به گزارش خبرنگار ایرنا، رفت و آمد سگ های وحشی و ولگرد در کوچه و خیابان های شهر قشم به ویژه در محدوده پارک ساحلی زیتون، بلوارهای مشاهیر، هنگام و گلستان، میدان های حافظ و امام قلی خان، شهرک های سام و زال، سیستان و بوستان و مراکز خرید و تفریحی این شهر مرزی سلامت و جان مردم جزیره نشین را به خطر انداخته است.
در این میان رفت و آمد گله های ۲ تا پنج تایی سگ های ولگرد با ظاهری کثیف، تشنه، گرسنه و بیمار امنیت و سلامت عمومی قشموندان را به مخاطره انداخته و سلامت روحی و روانی کودکان، بانوان و سالمندان این شهر را آشفته کرده است.
این سگ های ولگرد که تحت مراقبت هیچ فرد، نهاد یا سازمان مشخصی نیستند، بدون هیچ محدودیت و نظارتی در خیابانها و کوچه های شهر چند ۱۰ هزار نفری قشمی با مساحت ۱۷.۶ کیلومتر مربع در تمامی ساعت های شبانه روز پرسه میزنند.
با توجه به معظل یادشده، جمعی از قشموندان با مراجعه حضوری یا برقراری تماس های تلفنی با دفتر ایرنا در قشم از افزایش سگ های ولگرد در سطح این شهر به عنوان یک معضل بهداشتی یاد کرده اند و خواستار جمع آوری فوری این حیوانات از سوی مسوولان و متولیان مربوطه شدند.
آنان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزودند: طی روزها و ماه های اخیر حتی در ساعت های ابتدای صبح شاهد رفت و آمد سگ های ولگرد و ایجاد مزاحمت برای خود یا کودکان شان بوده اند.
یک شهروند قشمی ساکن در بلوار گلستان گفت: به رغم اینکه محل سکونت ما در جای مناسبی از نظر ساختار شهری قرار دارد اما هر شب چندین سگ ولگرد با مزاحمت های خود باعث گرفتن آرامش و آسایش ما می شوند.
فرزانه رسیده افزود: این سگ های ولگرد با واق واق کردن همیشگی و پیاپی، حمله به سمت افراد به ویژه افرادی که در حال پیاده روی یا ورزش هستند، تعقیب ناگهانی عابرین در پیاده رو و خیابان، پراکندن زباله ها داخل سطل های زباله و نظایر آن ترس را به دل زنان، کودکان و سالمندان شهر قشم انداخته اند.
نرگس عباس پور قشموندی دیگر در این باره گفت: این سگ های ولگرد به طور طبیعی ترشحات، بزاق و ادرار خود را همه جای شهر قشم رها میکند از این رو افزایش تعداد سگ ها در فضای عمومی شهر عاملی برای انتقال انواع ویروس، انگل، میکروب و احتمال بروز بیماری و مشکلات بهداشتی از همین طریق برای شهروندان محسوب میشود.
فاطمه یزدانی فر اظهار داشت: از وقتی که آفتاب در شهر قشم غروب می کند تا صبح سگ های ولگرد در کوچه ها و خیابان های این شهر پرسه می زنند و از ترس این سگ ها رفت و آمد مردم با پای پیاده برای انجام خرید یا ورزش با مشکل مواجه شده است.
سمیه نصرالهی یکی دیگر از ساکنین شهر قشم نیز گفت: اگر تمامی دستگاه های مسوول وظیفه خود را در جمع آوری و انتقال زباله ها به خوبی انجام دهند و قشموندان نیز زباله های خود را تنها در ساعت های مشخصی از شب بیرون بگذارند، مشکل تا حدودی کمتر خواهد شد.
وی افزود: بارها هنگام ورزش و پیاده روی با چشم خود مشاهده کرده ام که سگ های ولگرد و گرسنه شهر قشم برای یافتن غذا از بدنه مخزن های فلزی زباله بالا رفته اند و به نظرم می رسد تجمع و مزاحمت سگ های ولگرد برای افراد پیاده بیشتر به دلیل وجود زباله در سطح شهر و داخل مخزن های یادشده است.
با توجه به درخواست ها و مطالبات قشموندان به ویژه بانوان شاید بشود از همه مشکلاتی که سگ های ولگرد به وجود می آورند به نوعی غافل شد اما اینکه چند نوع بیماری مشترک بین حیوان و انسان وجود دارد، قابل چشم پوشی نیست بنابر این نمی توان نسبت به جولان سگ ها در خیابان ها و کوچه های سطح شهر قشم بی تفاوت بود.
«هاری، کیست هیداتیک، سالک، لیشمانیوز احشایی (کالاآزار)، لاروهای مهاجر احشایی و بروسلوز» بیماریهایی هستند که ابتلاء انسان به آنها و شیوع در جوامع انسانی بخاطر حضور مهار نشده حیوانات از جمله سگ محتمل است.
همچنین سگ های ولگرد خطر بالقوه ای در حمله به شهروندان به خصوص کودکان، افراد سالخورده و جراحت آنها بخاطر گاز گرفتگی با آروارهای قوی این حیوان است.
چنین رخداد ناگوار و محتملی خود عاملی برای سلب آرامش روانی و ایجاد حس فقدان امنیت برای شهروندانی است که در محیط های عمومی همچون خیابان ها و بوستان های شهری و تفرجگاه های ساحلی حاشیه شهر رفت و آمد دارند.
به نظر می رسد در این شرایط، دستورالعمل مدونی نیز به منظور جمعآوری یا نابودی سگهای ولگرد در شهر قشم وجود ندارد از این رو چاره اندیشی مسوولان ذیربط به منظور عزم جدی و اتخاذ وحدت نظر و عمل در این حوزه امری ضروری و فوری به نظر میرسد.
دفتر ایرنا در قشم به عنوان پل ارتباطی میان مردم و مسوولین جزیره قشم نگین خلیج فارس از تمامی مسوولین این شهرستان و سازمان منطقه آزاد میخواهد با قید فوریت های بهداشتی هر چه سریع تر، نسبت به رفع گلایه و مطالبات به حق قشموندان در راستای حقوق شهروندی اقدام کنند.
همچنین این دفتر آمادگی دارد تا پاسخ مسوولین یادشده را در قالب مصاحبه های جداگانه برای پیگیری این مخاطره مربوط به امنیت و سلامت عمومی قشموندان توسط سگهای ولگرد منتشر کند.
براساس سر شماری سال ۱۳۹۵، شهر قشم دارای ۴۰ هزار و ۶۷۸ نفر جمعیت (۱۹ هزار و ۸۵۳ زن و ۲۰ هزار و ۸۲۵ مرد) است.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر داز توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.