به گزارش خبرنگار ایرنا علی رستمی در این نشست اظهارداشت: زمانی که بر سر کار آمدم مدیر حراست وقت این شرکت اعلام کرد هیچ پرونده فسادی نداشتیم اما اکنون ۲۷ پرونده تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه ما در مبارزه با فساد جدی هستیم افزود: این چالش را به داستان سیاسی تبدیل نکنید زیرا جناح چپ و راست باید در انجام این فرمان مقام معظم رهبری جدی باشند.
وی با اشاره به ضرورت حمایت رسانه از کشف فساد و در پاسخ به برخی پرسش ها درمورد ارتباط بستگان برخی نمایندگان به موضوع فساد در مس اظهار داشت: نباید خلاف برخی بستگان را پای مدیران نوشت؛ مبارزه با فساد را به بحثی فامیلی تبدیل نکنید، بگذارید پروندهها مسیر خود را طی کنند.
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: آن نماینده استان کرمان در جلسه ای اعلام کرد برای فساد بستگانش وکیل قوی بگذاریم تا کار پرونده با سرعت پیش برود.
وی یادآور شد: این نماینده همچنین اعلام کرد که هر رای قاضی را تمکین می کند، حتی گفت طناب دار به گردن فامیلم می اندازم و بر مسیر قانونی تاکید داشت.
نمایندگان کرمان درخواستی برای وام میلیاردی نداشتند
رستمی همچنین در مورد پرسش دیگری درباره پرداخت وام های میلیاردی به برخی نمایندگان بیان کرد: اسناد پرداخت وام میلیاردی به برخی نمایندگان مجلس را هنوز به من ندادند اما مطمئنم این نماینده پولی نگرفته و ممکن است که این پول برای محرومان بوده است.
وی تاکید کرد: نمایندگان مرکز استان کرمان در مجلس شورای اسلامی هیچ توقعی در دریافت وام بانکی از شرکت ملی مس نداشته اند.
تدوین برنامه توسعه مس
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران همچنین درباره افق های توسعه پیش رو گفت: طی ۶ ماه گذشته که در خدمت مجموعه شرکت ملی مس بودم، برنامه توسعهای طراحی کردیم که این برنامه برای پنج و نیم سال آینده طراحی شده است.
وی افزود: در این برنامه توسعه زنجیره ارزش افزوده صنعت مس را از اکتشاف تا صنایع پایین دست توسعه می دهیم.
رستمی تصریح کرد: صنعت مس امسال ۵۰ ساله شد و دارای بلوغ کافی است تا پربارتر فعالیت کند و برنامه هایی برای ۵۰ سال دوم فعالیت شرکت مس تدوین شده است.
وی با اشاره به تاریخچه صنعت مس افزود: عنصر رنیوم در صنعت سرچشمه وجود دارد اما در دنیا کمیاب است و از آن در نوک هواپیما، موشک و دماغه کشتیها استفاده میشود.
رستمی گفت: برخی تجهیزات شرکت مس در اختیار آمریکا بود که شرط تحویل آن را توافق در تحویل رنیوم گذاشته بودند که تجهیزات را تحویل گرفتیم.
وی ادامه داد: سال ۶۱ روز آزادسازی خرمشهر نخستین مس آند در سرچشمه کرمان تولید شد.
به گفته این مسئول، در ابتدای فعالیت شرکت مس، ظرفیت ۱۵۰ هزار تنی برای آن دیده بودند و تا امروز ظرفیت تولید به ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن شده که نسبت به فولاد، آلومینیوم و روی دچار ضعف شدید در مس هستیم.
رستمی بیان داشت: ایران روی کمربند جهانی مس قرار دارد و تمرکز و شکم این کمربند روی کشور ماست.
وی خاطرنشان کرد: کمربند مس از استانهای شمال غرب ایران از جمله زنجان، قزوین، مرکزی، تهران، سمنان، یزد، کرمان، اصفهان و سیستان و بلوچستان عبور کرده و تا اندونزی ادامه دارد.
