محمد مهدی مطیعی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این خورشیدگرفتگی فردا ساعت ۱۳ و ۵۱ دقیقه آغاز می شود که ساعت ۱۵ و پنج دقیقه به حداکثر گرفتگی به میزان ۶۰ درصد می رسد و ساعت ۱۶ و ۱۳ دقیقه پایان می یابد.
به گفته وی، این خورشید گرفتگی با چشم معمولی اما با فیلترهای استاندارد و یا عینک های خورشید گرفتگی قابل رویت است.
مسوول رصدخانه دانشگاه فردوسی مشهد توصیه کرد کسانی که این امکانات را ندارند می توانند این رخداد علمی و رصد آن را به صورت مجازی و از سایت های معتبر مشاهده کنند.
مطیعی افزود: اگر شرایط جوی مساعد باشد ، برنامه رصد با تلسکوب و به کمک وسایل استاندارد از جمله فیلترهای رصدخانه، اطلاع رسانی خواهد شد.
یک منجم آماتور و سردبیر پیشین مجله منجم آماتور نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: این خورشیدگرفتگی جزئی است و در تمام ایران رخ میدهد اما با چشم غیرمسلح قابل رویت نیست و فرصتی برای رصد خورشیدگرفتگی که تا پنج سال آینده در ایران وجود نخواهد داشت.
کاظم کوکرم افزود:کسوف فردا از مناطق غربی ایران آغاز میشود و مثلا از ساعت ۱۳:۲۷ در ارومیه و ۱۳:۳۰ در ایلام قابل مشاهده است و به تدریج شهرهای دیگر رو به مرکز و شمال شرق کشور شاهد آغاز این خورشیدگرفتگی جزئی خواهند بود.
وی ادامه داد:درصد این خورشیدگرفتگی در مناطق مختلف متغیر است و از حدود ۴۳ درصد در بندرعباس تا حدود ۶۰ درصد در بجنورد و مشهد (بیشترین درصد گرفتگی در بین مراکز استان) سطح خورشید با قرص ماه پوشانده میشود.
خورشیدگرفتگی یا کسوف، هنگامی رخ میدهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمتهایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمام آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند.
ماه در خورشیدگرفتگی از بین خورشید و زمین عبور میکند و این حرکت مانع رسیدن نور خورشید به زمین میشود و هنگامی که ماه از مقابل خورشید میگذرد سایه ماه روی زمین میافتد و آسمان تاریک میشود.
خورشیدگرفتگی به سه شکل کلی، جزئی و حلقوی رخ میدهد که در هر یک از این اشکال بخشهایی از خورشید به اصطلاح میگیرد.