوباما در آن زمان چشم انداز متفاوتی را درباره مسائل استراتژیک ارائه داد. مک کین مانند بسیاری دیگر در همان موقع نیز مانند بسیاری در حال حاضر به پوتین نگاه می کرد. به هر حال چند ماه قبل از انتخابات سال ۲۰۰۸ مسکو به گرجستان حمله کرده بود. نگاه مک کین به چین نیز مشابه بود و او هرگز کشوری دموکراتیک مانند هند را در طبقه بندی شرکای دیکتاتوری تجدیدنظر طلب قرار نمی داد.

این اختلاف نظرات نشان می داد که دو اردوگاه دموکرات و جمهوریخواه از نظر آمادگی برای رویارویی متفاوت هستند. اما تفاوت مهم تر در دیدگاه آنها در قبال تهدیدها بود. حامیان حزب جمهوریخواه شرکای احتمالی را دشمن می دیدند.

در درک آنها از تهدیدها، راهبرد ترامپ و بایدن به طور کامل بر روی موضوع محوری رقابت قدرت های بزرگ همگرایی دارد. اما راه‌های زیادی برای مقابله با همین تهدید وجود دارد، همانطور که در طیف وسیعی از راهبردهای دوران جنگ سرد نیز که همگی تحت عنوان مهار تهدیدها قرار داشتند، نشان داده شده است.

اما حتی در سطح سیاست، استراتژی ۴۸ صفحه‌ای بایدن به‌طور شگفت‌انگیزی نشانه‌های اندکی از تفاوت در رویکرد او در مقایسه با ترامپ ارائه می‌کند. همچنین استراتژی ترامپ که در ۶۸ صفحه بود، مسیر سیاست های او را به وضوح ترسیم نکرد.

 این ابهام به دلایل ساختاری است: هر راهبرد امنیت ملی در دوران پس از جنگ سرد بیشتر شبیه فهرستی از آرزوها است تا تمرینی منظم در تطبیق اقدامات با اهداف قابل دستیابی.

این گزارش خاطرنشان کرد راهبرد بایدن در قبال چین مبهم است.

 در راهبرد بایدن بیان می شود که ایالات متحده «مسئولانه با [چین] برای دفاع از منافع خود و ایجاد چشم انداز خود برای آینده رقابت خواهد کرد.

به نوشته فارین پالیسی تنش بین روسای جمهور و کارکنان آنها نیز ممکن است راهبردهای مکتوب را به راهنمای غیرقابل اعتمادی برای سیاست واقعی تبدیل کند.

اظهارات علنی ترامپ، به ویژه کنفرانس مطبوعاتی مشترک او با پوتین در فنلاند در سال ۲۰۱۸ که بسیاری را در  جهان غرب  شوکه کرد، کاملاً در تضاد با آنچه بود که کارکنان ترامپ در استراتژی ۲۰۱۷ نوشته بودند. در  راهبرد نوشته شده توسط کارکنان ترامپ تاکید می شد روسیه می خواهد جهانی را با ارزش های متضاد با ارزش های و منافع آمریکا شکل دهد.

  در حالی که راهبردهای دولت های ترامپ و بایدن می توانند تهدیدهای جدی آمریکا را به طور یکسان تشخیص دهد نشانه های زیادی وجود دارد که حکایت از آن دارد که این راهبرد یک رئیس جمهوری دموکرات است.

بنابراین وقتی که دولت دموکرات در راهبرد امنیت ملی خود، راهبردی را تشخیص می دهد که کاملا با رویکرد دولت جمهوریخواه سلف او همسو است و بسیار از رئیس جمهوری دموکرات در کاخ سفید متفاوت است. این مساله تغییرات قابل توجه در نگرش دولت آمریکا را نشان می دهد. نگاهی گذرا به وضعیت جنگ سرد نشان می دهد که نحوه مقابله با تهدیدها همچنان موضوعی اختلاف برانگیز است.

https://irna.ir/xjKMMJ

**کرملین: مناطق الحاقی جدید زیر چتر هسته‌ای روسیه هستند

دمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین اظهار کرد که مناطق الحاقی جدید به روسیه بخش جدایی ناپذیر کشور هستند و زیر چتر هسته‌ای مسکو قرار دارند.

پسکوف روز سه شنبه در پاسخ به سوالی درباره وضعیت تامین امنیت مناطق الحاقی جدید از اوکراین به روسیه، گفت: تمام آن مناطق بخش جدایی ناپذیر روسیه هستند، بنابراین همه آنها تحت محافظتند و امنیت آنها به اندازه بقیه نقاط کشور تضمین می‌شود.

