به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری آناتولی، اوغلو بر لزوم یافتن راه حل سیاسی برای موضوع سوریه تاکید کرد و افزود: دولت و اپوزسیون سوریه باید به تماس ها و ارتباط خود با یکدیگر ادامه دهند تا به یک توافق مشترک در مورد قانون اساسی و نقشه راه مشترک شامل برگزاری انتخابات بر اساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل دست یابند.
وی ادامه داد: برای حفظ وحدت ملی و یکپارچگی سوریه باید مخالفان میانه رو و دولت - با کنار گذاشتن تروریست ها- بر سر یک نقشه راه مشترک به توافق برسند. این تنها راهی است که به واسطه آن می توانیم مهاجران و پناهندگان سوری را در کمال امنیت به کشورشان بازگردانیم؛ از جمله آن دسته از پناهندگان سوری که در ترکیه بسر می برند و مایلند به کشورشان بازگردند.
اوغلو بدون توجه به برگزاری چند انتخابات زیر نظر دولت قانونی و مشروع سوریه ابراز عقیده کرد: آغاز فرآیند انتقالی در سوریه گام مهمی در جهت برقراری آشتی در این کشور به شمار می رود و ما حمایت های لازم جهت برگزاری انتخابات سالم و شفاف در سوریه زیر نظر سازمان ملل را به عمل می آوریم.
اوغلو همچنین تاکید کرد: نباید سوریه به آشیانه تروریست ها علیه ترکیه تبدیل شود و نباید اجازه داد تا این کشور تجزیه شود.
وی بدون اشاره به ادامه نقض حاکمیت سوریه از سوی کشورش و حملات مکرر به شمال سوریه و اشغال بخش هایی از خاک این کشور ابراز عقیده کرد: آنکارا تمامی تدابیر لازم را اتخاذ می کند تا مانع از تجزیه سوریه شود.
وزیر خارجه ترکیه همچنین ابراز عقیده کرد: کمیته قانون اساسی پس از برگزاری ۹ نشست به هیچ گونه نتیجه ای دست نیافت. ما به تلاش های خود به همراه کشورهای تضمین کننده روند آستانه برای رسیدن به نتیجه ای در دورهای بعدی مذاکرات ادامه خواهیم داد. من این موضوع را با همتایان ایرانی و روس خود در ماه گذشته میلادی در نیویورک مورد بررسی قرار دادم.
این درحالی است که فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه پنجشنبه گذشته تاکید کرد که حمایت از گروههای تروریستی در سوریه و اشغالگری و غارت ثروت های این کشور باید متوقف شود.
وی افزود : تاکید بر یاری رساندن به ملت سوریه در وهله اول نیازمند آن است که حمایت از تروریسم و اشغالگری آمریکا، اسراییل و ترکیه و غارت ثروت های سوریه پایان یابد.
المقداد تاکید کرد: دولت سوریه آماده ارائه همه تسهیلات لازم جهت بازگشت پناهندگان سوری به کشور است.
از سوی دیگر، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه چهارشنبه ۲۰ مهر به انتشار برخی خبرها درباره احتمال دیداری بین "رجب طیب اردوغان" و "بشار اسد" روسای جمهور ترکیه و سوریه واکنش نشان نداد.
ابراهیم گالن سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در واکنش به اخبار منتشر شده در خصوص احتمال دیدار اردوغان رئیس جمهور این کشور با بشار اسد رئیس جمهور سوریه گفت: اکنون زمینه سیاسی برای انجام این دیدار وجود ندارد و ترکیه نیز تلاش هایی در این خصوص ندارد.
وی افزود: رئیس جمهور ما همواره می گوید که چیزی به اسم بستن درب های دیپلماسی وجود ندارد و بنا به دستورات او، روسای دستگاه های اطلاعاتی باهم دیدار می کنند و غیر از این، دستوری درخصوص انجام مذاکرات از طریق کانال های سیاسی صادر نشده است.
گالن تاکید کرد که ممکن در آینده و در راستای منافع کشور این دیدار انجام شود و یا انجام نشود اما درحال حاضر چیزی از این قبیل وجود ندارد.
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه بار دیگر مواضع گذشته آنکارا علیه دولت سوریه را تکرار کرد و گفت: رویکرد ترکیه درخصوص سوریه روشن است؛ قدرت باید در دست یک حکومت شفاف و پایبند به قوانین بین المللی و بعد از برگزاری انتخابات باشد.
وی همچنین بر لزوم پایان جنگ در سوریه و بازگشت پناهندگان این کشور در زمان مناسب تاکید کرد.
پیش تر از آن رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز در خصوص دیدارش با بشار اسد همتای سوریاش گفت که اکنون چیزی برای دیدار با وی وجود ندارد.
اردوغان در این باره افزود: شاید زمان آن فرا برسد، با او دیدار کنم.
این اظهار نظر اردوغان پس از آن بیان شد که روزنامه "حریت" ترکیه از اعلام تمایل رئیس جمهوری ترکیه برای دیدار با اسد در صورت شرکت در اجلاس سران شانگهای خبر داده بود.