تهران- ایرنا- روزنامه وال استریت ژورنال در مطلبی با اشاره به تاخیر غرب در ارائه طرح تعیین سقف قیمت نفت روسیه نوشت: دولت بایدن که چشم‌انداز نه چندان روشنی برای پیروزی حزبش در انتخابات میان‌دوره‌ای نمی‌بیند، اجرای این طرح را تا پس از برگزاری انتخابات به تعویق انداخته‌ است.

به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه "وال استریت ژورنال"، اجرای طرح تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه که مورد حمایت آمریکا نیز قرار گرفته بود، احتمالا تا پس از انتخابات میان دوره ای ماه نوامبر (۱۷ آبان) به تاخیر می افتد تا مقامات خود را برای نوسانات بازار نفت آماده کنند.

این روزنامه می افزاید: تلاش دولت «جو بایدن» برای تعیین سقف قیمت نفت روسیه به دلیل نگران وزارت خزانه داری نسبت به تاثیر تحریم های جدید علیه روسیه بر صنایع در حال حاضر اجرایی نمی شود.

در گزارش وال استریت آمده است: آمریکا و متحدانش آماده ممنوعیت تجارت نفت روسیه در کشورهای خود از حمل، تامین مالی و بیمه گرفته تا سایر خدمات هستند و قرار است این طرح در تاریخ ۵  دسامبر (۱۴ آذر) عملی شود. هرچند این کشورها امیدوار بودند دستکم یک ماه زودتر آن را اجرایی کنند. اما گفته می شود آمریکا در حال نهایی کردن این راهبرد با کشورهای گروه هفت و استرالیا است و از همین رو اجرای آن را به تاخیر انداخته است. هرچند به نظر می رسد دلایل این امر با توجه به شتاب روزهای نخست کشورهای گروه هفت در ارائه این طرح و اجرایی کردنش دلایل دیگری داشته باشد.

منابع آگاه اعلام کرده اند مقامات دولت بایدن باتوجه به نزدیک شدن به تاریخ برگزاری انتخابات میان دوره ای در حال حاضر قصد اجرایی کردن آن را ندارند؛ انتخاباتی که چشم انداز چندان روشنی را هم برای بایدن و هم حزبی هایش در پیش ندارد.

 به گفته منابع مطلع، مقامات قصد ندارند سطح سقف را تا پس از انتخابات میان دوره ای در ۸ نوامبر (۱۷ آبان) تعیین کنند. از این رو، فقدان جزئیات نهایی در مورد نحوه عملکرد طرح تعیین سقف، صنعت نفت را به این فکر واداشته است که آیا اصلا نفت روسیه برای تاریخ ۵ دسامبر با تحریم‌های جدیدی روبرو می شود یا خیر.

«کوین بوک» مدیرعامل شرکت مشاوره بخش انرژی "ClearView Energy Partners" در واشنگتن در این خصوص گفت: از آنجایی که نزدیک به ۴۰ روز تا تاریخ ۵ دسامبر باقیمانده و یک سفر معمولی به مسیرهای طولانی تر از روسیه ۴۵ تا ۶۰ روز به طول می انجامد، بنابراین، باتوجه به بلاتکلیفی موجود، این خطر وجود دارد که قیمت نفت خام با پیشنهاد خریداران برای منابع جایگزین افزایش یابد.

اما این زمان بندی برای تعیین سقف قیمت نفت در گرماگرم آمادگی دولت بایدن برای نهایی کردن طرح در حالی اتفاق می افتد که بیم آن می رود روسیه تهدید به قطع تولید نفت و ایجاد نوسانات در بازار کند. از سوی دیگر، چنانچه این تحولات قبل از انتخابات رخ دهد، می‌تواند بر جایگاه دموکرات‌ها تاثیر بگذارد.

چندین مقام دولت بایدن خود اذعان کرده اند که روند نهایی کردن تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه بیش از اندازه به طول انجامیده است. کشورهای گروه هفت هم که قرار است محدودیت ها را اعمال کنند هنوز در حال کار بر روی طرح های تحریمی هستند.

به گفته چند منبع مطلع، پس از آنکه سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش به رهبری روسیه از کاهش تولید در ۵ اکتبر (۱۳ مهر) خبر دادند، فشار برای تعیین سطح سقف قیمت تا اواسط اکتبر کاهش یافته است. مقامات دولت بایدن نیز در پی این اقدام موجی از تهدیدها را به راه انداخته اند و گفته می شود در تلاش برای آماده کردن طیف وسیعی از واکنش ها بودند، اما همزمان در حال بررسی آثار هرگونه تصمیم گیری نیز می باشند.  

گزارش ها حاکی است وزارت خزانه داری آمریکا با فعالان بازار نفت در مورد تعیین سقف قیمت گفت و گو کرده و راهنمایی اولیه در مورد سقف قیمت را در ماه سپتامبر منتشر کرده است. این وزارتخانه به شرکت‌ها توصیه کرده که در صورت تامین مالی یا بیمه ناخواسته نفت روسیه بالاتر از سقف قیمتی، با جریمه روبرو نمی شوند.  

وال استریت ژورنال در بخش دیگری از این مطلب یادآور می شود که هدف اصلی آمریکا از تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه حفظ جریان نفت این کشور به بازارهای جهانی و در عین حال محدود کردن سود مسکو از فروش است. رچند مقامات روسیه بارها تهدید کرده اند که صادرات نفت خود را قطع خواهند کرد.

از همین رو مقامات دولت بایدن در تلاش برای تصمیم گیری در مورد قیمت نفت روسیه هستند و برای این امر چندین عامل را در نظر می گیرند. از جمله هزینه نهایی تولید نفت روسیه و قیمتی که در طول دوره های مختلف در بازارهای جهانی به دست آورده است.

«هلیما کرافت» رئیس بخش راهبرد کالا در بانک سرمایه ای RBC Capital Markets در خصوص تاخیر در تعیین سقف قیمت معتقد است که این امر می تواند اتحادیه اروپا را بر سر دوراهی تصمیم گیری برای نهایی کردن این طرح از تاریخ ۵ دسامبر (۱۴ آذر) قرار دهد و اگر این بلوک در نهایت تصمیم به اجرایی کردن طرح تا پیش از تاریخ تعیین شده بگیرد، نفت روسیه از بازار خارج می شود.

«کریگ کندی» بانکدار و استاد دانشگاه هاروارد نیز در اظهاراتی گفت: انتظار می رود «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در هفته های آینده یک شوک قیمتی در بازار نفت ایجاد کند.

وی افزود: پوتین از تحریم های غرب تبعیت نمی کند، هرچند این کشور فاقد ظرفیت صادرات نفت خود بدون خدمات دریایی اروپایی است.

از زمان آغاز جنگ در اوکراین در تاریخ ۲۴ فوریه سال جاری میلادی (۵ اسفند ۱۴۰۰)، واشنگتن و بروکسل تحریم های بی سابقه ای علیه مسکو اعمال و ارتباط آن را با نهادهای مالی بین المللی قطع کرده اند. اتحادیه اروپا که در صدد کاهش وابستگی خود به منابع انرژی روسیه برآمده، با متوقف کردن بیش از دو سوم واردات نفت خود از این کشور موافقت کرده است. 

آمریکا نیز از ماه ژوئن (خرداد) تلاش کرده است کشورهای گروه هفت را به حمایت از سازوکار تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه تحت فشار قرار دهد. این طرح امکان رسیدن نفت روسیه به برخی کشورهای ثالث را تنها زمانی که درباره پرداخت پول آن به زیر قیمت بازار، فراهم می کند.