تهران - ایرنا - رییس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه برگشت برخی محصولات کشاورزی صادر شده مربوط به دولت قبل بوده است، گفت: طی ۸ ماه اخیر هیچ محصولی برگشت نخورده است که بیانگر نظم در تولید محصولات کشاورزی و فرایندمحور بودن و مدیریت بهینه آفتکش‌ها است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «شاهپور علائی مقدم» روز یکشنبه در مراسم بزرگداشت روز جهانی غذا اظهار کرد: بر اساس گزارش فائو ۴۰ درصد امنیت غذایی دنیا وابسته به عملکرد سازمان حفظ نباتات کشورها برای مبارزه با عوامل خسارت‌زا است که اگر این مهم مورد توجه قرار نگیرد غذای ۳.۵ میلیارد انسان با مخاطره جدی روبرو می‌شود.

وی افزود: بحث تولید و تامین محصولات کشاورزی و امنیت غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. این فعالیت اقتصادی و تولیدی پرریسک است که در بخش ریسک تولیدی همه ما سهم داریم تا آن را به کمترین میزان ریسک برسانیم.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور بیان کرد: عوامل خسارت‌زا همواره بخش کشاورزی را تهدید می‌کند. کشور ما یک کشور خشک و نیمه خشک است که میانگین بارش کمتر از ۵۰۰ میلیمتر دارد، به طور قطع فعالیت کشاورزی در همچنین شرایطی کار سخت و دشواری است؛ اما علی‌رغم همه دشواری‌های موجود با به‌کارگیری دانش و انتقال یافته‌های تحقیقاتی به مزارع توسط ۴.۲ میلیون بهره‌بردار حدود ۱۲۵ میلیون تن انواع محصولات در کشور ما تولید می‌شود.

به گفته وی، سرانه تولید هر بهره‌بردار در بخش کشاورزی حدود ۳۰ تن است در محاسبه با جمعیت کشور سهم هر ایرانی از تولیدات بخش کشاورزی ۱۵۰۰ کیلوگرم است که از میانگین جهانی ۳۰۰ گرم بالاتر است.

شناسایی ۶۰۷ عوامل خسارت‌زا

علائی مقدم تصریح کرد: در دنیا ۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تن محصول زراعی و باغی در سطح یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون هکتار تولید می‌شود که این رقم در کشور ما حدود ۱۰۶ میلیون تن محصول زراعی و باغی در سطح ۱۴ میلیون هکتار است که عوامل خسارت‌زای بخش کشاورزی که منشا گیاهی را تهدید می‌کند حدود ۶۰۷ عامل خسارت‌زا شناسایی شده است که وظیفه خطیر ما برای بالا بردن امنیت غذایی کاهش اثرات این عوامل است.

وی با بیان اینکه سلامت غذا و سلامت انسان ارتباط مستقیم با یکدیگر دارندT گفت: پیش از این تلاش ما حفظ کمی محصولات کشاورزی بود به طوری که در ۳۰ سال گذشته تولیدات ما ۶۰ میلیون تن بود؛ اما امروز ۱۲۵ به میلیون تن رسیده است، اما اکنون وظیفه سازمان حفظ نباتات فراتر از امنیت غذایی تامین کیفیت و سلامت غذا است.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: سازمان حفظ نباتات کشور عضو کنوانسیون بین‌المللی حفظ نباتات است ۳ سال پیش در این کنوانسیون بیانیه‌ای مطرح شد که سلامت بشر و کشورها مهم است؛ یعنی فرایند نظارت بر محصولات کشاورزی به سمت رصد و پایش و نظارت و کنترل محصولات کشاورزی تغییر کرد؛ یعنی پیش از این فقط محصول بررسی می‌شد؛ اما امروزه اطلاعات بسترهای تولید نیز کنترل می‌شود.

کنترل سلامت محصولات کشاورزی با منشا گیاهی برعهده سازمان حفظ نباتات

وی اظهار داشت: اخیراً با دستور وزیر جهاد کشاورزی بحث سلامت محصولات کشاورزی با منشا گیاهی به سازمان حفظ نباتات محول شد کارهای خوبی در حال رخ داد است؛ یعنی ما بایستی همه بسترهای تولیدمان پرونده داشته باشد باید بدانیم صاحب محصول کیست و چه عملیاتی و چه تغذیه و آفتکش‌هایی استفاده می‌شود.