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه ۹ مهر ماه سند الحاق چهار منطقه تصرف شده اوکراین یعنی لوگانسک، دونتسک، خرسون و زاپوریژیا به روسیه را امضا کرد و آنها را بخشی از خاک فدراسیون روسیه دانست.

پسکوف همچنین اعلام کرد که از زمان الحاق جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک و همچنین مناطق زاپوریژیا و خرسون، کار بر روی ادغام این مناطق به حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و قانونی کشور و همچنین سیستم امنیتی در دست انجام است.

شورای فدراسیون روسیه روز ۱۲ مهر ماه به اتفاق آرا قوانین مربوط به پذیرش ۴ منطقه از خاک اوکراین به روسیه را تصویب کرد.

ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین نیز در مقابل، فرمانی مبنی بر عدم به رسمیت شناختن اقدامات مسکو در زمینه استقلال کریمه و الحاق ۴ منطقه نامبرده را امضا کرده است.

https://irna.ir/xjKMLS

**طالبان: آمریکا به نیروهای مسلح ضد حکومت افغانستان کمک مالی نمی‌کند

مقام‌های آگاه طالبان که هویت شان فاش نشده، به خبرگزاری الجزیره اعلام کردند واشنگتن تضمین کرده است که به هیچ گروه نظامی ضددولتی در افغانستان کمک مالی نخواهد کرد.

معاون سازمان «سی‌آی‌ای» در ملاقات ماه گذشته با رئیس اداره اطلاعات طالبان در قطر اطمینان داد این کشور به نیروهای مسلح مخالف حکومت طالبان کمک مالی نخواهد کرد. درحالی که جزئیات بسیار کمی درباره دیدار مقامات دولتی آمریکا با طالبان در دسترس است، منابع آگاه طالبان از ملاقات مقام های ارشد هیات آمریکایی از جمله معاون سازمان سی آی ای خبر دادند. این دیدارها نخستین جلسات میان طالبان و آمریکا از ماه اوت و پس از کشته شدن ایمن الظواهری با حمله پهپادی در کابل بود. 

برپایه این گزارش، در این دیدار نمایندگان طالبان پیشنهاد آمریکا مبنی بر انتقال ۳.۵ ملیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده افغانستان به یک صندوق سوئیسی را رد کرده‌اند.

به گفته منابع آگاه، آمریکا پیشنهاد کرده این پول فقط برای پرداخت بدهی، برق، غذا، چاپ پول جدید و سایر نیازها و خدمات ضروری استفاده شود.

 وزارت دارایی آمریکا اخیراً اعلام کرد  ۳.۵ میلیون دلار از ذخایر ارزی افغانستان را به یک بانک سویسی منتقل کرده است.

https://irna.ir/xjKMNm

**بیانیه تقویت همکاری آمریکا و انگلیس در تحریم روسیه به بهانه حمله به اوکراین

خبرگزاری رویترز نوشت: مقامات ارشد مالی آمریکا و انگلیس در بیانیه مشترکی اعلام کردند که همکاری خود را در زمینه تحریم روسیه به خاطر حمله به اوکراین و در زمینه اهداف دیگری تقویت می کنند.

این خبرگزاری افزود «آندره گاکی» رئیس دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خارجه آمریکا و «گیلز تامسون» رئیس دفتر اجرای تحریم های مالی انگلیس در بیانیه مشترک خود عنوان کردند: با گذشت زمان ما انتظار داریم مزایای همکاری خود را نه تنها در رابطه با تحریم های اعمال شده علیه روسیه به دلیل تهاجم به اوکراین بلکه در خصوص سازوکارهای مشترک تحریمی دیگر درک کنیم.

لیز تراس نخست وزیر انگلیس پیشتر گفته بود نمی توان به پوتین اجازه داد تا مرزهای بین‌المللی را با استفاده از زور وحشیانه تغییر دهد. ما مطمئن خواهیم شد که او در این جنگ غیرقانونی شکست خواهد خورد.

دولت انگلیس نیز در واکنش به الحاق چهار منطقه اوکراین به روسیه تحریم‌های جدیدی را علیه مسکو وضع و سفیر این کشور در لندن را احضار کرد.

وزارت امور خارجه انگلیس با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که در تحریم‌های جدید، روسیه دسترسی به خدمات عمده غربی را که به آن وابسته است، از دست خواهد داد.

