به گزارش ایرنا، مناسب سازی معابر عمومی و ساختمانها علاوه بر معلولان و نابینایان، به مطالبه سالمندان، بیماران خاص و کمتوانان جسمی تبدیل شده است، مساله ای که با وجود آنکه در سه دهه گذشته در جلسات اداری و آیین های مختلف به صورت شعاری و کلیشه ای، به اهمیت وجودی آن پرداخته شده است ولی در عمل عزمی برای رفع این مشکل وجود نداشته و گویا تا زمانی که به دغدغه مسوولان مرتبط و آحاد مردم تبدیل نشود، نمی توان چندان امیدی به رفع این معضل داشت.
بر اساس قوانین و ضوابط این بخش، توصیه به مناسب سازی معابر و تجهیزات شهری برای سه گروه عمده افراد معلول شامل جسمی حرکتی، نابینای حسی حرکتی و ناشنوای حسی حرکتی بیان میشود، به همین ترتیب در مورد فضاهای دسترسی به ساختمان (شامل مسیر دسترسی، پله و رامپ و بازشوها) و پارکها نیز مشکلات شناسایی و راه حلهای مناسب مورد توجه قرار می گیرد.
تاکنون در شهرستان گناباد ۲ هزار و ۲۰۰ معلول در بخشهای مختلف شناسایی شده اند که برخی از آنها دارای ۲ و یا چند نوع معلولیت و در مجموع دارای سه هزار و ۸۹۹ معلولیت هستند.
از مجموع افراد دارای معلولیت در گناباد ۲۹۹ نفر را نابینایان تشکیل میدهند و از تعداد افراد نابینا ۲۰۷ نفر مرد و بقیه زن هستند.
از مجموع نابینایان گنابادی ۲۱۹ تن دارای نابینایی خفیف و متوسط و ۸۰ نفر دارای نابینایی شدید یا مطلق هستند.
همچنین با توجه به آمار بالای جمعیت سالمند گناباد و روند رو به افزایش آن توجه به مناسب سازی معابر برای تردد سالمندان در کنار معلولان و نابینایان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
۱۲.۳۰ درصد جمعیت شهرستان ۹۳ هزار نفری گناباد را سالمندان تشکیل میدهند و این شهرستان دومین شهرستان سالمند کشور به شمار میرود.
مناسب سازی معابر باید دغدغه عمومی شود
معلولان و توان یابان گنابادی بر این باورند که با وجود اهمیت مناسب سازی معابر عمومی و ساختمانها، به دلیل ضعف در فرهنگ سازی، این مساله به باور عمومی در مسوولان و دست اندرکاران مدیریت شهری و مردم تبدیل نشده است و عزم جدی در اجرای آن وجود ندارد.
تعداد زیاد ساختمانها و از جمله بناهای اداری که بیش از ۳۰ سال از عمر آنها می گذرد و بخش زیادی از معابر عمومی گناباد مناسب سازی نشده اند، علاوه بر این مساله سد معبر به واسطه وجود اجناس و یا تابلوها، واحدهای صنفی در پیاده رو ها و یا حاشیه خیابانهای این شهرستان و از جمله خیابانهای "سعدی" و "غفاری"، معلولان و نابینایان را با مشکلات زیادی در رفت و آمد مواجه کرده است.
یکی از معلولان گناباد و نماینده پیگیری مسائل و مشکلات آنان در این شهر به خبرنگار ایرنا گفت: به دلیل فقدان توجه به مناسب سازی معابر عمومی و برخی بناهای اداری، این قشر با مشکلات زیادی در تردد در سطح شهر و دریافت خدمات در دستگاههای اجرایی مواجه هستند.
عبدالحسین یوسف زاده ادامه داد: به دلیل سد معبر ناشی از انباشت اجناس و تابلوهای تبلیغاتی واحدهای صنفی در سطح پیاده روها و کنار خیابانهای شهر، علاوه بر معلولان و نابینایان حتی افراد سالم هم برای تردد مشکل دارند و این مساله در سالیان گذشته به دفعات از طریق شهرداری، فرمانداری و شورای اسلامی و سایر مسوولان پیگیری شده ولی به نتیجه ای نرسیده است.
