تهران- ایرنا- تارنمای هیل این احتمال را مطرح کرد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در ادامه جنگ اوکراین به شیوه های غیر هسته ای از جمله استفاده از سلاح های بیولوژیکی، حملات شیمیایی، تخریب سدها و جنگ متعارف اقدام کند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در این مطلب با اشاره به نظر کارشناسان نظامی مبنی بر اینکه پوتین می تواند به روش های غیر هسته ای، جنگ در اوکراین را تشدید کند، ادعا شده است: پوتین و ژنرال های او تاکنون متهم به جنایت جنگی علیه اوکراینی ها شده اند اما تاکنون از استفاده از سلاح های کشتار جمعی خودداری کرده اند.

این رسانه آمریکایی در ادامه برخی از روش هایی را که به زعم این رسانه روسیه می تواند بدون استفاده از سلاح هسته ای به جنگ اوکراین ادامه دهد، برشمرده است.

سلاح های بیولوژیکی

هیل نوشت: روسیه تاکنون بارها آمریکا را به تولید سلاح های بیولوژیکی در اوکراین متهم کرده  اما مدرکی برای اثبات این ادعا ارائه نداده است.

بایدن در ماه مارس درباره پوتین گفت: آنها می گویند اوکراین سلاح بیولوژیکی و شیمیایی دارد. این نشان می دهد که پوتین قصد دارد از هر دو این سلاح ها استفاده کند.

سلاح های بیولوژیکی میکروارگانیسم هایی مانند سیاه زخم، ریسین و بوتولیسم هستند که به طور عمدی برای ایجاد بیماری و مرگ آزاد می شوند. آنها طبق قوانین و معاهده های بین المللی مختلف ممنوع هستند.

روسیه بخش هایی از برنامه سلاح های بیولوژیکی شوروی سابق را به ارث برده و وزارت امور خارجه آمریکا در سال جاری ارزیابی کرد که هنوز هم چنین برنامه ای را اجرا می کند.

روبرت پترسن، تحلیلگر مرکز «امنیت آمادگی زیستی»، در اوایل این ماه نوشت، اگر چه «هیچ مدرک قطعی دال بر وجود برنامه سلاح های زیستی موجود نیست»، اطلاعات عمومی قویاً نشان می دهد که روسیه برنامه شوروی (سابق) را حفظ و مدرن کرده است.

 وی گفت: جنگ روسیه در اوکراین می تواند ارتش را به رسیدگی به مسائلی مانند فساد سوق دهد که پیشرفت ها در زمینه هایی مانند مهندسی ژنتیک سلاح های بیولوژیکی را متوقف کرده است.

حملات شیمیایی

براساس این گزارش، اگر روسیه حمله شیمیایی یا بیولوژیکی انجام دهد، تأیید آن نسبتاً آسان خواهد بود، بنابراین کارشناسان معتقدند که آنها یک عملیات «پرچم دروغین» را انجام می‌دهند و تلاش می‌کنند به نظر برسد که اوکراین در تلاش برای بدنام کردن روسیه به مردم خود حمله کرده است.

«بن کانبل» استادیار مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون، با انتشار مقاله ای در اندیشکده  شورای آتلانتیک نوشت  این تلاش ها احتمالاً با شکست مواجه خواهند شد.

وی افزود: این هنوز هم می تواند یک تاکتیک موثر برای مخاطبان داخلی روسیه باشد، اما روزهای احمق انگاری رهبران و خبرنگاران غربی به پایان رسیده است. نظارت، شناسایی و پزشکی قانونی پیشرفته غربی به نیروهای مسلح روسیه اجازه نمی دهد که مخفیانه از سلاح شیمیایی استفاده کنند.

به گفته این تحلیلگر این حمله حمایت غرب از اوکراین را افزایش خواهد داد.

انواع اصلی سلاح های شیمیایی عبارتند از گاز اعصاب، عوامل تاول، عوامل خفگی و عوامل خون که همگی برای کشتن یا از کار انداختن اهداف استفاده می شوند.

پوتین متهم است که قبلا هم در حملات شیمیایی علیه مخالفان و جاسوسان سابق روسیه با استفاده از نوویچوک، گاز اعصاب، دست داشته است.

روسیه همچنین در درگیری های قبلی در چچن و سوریه، در حملات شیمیایی نقش داشته است.

روسیه همانند سلاح‌های بیولوژیکی، کنوانسیون‌های بین‌المللی درباره کنار گذاشتن زرادخانه شیمیایی خود را امضا کرده و آن را نادیده گرفته است.

«ماتئو بان» استاد دانشکده کندی هاروارد و محقق پروژه مدیریت اتم در مرکز بلفر گفت که روسیه ممکن است حمله شیمیایی را گامی کم خطرتر از حمله هسته ای ببیند.

تخریب سدها

به گفته برانیسلاو اسلانچف، استاد علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا، از جمله گزینه هایی که روسیه برای خنثی کردن حمله اوکراین در جنوب این کشور در نظر دارد، تخریب سدهای روی رودخانه دنیپر است.

این استاد دانشگاه مدعی شد: این طرح شامل تخریب دو سد در بخش بالادستی سد دنیپروستروی است که بزرگترین سد در رودخانه اصلی است که حملات روسیه در عرض یک روز باعث فروریختن آن خواهد شد. این امر باعث غرق شدن کل بخش چپ دنیپرو خواهد شد. به غیر از تلفاتی که این حمله بر جای می گذارد، این اتفاق اوکراینی ها را مجبور می کند تا به جای پیشروی به سمت خرسون، صدها هزار نفر از ساکنان منطقه را تخلیه کند.

هیل نوشت: روسیه پیشتر در حملات خود به زیرساخت های حیاتی در سراسر اوکراین، سدهایی را نیز مورد حمله قرار داده است.

ماه گذشته، موشک‌های روسی به یک سد بزرگ در شهر «کریوی ریح» در پایتخت اوکراین و زادگاه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور این کشور  آسیب رساند و و بیش از صد خانه را مجبور به تخلیه کرد.

جنگ متعارف

در بخش دیگری از این گزارش آمده است: رگبار حملات موشکی روسیه در ماه  جاری به اهداف غیرنظامی، پاسگاه های نظامی و زیرساخت های انرژی - توانایی این کشور را در تشدید جنگ از طریق ابزارهای متعارف نشان داده است.

بر اساس آخرین آمار دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، جنگ اوکراین تاکنون باعث کشته شدن  ۶ هزار و ۳۰۶ غیرنظامی از جمله ۳۹۷ کودک شده است.

این گزارش همچنین بسیج نیروها در روسیه را  نشانه تمایل رئیس جمهوری این کشور به ادامه جنگ توصیف کرده است.

هیل در پایان مدعی شد پوتین همچنین می‌تواند یک بسیج عمومی را اعلام کند که به ارتش امکان می‌دهد مجموعه سربازان بالقوه خود را گسترش دهد، اما این امر مستلزم اعلام «عملیات نظامی ویژه» به عنوان یک جنگ است که او از انجام آن بیزار بوده است.

«وادیم اسکیبیتسکی» سخنگوی اطلاعات نظامی اوکراین گفته است که چنین اقدامی می‌تواند با تشدید مقاومت در برابر جنگ در روسیه، به اوکراین کمک کند.