وزارت خزانه داری و وزارت خارجه آمریکا هم با صدور بیانیه‌هایی، تحریم‌های جدیدی علیه روسیه به سبب الحاق غیرقانونی مناطقی از اوکراین تحمیل کردند.

https://irna.ir/xjKMP۹

**کشف بسته مشکوک در نزدیکی دفتر کار نخست وزیر انگلیس

پلیس لندن روز سه شنبه اعلام کرد مسیری در نزدیکی محل اقامت و دفتر کار لیز تراس نخست وزیر انگلیس به دلیل کشف یک بسته مشکوک مسدود شد.

پلیس لندن خبر داد که ساعت ۱۱ و ۴۲ دقیقه صبح به وقت محلی گزارش هایی مبنی بر کشف یک بسته مشکوک دریافت شده است.

پلیس لندن تاکید کرد که ماموران در محل حضور دارند و برای احتیاط یک حصار در اطراف منطقه کشیده شده است، ضمن اینکه ماموران مخصوص درحال بررسی شرایط هستند.

یک مقام دولتی انگلیس اعلام کرد برخی ساختمان های دولتی در امتداد منطقه وایت هال در حال تخلیه شدن است.

وایت هال جاده و ناحیه ای در منطقه وست مینستر در مرکز لندن است که بین ساختمان های پارلمانی و میدان ترافالگار قرار دارد. همچنین چندین مراکز دولتی از جمله وزارت امور خارجه، دفتر کابینه و وزارت دفاع انگلیس در این منطقه واقع است.

https://irna.ir/xjKMQb

**رضایی: کریدور شمال-جنوب ارتباط سریع قطر با آسیای میانه و اروپا را فراهم می‌کند

معاون اقتصادی رئیس جمهور درباره جایگاه استراتژیک ایران در منطقه جنوب غرب آسیا، تاکید کرد: با اجرای کریدور راهبردی شمال- جنوب زمینه ارتباط سریع و امن قطر با کشورهای آسیای میانه، روسیه و اروپا فراهم خواهد شد.

محسن رضایی معاون اقتصادی رئیس جمهور روز سه شنبه در دیدار وزیر حمل و نقل قطر، گفت: اجرای کریدور شمال- جنوب زمینه ساز گسترش ارتباط قطر با کشورهای مختلف است.

معاون اقتصادی رئیس جمهور با اشاره به جایگاه استراتژیک ایران در منطقه جنوب غرب آسیا، تصریح کرد: با اجرای کریدور راهبردی شمال – جنوب زمینه ارتباط سریع و امن قطر با کشورهای آسیای میانه، روسیه و اروپا فراهم خواهد شد.

https://irna.ir/xjKMQC

**حماس: هرگونه عملیات تبادل اسیران براساس شرایط مقاومت انجام می شود

عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) گفت: هرگونه توافق برای تبادل اسیران باید بر اساس شرط هایی که مقاومت تعیین می کند، انجام شود.

محمود الزهار روز سه شنبه در گفت و گو با خبرگزاری شهاب اضافه کرد: مقاومت این توانایی را دارد که در هر توافق جدیدی برای تبادل اسرا، اشغالگران را وادار به پذیرش خواسته های خود کند.

وی افزود: در هر توافق جدید، تبادل اسیران دارای محکومیت های بلند مدت، بیماران و سالخوردگان در اولویت است.

الزهار گفت: رژیم صهیونیستی از برقراری توافق جدید برای تبادل اسیران طفره می رود.

هم اکنون چهار نظامی رژیم صهیونیستی اسیر گروه های مقاومت فلسطینی در نوار غزه هستند و تلاش ها برای مبادله آن ها به خاطر خودداری این رژیم از پذیرش شرط های مقاومت بی نتیجه مانده است.

جریان های مختلف رژیم صهیونیستی با این موضوع برخورد سیاسی می کنند و نمی خواهند با مبادله این اسیران با اسرای فلسطینی رقبای آن ها یک پیروزی به نام خود ثبت کنند.

در سال ۲۰۱۱ در جریان آزادی گلعاد شالیت نظامی صهیونیست از زندان گروه های مقاومت، ۱۰۲۷ اسیر فلسطینی از زندان های رژیم صهیونیستی آزاد شدند.

https://irna.ir/xjKMRt

**تشکیلات خودگردان همدستی با قاهره و تل آویو برای سرقت گاز غزه را تایید کرد

تشکیلات خودگردان فلسطین از تشکیل تیمی برای پیگیری توافق با مصر و رژیم اسرائیل جهت سرقت گاز نوار غزه برای صادرات به اروپا خبر داد.

رسانه سعودی «عرب‌نیوز» در گزارشی از رام الله محل استقرار تشکیلات خودگردان فلسطین نوشت: فلسطین در حال آماده کردن توافق نهایی با یک شرکت مصری، برای اکتشاف و استخراج گاز از یک میدان گازی در ساحل نوار غزه است.