اکتشافات مس فقط در ۷ درصد از کشور
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: تاکنون هفت درصد سرزمین ایران اکتشاف شده و در آن ۱۹ میلیارد تن ماده معدنی مس کشف کردیم که این آمار ایران را به رتبه ۲ آسیا و پنجم جهان رسانده؛ این رتبه در حالی رقم خورده است که برخی کشورها چند بار سرزمین خود را طی چند مرحله اکتشاف کردند.
وی ادامه داد: باوجود تمامی کم کاری های گذشته در رتبه پنجم دنیا هستیم؛ اگر کشوز ۱۰۰ درصد اکتشاف شود در رتبه نخست یا دوم دنیا قرار می گیریم.
وی با بیان اینکه سرآغاز صنعت مس کشور از استان کرمان بوده است گفت: تمرکزمان را روی اکتشافات گذاشتیم؛ سال گذشته ۱۳۰ هزار متر مربع اکتشاف شده و امسال ۲۰۰ هزار متر هدف گذاری کردیم.
وی ادامه داد: همچنین ۲ شرکت حفاری اکتشافی را راه اندازی کردیم تا ظرفیت ذخایر مس کشور را افزایش دهیم.
رستمی افزود: حالا حالاها نیاز به شرکت های مهندسی اکتشافی و آزمایشگاهی در رشته معدن استان کرمان نیاز داریم و با داشتن یک دانشکده برتر در این حوزه کرمان این نوید را میدهیم که هرقدر دانشگاه ها ظرفیت ایجاد کنند آمادگی خود را برای جذب آن اعلام می کنیم.
وی ابراز داشت: صنعت مس به بلوغ خوبی رسیده اکنون باید زایش ایجاد که فرزندانی پرورش دهد تا نیاز معادن استان و کشور را تامین کند.
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: برنامه بلند اکتشافاتی در ایران داریم که در آن سطح این حوزه را بالا ببریم و ذخایر قطعی اثبات شده مس را سال آینده از هفت درصد باید به ۱۰درصد برسانیم.
وی افزود: تمامی شرکت های اکتشافی کشور را استخدام کرده ایم و یا با آنان قرارداد داریم.
وی ادامه داد: باید معادن رَمِشک در جنوب استان کرمان را توسعه دهیم و اکنون ظرفیت ۱۰۰ درصدی این حوزه کشور استخدام شده و باید در ادامه ظرفیت های جدیدی درست کنیم.
رستمی ابراز داشت: یک آزمایشگاه مرجع معدنی در استان کرمان در حال راه اندازی است که نوید خوبی برای مردم این استان است.
وی گفت: در شرایط فعلی مواد معدنی برای آزمایش تا ۶ ماه در نوبت می ماند.
رستمی ادامه داد: مقام معظم رهبری ۲ مرحله در خصوص معدن گلایه کردند و این امر تکلیف ما را سنگین تر کرده است.
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: در حوزه استخراج سه معدن بزرگ سرچشمه، میدوک و سونگون را داربم و یک معدن سریدون نیز در کنار سرچشمه اضافه شده است که بنا داریم سرعت استخراج را افزایش دهیم و با این سرعت استخراج معادن مس کشور برای ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال آینده فعالیت میکنند.
وی در ادامه با بیان اینکه اگر با این سرعت حرکت کنیم هرگز به مقصد نخواهیم رسید گفت: ایران در رتبه ۱۸ تولید مس کاتد جهان قرار دارد و فاصله ذخایر تا تولید یعنی فرصتی برای نظام جمهوری اسلامی است.
رستمی ادامه داد: کشور از آن فرصت میتواند برای ایجاد اشتغال پایدار، توسعه تولید، صادرات و استحکام قدرت اقتصادی کشور استفاده کند لذا بنا داریم رتبه تولید مس را به ذخایر این ماده معدنی برسانیم.
