شیراز-ایرنا- به رغم آنکه بیش از یک ماه از آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها در شیراز و سایر شهرستان های فارس می گذرد ، همچنان برخی از این دانشگاهها در این مناطق کلاس ها را غیر حضوری برگزار می کنند ، ناکافی بودن گنجایش خوابگاه‌های دانشجویی یا در حال تعمیر بودن این خوابگاه‌ها دلیل اصلی غیر حضوری بودن کلاس ها است.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، با توجه به ابلاغ ستاد ملی کرونا مبنی بر حضوری شدن آموزش در دانشگاه‌ها، دانشگاههای شیراز و علوم پزشکی با تمام توان برنامه‌ریزی برای از سرگیری آموزش حضوری در دانشگاهها را آغاز کردند و این موضوع  دربیشتر  دانشگاهها آغاز شد اما نتوانست همه ظرفیت دانشجویی را در خوابگاهها جای دهد ، اکنون با گذشت یک ماه از آغاز بازگشایی دانشگاهها برخی دانشجویان در دانشگاه علوم پزشکی فسا و همچنینی دانشگاههای شیراز کلا سها را به صورت آنلاین و غیر حضوری برگزار می کنند.

هر چند مسوولان دانشگاهها با اشاره به اینکه اختصاص خوابگاه به همه دانشجویان امکان پذیر نیست اذعان می دارند که  حضوری شدن آموزش در دانشگاه‌ها تصمیم درستی است اما در زمان باقیمانده از ترم مشکلاتی را برای مسئولان دانشگاه‌ها و خانواده‌ها ایجاد می‌کند که همه باید با کمک هم جهت کاهش این مشکلات تلاش کنند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه شیراز دراین زمینه با اشاره به کمبود خوابگاه دانشجویی گفت:با وجود ایجاد تراکم شدید در خوابگاه‌ها، با کمبود خوابگاه برای اسکان ۱۲۰۰ دانشجو مواجه هستیم و همین امر باعث شده که دانشجویان ورودی جدید در مقطع کارشناسی نتوانند به صورت حضوری در کلاس‌ها شرکت کنند.

علی حفیظی در گفت‌وگو با ایرنا در رابطه با وضعیت خوابگاه‌های دانشگاه شیراز اظهار کرد: دانشگاه شیراز در حال حاضر از ۷هزار دانشجوی پسر و دختر غیربومی در سه مقطع مختلف بهره می‌برد که این دانشجویان برای تحصیل در این دانشگاه نیاز به خوابگاه دارند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه شیراز ادامه داد: از این مجموع حدود هزار و ۲۰۰ دانشجو، ورودی ۱۴۰۱ مقطع کارشناسی هستند که به دلیل کمبود خوابگاه مجبور شده‌اند کلاس‌های خود را به صورت مجازی دنبال کنند.

حفیظی با بیان اینکه حوزه دانشجویی دانشگاه شیراز در حال پیگیری برای حل مشکل کمبود خوابگاه است، گفت: دانشگاه شیراز مشغول رایزنی برای دریافت اعتباری جهت اجاره کردن ساختمان‌هایی در سطح شهر به منظور راه‌اندازی خوابگاه است؛ به عنوان مثال برخی دانشگاه‌ها مانند دانشگاه هنر رقمی را به ازای هر دانشجو برای اجاره کردن ساختمانی به منظور راه‌اندازی خوابگاه و مبلغ ودیعه‌ای که گرفته می‌شود در نظر گرفته است؛ این اقدامات در حال پیگیری و انجام است.

حفیظی تأکید کرد: همان‌گونه که گفتم با وجود ایجاد تراکم شدید در خوابگاه‌ها، ۱۲۰۰ دانشجوی دانشگاه خوابگاه ندارند و همین امر باعث شده که دانشجویان ورودی جدید در مقطع کارشناسی نتوانند به صورت حضوری در کلاس‌ها شرکت کنند.