این رسانه به نقل از «محمد اشتیه» نخست وزیر دولت تشکیلات خودگردان فلسطین نوشت: تیمی با حضور تعدادی از وزیران کابینه برای پیگیری مساله گاز فلسطین تشکیل خواهد شد.

نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین تصریح کرد: محمد مصطفی رئیس هیات مدیره صندوق سرمایه‌گذاری فلسطین به همراه هیاتی در حال مذاکره با مصر برای رسیدن به توافق گازی هستند.

یکی از اعضای ارشد تشکیلات خودگردان که نخواست نامش فاش شود، در گفت‌وگو با عرب نیوز اعلام کرد که کابینه این تشکیلات آماده است تا مجوزهای لازم برای تسهیل توافق گازی با مصر را صادر کند.

وی، مذاکرات بین شرکت های فلسطینی و شرکت مصری، برای استخراج گاز در ساحل غزه را در حال پیشرفت ارزیابی کرد.

این مقام تشکیلات خودگردان فلسطین، رژیم صهیونیستی را بخشی از مذاکرات اعلام نکرد و افزود: براساس تصمیم تشکیلات خودگردان در سال ۲۰۱۸، سهم شرکت های فلسطینی از منافع استخراج گاز، ۵۵ درصد  و شرکت های دیگر، ۴۵ درصد خواهد بود.

عرب نیوز در عین حال، اجازه رژیم صهیونیستی را پیش نیاز حضور شرکت های حفاری و استخراج گاز در ساحل غزه اعلام کرد.

اخیرا، یک پایگاه خبری آمریکایی جزئیات توافقی محرمانه را فاش کرد که بر اساس آن، تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست "محمود عباس" با مصر و رژیم اشغالگر قدس برای استخراج و سرقت گاز ساحلی نوار غزه همدست شده است.

پایگاه خبری «المانیتور» در گزارشی بر اساس اطلاعات درز کرده از سوی یک مسئول دستگاه اطلاعاتی مصر فاش کرد: قاهره پس از چندین ماه گفت و گوهای محرمانه دوجانبه موفق شد که رژیم اشغالگر اسرائیل را متقاعد کند تا استخراج گاز طبیعی از سواحل نوار غزه را آغاز کند.

به نوشته این پایگاه، در حالی که کشورهای اروپایی قبل از فرا رسیدن زمستان به دنبال جایگزینی برای گاز روسیه هستند، این اقدام همزمان با افزایش قیمت جهانی انرژی به دلیل بحران اوکراین صورت می گیرد.

المانیتور همچنین اشاره کرد که این توافق پس از سال‌ها مخالفت رژیم اسرائیل با استخراج گاز طبیعی از سواحل غزه و جلوگیری از استفاده تشکیلات خودگردان فلسطین از منابع گازی غزه به بهانه مسائل امنیتی انجام شده است.

این میدان که در حدود ۳۰ کیلومتری (۱۹ مایلی) غرب سواحل غزه قرار دارد، در سال ۲۰۰۰ توسط شرکت بریتیش گاز (British Gas یا همان گروه BG فعلی) کشف شد و تخمین زده می شود حاوی بیش از یک تریلیون متر مکعب گاز طبیعی باشد.

هزینه توسعه این میدان یک میلیارد و ۲۰۰ هزار دلار تخمین زده می شود اما هنوز به بهره برداری نرسیده است زیرا صندوق سرمایه گذاری فلسطین وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین که نهاد فلسطینی مسئول توسعه میدان است در تمام این سال ها به دلیل مخالفت رژیم اسرائیل موفق به استخراج گاز از آن نشده است.

این مسئول دستگاه اطلاعاتی مصر که خواست نامش فاش نشود، به المانیتور گفت: یک هیات اقتصادی و امنیتی مصری طی چند ماه با طرف اسرائیلی موضوع اجازه استخراج گاز طبیعی در سواحل غزه را بررسی کردند.

به گفته وی، این هیات سرانجام موفق شد به مصالحه ای دست یابد که به نفع همه طرف های درگیر از جمله رژیم اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین است.

این مسئول دستگاه اطلاعاتی مصر افزود: در ۲۱ فوریه ۲۰۲۱ تشکیلات خودگردان فلسطین و مصر یادداشت تفاهمی برای توسعه میدان گازی غزه امضا کردند که بر اساس آن، شرکت هلدینگ گاز طبیعی مصر و تشکیلات خودگردان فلسطین برای توسعه میدان گازی و انتقال گاز به مناطق فلسطینی و احتمالاً فروش آن به مصر با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

این مقام مصری توضیح داد که رژیم اسرائیل برای تضمین امنیت خود، خواستار آغاز مراحل عملی استخراج گاز از میدان غزه در ابتدای سال ۲۰۲۴ شده است.