وی گفت: تعدادی از شعب بانکهای سطح شهر و از جمله خودپردازهای آنها برای استفاده معلولان مناسب سازی نشده است و بیشتر بوستانها و فضاهای سبز شهری گناباد هم از وضعیت مناسبی برای تردد معلولان و نابینایان برخوردار نیستند.
مناسبسازی معابر عمومی، نیاز تنها معلولان و نابینایان نیست
رییس اداره بهزیستی گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: زمانی که مقوله مهم مناسب سازی معابر و بناها مطرح می شود تصور بیشتر افراد به سمت معلولان، نابینایان و توانیابان محدود و بر این اساس تصمیمگیریها هم در این بخش محدود میشود، در حالی که مناسب سازی معابر نیاز همه اقشار جامعه است و در زیست بهتر همه افراد تاثیر دارد.
علی آراسته گفت: با توجه به آنکه بیش از ۱۲ درصد جمعیت گناباد را سالمندان تشکیل می دهند، ما باید علاوه بر معلولان، نابینایان و توانیابان، قشر سالمند و دیگر افراد دارای مشکلات جسمی و حرکتی را هم در مناسب سازی معابر عمومی مد نظر داشته باشیم.
وی اظهار داشت: با وجود برگزاری جلسات دوره ای در خصوص مناسب سازی که با حضور مسوولان دستگاههای مرتبط اجرایی و بانکها صورت گرفته و می گیرد، متاسفانه به این مساله چندان نشده است و تا زمانی که اهمیت آن در بین متولیان امر جدی گرفته نشود شاهد رفع این مشکلات نخواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به بافت فرسوده و قدیمی برخی مناطق شهری گناباد و مشکلات متعددی که در زمینه تردد برای اقشار مختلف وجود دارد، باید مناسب سازی به یک محور مهم تصمیم گیرهای مسوولان مجموعه مدیریت شهری و همه دستگاههای اجرایی تبدیل شود.
رییس اداره بهزیستی گناباد گفت: ۵۰ درصد نمره و رتبه مدیران در طرح شهید رجایی، که همه ساله در زمینه فعالیت ادارات و سازمانها برگزار می شود، به مناسب سازی معابر اختصاص یافته است.
ضعف در فرهنگ سازی عامل کندی روند مناسب سازی در گناباد
کارشناس توانبخشی اداره بهزیستی گناباد، ضعف در مسائل فرهنگی را مانع اصلی پیش روی مناسب سازی معابر عمومی و بناها ذکر کرد و گفت: باید با اهتمام رسانه ها و متولیان فرهنگی، این مساله به یک باور عمومی تبدیل شود.
مهری محمدی گفت: شهرداریها و دستگاههای اجرایی بر اساس ضوابط، ملزم به رعایت موازین مناسب سازی هستند ولی به نحو مطلوب به این مساله توجه نشان نمی دهند.
وی گفت: با توجه به پیگیریهای اداره بهزیستی در جلسات مختلف، در پنج سال گذشته توجه برخی ادارات به این مساله بیشتر شده است که بیشترین معضل در این زمینه مربوط به معابر عمومی و بناهای قدیمی با قدمت بالای ۲۰ سال و یا مربوط به قبل از الزام قوانین مناسب سازی در دستگاههای اجرایی است.
رییس نظام مهندسی ساختمان گناباد یکی از دلایل بی توجهی مردم، ادارات و سازمانها به مناسب سازی معابر و بناها برای تردد معلولان و نابینایان را، هزینه های اجرای این طرحها و اقدامات ذکر کرد و گفت: باید اعتبارات و تسهیلاتی به این منظور در نظر گرفته شود.
