تهران- ایرنا- رییس هیات‌مدیره دیده‌بان شفافیت و عدالت گفت: در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، افزایش تولید محصولات مذکور در چند دهه اخیر، کم‌نظیر بوده است به‌طوری‌که تولید گندم ۵۶ درصد، برنج ۲۵ درصد و جو ۳۰ درصد، افزایش داشته‌اند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، «احمد توکلی» در نامه‌ای به رییس‌جمهور نوشت: در تولید علوفه ذرت به خودکفایی رسیده‌ایم. گرچه تدابیر علمی ترویجی وزارت جهاد کشاورزی و تأمین به‌موقع منابع مالی در معاونت رییس‌جمهور در سازمان مدیریت در سال پیش، و برنامه‌ریزی، در این موفقیت، نقش مؤثر داشت، اما اگر کود نبود، این توفیق به دست نمی‌آمد.

اهمیت امنیت غذایی بر کسی پوشیده نیست. تولید محصولات اساسی به‌ویژه غلات، حبوبات و محصولات صنعتی مانند پنبه، دانه‌های روغنی و چغندرقند، برای افزایش محصول، نیازمند کودهای شیمیایی به‌ویژه کودهای فسفاته و پتاسه هستند.

از سال ۱۳۴۶ تاکنون، کودهای شیمیایی همیشه با ارز دولتی وارد شده و قیمت یارانه‌ای داشته است. بهایی که کشاورز ایرانی برای همین کود می‌پرداخت، در تمام این سال‌ها، نیمی از قیمت تمام شده مذکور بوده است. در کلیه کشورهای جهان نیز، به‌ویژه تولیدکنندگان اصلی محصولات اساسی کشاورزی، کود را به قیمت یارانه‌ای به کشاورزان می‌فروشند.

اگر مشکل کود حل نشود قطعاً با کمبود محصولات اساسی مواجه و مانند سال جاری اغلب کشورهای تولیدکننده به دیگر کشورها غلات و محصولاتی نخواهند فروخت. ناامنی غذایی از سال ۲۰۱۸ در حال افزایش است. حتی قبل از حمله روسیه به اوکراین، فراوانی و شدت فزاینده شوک‌های اقلیمی، درگیری‌های منطقه‌ای و همه‌گیری کرونا، همگی تلفات خود را می‌گرفتند، تولید و توزیع غذا را مختل می‌کردند و هزینه تغذیه مردم را بالا می‌بردند. قیمت‌های بالای مواد غذایی و انرژی به بحران هزینه‌های زندگی دامن زده است که احتمالاً فقر را افزایش داده و به رشد اقتصادی آسیب می‌زند و به طور بالقوه به بی‌ثباتی سیاسی دامن می‌زند.

با جنگ در اوکراین، وضعیت تغییری چشمگیرتری پیدا کرد. این امر قیمت مواد غذا و کود شیمیایی را همچنان افزایش داد، به واردکنندگان کود آسیب رساند و چند کشور، ازجمله چین، را وادار کرد که محدودیت‌هایی بر صادرات خود وضع کنند. ماه مرداد سال جاری تورم غذا در کشور، به ۸۱ درصد رسید. این نرخ غیرقابل‌تحمل است. اگر به دلیل کمبود کود برای کشت پاییز، قیمت کالاهای اساسی بالاتر رود، بیم ناامنی غذا با عواقب بسیار سنگین، افزایش می‌یابد.

دیده‌بان مطلع شده است سازمان مدیریت با تبدیل ارز ترجیحی به ارز نیمایی در خرید کود، یارانه موردنیاز را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار نداد و به همین دلیل کود برای کشت پاییزه به‌اندازه کافی وجود ندارد؛ لذا پیش‌بینی می‌شود با کمبود شدید تولید محصولات اساسی به‌ویژه گندم، جو و دانه‌های روغنی در سال آینده مواجه شویم.

این مسئله خطیر را حل کنید. بهتر است هر کاری را که در شرایط فشار، با دستپاچگی و بسیار پرهزینه می‌خواهید انجام دهید، امروز تدبیر فرمایید چرا که هزینه‌اش خیلی کمتر است.