از سوی دیگر، یکی از اعضای کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) که خواست نامش فاش نشود، به المانیتور گفت: مصر موافقت رژیم اسرائیل برای آغاز استخراج گاز در سواحل غزه را به تشکیلات خودگردان فلسطین ابلاغ کرده است.

وی اظهار داشت: این اقدام پس از آن صورت گرفت که کشورهای اروپایی برای رفع نیازهای خود جهت یافتن انرژی به عنوان جایگزین گاز روسیه بر "اسرائیل" فشارهای سیاسی اعمال کردند.

این مسئول ساف گفت که بر اساس این توافق، مصر و رژیم اسرائیل بر روند استخراج نظارت خواهند داشت و جزئی از گاز به مصر صادر می‌شود و رژیم اسرائیل بخش عمده آن را از طریق یونان و قبرس به اروپا صادر خواهد کرد و درآمدهای مالی حاصل از فرآیند صادرات گاز نیز به خزانه تشکیلات خودگردان فلسطین ریخته خواهد شد تا به زعم وی، بخشی از این درآمدها برای حمایت از اقتصاد غزه اختصاص یابد.

این در حالی است که گروههای ملی و اسلامی فلسطین در غزه در گردهمایی در روز ۱۳ سپتامبر گذشته در ساحل غزه به رژیم اشغالگر قدس نسبت به سرقت گاز غزه هشدار داده و اعلام کردند: به هر وسیله اعم از آتش و باروت از حق خود دفاع خواهیم کرد.

در این گردهمایی ضمن رونمایی از  نقاشی دیواری "گاز ما حق ماست" در بندر غزه، از سنگ بنایی در ساحل غزه به عنوان نمادی برای افتتاح آبراه غزه پرده برداری شد.

رژه دریایی کشتی های ساکنان بندر غزه، به پرواز درآمدن پهپاد "شهاب" گردانهای القسام شاخه نظامی جنبش حماس و به اهتزاز درآمدن پرچم فلسطین از دیگر برنامه های این گردهمایی برای ارسال پیام مقاومت به رژیم صهیونیستی بود.

سهیل الهندی یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در این گردهمایی تاکید کرده بود: مردم ما از حق خود در بهره مندی از منابع طبیعی و گاز و حق تردد در آبراه غزه  به سمت آبهای بین المللی کوتاه نخواهند آمد.

https://irna.ir/xjKMN۹

**وزیر خارجه اوکراین پیشنهاد قطع روابط کی‌یف با ایران را مطرح کرد

دیمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین امروز سه‌شنبه اعلام کرد که پیشنهاد قطع روابط دیپلماتیک کشورش با ایران را به ولودیمیر زلنسکی رییس جمهوری اوکراین ارائه کرده است.

کولبا در یک کنفرانس خبری دلیل ارائه این پیشنهاد را مسئله ادعایی استفاده مسکو از پهپادهای ایران مطرح کرد؛ ادعایی که ایران فویا تکذیب کرده است.

وی همچنین عنوان کرد که کی‌یف یک درخواست رسمی برای دریافت سریع تجهیزات دفاع هوایی به رژیم صهیونیستی ارسال کرده است. 

درحالیکه کی‌یف مدعی استفاده روسبه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین است، دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین امروز سه‌شنبه استفاده مسکو از جنگ افزارهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کرد.

پیشتر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده بود: جمهوری اسلامی ایران به هیچ عنوان سلاح برای به‌کارگیری در جنگ اوکراین در اختیار هیچ طرفی قرار نداده و نخواهد داد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: ما باور داریم تسلیح هر یک از طرفین بحران، باعث طولانی‌تر شدن جنگ خواهد شد، بنابراین به هیچ وجه جنگ را راه مناسبی نه در اوکراین و نه در افغانستان، سوریه و یمن ندانسته و نمی‌دانیم.

https://irna.ir/xjKMRL

**سخنگوی اردوغان: ترکیه و روسیه مشکلی در زمینه پرداخت‌های گازی ندارند

ابراهیم کالین سخنگوی رسمی رئیس جمهوری ترکیه روز سه شنبه اعلام کرد، مذاکرات بین آنکارا و مسکو درمورد پرداخت های گازی ادامه دارد و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

کالین افزود: شرکت ما بوتاس در حال مذاکره با طرف روسی است.