هشت میلیارد یوروسرمایه گذاری مس در کرمان
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: سرمایه گذاری هشت میلیارد یورویی را برای استان کرمان طراحی کردیم که این سرمایه گذاری تا پنج یا ۶ سال آینده اجرایی میشود.
وی ابراز داشت: برای رتبه پنجم جهان شدن باید تولید ما به یک میلیون تن یعنی چهار برابر شرایط برسد.
وی افزود: کشورهایی که نصف ما ماده معدنی دارند و ظرفیت نیروی انسانی ندارند هم اکنون میلیون ها تن مس در سال تولید می کنند.
رستمی یادآور شد: هدف گذاری تولید یک میلیون تن در کشور شدنی است و همکاران ما آن را هدف گذاری کرده اند.
دنیا به مس ایران نیاز دارد
رستمی گفت: مولفه دیگر توسعه صنعت مس سرمایه است که دنیا به شرکت ملی مس ایران با حاشیه سود ۵۰ درصدی نیازمند است و دنیا نیز به این محصول نیاز دارد.
وی ادامه داد: برخی کشورهای دنیا باوجود تحریمها اعلام آمادگی برای مشارکت در سرمایه گذاری مس می کنند و اکنون شرکت مس به هیچ بانکی بدهکار نیست.
بهترین نیروی انسانی غرب آسیا در اختیار مس ایران است
وی با اشاره به اینکه مولفه دیگر توسعه منابع انسانی است عنوان کرد: شرکت ملی مس ۲۸ هزار نیرو دارد و ما بهترین نیروی انسانی متخصص غرب آسیا را در اختیار داریم که از بلوغ لازم برای فعالیت مهندسی برخوردارند.
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: هیچ شرکتی به رشد یافتگی و توسعه یافتگی مس نیست و اینها در استان کرمان هستند.
وی ادامه داد: در حوزه سرمایه انسانی اندازه کافی منابع در اختیار داریم.
بازار مس جذابترین دنیا
رستمی گفت: مولفه دیگر بازار است که بازار صنعت مس جذابترین بازار دنیا است به حدی که حتی یک گرم محصول در انبارهای ما باقی نمیماند و آن را پیش خرید می کنند.
وی تاکید کرد: خاک، منابع، سرمایه انسانی و بازار خوبی در اختیار داریم و همه چیز برای توسعه خوب معادن مس مهیاست.
رستمی افزود: رسانه به کمک صنعت مس کشور بیاید تا این توسعه را در استان کرمان و کشور اجرایی کنیم و شیرینی آن را مردم ایران بویژه کرمان و آذربایجان شرقی حس کنند.
مدیرعامل صنایع ملی مس گفت: برای اینکه این حجم تولید را پشتیبانی کنیم، استخراج بالایی باید داشته باشیم که تاکنون ۲۰۰ هزار تن استخراج در سال داریم که این اقدام را با همکاری پیمانکاران انجام می دهیم.
وی عنوان کرد: اگر این آمار تولید به ۸۰۰ هزار تن در سال برسد بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور حل می شود.
بودجه باشگاه مس کرمان را به ۱۵۰ میلیارد تومان ارتقا دادیم
مدیذعامل صنایع ملی مس ایران گفت: در حوزه فوتبال سال گذشته بودجه باشگاه مس کرمان در نقل قول های مختلف ۷۰ میلیارد تومان یا ۹۰ تومان بوده که امسال آن را به ۱۵۰ ارتقا دادیم.
وی اظهار داشت: برای آمدن این تیم به لیگ برتر از هیچ تلاشی فروگذار نبودیم و در ادامه نیز همینگونه خواهیم بود.
۷۰ هزار تن آلودگی مس با تولید اسید کاهش یافت
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران همچنین گفت: محیط زیست بسیار حائز اهمیت است و صیانت از آن تکلیف همه ما محسوب میشود.
وی ادامه داد: حداکثر تلاشمان را خواهیم کرد تا بسرعت آسیبهای زیست محیطی مس جبران شود که در این زمینه کارگروهی تشکیل دادیم که روش های خوب را اجرا کند.
