به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری اسپوتنیک، کمیته سنای آمریکا در ماه مه این لایحه را تصویب کرد. اما برای تبدیل شدن به قانون، هنوز باید از سد سنا و مجلس نمایندگان عبور کند و توسط رئیس جمهور امضا شود.
تقریباً بلافاصله پس از تصمیم اوپک برای کاهش تولید نفت، کاخ سفید اعلام کرد که بایدن با کنگره درباره ابزارها و اختیارات بیشتری برای کاهش کنترل اوپک بر قیمتهای انرژی مشورت خواهد کرد. این اظهارات به طور گسترده به عنوان تهدیدی برای حمایت از لایحه مورد حمایت هر دو حزب از لایحه ضد اوپک موسوم به نوپک تفسیر شد که میتواند پایان کارتل اوپک باشد.
این لایحه کشورهای اوپک را در معرض قوانین ضد انحصار به منظور شکستن قیمت نفت از کنترل چند کشور قرار میدهد. در صورت تصویب، این لایحه مصونیت اعضای اوپک و شرکتهای نفتی آنها را لغو میکند و از آنها به دلیل تبانی برای افزایش قیمتها شکایت میکند.
کارشناسان اقدام عملی آمریکا در این باره را به خاطر تاثیرات منفی بر اقتصاد و شرکت های نفتی آمریکایی بعید می دانند.
کمیته اقتصادی سنا در ماه می اعلام کرد که این قانون می تواند به آمریکا کمک کند تا قوانین ضد انحصار را برای مقابله با کشورهای عضو اوپک اجرا کند.
کارشناسان اقدام عملی آمریکا در این باره را شلیک به خود تفسیر می کنند و اگر واشنگتن اقدام به این کار کند ممکن است کشورهای هدف، سرمایه های خود را از آمریکا خارج کنند.
جارح المرشدی استاد روابط عمومی بین المللی می گوید: تلاش کنگره برای تصویب قانون نوپک، نمودی از سیاست دائمی آمریکا است که در دولت های مختلف دنبال شده است.
وی در گفت و گو با اسپوتنیک افزود: واشنگتن به دنبال باجگیری از عربستان از طریق قانون جاستا بود.
المرشدی بیان کرد: قانون نوپک فقط یک ابزار فشار بر عربستان و برخی از کشورها به منظور دستیابی به برخی اهداف و تحمیل سیاست های آمریکا به دیگر کشورها از طریق قدرت نرم است.
وی گفت: عربستان ممکن است اوراق سرمایه خود در خزانه آمریکا را بفروشد هرچند که این کشور اوراق کم تری نسبت به چین و ژاپن دارد و این از تاثیرگذاری آن در بازار آمریکا می کاهد.
المرشدی اضافه کرد: اما تهدید عربستان به فروش اوراق خود منجر به افزایش نرخ سود در بازار مسکن می شود و این تاثیر آنی به ریاض این اجازه را می دهد که در این زمینه دست به مانور بزند.
وجدی اللقیطی تحلیلگر سیاسی و کارشناس منطقه و بین الملل نیز می گوید: کنگره از دوره کلینتون برای تصویب قانون نوپک تلاش می کند و این در ادامه قانون شرمن است.
وی اضافه کرد: نمایندگان ایالت ها در کنگره برای تصویب آن تلاش می کنند و رئیس جمهور از حق وتو استفاده کرده و آن را لغو می کند.
اللقیطی افزود: این قانون فقط ابزار فشاری است که کنگره نسبت به اجرای آن تهدید می کند ولی نمی توانند آن را اجرایی کنند زیرا طرفی که بیشترین ضرر را خواهد کرد آمریکاست به این دلیل که کشورها سرمایه های خود را از آمریکا خارج می کنند.
احمد الظفیری نویسنده سعودی نیز گفت: بزرگترین شرکت های فعال در زمینه نفت، آمریکایی هستند و هر تحریمی پس از اوپک به این شرکت ها آسیب می زند.
وی یادآور شد: آمریکا بیش از ۲۰ سال است که می خواهد این قانون را تصویب و اجرا کند اما هربار ناکام می ماند.
گروه اوپک پلاس در آخرین نشست خود اعلام کرد که تولید نفت خود را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش میدهد و این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب میشود؛ با واکنش تند مقام های آمریکایی مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در کشور خود هستند.
این توافق با وجود فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر، حاصل شده و عرضه را در بازاری که هم اکنون نیز در تنگنا هست، محدودتر میکند.