وی گفت: جلسات ادامه دارد و هیچ مشکلی در ارتباط با پرداخت ها و تامین گاز وجود ندارد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ۱۶ سپتامبر پس از دیدار با رجب طیب اردوغان همتای ترک خود در حاشیه اجلاس سازمان همکاری شانگهای گفت که توافقی در زمینه پرداخت ۲۵ درصد از گاز روسیه توسط طرف ترکیه ای که قابل پرداخت با روبل باشد، حاصل شده است.

در همین حال، پوتین در دیدار با اردوغان در حاشیه اجلاس سران تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا (سیکا) در شهر آستانه قزاقستان نیز با تاکید بر قابل اعتماد بودن مسیر انتقال گاز روسیه از ترکیه به اروپا، پیشنهاد ایجاد یک "هاب گازی" در این کشور برای انتقال و تعیین بهای گاز را مطرح کرد.

رییس جمهوری روسیه در این دیدار با طرح ایده ایجاد یک "هاب گازی" در ترکیه گفت: این هاب گازی می‌تواند بستری برای تامین و تعیین بهای گاز باشد و مسکو می‌تواند از این طریق صادرات به کشورهای اروپایی را ادامه دهد.

شرکت گازپروم روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که صادرات گاز طبیعی به کشورهای غیر عضو در سازمان کشورهای مستقل مشترک المنافع (جمهوری پیشین اتحاد شوروی) در دوره اول ژانویه تا ۱۵ اکتبر (۱۱دی ۱۴۰۰تا ۲۳ مهر۱۴۰۱) با ۴۱.۴ درصد کاهش نسبت به سال گذشته به ۸۹ میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است.

 این شرکت بزرگ انرژی در بیانیه ای افزود که تولید گاز آن در همین دوره با ۱۸ درصد کاهش نسبت به سال گذشته (۲۰۲۱) به ۳۲۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب کاهش یافته است.

https://irna.ir/xjKMRW

**اعتراف نماینده سابق سازمان ملل به حمایت آمریکا از نیروهای متجاوز به یمن

نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن اعتراف کرد که دولت آمریکا از ابتدای جنگ علیه این کشور از نیروهای متجاوز حمایت کرده است.

پایگاه اطلاع رسانی « ۲۶ سپتامبر » یمن امروز سه شنبه نوشت: « جمال بن عمر » نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن در گفت و گوی اختصاصی با شبکه « بی بی سی » اعتراف کرد که دولت آمریکا از ابتدای جنگ یمن از نیروهای متجاوز ائتلاف حمایت کرده است. 

وی اظهار داشت: تجاوز به یمن از سوی واشنگتن اعلام شد و آمریکا انواع حمایت های نظامی، لجستیکی و مشارکت میدانی مستقیم از نیروهای ائتلاف را انجام داد . 

نماینده سابق سازمان ملل در امور یمن افزود: واشنگتن، اقدامات سیاسی و دیپلماتیک را به منظور جلوگیری از دستیابی به یک راه حل عادلانه انجام داد و جامعه جهانی را علیه نیروهای انقلاب یمن تحریک کرد. 

وی ادامه داد: آمریکا در صدور قطعنامه ها و بیانیه های شورای امنیت سازمان ملل و اعمال تحریم های دسته جمعی و فردی علیه نیروهای انقلاب یمن نقش داشت  و حداکثر تلاش خود را برای ضربه زدن به انقلاب و بازگرداندن یمن به دوران سرسپردگی انجام داد که محقق نشد و اردوگاه ائتلاف متجاوز و مزدوران آن با شکست مواجه شد.

عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا و حمایت رژیم صهیونیستی، حملات گسترده‌ای را علیه یمن - فقیرترین کشور عربی - آغاز کرد.

این کشورها پس از ۷ سال تجاوز به یمن و کشتار هزاران نفر و تخریب زیرساخت‌های این کشور نه تنها به اهداف خود نرسیدند بلکه به دنبال ضربات موشکی و پهپادی نیروهای مسلح یمن به عمق خاک آن‌ها مجبور به پذیرش آتش بس شدند.

این آتش بس که تاکنون ۶ ماه به طول انجامیده هزاران بار توسط متجاوزان نقض شده است و از اجرای برخی از بندهای آن خودداری کرده‌اند.

https://irna.ir/xjKMJy


**الحوثی: ائتلاف متجاوز درصدد ادامه هرج و مرج در یمن است

رهبر انصارالله یمن در سخنانی هدف از حملات به اماکن دولتی یمن توسط ائتلاف متجاوز سعودی را تداوم هرج و مرج در این کشور اعلام کرد.

