به گزارش خبرنگار ایرنا، در شرایطی که کارگران ساختمانی بیشترین تلفات جانی ناشی از حوادث کار را به خود اختصاص داده اند، هنوز نیمی از جمعیت یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری کارگران ساختمانی در کشور و از جمله در مازندران زیرپوشش بیمه تامین اجتماعی قرار نگرفته اند.
دادههای آماری نشان میدهد که هنوز ۷۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور از مزایای بیمه بهره مند نیستند که از این تعداد، ۲۴ هزار کارگر مازندرانی هستند.
اینکه چطور در بازار پرخطری مثل مشاغل ساختمانی، این تعداد بالا از کارگران تحت پوشش هیچ بیمه اجتماعیِ اجباری قرار ندارند، پرسشی است که هر شخص مسوول و مطلعی به فراخور موقعیتش به آن پاسخ میدهد.
از جمله دلایلی که باعث شد هنوز بخش زیادی از کارگران ساختمانی زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار نگیرند، اصلاح ماده پنج قانون بیمه کارگران ساختمانی در مجلس شورای اسلامی است.
طرح اصلاح و تغییرات ماده پنج قانون بیمه های اجتماعی کارگران ساختمانی مبنی بر تغییر وضعیت منابع درآمدی سازمان تامین اجتماعی به مجلس ارائه شد چرا که منابع سازمان تامین اجتماعی برای بیمه کارگران کافی نبود.
خرداد سال گذشته کلیات طرح بیمه کارگران ساختمانی در مجلس شورای اسلامی با قید ۲ فوریت به تصویب رسید و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ در جلسه علنی، گزارش شور دوم کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی را بررسی کردند که در جریان بررسی این طرح، ایراداتی به بند الف ماده واحده طرح گرفته و با توجه به آنکه به دلیل برخی ابهامات نیازمند اصلاح دانسته شد به کمیسیون اجتماعی بازگشت.
از مجموع یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی شاغل در کشور، ۷۵ هزار نفر در مازندران مشغول فعالیت هستند که تاکنون بیش از ۳۸ درصد آنان برابر با ۵۱ هزار نفر زیرپوشش بیمه تامین اجتماعی و بقیه از مزایای هیچ بیمه دیگری برخوردار نیستند.
دادههای آماری نشان میدهد که آسیب های شغلی و حوادث ناشی از کار در سال گذشته در مازندران در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل ۷۷ درصد کاهش داشته است.
پارسال۲۵۴ حوادث ناشی از کار در مازندران به ثبت رسید که از این تعداد ۲۳۱ حادثه بدون فوتی و ۲۳ حادثه نیز منجر به فوت بود و این در حالی است که در سال ۹۹ در مجموع ۳۲۸ حوادث ناشی از کار در این استان به ثبت رسیده بود که از این تعداد ۲۹۸ حادثه بدون فوتی و ۳۰ حادثه نیز منجر به فوت بود.
در سال ۹۸ نیز در مجموع ۲۹۶ حوادث ناشی از کار در این استان به ثبت رسید که از این تعداد ۲۶۳ حادثه بدون فوتی و ۳۳ حادثه منجر به فوت بود.
چشم انتظاری ۲۴ هزار کارگر ساختمانی مازندران از مزایای بیمه
رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران، شمار کارگران فعال این حوزه در استان را ۷۵ هزار نفر ذکر کرد و گفت: از این تعداد، هم اکنون ۵۱ هزار کارگر ساختمانی از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهرهمند هستند.
سید هادی ساداتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه تا پایان سال ۹۸، ۵۴ هزار کارگر ساختمانی در مازندران زیر پوشش بیمه بودند، افزود: این در حالیست که سازمان تامین اجتماعی بنا به دلایل مختلف با قطع بیمه حدود سه هزار کارگر ساختمانی، مشکلات زیادی را برای این قشر زحمتکش ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه برابر آمارها، ۵۰ درصد حوادث کار در کشور مربوط به کارگاههای ساختمانی است، اظهارکرد: موضوع بیمه کارگران ساختمانی به عنوان یک ضرورت حیاتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و مسوولان و متولیان امر باید در این زمینه اهتمام بیشتری داشته باشند.
رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران، بیمه کارگران ساختمانی و ساماندهی نشدن این قشر را از جمله مشکلات فراروی عنوان کرد و با بیان اینکه سازمان تامین اجتماعی بنا به دلایل مختلف از زیرپوشش قرار گرفتن تعداد زیادی از کارگران ساختمانی خودداری میکند، گفت: کارگران ساختمانی چون مشمول قانون کار نیستند، در شرایط بیکاری نیز مشمول دریافت یبمه بیکاری قرار نخواهند گرفت و در صورت بروز اتفاق، خانواده آنان نیز درگیر مشکلات فراوانی خواهند شد.
ساداتی بر لزوم عملیاتی شدن ماده پنج قانون بیمه اجتماعی کارگران در جامعه تاکید کرد و افزود: پس از گذشت ۲ سال از اصلاح و بازنگری این قانون در مجلس شورای اسلامی و تصویب کلیات آن در خانه ملت، برای به رای گذاشتن آماده ورود به صحن علنی مجلس بود که مخالفت برخی نمایندگان بنا به دلایل مختلف مانع از انجام این کار شد.
وی خاطرنشان کرد: منابع سازمان تامین اجتماعی به علت اینکه برای بیمه کارگران ساختمانی کافی نبود، به همین دلیل قانون بیمه کارگران ساختمانی در راستای اصلاح و تغییرات ماده پنج قانون بیمه های اجتماعی کارگران ساختمانی مبنی بر تغییر وضعیت منابع درآمدی سازمان تامین اجتماعی به مجلس ارایه شد.
رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران با عنوان اینکه در سالهای گذشته بخشی از حق بیمه کارگران ساختمانی از صدور پروانه ساختمانی و سهم مالیات بر ارزش افزوده شهرداری ها تامین میشد، گفت: با اصلاح ماده پنج قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی، مقرر شد ۱۵ درصد از حق بیمه این کارگران از محل صدور پروانه و پنج درصد نیز با مصوبه هیات دولت به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود.
ساداتی افزود: سازمان تامین اجتماعی این میزان را ناکافی میداند و به رغم افزایش ۱۵ درصدی مصوبه هیات دولت در پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی به این سازمان، چون این قانون مصوبه مجلس شورای اسلامی را دریافت نکرده است، از اجرای این طرح خودداری میکند.
خرداد سال گذشته کلیات طرح بیمه کارگران ساختمانی در مجلس شورای اسلامی با قید دو فوریت به تصویب رسید و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ در جلسه علنی، گزارش شور دوم کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی را بررسی کردند که در جریان بررسی این طرح، ایراداتی به بند الف ماده واحده طرح گرفته و با توجه به آنکه به دلیل برخی ابهامات نیازمند اصلاح دانسته شد به کمیسیون اجتماعی بازگشت.
رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی مازندران بر لزوم بهره مندی تمام کارگران ساختمانی از مزایای بیمه تامین اجتماعی تاکید کرد و گفت: به رغم وعده هایی که در دولتهای مختلف برای بیمه کارگران ساختمانی به ما داده شد ولی این اتفاق هرگز نیفتاد و چند سالی است که کارگران ساختمانی در انتظار بیمه شدن به سر می برند.
به گفته ساداتی در حوزه حوادث کار، حوادث ساختمانی همچنان حرف اول را میزند و نحوه کار در بخش ساختمان به گونهای است که بدون حفاظ است؛ کارفرما تنها یک بیمه مکمل خریداری میکند و دلش را به آن خوش میکند و اهمیتی به حفاظ و ایمن سازی کارگر ساختمانی نمیدهد در نتیجه مسایل ایمنی در حوزه ساختمان رعایت نمیشود و سازمان نظام مهندسی به دلیل عدم نظارت کافی و اصولی بر نحوه ساخت ساختمانها و ایمنی آن در این زمینه مقصر است.
وی می گوید: کارگران ساختمانی چون مشمول قانون کار نیستند در شرایط بیکاری مشمول دریافت یبمه بیکاری نمیشوند و اگر اتفاقی در حین کار برای کارگر ساختمانی بیفتد یک خانواده متلاشی می شود. کارگر حادثه دیده باید جدا از اینکه هزینههای درمانش را بپردازد هر ماه حق بیمه اش را هم واریز کند و اگر تا سه ماه حق بیمه نپردازد، بیمه او به خودی خود قطع می شود و غرامت ایام بیکاری به وی تعلق نمیگیرد.