وی با بیان اینکه دانشگاه شیراز نزدیک به ۱۱۰ هزار مترمربع، فضای خوابگاهی دارد که ۷۰ هزار مترمربع از این مجموع قدمت بیش از ۳۵ سال دارد، گفت: بخشی از فضای خوابگاهی در دانشگاه شیراز فرسوده شده است. البته از مهرماه سال گذشته تعمیر و بازسازی حدود ۲۰ هزار مترمربع از فضای دانشگاهی شیراز با اعتبار ۵۲ میلیاردتومان آغاز شد که اکثر این پروژه‌ها به بهره‌برداری رسیده است.

معاون دانشجویی دانشگاه شیراز با اعتقاد به اینکه خوابگاه شهید مفتح نماد خوابگاهی و از بزرگترین پروژه‌های عمرانی خاورمیانه محسوب می‌شود، افزود: خوابگاه مفتح با ۲۰۰۰ نفر ظرفیت از چهار بلوک بهره می‌برد که بلوک B این خوابگاه وارد فاز تعمیری شده که در تلاش هستیم این خوابگاه تا یک ماه آینده به بهره‌برداری برسد. یکی از خوابگاه‌های دخترانه نیز در همین وضعیت قرار دارد.

وی با بیان اینکه آماده‌سازی این خوابگاه‌ها نیاز به تأمین مالی دارد، گفت: متأسفانه برخلاف قول‌هایی که در سطح ملی و استانی برای تأمین مالی این پروژه‌ها داده شد حمایت خاصی از دانشگاه صورت نگرفت اما اگر این حمایت‌ها انجام شود پیشبینی می‌سود که تا پایان آبان‌ماه دو پروژه بزرگ باقی مانده از هشت پروژه «تعمیرات اساسی خوابگاه‌ها» به اتمام برسد. 

حفیظی اظهار داشت: پس از اتمام عملیات تعمیر این خوابگاه‌ها سعی می‌کنیم با ایجاد تراکم، شرایط را برای سکونت تمام دانشجویان در آذرماه فراهم کنیم.

وی اظهار داشت: متأسفانه بسیاری از دانشگاه‌ها در کشور به واسطه افزایش تعداد سنواتی‌ها و تغییر الگوریتم پذیرش از طرف سازمان سنجش، به صورت جدی با مشکلات خوابگاهی روبه رو هستند که دانشگاه شیراز هم مستثنی از این امر نیست.

معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه این دانشگاه از ۲۴ باب خوابگاه با ظرفیتِ استاندارد ۵هزار نفر برخوردار است، گفت: این خوابگاه‌ها با ایجاد تراکم، ظرفیت اسکان ۶هزار و ۷۰۰ دانشجو را دارند.

یک هزار و ۱۰۰ دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی فسا در انتظار خوابگاه

دکتر پژمان باقری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا نیز با بیان اینکه این دانشگاه سالهاست که با کمبود خوابگاه دست و پنجه نرم می‌کند، اظهار کرد: در حال حاضر در دانشگاه علوم پزشکی فسا، نزدیک به هزار و ۱۰۰ نفر متقاضی خوابگاه هستند. این در حالیست که ظرفیت خوابگاهی این دانشگاه ۷۰۰ نفر است که ۱۰۰ نفر از این مجموع هم باید در خوابگاه‌های استیجاری ساکن شوند.

باقری با اشاره به اینکه ۵۰درصد از دانشجویان این دانشگاه از داشتن خوابگاه محروم هستند، گفت: برای ۵۰۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه مکانی جهت اسکان نداریم؛ متأسفانه در سالیان گذشته اقدامات مثبتی به منظور توسعه خوابگاه در دانشگاه علوم پزشکی فسا صورت نگرفته است؛ در حالی که بزرگترین دغدغه این دانشگاه در شرایط کنونی کمبود خوابگاه است‌. این مسئله باعث شد برخی دانشجویان در سال تحصیلی جدید تا پایان مهرماه، کلاس‌های خود را به صورت مجازی دنبال کنند.

