به گزارش ایرنا، مازندران یکی از استان های مهم در حوزه آموزشی در علوم مختلف است که با بیش از ۱۳۵ هزار دانشجو و ۱۲۰ واحد دانشگاهی حکایت از این جایگاه ویژه دارد. ضمناً این آمار منهای بیش از نیم میلیون دانش آموز استان است که همواره در عرصه های علمی و تحقیقاتی رتبه های برتر کشور را دارند.
تعداد ۲ هزار و ۸۰۰ عضو هیات علمی، چهار هزار یاور علمی، نسبت یک به ۴۸ برای استان به دانشجو، ۸۵ هزار دانشجوی کارشناسی، ۲۴ هزار دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و هفت هزار و ۸۰۰ نفر دانشجوی مقطع دکتری آمارکلی از وضعیت آموزشی استان است.
برخی از دانشگاه های مازندران همچون دانشگاه نوشیروانی بابل، دانشگاه مازندران در بابلسر و تعدادی دیگر شهرت جهانی و منطقه ای دارند که در کنار مراکز آموزشی معتبر بهداشت و درمان استان اهمیت دوچندان به این خطه سبز شمال کشور می دهد اما با تمامی این ظرفیت های عظیم علمی و تحقیقاتی، مراکز آموزشی، پرورشی و بهداشتی و تحقیقاتی استان دارای مشکلات متنوع و موانع متعددی هستند که برخی از آنها بیش از دهها سال گریبان آنها را گرفته است.
به همین منظور روز گذشته(پنجشنبه) شهرستان آمل مازندران میزبان اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به عنوان نهادی ناظر و مسئولان عالی رتبه کشور از جمله معاونین وزیر علوم و تحقیقات بود تا نگاهی نزدیکتر به مشکلات و دغدغه جامعه آموزشی و تحقیقاتی استان شود و برای آن راهکارهایی در نظر گرفته شود.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی به عنوان نخستین سخنران نشست هم اندیشی این کمیسیون با مجموعه های آموزشی که در هتل المپیک دانشگاه شمال برگزار شد، هدف اعضای کمیسیون از این نشست ها را رسیدگی به مشکلات مراکز آموزشی و مطالبه گری به عنوان نهاد نظارتی از دولت ذکر کرد و گفت: رسیدگی بی واسطه و میدانی یکی از مهم ترین دستورات و فرمایشات رهبر معظم انقلاب است که باید مورد اجابت تمامی مدیران و مسئولان نظام قرار گیرد.
علیرضا منادی سفیدان بیان مشکلات و دغدغه های از سوی مدیران مراکز آموزشی استان را خواستار شد و تاکید کرد: نامه نگاری اداری هیچگاه نمی تواند جایگزین مناسبی برای رسیدگی های میدانی باشد زیرا درک درستی از شرایط نمی شود.
اعتبار نامناسب بزرگترین مشکلات
نخستین سخنران مراکز آموزشی به عنوان نماینده دانشگاه های دولتی استان رئیس دانشگاه مازندران بود که با ارائه گزارش عملکرد و شرح وضعیت دانشگاه های استان بزرگ ترین دغدغه تمامی مراکز دولتی را اعتبارات ناکافی برشمرد و گفت: متاسفانه بخش بزرگی از اعتبارات غریب به ۸۲ درصد مربوط به حقوق استادان دانشگاه و کارکنان است و این مساله توان دانشگاه را برای ارائه خدمات بهتر می گیرد.
حشمت اله علی نژاد با اشاره به اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی برای دانشگاه مازندران ادامه داد: بسیاری از طرح های مصوب توسعه فضای علمی وتحقیقاتی سالهاست به دلیل کمبود اعتبار بر زمین مانده است که مانع از هرگونه بروزرسانی تحقیقات و همچنین فعالیت در حوزه های مختلف علمی می شود.
افزون بر این وی یکی از مشکلات جدید مراکز دولتی را نامه های شورای مسکن استانی برای استفاده از اراضی دانشگاهی جهت ساخت طرح نهضت ملی مسکن عنوان کرد و افزود: این موضوع نگرانی بسیاری را برای مراکز آموزشی بوجود آورده است.
رئیس دانشگاه مازندران به طرح های مصوب در اراضی استفاده نشده اشاره کرد و گفت: تمامی این اراضی دارای طرح مصوب هستند که به دلایلی که گفته شد قادر به اجرای طرح ها نیستیم اما نباید وزارت علوم اجازه بهره برداری از اراضی دانشگاه را دهد.
علی نژاد اعلام وزارت علوم کشور عراق برای ممنوعیت تحصیل دانشجویان خود در دانشگاه های فاقد رنکینگ جهانی افزود: این مساله تاثیر بسزایی بر جذب دانشجوی خارجی استان داشته است که نیازمند ورود جدی وزارت علوم و وزارت امور خارجه است.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان اینکه استفاده از اراضی دانشگاهی برای طرح نهضت ملی مسکن کاملا منتفی است افزود: این یک اشتباه و سوء تفاهم قانونی بود که حل شده است.