ساداتی با اشاره به مشکلات ناشی از بیمه نشدن کارگران ساختمانی و ساماندهی نشدن آنان ، گفت: متاسفانه سازمان تأمین اجتماعی از بیمه کردن این افراد خودداری می کند..
کارگران ساختمانی چه حرفه های را شامل می شود؟
ساداتی گفت: زیرشاخه های کارگران ساختمانی شامل حرفه آرماتوربند، بنایی ، اسکلتساز. لولهکش و نصاب وسایل بهداشتی. نقشهبردار. در و پنجره ساز پروفیل. بتنساز و بتنریز. بنای سفتکار. عایقکار رطوبتی و آسفالتکار ابنیه. گچکار، سنگکار. قالببند و کفراژبند. لولهکش گاز خانگی و تجاری. نگهداری بتن. کاشیکار. برقکار و نقاش ساختمان را شامل می شود.
ابراز امیدواری نسبت به بیمه کارگران ساختمانی در دولت سیزدهم
ساداتی با اشاره به دغدغه دولت سیزدهم نسبت به رفع مشکلات جامعه کارگری گفت: بحث بیمه کارگران ساختمانی بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه دولتمردان قرار گیرد چرا که در صورت بروز اتفاق ناگوار برای کارگران، خانواده آنان دچار مشکلات اقتصادی فراوانی می شوند.
وی ابراز امیدواری کرد با توجه به نگاه مثبت دولت به کارگران و همراهی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با دولتمردان در اصلاح ماده پنج قانون بیمه کاگران ساختمانی، مشکلات و موانع فراروی این قشر در کمترین زمان حل شود.
وضعیت جامعه کارگری و دغدغه دولت سیزدهم نسبت به رفع مشکلات این قشر
دولت سیزدهم در راستای رفع دغدغه جامعه کارگران و افزایش معیشت آنان با همکاری وزارتخانههای متولی، برنامههای مختلفی را اجرا کرده تا ضمن ایجاد امنیت شغلی برای کارگران، با اشتغالزایی، جوانان بیشتری را وارد بازار کار کند.
معیشت کارگران کشور در یک دهه اخیر تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله تورم، تحریم، بیثباتی بازار ارز و سیاستهای غیر کارشناسی دولت قبل قرار گرفته است. قشر کارگر به عنوان یکی از آسیب پذیرترین گروههای اجتماعی بیش از نیمی از جامعه را به خود اختصاص داده که در این سالها با افزایش قیمتها در انواع و اقسام کالاها منجر به کاهش قدرت خرید این قشر شده است.
ریلگذاری دولت سیزدهم در راستای عدالت محوری
مدیرکل تعاون مازندران با بیان اینکه دولت سیزدهم با ریل گذاری و سیاستهایی در راستای عدالت محوری، برخورد با تبعیض در بی عدالتی، رونق تولید، معیشت کارگران، مبارزه با فساد و اصلاح سیستم نظام بانکی به دنبال بهبود وضعیت اقتصاد کشور با توسعه تولید و افزایش ایجاد اشتغال است، گفت: جامعه کارگران دغدغههایی دارند و دولت مردمی نیز در صدد است تا مشکلات این قشر را به حداقل کاهش دهد.
علی باقری افزایش بیش از ۵۰ درصدی دستمزد کارگران را جسارت دولت سیزدهم و در راستای اجرای عدالت در جامعه توصیف کرد و با بیان اینکه این افزایش حقوق در سالجاری بیانگر عزم جدی دولت مردمی در بهبود وضع معیشتی این قشر زحمتکش و تاثیرگذار در اقتصاد کشورمان است، افزود: حداقل میزان دریافتی کارگران بدون داشتن سابقه کار و اولاد ۵۶ میلیون و ۷۹۷ هزار و ۵۰۰ ریال، حداقل دستمزد کارگر با یک فرزند ۶۳ میلیون و ۷۷ هزار و ۲۵۰ ریال و در صورت داشتن ۲ فرزند نیز ۶۷ میلیون و ۲۵۷ هزار ریال تعیین شده است.