غلامرضا مرادی با تاکید بر لزوم توجه به مناسب سازی در ساخت بناها و از جمله مجتمع های مسکونی نظیر طرحهای نهضت ملی مسکن رویکرد مهم نظام مهندسی ساختمان گناباد برشمرد و گفت: بر اساس تعامل با شهرداری، به بناها و مجتمع هایی که این مساله را رعایت نکرده باشند، پایان کار عملیات ساختمانی داده نمی شود.
وی اظهار داشت: نظارت بر رعایت ضوابط و اصول مناسب سازی مجتمع های مسکونی و ساختمانهای بخش خصوصی با نظام مهندسی ساختمان و رعایت این مسائل در محوطه سازی مجتمع ها با شهرداری است.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار گناباد هم گفت: باید اهمیت این امر به اندازه ای برای شهروندان جا بیفتد که خود آنان مناسب سازی را به عنوان یک اصل مهم از مسوولان مطالبه کنند.
ابوالفضل شاکری گفت: این امر در جلسه های کمیته های مناسب سازی که در بازه های زمانی مختلف با حضور مسووولان دستگاههای اجرایی و ارگانهای ذیربط برگزار می شود مورد بررسی قرار می گیرد ولی این مساله باید ار حالت کلیشه ای و شعاری خارج شده و با بهره گرفتن از ابزار فرهنگ و هنر، فرهنگ سازی شود.
بیتوجهی به مناسبسازی در ۹۰ درصد اماکن مذهبی و مساجد گناباد
رییس اداره بهزیستی گناباد با اشاره به اینکه ضوابط مناسب سازی در ۹۰ درصد اماکن مذهبی شامل مساجد و حسینیه های این شهرستان رعایت نشده است، گفت: معلولان و نابینایان و افراد سالمند در ورود و خروج به این اماکن و استفاده از خدمات بخشهای جانبی آنها با مشکلاتی دست به گریبان هستند و مرکز رسیدگی به امور مساجد و مسوولان مربوطه باید نگاه خاصی به این مساله داشته باشند.
علی محمدی، کارشناس توانبخشی اداره بهزیستی گناباد از شهرداری و راهنمایی و رانندگی این شهر خواست که تعداد نقاط پارک ویژه خودروهای معلولان را در کنار خیابانها و معابر عمومی افزایش دهند و توجه بیشتری به مناسب سازی پارکها و فضای سبز شهری داشته باشند.
سد معبر اصناف، مانع مهم تردد معلولان و نابینایان در گناباد
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار گناباد اظهار داشت: سد معابر عمومی اعم از پیاده روها و خیابان های گناباد از مشکلات پیش روی معلولان و نابینایان است و حال آنکه بر اساس ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، مناسب سازی معابر و ساختمانها و رفع سد معبر جزو وظایف اصلی و مهم مورد توجه شهرداری ها عنوان شده و در قانون جامع حمایت از معلولان بر توجه همه ادارات و نهادها به مناسب سازی تاکید شده است.
شاکری اضافه کرد: در سنوات گذشته گناباد به عنوان یکی از سه شهر پایلوت برای مناسب سازی معابر عمومی تعیین شد و طرحی بدین منظور از ورودی این شهر از میدان امام رضا (ع) تا بلوار معلم، خیابانهای امام خمینی (ره) و ناصر خسرو و قنات قصبه مورد توجه قرار گرفت و در بخشهایی از آن نیز این طرح اجرا شد اما بعد از مدتی متوقف شد.
رییس شورای اسلامی شهر گناباد هم با اشاره به مشکل شهروندان به دلیل سد معبر برخی واحدهای صنفی گفت: اجرای طرح الیت و یا پارک حاشیه ای خودرو در معابر عمومی، مشکل سد معبر اصناف را کاهش می دهد.
سعید فولادی گفت: این مساله در دستور کار شورای اسلامی گناباد قرار دارد و اجرای آن منوط به انتخاب پیمانکار است که بعد از انجام مناقصه نخست، عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
مرکز شهرستان گناباد در ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.