مرتضی فرخی معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تفهیم استانداران برای ممنوعیت استفاده از اراضی آموزشی و دانشگاهی دولتی اشاره کرد و گفت: در صورت هرگونه ابلاغ استانی روسای دانشگاه به صورت مستقیم با وزارت علوم مکاتبه کنند که این مساله برطرف شود.
فرخی درباره دستورالعمل وزارت علوم کشور عراق تصریح کرد: در حال رایزنی برای برطرف شدن این مشکل هستیم که تاکنون پیشرفت های خوبی حاصل شده است.
رئیس دانشگاه مازندران در پایان معضل خوابگاه به خصوص در حوزه بانوان، مشکلات معیشت استادان، یکسان انگاری دانشگاه ها، نظام پرداخت یکسان، محرومیت زیرساخت ها، نیاز تجاری سازی پژوهش ها، حمایت از نخبگان و استعداد درخشان را از دیگر مشکلات مراکز دانشگاهی استان برشمرد.
بزرگترین انستیتوی دارویی شمال کشور گرفتار موانع
مدیرعامل انجمن خیریه بیماران مبتلا به سرطان آرین و رئیس انستیتو پاستور شمال در این نشست به دغدغه های حوزه بیماران خاص و موسسه تحقیقاتی پاستور پرداخت و گرفت: اکنون ۲ هزار بیمار سرطانی بی بضاعت شهرستان آمل زیر پوشش این خیریه هستند که نشان از جامعه گسترده این بیماران دارد.
محسن آسوری با بیان اینکه ماهانه بیش از ۶ هزار نفر از این بیماران ویزیت می شوند، افزود: حدود ۷۰۰ نفر در ماه نیازمند شیمی درمانی هستند که حجم بزرگی از هزینه و خدمات را می طلبد.
وی با بیان اینکه بزرگترین چالش این خیریه افزایش هزینه های به خصوص در موضوع داروهاست که در پی کوچک شدن سفره مردم بار آن به مجموعه های خیریه وارد می شود گفت: سوال ما این است که با وجود افزایش قیمت داروها، شاهد کمبود داروهای شیمی درمانی در مراکز دولتی هستیم در صورتی که در بازار آزاد با چندین برابر قیمت قابل دسترسی است؟
مدیرعامل انجمن خیریه بیماران مبتلا به سرطان آرین هشدار داد: پوشش این بیماران از سوی خیرین در حال ادامه است اما تداوم این شرایط ممکن است عوارض نامناسبی داشته باشد که از توان خیرین نیز خارج باشد.
رئیس انستیتو پاستور شمال با بیان اینکه با مسئولان شهرستان و استانی مشکلی نداریم وشاهد همکاری و همراهی خوب آنها هستیم ادامه داد: زمینی قرار بود از منابع طبیعی برای خیریه بگیریم که متاسفانه منابع طبیعی به دلیل خیریه بوده مانع آن می شود و خواستار خصوصی شدن ماست.
آسوری گفت: یکی از دغدغه های ما دریافت مجوز واکسن بومی است که ماههاست واکسن"کیو" آماده است اما متاسفانه مجوز موردنظر از داخل استان صادر نمی شود. این مجوز را باید سازمان دامپزشکی صادر کند که اکنون این معضل حل نشده است.
وی با بیان آماده سازی واکسن های آنفلوآنزا و نیوکاسل در انستیتو پاستور گفت: هنوز سازمان دامپزشکی برای این واکسنها که از سوی شرکت های دانشبنیان طراحی و تولید شد صادر نکرده است.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در ادامه عدم صدور مجوز برای واکسن های بومی را غیرقابل قبول دانست و گفت: این مسئله به طور حتم از سوی کمیسیون و معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان دامپزشکی کشور پیگیری خواهد شد و باید در سریعترین زمان این مجوزات صادر شود.
غلامرضا غفاری معاون وزیر علوم و تحقیقات در پاسخ به مشکلات دارویی بیماران سرطانی گفت: اعتبارات مناسبی برای بیماران سرطانی از سوی مجلس شورای اسلامی مصوب شد که در حدود پنج هزار میلیارد تومان می باشد و تا حدودی مشکلات اعتباری حوزه بیماران سرطانی و سخت درمان را زیرپوشش قرار خواهد داد.
وی گفت: لازم است بیماران سخت درمان که در 2 گروه بیمه ای قرار دارند، در سامانه ثبت شود و داروهای رایگان دریافت شده است. استفاده از داروهای رایگان نیازمند ثبت این بیماران در سامانه وزارت بهداشت است تا در کمیسیون پزشکی مورد تایید قرار گیرند.