عبد الملک بدرالدین الحوثی در سخنانی در مراسم افتتاحیه کار مشترک میان نهادهای دولتی و اجزای جامعه یمن اظهار کرد: ائتلاف متجاوز با هدف قرار دادن ساختمان های دولتی می خواست کار دولت را مختل کند و آن را فلج کند تا هرج و مرج در کشور ادامه یابد.

وی افزود: در نتیجه هدف قرار دادن خصمانه نهادهای دولتی و عدم فعالیت این نهادها درپی حملات مشکلات عدیده‌ای برای ملت یمن به وجود آمد.

الحوثی تاکید کرد: در دوره هایی که بمباران هوایی کمتر است، حضور فشرده در نهادهای دولتی، جبران کمبود قبلی، حضور در جامعه و رسیدگی به مشکلات مردم ضروری است و اتکا به واردات از خارج یک مشکل جدی است، زیرا این یک اشتباه فاحش است و در سال‌های گذشته امنیت ملی کشور را به خطر می‌انداخت.

وی ادامه داد: مشکلاتی که آمریکا در اروپا و اوکراین ایجاد کرد عواقبی را در بعد اقتصادی به جا گذاشته است و باید به جنبه کشاورزی توجه کرد؛ چراکه ستون فقرات اقتصاد ملی است.

عربستان سعودی همراه با امارات، بحرین، سودان، مصر و کویت در ششم فروردین سال ۱۳۹۴ با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کرد اما پس از گذشت تقریبا هفت سال از این تجاوز وحشیانه، سایر هم‌پیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند

https://irna.ir/xjKMSn

**السودانی: دولت جدید عراق روابط با برادران خود در کشورهای عربی را توسعه می‌دهد

نخست وزیر مامور تشکیل کابینه در عراق در تماس تلفنی همتای لبنانی خود تلاش برای تقویت روابط با برادران خود در کشورهای عربی را یکی از اهداف کابینه‌اش عنوان کرد.

دفتر محمد شیاع السودانی نخست وزیر مامور تشکیل دولت در عراق امروز (سه‌شنبه) یک تماس تلفنی را از سوی نجیب میقاتی همتای لبنانی خود دریافت کرد.

نجیب میقاتی در جریان این تماس تلفنی مامور شدن السودانی برای تشکیل دولت را به وی تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که دولت تحت رهبری او خواسته های ملت عراق برای شکوفایی و توسعه بیشتر در این کشور را برآورده کند.

دو طرف همچنین درباره  روابط میان دو کشور و راه‌های توسعه آن در زمینه‌های مختلف رایزنی کردند.

در این بیانیه به نقل از السودانی آمده است که دولت آینده روابط عراق را با برادرانش در کشورهای عربی تقویت خواهد کرد و سازوکارهای همکاری متقابل را در برنامه‌ها و توافقات توسعه خواهد داد.

«عبداللطیف رشید» رئیس جمهور جدید عراق که توسط مجلس این کشور به عنوان رئیس جمهور برگزیده شد، پنجشنبه گذشته «محمد شیاع السودانی» نامزد ائتلاف چارچوب هماهنگی را مامور تشکیل دولت کرد.  

محمد شیاع السودانی نیز به نوبه خود گفت که اعضای دولت را در اسرع وقت به مجلس معرفی خواهد کرد.  

محمد شیاع السودانی سوم مهرماه اولویت‌های دولت خود را اعلام کرد. به نوشته سایت المعلومه عراق، السودانی سوم مهرماه در حاشیه دیدار با تعدادی از کارشناسان، نویسندگان و روزنامه نگاران گفت: برنامه دولت آینده شامل ۲۳ محور است ولی محورهای مربوط به برق، بهداشت و درمان، خدمات شهری و مسیرها و مبارزه با فساد در اولویت قرار خواهد داشت.  

وی همچنین افزود که دولتش برای تأمین خدمات، بهبود وضعیت معیشت، ایجاد فرصت شغلی تلاش خواهد کرد و تأکید کرد که باید بخش‌های اقتصادی مانند صنعت، کشاورزی و گردشگری فعال شود.  

السودانی همچنین با بیان اینکه برنامه‌های وی شامل طرح‌های کوتاه‌ مدت، میان ‌مدت و بلند مدت خواهد بود، گفت که مسیر دولت را تصحیح و در صورت فساد وزرا آنان را مجازات خواهد کرد.  

محمد شیاع السودانی چند روز قبل از آن نیز در سالن پارلمان عراق با جمعی از نمایندگان دیدار کرده و در این جلسه غیررسمی برنامه دولت خود را برای نمایندگان حاضر تشریح کرده بود.  

انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شد، اما گروه‌ها و احزاب سیاسی و فراکسیون‌های حاضر در پارلمان با وجود گذشت ۱۲ ماه از برگزاری این رویداد، به دلیل اختلاف‌های سیاسی تاکنون نتوانسته‌اند دولت جدید را تشکیل دهند.

https://irna.ir/xjKMSN

**اعتصاب سراسری نیمی از فرانسه را تعطیل کرد

در کشور فرانسه اعتصاب سراسری موجب تعطیلی قطارها، مدارس و بخش‌های مختلف خدماتی در این کشور شده است.

اعتصاب کارگران صنایع و بخش‌های مختلف کشور فرانسه روز سه‌شنبه بیشتر از همه به حمل و نقل شهری ضربه وارد کرد به طوری تقریباً نیمی از بار ترافیکی قطارهای شهری به حالت تعلیق درآمد.

از روزهای قبل کارگران بخش‌هایی مانند حمل‌ونقل، انرژی، آموزش، جمع‌آوری زباله و کشاورزی اعلام کرده بودند که روز سه‌شنبه به فراخوان اتحادیه‌های کارگری در این کشور برای اعتصاب سراسری ملحق می‌شوند.

پیش از این کارگران بخش انرژی و پالایشگاه‌های فرانسه در اعتراض به وضعیت معیشت و حقوق خود اعتصابات گسترده ای برگزار کرده اند. کارکنان راه‌آهن فرانسه نیز اعلام کرده بودند که از روز سه‌شنبه به جمع معترضان خواهند پیوست.

البته نظرسنجی‌ها حاکی از این بود که امروز تنها  ۳۹ درصد از مردم از فراخوان اعتصاب سراسری حمایت کردند و هرچند ۴۹ درصد با آن مخالف بودند ولی همین تعداد موجب اختلال عمده در بخش‌های مختلف خدماتی کشور فرانسه شده است.

رسانه های فرانسوی نوشتند که اعتصاب کارگران پالایشگاه به یکی از سخت ترین چالش‌های رئیس جمهور امانوئل ماکرون از زمان انتخاب مجددش در ماه می تبدیل شده است.

طبق آمارهای وزارت آموزش فرانسه در مدارس نیز اعتصاب ۱۰درصد از معلمان موجب تعطیلی کلاس‌های درس شده است. اعتصاب کارگران بخش‌های خدمات حمل و نقل شهری موجب تعطیلی خط راه‌آهن بین پاریس و لندن شد و در خطوط دیگر نیز کاهش ۵۰درصدی در خطوط مشاهده شد.

الیزابت بورن، نخست وزیر روز یکشنبه گفته بود که این اعتصاب‌ها در حالی اتفاق می‌افتد که دولت قرار است بودجه سال ۲۰۲۳ را با استفاده از اختیارات ویژه قانون اساسی تصویب کند که به آن اجازه می دهد رای‌گیری در پارلمان را دور بزند.

https://irna.ir/xjKMSR

**روسیه: تحریم‌های غرب مانع صادرات غلات اوکراین شده است

دولت روسیه در بیانیه‌ای از تحریم‌های غرب علیه صادرات کود این کشور شکایت و اعلام کرد که تحریم ها مانع اصلی صادرات گندم از دریای سیاه است.

دولت روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که هرگونه امکان برای گسترش صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه و افزایش مشارکت روسیه در این زمینه به کاهش تحریم‌های غرب بستگی دارد.

مسکو در بیانیه خود آورده است که تاثیر تحریم ها بر لجستیک، پرداخت‌ها، حمل و نقل و بیمه مانع از صادرات کودها و مواد شیمیایی مانند آمونیاک می‌شود. کاهش این محدودیت‌ها بخش مهمی از توافقی بود که در ماه جولای با میانجیگری ترکیه و سازمان ملل متحد منعقد شده بود.

مقامات سازمان ملل متحد روز یکشنبه و دوشنبه با سرگئی ورشینین معاون وزیر امور خارجه روسیه در مورد این موضوع دیدار کردند.

این قرارداد که در ماه آینده تمدید می‌شود، امکان صادرات کود از روسیه را تضمین می‌کند ولی مسکو از این مسئله شکایت دارد که صادرات کود این کشور به خاطر تحریم‌های غرب با مشکل روبرو شده است.

سازمان ملل می‌گوید تمدید توافق با روسیه برای مقابله با بحران جهانی کمبود مواد غذایی امری حیاتی است.

https://irna.ir/xjKMT۸