تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۹

سنندج- ایرنا- چند روز پیش در صف پر کردن دبه آب در چشمه شهرک وحدت سنندج، یکی از اهالی می‌گفت؛" یعنی می‌شود آب سد آزاد به تصفیه‌خانه برسد و از این صف‌های خسته کننده راحت شویم". کاش امروز او هم از نزدیک آخرین جوش هایی را می دید که بر لوله های انتقال آب در تصفیه خانه سنندج زده می شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، سالهاست که مردم سنندج از طعم و بوی آب شرب این شهر به شدت ناراضی هستند و هر از گاهی با گذاشتن عکس یا فیلمی از آب داخل لوله‌های منزل یا دبه‌های به صف‌ کشیده شده جلوی چشمه‌های اطراف شهر در فضای مجازی، نارضایتی خود را از کیفیت پایین آب اعلام می‌کنند و مسوولان را به چالش می‌کشند.

این وضعیت ادامه داشت تا اینکه مسوولان استان و وزارت نیرو به فکر چاره افتادند و طرح سامانه انتقال آب از سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج در دستور کار قرار گرفت و عملیات آغاز این پروژه ۱۵ بهمن سال ۱۳۹۹ کلید خورد، چراکه بخاطر تغذیه‌گرایی سد قشلاق و تغییر طعم و بوی آب، دیگر امیدی به این سد نبود.

با این حال تامین آب شرب سنندج از طریق انتقال آب سد آزاد در دولت دوازدهم محقق نشد و این تکلیف به دولت سیزدهم رسید و به یکی از اولویت های مهم و اصلی این دولت تبدیل شد.

وزیر نیرو هفتم دی ماه سال قبل به کردستان آمد و از نزدیک در جریان پیشرفت طرح سامانه انتقال آب سد آزاد به سنندج قرار گرفت و گفت که تمام اعتبارات مورد نیاز برای اتمام این پروژه تامین شده است.

بازدیدهای متعددی از این سامانه صورت گرفته است، مثلا همین ۱۹ مهرماه امسال بود که وزیر کشور از تصفیه‌خانه آب سنندج بازدید کرد و قول مساعد داد که هر چه سریعتر این طرح با پیشرفت بالای ۹۰ درصدی، تکمیل و مردم سنندج از آب گوارا بهره‌مند شوند.
 


سامانه انتقال آب در ایستگاه پایانی

به نظر می‌رسد اگر خدا بخواهد این بار دیگر وعده مسوولان به چند ماه آینده موکول نمی شود و بزودی شاید در نیمه دوم آبان، شاهد بهره برداری از طرح سامانه انتقال آب سد آزاد به تصفیه خانه سنندج باشیم.

شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، روز دوشنبه جمعی از خبرنگاران و عکاسان خبری را دعوت کرد تا از روند اجرای طرح و پایان لوله گذاری در تصفیه خانه سنندج خبر و گزارش تهیه و مردم را در جریان آخرین وضعیت آن قرار دهند.

داخل محوطه تصفیه خانه سنندج که رسیدیم، از لوله های در حال جوش مشخص بود که کار تقریبا نزدیک به تمام شدن است همه مشغول کار بودند و حجت الله محقق معاون اجرایی طرح سد آزاد و سامانه انتقال هم به جمع ما اضافه شد و راجع به جزییات و میزان پیشرفت آن صحبت کرد و از پیشرفت ۹۵ درصدی این طرح خبر داد.
 


 طول کلی مسیر پروژه آبرسانی به شهر سنندج حدود ۶۰ کیلومتر و ارتفاع پمپاژ اولیه ۴۸۰ متر است که در این میان ۲۷ کیلومتر از این مسیر با لوله‌های فولادی به قطرهای ۱۴۰۰ و ۱۲۰۰ میلی‌متر منشعب شده و با بهره برداری از آن سالانه امکان انتقال ۵۷ میلیون مترمکعب آب به تصفیه‌خانه آب شهر سنندج برای جمعیتی معادل ۷۰۰ هزار نفر، در افق سال ۱۴۲۵ ایجاد شده است تا مردم از آب شرب با کیفیت و پایدار بهره‌مند شوند.  

عبور مسیر خط انتقال از مناطق سخت گذر و در مسیرهای با وضعیت جغرافیایی سخت و ترانشه‌هایی به ارتفاع ۲۰ متر موجب تعریض جاده‌های روستایی و بهره‌مندی این روستاها از خدمات زیربنایی نیز شده است.  

در این طرح سیستم کنترل یکپارچه سامانه انتقال آب و همچنین ایستگاه تقلیل فشار از ۲۷ به ۲ برای اولین بار در دیسپاچینگ انتقال آب کشور طراحی و راه اندازی شده که در نوع خود کم نظیر است و طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی آن به طور کامل توسط متخصصان، کارشناسان ایرانی و زنجیره‌های تولیدکنندگان داخلی شامل قطعه سازان استان کردستان انجام شده است.  

این پروژه یکی از مهمترین طرح‌هایی بوده که برای بهبود کیفیت آب شرب شهر سنندج با بودجه هشت هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی در مدت کمتر از ۲ سال و با همت ‌و تلاش شبانه‌روزی حدود ۶۰۰ نفر از مهندسان و کارگران ایرانی اجرایی شده است.


مردمی که منتظرند 

مردم سنندج بعد از سال ها دغدغه کیفیت پایین آب شرب شهری، حالا انتظار دارند دولت سیزدهم به وعده ای که از دولت قبل بر زمین مانده بود پایان دهد و با بهره برداری از سامانه انتقال آب از سد آزاد، خوشحالشان کند.

به هرحال باید قبول کرد در یکسال اخیر فعالیت دولت سیزدهم، سرعت کار اجرای طرح تصفیه خانه سنندج قابل قبول بوده و امیدواریم با افتتاح این طرح، کام مردم سنندج با نوشیدن آب گوارا شیرین شود.

سد قشلاق که در سال ١٣۵٨ با ظرفیت ۲۲۴ میلیون مترمکعب در ١٢ کیلومتری سنندج به بهره برداری رسید منبع اصلی تامین کننده آب شرب و همچنین کشاورزی سنندج است اما با گذشت زمان و به دنبال توسعه شهر سنندج و روستاهای اطراف در کنار عدم کنترل مناسب پساب‌های شهری، کشاورزی و صنعتی در حوضه بالا دست سد، مواد مواد مغذی و ته نشست در داخل سد جمع و باعث تغییر طعم و بوی آب شرب شهر شد به طوری که در حال حاضر امکان استفاده از آب این سد برای تامین نیازهای شهری غیرممکن شده است.

سد آزاد هم در ۴۰ کیلومتری جاده سنندج - مریوان روی رودخانه آزاد واقع ‌شده است. این سد از نوع سنگریزه‌ای با هسته رسی با طول تاج ۵۹۵ متر و ارتفاع ۱۲۵ متر از پی، امکان ذخیره‌سازی ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را دارد.