غفاری تاکید کرد: هیچگونه محدودیتی برای دریافت دارو در بیماران سخت درمان نیست اما باید این افراد در سامانه مورد شناسایی قرارگیرند.
بی پولی فنی و حرفه ای و خانه بدوشی دانش بنیانها
سرپرست جدید دانشگاه فنی و حرفهای مازندران در این نشست از دیده نشد این مجموعه در سطح کلان و استانی حوزه آموزش اشاره کرد و گفت: متاسفانه با وجود تاکیدات رهبر معظم انقلاب و همچنین قانون برنامه توسعه هیچ توجهی به حوزه مهارت نمی شود.
حسن سلمانی تیلهنویی با اشاره به عقب ماندگی های گسترده در حوزه های زیرساختی افزود: امروز تجهیزات مراکز فنی و حرفه ای استان پاسخگوی نیاز مهارتی جامعه نیست و بروز رسانی این مساله نیازمند صرفا اعتبارات سنگین است.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به تدوین مجدد اساس نامه آموزش فنی و حرفه ای گفت: امسال برای این مجموعه منابع و اعتبارات لازم دیده شده است.
منادی دیده نشدن آموزش فنی و حرفه ای را مورد پذیرش ندانست و افزود: بر اساس تکلیف برنامه توسعه هنوز فاصله معناداری با سوق دادن نیرو انسانی به سمت آموزش های مهارتی هستیم و همچنان آموزش عالی کشور بر اساس تربیت نیروی انسانی در حوزه تئوری است.
رئیس پارک علم و فناوری مازندران از فقدان اعتبارات لازم برای پیشبرد طرح های مصوب خود سخن گفت و افزود: متاسفانه برخی از مراکز فناوری همانند خود پارک در واحدهای استیجاری قرار دارند که مانعی بزرگی محسوب می شود.
قربانعلی نعمت زاده به لزوم اعمال معافیت های مالیاتی برای مجموعه های دانش بنیان تاکید کرد و افزود: از دیگر موانع مجموعه های دانش بنیان قوانین و آیین نامه های دست و پاگیر است که توان واحدهای فناورو دانش بنیان را گرفته است.
با این حال رئیس کمیسیون آموزش مجلس در پاسخ به مساله قوانین گفت: با همکاری وزارت علوم و معاونت فناوری رئیس جمهور بیش از یکصد آیین نامه و قانون دست وپاگیر امسال حذف شد که اقدامی بی سابقه در حوزه دانش بنیان است.
دانشگاه های غیرانتفاعی و صندلی های خالی
در پایان نوبت به دانشگاه های غیر انتفاعی رسید که از کمبود دانشجوطی سالهای اخیر گلایه داشتند. نماینده دانشگاه های غیر انتفاعی استان مازندران در این نشست گفت: متاسفانه علاوه بر کاهش تقاضا و دانشجو، برخی از رشته ها در دفترچه سازمان سنجش برای دانشگاه های غیر انتفاعی حذف شد که ضربه بزرگی به این واحدها زد.
وی تخصصی شدن دانشگاه های غیر انتفاعی و یا ادغام آنها را خواستار شد که البته از سوی نمایندگان مجلس و نمایندگان وزارت علوم حاضر در جلسه مورد استقبال قرار گرفت.
میرایی دانشگاههای کشور در سایه اعتبارات دولتی
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو در این نشست با انتقاد از شیوه فعالیت مراکز دانشگاهی کشور گفت: متاسفانه پس از چندین دهه هنوز شاهد تکیه و وابستگی واحدهای دانشگاهی به اعتبارت و حمایت های دولتی هستیم.
علی محمد نوریان دولتی بودن وابستگی اعتباری دانشگاه ها را منجر به میرایی آنان عنوان کرد و افزود: امروز به طور تقریبی تمامی اعتبارات دانشگاه های بزرگ جهان از محل فروش پژوهش است که این اتفاق در کشور ما رخ نداده است.
وی بر لزوم جهت دار بودن تحقیقات تاکید کرد و اظهارداشت: متاسفانه مراکز دانشگاهی هیچ ارتباط معناداری با مراکز تولید و صنعت و حوزه اجتماعی ندارند و این ایراد آرام آرام به مرگ آنها منجر خواهد شد.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو بازنگری جدی در عملکرد مراکز علمی و دانشگاهی را خواستار شد و افزود: در حیات جمهوری اسلامی زیرساخت های مناسب فراهم شده است که این مساله نباید به معنای هزینه کرد دولت برای بخش تحقیقاتی تعبیر شود زیرا این مجموعه ها باید با تکیه بر توان خود حرکت کنند.
نشست یکروزه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با ارائه مشکلات و پیشنهادهای واحدهای آموزشی به طور کتبی پایان یافت که برخی از این مشکلات همانطور که در بالا توضیح داده شد در خلال جلسه رفع شد.