گرگان - ایرنا - توسعه تبادلات مالی با کشورهای منطقه و به‌خصوص همسایگان با هدف جهش تولید در واحدهای صنعتی و رونق صادرات کالا ، از جمله سیاست‌های ثمربخش دولت سیزدهم است که امید رونق صادرات را در تجار و بازرگانان گلستانی زنده کرد.

به گزارش ایرنا، فعال شدن دیپلماسی با کشورهای مختلف به ویژه هم‌مرز و شرکت فعالانه در نشست‌ها و انجام سفرهای متقابل روسای جمهور کشورهای اوراسیا، رونق اقتصادی ایران و صادرات کالا را به فعالان این بخش نوید می‌دهد که ثمر آن می‌‍تواند ایجاد فرصت‌های شغلی فراوان ناشی از فعالیت واحدهای تولیدی و درآمد بیشتر برای کشور باشد.

 با توجه به همسایگی گلستان با ترکمنستان و امکان دستیابی به بازار ۳۰۰ میلیونی آسیای میانه، توسعه مناسبات تجاری با این کشورها، گره بسیاری از مشکلات و تنگناهای صادرات کالای این استان را در شرایط کنونی باز خواهد کرد.

ارزش صادارات کالا از گلستان در ۲ سال گذشته به ترتیب ۱۸۳ میلیون و ۴۴۸ هزار و ۱۱۲ میلیون و ۶۶۶ هزار دلار بود و کالاهای این استان به ۳۳ کشور در آسیا، اروپا و آفریقا صادر شد.

بیشترین کالاهای صادراتی از گلستان به ترتیب به ۱۵ کشور قزاقستان، عراق، ترکمنستان، بلغارستان، افغانستان، رومانی، لهستان، قرقیزستان، ارمنستان، امارات، ایتالیا، روسیه، آذربایجان ، پاکستان و چین صورت گرفت که این موفقیت رو به رشد با مشارکت بیش از ۸۰۰ فعال اقتصادی به دست آمد.

تعدادی از فعالان اقتصادی گلستان با تقدیر از اقدام ارزشمند دولت سیزدهم در توسعه مناسبات با کشورهای همسایه، رفع موانع صادرات به این کشورها را خواستار شدند.

ضرورت استقرار رایزن اقتصادی در سفارتخانه‌ها

یکی از صادرکنندگان گلستان گفت: طی یکسال اخیر شرایط صادرات کالا با حمایت دولت سیزدهم بهتر شده و امیدواریم در آینده نیز تقویت شود.

حمید دامغانی به خبرنگار ایرنا افزود: رونق صادرات کالا از گلستان به استقرار رایزن اقتصادی متخصص در سفارتخانه کشورهای مقصد نیاز دارد.

وی ادامه داد: صادرکنندگان به اطلاعات تازه از بازار هدف نیاز دارند تا بتواند نقش موثر خود را در رونق اقتصادی کشور به خوبی ایفا کنند که کسب این هدف با بکارگیری رایزن اقتصادی در سفارتخانه‌ها امکان‌پذیر است.

به گفته وی پارسال ۴۵ میلیارد دلار انواع کالا از گلستان به کشورهای مقصد صادر شد که بیشتر میعانات نفتی، پتروشیمی و مواد معدنی بود.

لزوم حمایت از بخش خصوصی

این صادر کننده گلستانی افزود: بخش خصوصی مشکلی برای صادرات کالا ندارند ولی برگشت ارز به کشور مهمترین دغدغه فعالان این بخش است که رفع آن به حمایت دولت نیاز دارند.

دامغانی با تاکید بر اجرای معافیت مالیاتی برای صادر کنندگان گفت: با مقررات فعلی صادرکننده باید ۹ درصد مالیات پرداخت کند تا اجازه صادرات کالا را به دست آورد که برگشت این مالیات به حساب صادرکننده در مواردی تا یکسال به درازا می‌کشد.

