شهرکرد-ایرنا- نخستین جشنواره ملی محصول موسیر روز شنبه با حضور معاون وزیر و رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و مسوولان کشوری و چهارمحال و بختیاری در شهرکرد برگزار شد و همه سخنرانان بر جلوگیری از خام فروشی گیاهان دارویی و توجه به فرآوری آن تاکید کردند.

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه استان یک درصد وسعت  کشور را دارد و  ۸۵درصد مساحت استان سطح عرصه جنگلی و مرتعی است، گفت: با توجه به تنوع اقلیم و متوسط بارندگی بالای ۵۰۰میلیمتر بیش از یک‌هزار و ۳۶۰گونه گیاهی در استان رشد دارد که ۳۶۰ گونه گیاهی انحصاری استان است.

حسین برزگر روز شنبه در این جشنواره  افزود:هم‌اکنون سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان بالای ۲هزار هکتار است که نسبت به چهارسال گذشته ۲برابر شده است و گل‌محمدی ، موسیر، زعفران و سیاه‌دانه عمده کشت گیاهان دارویی استان است.

 وی اظهار داشت:هم‌اکنون ۵۲۸ هکتار از اراضی کشاورزی استان زیرکشت موسیر قرار دارد که ۳۵۰ هکتار این میزان در شهرستان کوهرنگ است که چهارمحال و بختیاری دومین استان کشور در زمینه سطح زیر کشت موسیر است و سالانه بیش از سه هزار و ۱۱۶تن موسیر برداشت می‌شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه موسیر گیاه بومی استان است، گفت: توسعه کشت موسیر به عنوان یک گونه بومی، ایجاد اشتغال پایدار با توسعه کشت موسیر، کاهش دخالت انسانی و کاهش تخریب رویشگاه‌های طبیعی از اهداف مهم برگزاری نخستین جشنواره ملی موسیر است.

برزگر اظهار داشت: ایجاد مرکز تولید بذر و پیاز  موسیر در دستور کار قرار دارد و هم‌اکنون برای راه‌اندازی این مرکز ۶هکتار زمین اختصاص داده شده است تا موسیر به صورت آبی کشت شود و سالانه ۱۲تن پیاز موسیر و ۱۰۰ کیلوگرم بذر موسیر برداشت شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه همه شهرستان‌های استان به جز سامان رویشگاه طبیعی موسیر است، گفت: کشت موسیر در باغات یکی از سیاست‌های جدید سازمان برای توسعه کشت موسیر است.

برزگر گفت:خام‌فروشی از مهمترین مشکلات حوزه کشت گیاهان دارویی است که صنایع تبدیلی و تکمیلی یک گام برای رفع مشکلات بهره‌برداران است.

وی اظهار داشت:برای توسعه صادرات موسیر ایجاد پایانه صادرات موسیر و احداث شهرک تخصصی فرآوری و صنایع موسیر در استان یک ضرورت است.

گیاهان دارویی به خصوص موسیر در ایجاد اشتغال پایدار اثرگذار است

سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه شهرستان کوهرنگ رویشگاه طبیعی موسیر است و بیشترین سطح زیر کشت موسیر استان در این منطقه است، گفت: گیاهان دارویی در اشتغالزایی روستاییان و عشایر مخصوصا شهرستان کوهرنگ نقش مهمی دارد که به حمایت نیاز دارد.

کاظم منزوی اظهار داشت: برای توسعه کشت گیاهان دارویی به دانش روز نیاز است و توسعه هر دانش روز  به تولید منجر می‌شود.

به گفته وی، مرکز کشاورزی استان تنها  یک مرکز ملی و پژوهشی صرف نیست و  با راه‌اندازی نخستین  مرکز تحقیقات، این مرکز به هسته اولیه دانش‌بنیان و کشاورزی تبدیل می‌ شود.

منزوی اظهارداشت: از مرحله تولید محصول تا رسیدن به کارخانه یک مرحله فرآورده ناقص است نیاز به حضور و فعالیت سرمایه‌گذاران نیاز است.

وی به فعال بودن چندکارخانه مصرف موسیر در استان اشاره کرد و گفت: پرتودهی گاما یک ظرفیت کم‌نظیر در این حوزه است می‌تواند به رشد صنعت صادرات گیاهان دارویی کمک کند.

سرپرست معاونت امور اقتصادی استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: تولید  نهال و بذر مورد نیاز کشاورزان و روستاییان اولویت اصلی توسعه کشت گیاهان دارویی است تا با  کمترین قیمت بذر تامین شود.

ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان برای توسعه کشت‌های گیاهان دارویی استفاده شود

معاون وزیر جهادکشاورزی نیز با تاکید بر استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان در بخش کشاورزی گفت: باید از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه کشت گیاهان دارویی و خوراکی به خصوص موسیر استفاده کرد.

سید مجتبی خیام نکویی با اشاره به اینکه بیشترین سطح زیر کشت موسیر در جهان در ایران است، افزود: هم‌اکنون موسیر در کشور بیشتر به صورت خام فروشی است و باید با استفاده از ظرفیت و دانش شرکت‌های دانش‌بنیان ارزش افزوده موسیر را افزایش داد تا ارزش افزوده و سود حاصل از موسیر به کشاورزان برگردانده شود.

وی بر حمایت از کشت موسیر و توسعه زیرساختهای زنجیره تولید و کشت موسیر و گیاهان دارویی در چهارمحال و بختیاری اشاره کرد و گفت: توسعه کشت گیاهان خوراکی و دارویی نیازمند حمایت در ابعاد مختلف است.

نکویی اظهارداشت:چهارمحال و بختیاری دومین استان از نظر سطح زیرکشت موسیر است و این استان ظرفیت‌های بالای از جمله ذخایر ژنتیکی قابل توجه و سطح زیر کشت بالا و همچنین رویشگاه طبیعی برای توسعه کشت موسیر را دارد و باید کشت موسیر  را در مناق مختلف استان و کشور به عنوان یک گیاه کم آب‌بر توسعه داد.

نکویی اظهارداشت: شناسایی گونه‌های بومی موسیر در مناطق مختلف کشور از برنامه مهم برای توسعه کشت این گیاه است و باید تلاش شود ارزش افزوده حاصل از کشت موسیر به دست کشاورزان برسد.

وی با تاکید بر اینکه صادرات موسیر باید به گونه‌ای باشد که لطمه‌ای به مراتع و رویشگاه‌های طبیعی و اراضی زیرکشت موسیر وارد نشود و بسته به سطح زیر کشت این محصول دارد ،گفت: برای صادرات موسیر در وزارت جهادکشاورزی تمهیداتی اندیشده است که در صورت تکمیل زنجیره تولید این امکان فراهم می‌شود .

رییس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج  کشاورزی به تمهیدات اندیشده شده توسط معاونت باغبانی وزارت جهادکشاورزی برای این  امر اشاره  کرد و گفت: چشم‌ انداز توسعه کشت موسیر در استان چهارمحال وبختیاری به عنوان دومین استان از نظر سطح زیر کشت در ابعاد مختلف از جمله کشت، آموزش و فراوری مورد قرار خواهد گرفت تا از خام‌فروشی جلوگیری شود.

به گزارش ایرنا، در حاشیه برگزاری جشنواره کلی موسیر از نقشه پراکندگی کشت موسیر در استان رونمایی و از فعالان حوزه کشت و تولید موسیر نیز تجلیل شد.