نوشهر - ایرنا - ریییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران گفت : فرآیند کشت و تولید گیاهان دارویی در این استان براساس اطلس پهنه بندی انجام می گیرد.

سیداسدالله تیموری نیاسری روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا  در رامسر افزود : مطالعات تهیه نقشه اطلس پهنه بندی کشت گیاهان دارویی از سال گذشته با همکاری دانشگاه های خراسان رضوی ، گلستان، گیلان و سازمان های منابع طبیعی و آبخیزداری و جهاد کشاورزی آغاز شده و مازندران به عنوان نخستین خطه شمالی پیگیر تهیه نقشه این اطلس است.

وی خاطرنشان کرد: از آنجایی که دانشگاه علوم کشاورزی ساری به عنوان اولین مرکز علمی تخصصی مسوولیت تدوین سند توسعه کشاورزی را برعهده دارد و یکی از محورهای مهم زیرشاخه این سند کشت گیاهان دارویی مناسب با اقلیم و سازگاری گونه های جنگلی است بنابراین عهده دار تهیه نقشه اطلس پهنه بندی گیاهان دارویی در طبیعت این استان شده است.

وی بیان داشت : شاید تاکنون حدود ۵۰۰ مورد کار تحقیقاتی در این خصوص در کشور تهیه شده ولی در نقاط خاصی چنین اطلسی تهیه نشده است و اگر کار مطالعاتی تهیه این نقشه طی سه سال به سرانجام برسد اعتقاد دارم بخش عمده ای از چالش های متاثر از تبعات کشت گونه های گیاهان دارویی ناسازگار با محیط طبیعت در استان و حتی کشور برطرف شود.

رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران یادآور شد: به عنوان مثال زمانی که نقشه این اطلس تهیه شد دیگر نمی توان در بالادست رامسر گل محمدی کاشت چرا در این منطقه به خاطر نزدیکی به دریا و رطوبت بالا کاشت و تولید این گونه گیاهی ممکن است برای جنگل آسیب زا باشد و تنوع زیستی را به چالش بکشاند و برای حفظ جنگل و مرتع باید با چشم باز رو به جلو پیش برویم. 

تیموری نیاسری افزود : فردی ممکن است بذر گیاه دارویی پونه یا بابونه را در ارتفاعات این منطقه بکارد و چون زمستان در این نقطه با دمای بسیار پایین زودتر از نقاط میانی شروع می شود و به محض شروع فصل زمستان و ریزش برف احتمال دارد قارچ های روی این گونه رشد نماید که آفت خیلی از گیاهان و گونه های جنگلی دیگر را تحت تهدید قرار دهد  و یکی از ماموریت های دانشگاه در قالب تهیه این اطلس شناسایی گیاهان دارویی سازگار با محیط طبیعت است تا بتواند براساس آن نقشه توسعه آینده را برنامه ریزی کند.  

وی یاد آور شد : بررسی ها نشان داد که طی ۱۵ سال است در نیمه دوم سال هم در نقاطی از کشور و مازندران به ویژه زمستان هوای گرم داریم  وقتی یک گونه مهاجم از نقاط دیگری وارد استان می شود در واقع بیماری را انتقال دادیم چرا که زمستان سرد و یخبندان نداریم که توان از بین بردن آفات و بیماری ها را داشته باشد بنابراین این آفات و بیماری ها ماندگار می شوند و در نتیجه جنگل های هیرکانی خزری در این خطه از شمال به راحتی آن ها از دست می دهیم چه بسا که خیلی از شمشادها در این عرصه ها خشک شدند و بر همین اساس تصمیم بر آن گرفته شد با یک برنامه علمی پیش برویم.         

رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران تصریح کرد: در زمان حاضر مطالعاتی که در قالب این طرح از سوی کارشناسان و متخصصان صورت گرفته طبیعت مازندران طبق سه لایه ییلاقی، میان بند و دشت تقسیم شده و مشخص می شود کدام نقاط مستعد و سازگار برای کشت گیاهان دارویی است به طوری که نواحی  مدنظر از لحاظ اقلیم و خاک آن  مورد ارزیابی شده و هدف از این اقدامات بهترین بهره وری از کشت و تولید گیاهان دارویی است.

تیموری نیاسری با اشاره به آنکه روند کار مطالعاتی این طرح طی سه سال به سرانجام می رسد ، اضافه کرد: هرچند تهیه این اطلس زمانبر و هزینه دارد منتهی بدون در اختیار داشتن اعتبارات ملی و استانی با اعتبارات پژوهشی دانشگاه چنین اقدامی صورت گرفته و در زمان حاضر گستره ای از طبیعت این استان از جمله منطقه هزار جریب نکا ، بهشهر ، ساری و گلوگاه برای این منظور شناسایی و مطالعه شده است.

وی بیان داشت: یکی از اهداف این طرح شناسایی و سازگاری گونه های مهاجم به کشور است و در یک فرآیند روی این گونه ها آزمایش می شود و آن گونه که شباهت و سازگاری با محیط و گونه های گیاهی این منطقه داشته باشد اجازه ورود داده می شود.   

تیموری نیاسری افزود : اکنون بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی دارای خواص دارویی، صنعتی و خوراکی در کشور داریم که بیشترین این گونه ها در مازندران تولید و برداشت می شود و تا زمانی که گونه گیاهی در شرایط کنونی صرف اقتصادی نداشته باشد نباید روی آن سرمایه گذاری کرد چرا که باید به سمت و سوی گیاهانی برویم که پایداری و توسعه اقتصادی به همراه داشته باشد و افزون بر آن با طبیعت و محیط سازگار باشد.