به گزارش ایرنا از خبرگزاری آناتولی، وزارت دفاع ترکیه بدون اشاره به جزییات بیشتر و اسامی این کشتیها اعلام کرد که کشتیهای مذکور صبح روز جمعه بنادر اوکراین را در راستای اجرای توافق استانبول ترک کردهاند.
این وزارتخانه تأکید کرد که حمل و نقل غلات از بنادر اوکراین طبق برنامه پیش می رود.
این درحالی است که ۲۵ مهرماه؛ "الکساندر کوباکوف" وزیر زیرساخت اوکراین گفت که کییف در سه ماه گذشته، بیش از هفت میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی صادر کرده است.
کوباکوف افزود: بیش از ۷.۷ میلیون تن محصولات کشاورزی از زمان راه اندازی اجرای ابتکار غلات صادر شده که موجب تثبیت قیمت مواد غذایی و مقابله با تهدید گرسنگی جهانی شده است.
وزیر زیرساخت اوکراین خاطرنشان کرد که سه طرف شرکت کننده در قرارداد صادرات غلات یعنی سازمان ملل، ترکیه و اوکراین آمادگی خود را برای گسترش این ابتکار اعلام کردند و اطمینان دادند که برای اجرای موفقیت آمیز آن خواهند داد.
کوباکوف گفت، شکی نیست که کریدور غلات پس از ۲۲ نوامبر به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
توافقنامه صادرات غلات از اوکراین ۳۱ تیرماه سال جاری توسط نمایندگان اوکراین، روسیه، ترکیه و سازمان ملل متحد در استانبول امضاء شد.
بر اساس این توافقنامه، کنترل بندرهای «اودسا»، «چرنومورسک» و «یوژنی» که محل صادرات غلات خواهند بود در اختیار طرف اوکراینی است.
علاوه براین، هیچ کشتی دیگری به جز کشتی های حامل محصولات غذایی و کود اجازه حضور در این بنادر را نخواهد داشت.
روسیه و اوکراین تقریباً تأمین یک سوم گندم جهان را در اختیار دارند، درحالی که روسیه صادرکننده اصلی کود شیمیایی و اوکراین صادرکننده بزرگ ذرت و روغن آفتابگردان در جهان هستند.
کشورهای غربی بارها مسکو را برای بستن بنادر اوکراین و عدم امکان ارسال غلات اوکراین سرزنش کرده اند. مسکو نیز پاسخ داده است، اگر کییف بنادر خود را از مین پاک کند، عبور امن محموله های غلات را تضمین خواهد کرد.
کشورهای غربی قصد داشتند تا با اعزام کشتیهای نظامی به دریای سیاه، انتقال غلات از اوکراین را ضمانت کنند.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد این توافقنامه را نور امید، آرامش و یک فرصت دانست و گفت که سند یادشده، «به جلوگیری از فاجعه کمبود مواد غذایی برای میلیون ها نفر در سراسر جهان کمک خواهد کرد.»