وی با تأکید بر اینکه زیرساخت‌های خوابگاهی در سطح شهرستان فسا ضعیف است، افزود: ما تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا مشکل خوابگاه دانشجویان را برطرف کنیم و از یک ماه قبل ساختمانی غیرخوابگاهی را که از شرایط مطلوبی برای اسکان دادن دانشجویان برخوردار بود اجاره کردیم؛ این خوابگاه که ظرفیت اسکان ۲۵۰ دانشجو را دارد برای دانشجویان دختر که با کمبود جدی خوابگاه مواجه هستند در نظر گرفته شده است.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا با بیان اینکه تجهیزات خوابگاه‌ها با هزینه‌ای بالغ بر ۳۰ میلیارد ریال خریداری شده است گفت: البته حدود دو یا سه هفته طول می‌کشد تا این تجهیزات در اختیار دانشگاه قرار بگیرد؛ هرچند با استراتژی‌هایی که در پیش گرفته‌ایم قطعا تا پایان آبان‌ماه مشکل کمبود خوابگاه برطرف خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر دانشجویان پسر با مشکل کمبود خوابگاه مواجه نیستند، بیان کرد: ما از سه خوابگاه استیجاری خارج از دانشگاه و پنج خوابگاه داخل دانشگاه بهره می‌بریم؛ ورودی‌های ۹۹، ۹۸ و ۹۷ در خوابگاه‌های داخل دانشگاه سکونت دارند و ورودی‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نیز در خوابگاه‌های خارج از دانشگاه اسکان یافته‌اند. می‌توان گفت از اول آبان‌ماه تمام دانشجویان پسر در خوابگاه‌ها اسکان داده شدند.

باقری عنوان داشت: اجاره کردن خوابگاه مانند قرص مسکن برای دانشگاه است و نیاز است تمهیدات اساسی برای حل این مشکل اتخاذ شود؛ لذا با پیگیری‌هایی که اخیرا از طریق وزارتخانه انجام دادیم توانستیم شرایط لازم برای اخذ تسهیلاتی در حدود ۱۰۰ میلیارد تومان فراهم کنیم تا از این طریق احداث دو خوابگاه ۳۰۰ نفره در محیط دانشگاه آغاز شود. اگر این کار به خوبی پیش رود، می‌توانیم تا دو سال آینده شاهد بهره‌برداری از این خوابگاه‌ها باشیم.

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا استفاده از تسهیلات دولتی را راهکاری برای حل مشکلات خوابگاهی دانشجویان دانست و اظهار داشت: بهره‌گیری از ظرفیت خیرین هم یکی از مهمترین اقداماتی است که می‌تواند به ایجاد یک انقلاب در این زمینه کمک کند.

راه اندازی کارزارهای اینترنتی برای خوابگاه دانشجویی

ناکافی بودن خوابگاه و در برخی موارد عدم اختصاص آن به برخی از دانشجویان در شیراز موجب گردید که کارزارهای اینترنتی و نامه نگاری به رییس جمهور ، استاندار فارس ، امام جمعه شیراز و نمایندگان شیراز و استان فارس در مجلس شکل گیرد .

در یکی از این کارزارهای اینترنتی دانشجویان دانشگاه دولتی هنر شیراز از مسوولان کشور و استان فارس درخواست اختصاص خوابگاه دانشجویی کردند.

در بخشی از درخواست این دانشجویان آمده است ، احتراما به استحضار می‌رساند اینجانبان جمعی از دانشجویان دانشگاه هنر شیراز با معضل مسکن که در این دانشگاه به بزرگترین دل‌مشغولی و عدم تمرکز بسیاری از دانشجویان غیر بومی دانشگاه تبدیل شده است روبه‌رو هستیم.