علائی مقدم خاطرنشان کرد: در ابتدای دولت بخشی از محصولات کشاورزی ما به دلیل نداشتن اطلاعات بستر تولید برگشت می‌خورد؛ اما امروز پس از گذشت زمان اندکی از فعالیت دولت سیزدهم با طراحی سامانه فرایند تولید محصولات سالم و بهداشتی تاکنون هیچ محصولی برگشت نخورده است و تولیدات سبزی و صیفی ایران به کشورهای زیادی صادر می‌شود.

برگشت برخی محصولات کشاورزی مربوط به دولت قبل است

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: پس از سالیان سال افتراق و جدایی بین بهداشت گیاهی و سلامت محصولات گیاهی با درایت وزیر جهاد کشاورزی اکنون سامانه‌ای برای محصولات کشاورزی هم برای تولید داخل و صادرات ایجاد شده است که موجب شده طی ۸ ماه اخیر هیچ محصولی برگشت نخورد که بیانگر نظم در تولید محصولات کشاورزی و فرایندمحور بودن و مدیریت بهینه آفتکش‌ها  است.

مصرف سم در دنیا دو برابر ایران است

رییس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه مدیریت مصرف بهینه آفتکش‌ها مغفول مانده است، گفت: طبق آمارها میانگین مصرف آفتکش‌ها در دنیا حدود ۲.۹ کیلوگرم به‌ازای هر هکتار و در کشور ما ۲.۶ کیلوگرم در هکتار است؛ یعنی ایران به ازای تولید هر کیلوگرم محصول زراعی و باغی ۳۰۰ گرم سم استفاده می‌کند که این رقم در دنیا دو برابر است؛ اما به دلیل نحوه مصرف گاهی با مشکل روبرو می‌شویم، بنابراین باید بتوانیم با کمک سازمان آموزش و ترویج و موسسه ترویج سطح دانش و مهارت و مصرف آفتکش‌ها در مزارع را افزایش بدهیم.

انتصاب رییس شورای راهبردی تحقیقات محصولات گیاهی

وی اضافه کرد: ما خلا در بحث بهداشت و سلامت غذا سازمان حفظ نباتات داشتیم و آن نیازهای تحقیقاتی سلامت و بهداشت غذایی مغفول مانده بود؛ زیرا در بوروکراسی اداری قرار می‌گرفت؛ اما سازمان تحقیقات کشاورزی و سازمان دامپزشکی قدرت خود را با بخش اجرا تقسیم کردند و رییس سازمان حفظ نباتات به عنوان رییس شورای راهبردی تحقیقات سلامت محصولات گیاهی منصوب شد و همه بخش‌های تحقیقاتی مرتبط را در زیرمجموعه این سازمان قرار گرفت .

علائی مقدم با بیان اینکه اکنون ما نیازهای تحقیقاتی خود را بدون واسطه با روسای موسسات تحقیقاتی مصوب و اجرا می‌کنیم گفت: در یک فراخوان به استان‌ها بیش از ۱۰۰ نیاز تحقیقاتی اعلام شد که باید در راستای سلامت محصولات کشاورزی عملیاتی شود این بدان معناست که اگر یک تومان در بحث سلامت محصولات کشاورزی هزینه شود ۱۰۰۰ تومان در بهداشت و درمان صرفه‌جویی خواهد شد.

پیش‌نویس قانون حفظ نباتات تقدیم کمیسیون کشاورزی شد

معاون وزیر جهاد کشاورزی سابقه قانون حفظ نباتات کشور را مربوط به سال ۱۳۴۶ یعنی ۵۶ سال قبل دانست و افزود: اکنون ما با خلا قانونی در این بخش روبرو هستیم و با دستور وزیر جهاد کشاورزی پیش نویس طرح قانون حفظ نباتات به کمیسیون کشاورزی تقدیم شده است.

توجه به گیاه‌پزشکی موجب کاهش بیماری‌ها می‌شود

رییس سازمان حفظ نباتات کشور نقش گیاه‌پزشکان را در فراوری غذا مهم عنوان کرد و گفت: گیاه‌پزشکان کمتر از پزشکان نیستند؛ اما مظلوم واقع شده‌اند ما توجه ویژه کمیسیون آموزش و تحقیقات و کمیسیون کشاورزی به این بخش را می‌خواهیم؛ زیرا اگر گیاه پزشک کار خود را به‌درستی انجام بدهد تخت بیمارستان‌ها خلوت می‌شود.

لزوم جذب ۳۰۰ مرزبان حفظ نباتات

علائی مقدم افزود: طرح تامین نیروی انسانی را به کمیسیون کشاورزی ارایه دادیم منابع درآمدی از محل واردات تامین شده تا ۳۰۰ مرزبان بخش حفظ نباتات کشور را جذب کنیم.

برچسب‌ها