وی شمار کارگران فعال مازندران در بخش ها مختلف را حدود ۴۰۳ هزار نفر بیمه شده اجباری اعلام کرد و بر لزوم حمایت همه جانبه مسئولان از جامعه کارگری تاکید کرد و گفت که مقرر بگیران بیمه بیکاری در چهار ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال در مازندران کاهش داشته است ،در چهار ماهه نخست پارسال ۱۰ هزار و ۷۱۵ نفر در این استان مقرری بیمه بیکاری دریافت می کردند که امسال این میزان به هشت هزار و ۹۷۹ نفر کاهش یافت.
وی با بیان اینکه با فراهم شدن امکانات مورد نیاز، مدت زمان رسیدگی به درخواست های متقاضیان بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور در مازندران کاهش یافته است، گفت: در سال ۹۹، مدت زمان رسیدگی به اینگونه درخواست ها ۱۲۰ و در سال ۱۴۰۰ نیز ۷۰ روز بود که امسال این میزان به ۵۰ روز کاهش یافته است.
کاهش ۷۷ درصدی حوادث ناشی از کار
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران از کاهش ۷۷ درصدی آسیب های شغلی و حوادث ناشی از کار در سال گذشته در مقایسه با سال ماقبل آن در مازندران خبر داد و بیان کرد: در سال ۹۸ در مجموع ۲۹۶ حوادث ناشی از کار در این استان به ثبت رسید که از این تعداد ۲۶۳ حادثه بدون فوتی و ۳۳ حادثه منجر به فوت شد.
به گفته باقری در سال۹۹ نیز در مجموع ۳۲۸ حوادث ناشی از کار در این استان به ثبت رسیده بود که از این تعداد ۲۹۸ حادثه بدون فوتی و۳۰ حادثه نیز منجر به فوت شد و این در حالیست که در سال گذشته ۲۵۴ حوادث ناشی از کار در این خطه شمالی کشور ثبت شد که از این تعداد ۲۳۱ حادثه بدون فوتی و ۲۳ حادثه نیز منجر به فوت شد.
نرخ بیکاری در مازندران کمتر از میانگین کشوری
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران با اشاره به اینکه نرخ بیکاری در چند سال اخیر با فراز و فرودهایی همراه بوده است، افزود: بر اساس دادههای آماری، نرخ بیکاری در این استان کمتر از میانگین کشوری است.
باقری با بیان اینکه نرخ بیکاری در بهار امسال در مازندران با نیم درصد کاهش در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به ۷.۵ درصد رسیده است، خاطرنشان کرد: نمودار نرخ بیکاری در کشور و مازندران که مرکز آمار ایران آن را تهیه کرده است نشان می دهد که نرخ بیکاری از سال ۹۳ تا سال گذشته همواره با فراز و نشیبهایی همراه بوده است بگونهای که از سال ۹۳ تا ۹۷ نرخ بیکاری در کشور بیش از ۱۲ درصد بود که این میزان با ۲ درصد کاهش در سال ۹۸ به ۱۰.۶ ، سال ۹۹ به ۹.۶ و سال گذشته نیز به ۹.۲ درصد رسید.
وی بیان کرد: نرخ بیکاری در مازندران نیز هر چند طی این مدت در نوسان بود ، اما در مقایسه با کشور کمتر بود بگونه ای که در سال ۹۳ نرخ بیکاری در استان ۱۰.۶ درصد بود که در سال ۹۴ به ۱۱ درصد رسید ، سال ۹۵ هم ۱۱.۶ شد ولی سال ۹۶ به ۱۰ کاهش یافت و در سال ۹۷ با نیم درصد کاهش به ۹.۵ درصد رسید. سال ۹۸ نرخ بیکاری ۹.۴ درصدی را داشتیم که در سال ۹۹ به ۷.۵ کاهش یافت و پارسال هم به هفت درصد رسید.
وی سهمیه در نظر گرفته شده سال جاری برای ایجاد اشتغال جدید در مازندران را ۵۳ هزار و ۷۶۳ فرصت شغلی اعلام کرد و افزود : از ابتدای امسال تا پایان مرداد ماه ۱۰ هزار و ۳۸۰ شغل جدید در سامانه رصد استان ثبت شده است.
باقری تعهد پارسال مازندران برای ایجاد شغل را ۳۵ هزار و ۸۴۷ فرصت شغلی اعلام کرد و گفت که در سال گذشته در مجموع ۳۶ هزار و ۶۶۶ شغل جدید در سامانه رصد استان به ثبت رسید که این میزان بیشتر از تعهدات در نظر گرفته شده بود.