نیویورک- ایرنا- شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه به وقت محلی تحریم‌هایی را در رابطه با کشور بحران زده هائیتی تصویب کرد.

بر اساس قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل، هر کسی که صلح یا ثبات هائیتی را تهدید کند، شامل تحریم‌های جدید که متضمن توقیف دارایی‌ها، ممنوعیت سفر و تحریم تسلیحاتی است، خواهد شد.

پیش نویس قطعنامه جدید شورای امنیت که توسط آمریکا و مکزیک ارائه شده بود، به اتفاق آرا به تصویب رسیده است.

نخستین شخصی که تحت تحریم‌های جدید قرار گرفته است، "جیمی چریزیر" قدرتمندترین رهبر باند مافیا در هائیتی است.

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد پیش از این، در بیانیه‌ای از اعضای شورای امنیت خواست ضمن حمایت از نیروهای پلیس هائیتی برای برخورد با باندهای تبهکار، تحریم‌هایی علیه سرکردگان این باندها اعمال شود.

هائیتی که فقیرترین کشور قاره آمریکا است، از ماه‌ها قبل با بحران عمیق سیاسی، اجتماعی و بهداشتی دست‌وپنجه نرم می‌کند. همزمان با کمبود غذا، سوخت و خشونت فزاینده گروه‌های تبهکار، شیوع وبا در این کشور (از دوم اکتبر)، شرایط هائیتی را در وضعیت هشدار قرار داده است.

این کشور با حدود ۲۸ هزار کیلومتر مربع وسعت و ۱۲ میلیون نفر جمعیت، بخشی از جزیره هیسپانیولا در دریای کارائیب در آمریکای لاتین را تشکیل می‌دهد و پایتخت آن شهر بندری «پورتوپرنس» است.

خشونت، کمبود مواد غذایی و اعتراضات بر سر افزایش قیمت سوخت، آریل هنری نخست وزیر و ۱۸ عضو کابینه‌اش را بر آن داشت تا خواستار مداخله نظامی از سوی قدرت‌های خارجی شوند؛ تصمیمی که نه تنها تا کنون باری از مشکلات این کشور سبک نکرده بلکه با دامن زدن به آشفتگی اجتماعی، فریاد اعتراض‌های ضد دولتی و رد هرگونه مداخله از سوی آمریکا را بلند کرده است.

بخشی از بحرانی که امروز گریبان این کشور کارائیب را گرفته است، پس از ترور «جوونل مویس» رئیس‌جمهور در یک حمله مسلحانه که در ساعات اولیه ۷ ژوئیه ۲۰۲۱ (۱۶ تیر ۱۴۰۰) در منزل شخصی وی روی داد، آغاز شد.

آریل هنری به دنبال این واقعه تلاش کرد تا خود را به عنوان بالاترین مقام هائیتی مشروعیت بخشد و این امر منجر به درگیری‌های شدید با حدود ۹۰ باند تبهکار شد.

بر اساس داده‌های «دفتر یکپارچه سازمان ملل در هائیتی» (BINUH)، تنها در فاصله آوریل تا می سال جاری میلادی (فروردین- اردیبهشت)، ۱۸۸ نفر در جریان درگیری بین باندها و پلیس محلی کشته و ۱۲۰ نفر زخمی شده‌اند. با این حال، نسخه‌های غیر رسمی وجود دارد که ارقام بسیار بالاتری از قربانیان ارائه می‌دهد.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت کشورهای آمریکای لاتین، وبا (نوعی عفونت باکتریایی که می‌تواند منجر به شروع سریع اسهال شدید و کم آبی بدن شود) تاکنون باعث فوت حداقل ۳۵ نفر در هائیتی شده و بیش از ۶۰۰ مورد مشکوک یا تائید شده ابتلا به این بیماری در منطقه اطراف پورتو پرنس پایتخت هائیتی نیز مشاهده شده است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که شمار فوتی‌های وبا در هائیتی بسیار بیشتر از آمار رسمی است.

مداخله، کودتا و چپاول منابع کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب توسط دولت‌های آمریکا در ادوار مختلف آنچنان تلخ و تاریک در حافظه تاریخی مردم این منطقه حک شده است که نفی و رد و هشدار و محکوم کردن هرگونه اقدام و حتی اظهار نظر مقام‌های آمریکایی که رد پایی از مداخله را داشته باشد، به طور دائم از سوی مردمان آمریکای لاتین می‌شنویم.