علت این مشکل ناموجود بودن خوابگاه دانشجویی دولتی و وجود خوابگاه‌های خودگردان با هزینه‌های گزاف میباشد. با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی حال حاضر، پرداخت هزینه های این خوابگاه ها از عهده اکثریت قریب به اتفاق دانشجویان خارج است.

لذا با در نظر گرفتن موارد فوق و اینکه جوانان این مرز و بوم با هزار امید و آرزو و مشقت فراوان موفق به قبولی در دانشگاه شده اند، مستدعی دستورات لازم را جهت رفع کردن معضل مسکن دانشگاه مزبور صادر و اقدامات مقتضی را مبذول فرمایید.

پیگیری استاندار فارس برای راه اندازی خوابگاه دانشجویان متاهل

استاندار فارس  که پیگیری ها متعدد برای ایجاد خوابگاه دانشجویی در دانشگاههای استان انجام داده است به صراحت بیان کرد که درصدد هستیم آیین نامه حمایت از دانشجویان متاهل را تدوین کنیم که بر این اساس خدماتی از سوی دانشگاه ها در اختیار دانشجویان متأهل قرار بگیرد. در حال حاضر اقداماتی برای راه اندازی یک خوابگاه متأهلی دانشجویی با ظرفیت هزار واحد مربوط به دانشجویان متأهل در دانشگاه شیراز صورت گرفته است و در نظر داریم این اقدام خوب را با کمک خیرین در دانشگاه علوم پزشکی، دانشگاه فنی و حرفه ای و دانشگاه فرهنگیان هم انجام شود.

دکتر محمد هادی ایمانیه اعلام کرد:حرکت جهادی و علمی کشور به جامعه دانشگاهی و استادان دانشگاه ها سپرده شده است. امیدوارم ارتباط با دانشجویان و جامعه دانشگاهی حفظ شود و این رابطه ارتقا پیدا کند.

دکتر ایمانیه اوایل تابستان امسال در جلسه حمایت از سرمایه گذاری و ستاد تسهیل و رفع موانع تولید فارس افزود: ۲۰ میلیارد تومان از این محل برای بهسازی خوابگاه متاهلین دانشگاه شیراز اختصاص یافت.

وی با بیان اینکه ۳۰ میلیارد تومان نیز برای تکمیل و بهسازی خوابگاه‌های دانشجویی سایر دانشگاه‌های شیراز تخصیص پیدا کرد،ادامه داد: مبلغ یک میلیارد تومان برای بهسازی خانه بازنشستگان دانشگاه علوم پزشکی شیراز و سه میلیارد تومان برای توسعه بیمارستان کوثر اختصاص یافت.

آموزش تلفیقی راه حل موقت برای حل مشکل کمبود خوابگاه

هر چند برخی از دانشگاه‌ها نوعی آموزش تلفیقی را در دستور کار خود قرار داده اند  یعنی در مواردی که واقعا نیازی به حضور دانشجو در دانشگاه نیست و امکان انتقال اطلاعات از طریق آموزش مجازی وجود دارد از امکانات فضای مجازی در این زمینه استفاده می کنند اما شوق و اشتیاق دانشجویان برای حضور در کلاس ها و تاکید مسوولان ارشد کشور و استان فارس دراین زمینه را باید غنیمت شمرد و برای حل مشکل خوابگاه دانشجویان بیشتر تلاش کرد.

 برگزاری کلاس‌ها به صورت مجازی در شرایط کرونا دراستان فارس روند خوبی داشت اما برگزاری کلاس‌های عملی و پژوهشی با سختی‌هایی همراه بود، چراکه در این گونه کلاس‌ها می‌توان اطلاعات را به خوبی منتقل کرد اما امکان انتقال مهارت وجود ندارد زیرا دانشجو باید در کلاس‌های عملی دست به کاری بزند و اصطلاحا دست ورزی کند تا مهارتی را کسب کند.