رستمی افزود: امسال ۴۵۱ هزار تن اسیدسولفوریک تولید کردیم که که این آمار به این معنی است که نسبت به سال گذشته ۷۰ هزار تن آلودگی را از محیط زیست کاهش دادهایم.
استخدام ۱۳ نفر پست مدیریتی از خارج از شرکت مس
وی اضافه کرد: ۱۸ هزار نفر قرارداد استخدامی با شرکت مس دارند که ۹۸ درصد از این افراد طی آزمون و سایر فرایندها وارد شرکت شدند و درصد کمی در تمامی مدیریت ها وجود دارند که بدون استخدامی وارد می شوند.
مدیرعامل شزکت صنایع ملی مس با بیان اینکه مدیران باید تیم مدیریتی برای انجام ماموریت های خود تشکیل دهند گفت: حدود ۱۳ نفر نیرو از خارج از مجموعه به مس ملی ایران آوردم.
وی در این زمینه به مدیر حراست، رییس دفتر مدیرعامل، معاون مالی اقتصادی و معاون هماهنگی شرکت ملی مس و مدیر حقوقی آن اشاره کرد و افزود: خارج از تیم مدیریتی کسی را به این شرکت نیاوردم و جابه جایی مدیران روال کار است.
رستمی ادامه داد: برای تغییر مدیران در این سطح معمولا از فرایند آزمون استخدامی استفاده نمی شود.
وی افزود: برخی از مدیران را با خواهش آوردیم و معاون مالی اقتصادی شرکت ملی مس پس از سه جلسه، این مسئولیت را پذیرفت.
محور رابر - کرمان تا ۲ ماه آینده کلنگ زنی میشود
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران گفت: محور رابر - کرمان سال ۹۸ مصوبه مجمع شرکت ملی مس شده اما عملیات اجرایی این پروژه تاکنون آغاز نشده است.
وی افزود: این پروژه به مقداری کار مشاوره و مهندسی نیاز داشت که در زمینه تونل و روند اجرای طرح بود، اما خود را مکلف به اجرای این مصوبه میدانیم.
رستمی همچنین با بیان اینکه اولویت ما اجرای پروژه معدن درآلو است گفت: چندین هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این پروژه داریم که امسال باید یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پول باید بگذاریم و اولویت ما اجرای خود پروژه است.
وی با اشاره به ضرورت ارتقای تولید و سپس مسئولیت اجتماعی در شرکت مس گفت: به مردم این نوید را میدهم که عملیات اجرایی پروژه محور رابر - کرمان ظرف یک تا ۲ ماه اینده آغاز می شود.
استقلال شرکت مس کرمان، آذربایجان و شهربابک در دست مطالعه است
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران در خصوص جدا شدن مس آذربایجان از کرمان نیز گفت: این مطالبه خواسته مردم آذربایجان بود و رییس جمهور مطالبه مردم را در قالب دستور به مطالعه دادند.
وی یادآور شد: مشاور خوبی برای این کار گرفتیم و شواهد نشان می دهد انجام آن خیلی بد نیست و همزمان مسئولان کرمان هم دنبال راه انذازی شرکت مس کرمان رفتند و سپس مس شهربابک نیز مدعی شد.
رستمی افزود: برای استقلال سه شرکت مس کرمان، آذربایجان و شهربابک هنوز تصمیم عملی گرفته نشده و در دست مطالعه است.
پیگیر حقوق بازنشستگان هستیم
مدیرعامل صنایع ملی مس ایران عنوان کرد: سال ۸۳ مجلس قانونی تصویب کرد که موجب تجمیع صندوق ها شود که بر این اساس اساسنامه صندوق بازنشستگی مس نیز عوض شد.