وی ادامه داد: نگهداری ۹ درصد مالیات نزد دستگاه مرتبط و بازگشت طولانی این سرمایه به صادرکننده، پیامدی جز خارج‌کردن نقدینگی کلان از چرخه فعالیت صادراتی نخواهد داشت.

دامغانی پیشنهاد کرد: ۹ درصد مالیات به صادرکنندگان در گمرک به آنان برگشت داده شود تا از این نقدینگی برای تامین سرمایه در گردش استفاده کنند.

ضرروت نوسازی کامیون‌ها برای رونق صادرات

این صادرکننده گلستانی گفت: فرسودگی و کمبود کامیون یکی دیگر از موانع صادرات کالا به شمار می‌رود که باید برای نوسازی آن چاره‌اندیشی کرد. 

به گفته دامغانی به خاطر کمبود کامیون و افزایش نرخ حمل کالا، بهای تمام‌شده محصول صادراتی به قیمت کالای داخلی همان کشورها نزدیک می‌شود و برای صادر کنندگان توجیه اقتصادی ندارد.

وی تاکید کرد: منطقه آزاد تجاری اینچه‌برون گلستان که در آینده نزدیک فعال خواهد شد نیازمند توجه به نوسازی کامیون فرسوده و افزایش تعداد کامیون است.

وی همچنین با تاکید بر همکاری بانک ها در تامین سرمایه در گردش برای خرید کالا و صادرات، گفت: بسیاری از صادرکنندگان گلستان نیاز مبرم به حمایت بانک‌ برای تامین سرمایه در گردش دارند تا نقش خود را به خوبی در توسعه اقتصادی منطقه ایفا کنند.

لزوم ثبت کد آی‌آر برای آسان‌سازی صادرات میگو

یکی از فعالان صادرات میگو گلستان هم گفت: یکی از مشکلات صادرات میگو به روسیه، ثبت نشدن کد آی‌آر در گمرک کشور مقصد است.

محمد گلچین افزود: برای صادرات میگو به روسیه باید محصول را از گرگان به بندرعباس منتقل کرد تا کد آی‌آر دریافت کند که این اقدام نیاز به زمان طولانی داشته و موجب تحمیل هزینه زیاد برای صادرکننده می‌شود.

وی گفت: پیگیری برای ثبت کد آی‌آر صادرات میگو از طریق اتحادیه صادرکنندگان تاکنون به نتیجه نرسیده است.

این فعال صادرکننده میگو گفت: هزار تن میگو تولیدی امسال آماده صادرات است که با حل مشکل ثبت کد آی‌آر در گمرک روسیه، صادرات این محصول رونق دوچندان خواهد گرفت.

 به گفته وی مدت زمان نگهداری میگو فرآوری شده در سردخانه ها حداکثر ۲ سال است.

 مطابق گزارش دستگاه های مرتبط امسال بیش از ۳ هزار تُن میگو در مجتمع میگوی گمیشان تولید شد که ۹۰ درصد آن صادر می‌شود.

رونق حمل و نقل صادرات کالا از گلستان

استاندار گلستان هم از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواست برای مجوز تامین پلاک ۵ هزار خودروی ترانزیت کالا از گمرک اینچه‌برون به جنوب کشور چاره‌اندیشی کند.

علی‌محمد زنگانه در نشست اخیر فعالان اقتصادی گلستان با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در سفر اخیر رییس جمهور تاتارستان به گرگان توافق شد از الگوی تلفیقی کریدور شمال - جنوب اعم از دریایی، جاده ای و ریلی برای انتقال کالا استفاده شود.

وی ادامه داد: تحقق این توافق انتقال کالا از طریق مسیر زمینی استان گلستان به استفاده از کامیون زیاد احتیاج دارد.

