تهران- ایرنا- مساله تداوم کمک‌های چندین میلیارد دلاری تسلیحاتی و مالی آمریکا به اوکراین پیش از انتخابات میاندوره‌ای باعث شکاف میان جمهوریخواهان که شانس بالایی برای کنترل کنگره دارند، شده است.

به گزارش ایرنا از روزنامه گاردین، رهبر حزب جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کرد که اگر حزب متبوعش در انتخابات ماه آینده میلادی پیروز شود، کنگره چک سفید برای اوکراین امضا نمی‌کند.

اما دیگر عضو ارشد حزب جمهوریخواه گفته است که به اعتقاد وی، اوکراینی‌ها باید بیش از آنچه دولت جو بایدن تا به حال در اختیار آنها قرار داده، دریافت کنند. تحلیلگران باور دارند که پیام‌های متناقض از درون حزب، بازتاب اختلاف داخلی بین محافظه‌کاران سنتی امنیت ملی و جناح ترامپیست حزب جمهوریخواه است.

کوین مک‌کارتی رهبر حزب اقلیت مجلس نمایندگان آمریکا روز سه‌شنبه اظهار داشت که مردم ما درحال مواجهه با رکود هستند و آنها چک سفید برای اوکراین امضا نمی‌کنند. وی افزود: اوکراین مهم است اما در زمان حال نمی‌تواند تنها چیزی باشد که آنها (دولت بایدن) در رابطه با آن انجام می‌دهند و نمی‌تواند یک چک سفید باشد.

چند ساعت پس از اظهار نظر مک‌کارتی، مایکل مک‌کال عضو ارشد حزب جمهوریخواه در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان با تاکید بر اینکه ارسال سلاح به اوکراین باید افزایش یابد، گفت: ما باید به آنها آنچه نیاز دارند را بدهیم. زمانیکه به آنها چیزی که نیاز دارند را بدهیم آنها پیروز می‌شوند.

وی در گفته‌های خود به طور ویژه بر روی سامانه موشکی تاکتیکال ارتش تاکید داشت که موشک‌های آن از موشک‌هایی که دولت فعلی برای اوکراین ارسال می‌کنند برد بیشتری دارند.   

الیزابت براو عضو «موسسه امریکن اینترپرایز» نیز در این باره اظهار داشت که تفاوت در لحن جمهوریخواهان منعکس کننده تنش‌های داخلی بر سر سیاست خارجی است. وی گفت که این یک نشانه بارز از وجود دو جناح در حزب جمهوریخواه است؛ جناح ترامپیست و جناح سنتی‌تر جمهوریخواه، و مساله اوکراین که نقش مهمی را ایفا کرده است.

نمونه دیگری از اختلاف داخلی در حزب جمهوری خواه، پیام «کمیته اقدام سیاسی محافظه‌کار» در صفحه توئیتر خود بود که در پایان ماه سپتامبر این سوال را مطرح کرد که بایدن و دموکرات‌ها چه زمان هدیه دادن به اوکراین را متوقف می‌کنند. این کمیته بسیار نزدیک به ویکتور اوربان رهبر مجارستانی طرفدار روسیه است. توئیت این کمیته همراه با یک تصویر بود که در آن ۴ منطقه اوکراین که اخیرا توسط مسکو به خاک روسیه الحاق شدند را به عنوان اراضی تحت اشغال اوکراین توصیف کرده بود. هرچند این پیام چند ساعت بعد حذف شد.

دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا سابقه طولانی در تحسین ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه دارد و با تاکید بر تهدیدهای هسته‌ای روسیه پیشنهاد کرده که اوکراین با پوتین یک توافق کنند.

از سوی دیگر، مارجری تیلور گرین یک راست افراطی ترامپیست ابراز کرد که وجود دولت اوکراین به این علت است که وزارت خارجه باراک اوباما به سرنگونی رژیم قبلی (دولت ویکتور یانوکوویچ) کمک کرد.

ویکتوریا کوتس معاون سابق مشاور امنیت ملی دولت ترامپ هم گفته است که چنین دیدگاه‌هایی فقط در میان تعداد اندکی از جمهوریخواهان وجود دارد. وی تصریح کرد که در کنگره حمایت دو حزبی برای کمک به اوکراین وجود دارد.

منبع: The Guardian