وی ادامه داد: در این خصوص جلسات مختلفی بین صندوق بازنشستگی مس، معاونان و وزیر وقت رفاه برگزار شد و اعلام کردند که صندوق بازنشستگی مس مشمول این قانون نمی شود و در نهایت پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ شورای عالی رفاه به امضای وزیر رفاه و دستور شورا در مورد تغییرات در اساسنامه تجدیدنظر کرد.
رستمی افزود: شورای عالی مدیران صندوق بازنشستگی شرکت ملی مس را جهت حضور در این جلسه دعوت کردند که معاون مربوطه از حضور در این نشست امتناع می کند و جلسه شورا نیز بدون حضور نماینده صندوق بازنشستگی تشکیل می شود و آن را تصویب می کند.
وی تصریح کرد: در این جلسه کلیت صندوق دست نمی خورد و تغییر چندانی ندارد و فقط هیات امنای صندوق از مدیرعامل مس به وزیر رفاه تغییر یافته است.
رستمی افزود: این موضوع را به دیوان عدالت اداری بردیم که رای به این داد که مصوبه شورای رفاه موقتا اجرا نشود که نماینده کرمام و راور در مجلس کمک بزرگی به صدور رای کرد.
وی یادآور شد: سپس معاون حقوقی مجلس اعلام کرد این قانون شامل صندوق بازنشستگی مس نمی شود و در این خصوص نامه ای به رییس جمهور ارسال شد که معاونت حقوقی ریاست جمهوری مسئول رسیدگی به آن شد اما رای این معاونت جملاتی دوپهلو دارد.
رستمی تاکید کرد: پیگیریم که دغدغه بازنشستگان رفع شود که این اقدام در دست پیگیری است و با آرامش این اتفاق خواهد افتاد.
به گفته مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس تغییر مصوبه شورای عالی رفاه به آسانی نیست اما مجموعه دولتمردان حل و فصل آن علاقه نشان داده اند و جای نگرانی برای بازنشستگان وجود ندارد.
وی گفت: معاونت حقوقی رییس جمهور اعلام کرده که این مساله فرایند قانونی را طی نکرده و نیاز به مصوبه شورای نگهبان داشته است.
۷۰ درصد حساب های مس در کرمان است
رستمی همچنین گفت: به مجموعه شرکت ملی مس اعلام کردم هر ارتباطی با سیاسیون ممنوع و کار ما تولید و تکنولوژی است و تلاش داریم محیط سیاسی را از صنعتی جدا کنیم.
وی افزود: در خصوص تفحص نظارت را حق مجلس می دانم.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس ایران با اشاره به صنعت و محرومیت گفت: باید به مسئولیت اجتماعی بیشتر بپردازیم و زنجیره تولید را افزایش دهیم تا چهره استان کرمان را تغییر دهیم.
وی ابراز داشت: حساب های بانکی و مالیاتی در استان کرمان متمرکز است و حدود ۷۰ درصد حساب های شرکت ملی مس در استان کرمان است که از دوره های قبل بوده و آن را حمایت کردیم و بخشی از این حساب ها هم در استان آذربایحان شرقی است.
تاخیر ۱۳ ساله در ساخت ورزشگاههای مس
رستمی در ادامه با اشاره به اینکه تاخیر ۱۳ سال باعث تاسف مدیریت شرکت مس است گفت: بنا گذاشتیم تا سه ورزشگاه کرمان، رفسنجان و شهربابک دهه مبارک فجر امسال افتتاح شوند.
وی افزود: باید در حوزه فرهنگی اقدامات مناسب تری داشته باشیم و اقدامات باید محتوایی توسعه یابد به عدالت نزدیک تر باشد.
مدیرعامل شرکت مس بیان کرد: باید در این حوزه بودجه و منابع را تامین کنیم و بخش سیاست گذاری حمایت شود تا حرکتی بهتر در این حوزه داشته باشیم.
وی اضافه کرد: تمرکز شرکت مس برای مسئولیت اجتماعی در شهرستان های رفسنجان و شهربابک است و بودجه این شهرستان ها امسال ۴۰ درصد افزایش یافته است.