ترسیم آینده درخشان برای تبادلات تجاری با ترکمنستان

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گلستان و نایب رییس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان هم گفت: آینده مناسبات تجاری و اقتصادی ایران و ترکمنستان با تفاهم‌نامه‌های همکاری منعقدشده در دولت سیزدهم روشن و درخشان است.

رحمان قره‌باش افزود: تفاهم‌نامه‌های خرداد ماه امسال میان روسای جمهور ایران و ترکمنستان از جمله اقدامات دولت سیزدهم برای توسعه همکاری مشترک است که سفر اخیر هیات ۲۴ نفره گلستان به این کشور در همین راستا بود.

وی افزود: استقبال ترکمنستان از هیات ۲۴ نفره گلستان با برگزاری نشست‌های تخصصی بی سابقه و از نتایج توجه دولت سیزدهم برای همکاری بیشتر با کشورهای همسایه بود.

وی افزود: عملیاتی‌شدن تفاهم نامه‌های امضا شده میان ایران و ترکمنستان موجب می‌شود ظرفیت‌های دو طرف در توسعه مناسبات بین گلستان و بالکان در آینده تقویت گردد.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گلستان پیگیری برای آسان‌سازی صدور روادید تجار و رانندگان کامیون از طریق ترکمنستان را مهم دانست و گفت: مرز اینچه‌برون دروازه ورود گلستان آسیای میانه است که برای رونق ترانزیت کالا در آینده باید شرایط تردد به ترکمنستان را آسان کرد.

قره‌باش با اشاره به پیشنهاد راه‌اندازی کشتی مسافری بین ترکمنستان و گلستان و برقراری پرواز گرگان - عشق‌آباد به طرف ترکمستانی تاکید کرد: وجود مشترکات قومی، مرز آبی مشترک با ترکمنستان و فعالیت فرودگاه بین‌المللی گرگان از جمله ظرفیت‌های بکر توسعه مناسبات بیشتر در حوزه‌های مختلف با کشور ترکمنستان در استان گلستان است.

اولویت صادرات کالا به ترکمنستان

نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گلستان هم گفت: سرمایه‌گذاری برای گسترش صادرات کالا به ترکمنستان جزو اولویت نخست گلستان است و از فرصت به وجود آمده توسط دولت سیزدهم با رفع موانع، صادرات کالا رونق بیشتری خواهد گرفت.

امیر یوسفی افزود: ترکمنستان دارای توجیه اقتصادی از لحاظ هزینه کم و مسیر کوتاه برای تجار گلستان در صادرات کالا به شمار می‌رود.

وی معتقد است: گلستان می‌تواند بازار ترکمنستان را در حوزه‌هایی از جمله تامین موادغذایی، مرغ، محصولات کشاورزی به ویژه گلخانه ای و باغی و مصالح ساختمانی و ارایه خدمات فنی و مهندسی (ساختمان‌سازی) در اختیار بگیرد.

استان گلستان با وجود ظرفیت‌های اقتصادی در گلستان و پشتیبانی خوب دولت سیزدهم می تواند با رفع موانع توسعه اقتصادی خود به ویژه در حوزه صادرات کالا راه میان بُر برای جذب سود کلان در رونق اقتصادی ساکنان آن و کشور باشد.

داشتن مرز خشکی با کشور ترکمنستان و ارتباط با کشورهای آسیای میانه و چین از طریق زمینی و ریلی در گمرک اینچه برون گنبدکاووس، دسترسی به بنادر دریای خزر و ارتباط با کشورهای حوزه این دریا از طریق مازندران، وجود فرودگاه های گرگان و کلاله و گمرک اینچه برون گنبدکاووس، از جمله ویژگی‌های رونق مبادلات تجاری استان گلستان به شمار می‌رود.

استان گلستان یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت دارد که اقتصاد بیشتر اهالی آن بر پایه کشاورزی است.

بازگشت ۱۶ واحد صنعتی راکد گلستان به چرخه تولید

رشد ۴۱ درصدی ارزش دلاری صادرات کالا از گلستان