اصفهان- ایرنا- مدیر حوضه آبریز زاینده‌رود گفت: با توجه به اتصال دو استان یزد و اصفهان و شهرستان‌هایی مانند کاشان به مخزن این حوضه، اولویت ما تامین آب آشامیدنی این نقاط است.

  علیرضا الماسوندی، روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مخزن سد زاینده‌رود در زمان حاضر از نظر سال‌های دوره آماری وضعیت بدی دارد و با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی، شرایط خوبی برای بارش‌ها هم مُتصور نیست.

وی ادامه داد: شرایط کنونی مخزن سد زاینده‌رود مناسب نیست لذا این امکان وجود ندارد که بتوانیم همه نیازهای آبی خود را از این طریق مُرتفع کنیم و سیاست وزارت نیرو هم این است که جیره‌بندی و قطعی آب نداشته باشیم.

مدیر حوضه آبریز زاینده‌رود با اشاره به انتشار یک خبر تقطیع شده به نقل از وی در باره بازگشایی دریچه‌های سد زاینده‌رود برای کشت پاییزه در یکی از رسانه‌ها تصریح کرد: شرطی که برای این بازگشایی مشخص شده بود تحقق نیافت و در مقابل شرطی را هم که کشاورزان اصفهان تقبل و امضا کرده بودند نیز انجام نشد.

الماسوندی اضافه کرد: اکنون بیش از ۲۰ روز زمان را از دست داده‌ایم و در این مدت، آبی را که باید پشت سد ذخیره می‌کردیم تا می‌توانستیم برای آن برنامه‌ریزی کنیم، ذخیره نکرده‌ایم.

وی با اشاره به اینکه هر قولی دوطرفه است، بیان کرد: آب مورد نظر ما باید از نیمه مهر وارد مدار می‌شد تا ارزش بهنگام داشته باشد و ما در آن زمان هم اعلام کردیم که در صورت ورود آب به مدار می‌توانیم برای آن برنامه‌ریزی کنیم اما این اقدام صورت نگرفت بنابراین الان هم نمی‌توانیم آن را تامین کنیم.

وی خاطرنشان کرد: میزان ذخیره آب استان و مصرف آن در حوزه آشامیدنی مشخص است و ما نمی‌توانیم بگوییم چون قول داده‌ایم پس باید به آن عمل کنیم.

مدیر حوضه آبریز زاینده‌رود یادآور شد: قول آن روز ما بر اساس یک قرار بود اما مُحقق نشد لذا وقتی که آن زمان نتوانستیم مخزن را آبگیری کنیم بطور طبیعی الان هم نمی‌توانیم آبی به کشاورزان بدهیم.

وی در عین حال اظهار داشت: پنجم آبان جاری جلسه‌ای با کشاورزان اصفهان برگزار و این مطالب به آنها مُنعکس شد و آقای وحیدا(رییس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان) هم در آن جلسه مسائل را پذیرفت و اکنون ما از حرف‌های مطرح شده در این زمینه شگفت‌زده‌ایم.

معاون تلفیق و امور تنظیم‌گری شرکت مدیریت منابع آب ایران ادامه داد: گزارش منتشر شده از سوی وحیدا احتمالاً مربوط به حدود ۲۰ روز گذشته است در غیر این صورت باید ملاحظات مطرح شده در آن مذاکرات رعایت می‌شد.

وی گفت: هر قول و قراری دو طرف دارد و باید طرف مقابل هم به تعهد خود عمل کند اما در زمان حاضر این امر محقق نشده و نتوانسته اند به تعهداتشان عمل کنند و امکان انتقال آب از کوهرنگ وجود ندارد.

وی اضافه کرد: صورتجلسه تنظیمی توسط حدود ۲۰ نفر از نمایندگان کشاورزان اصفهان امضا و مقرر شده بود شرایطی فراهم کنند تا آب از طریق تونل سوم به پشت سد انتقال پیدا کند.

الماسوندی تاکید کرد: اما با شرایط کنونی مخزن سد زاینده‌رود، امکان ورود آب به این مخزن محقق نمی‌شود و کشاورزان و نمایندگان آنها هم در جریان کامل این ماجرا هستند و این موضوع هم در جلسه پنجم آبان‌ به آنها گوشزد شده است.

وی گفت: کاهش مصرف آب در حوزه صنعت و در حوزه آشامیدنی مراکز استان‌های یزد و اصفهان و شهرستان‌ها اعمال شده است تا با مدیریت مصرف در ماه‌های آینده، از قطعی و جیره‌بندی آب جلوگیری کنیم.

مدیر حوضه آبریز زاینده‌رود با ابراز امیدواری برای بهبود شرایط بارش‌ها و تامین آب آشامیدنی و سایر نیازهای آبی منطقه خاطرنشان کرد: شرایط بارش‌های اخیر هم کمکی به ما نکرد و در مهر سالجاری نیز در مناطق مرکزی کشور و اصفهان بارندگی اتفاق نیفتاد و اگر هم بارشی رُخ داد، تبخیر شد.

به گزارش ایرنا، حسین وحیدا رییس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان اصفهان، روز گذشته(یکشنبه) در مصاحبه با یکی از رسانه‌ها در اصفهان گفته بود که الماسوندی مدیر حوضه آبریز زاینده‌رود ۲۵ آبان را موعد بازگشایی برای نوبت نخست کشت پاییزه، اعلام و کشاورزان اصفهانی نیز به وعده وی اعتماد کرده بودند.

به گزارش ایرنا، ذخیره سد زاینده‌رود در مقایسه با متوسط بلندمدت(دوره ۵۲ ساله) ۷۹ و نسبت به میانگین ۱۰ سال اخیر ۳۹ درصد کاهش دارد.

 ذخیره فعلی این سد حدود ۱۳۷ میلیون مترمکعب و حجم ذخیره بلندمدت آن ۶۵۰ و میانگین حجم آن در ۱۰ سال گذشته ۲۲۶ میلیون مترمکعب بوده است.

این میزان نسبت به سال قبل ۲۵ درصد کمتر است و پارسال بالغ بر ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب در مخزن این سد وجود داشت.

سد زاینده‌رود با ظرفیت اسمی یک میلیارد و ۲۳۹ میلیون مترمکعب بعنوان یکی از اصلی‌ترین سدهای مرکز کشور و تأمین کننده آب آشامیدنی، محیط زیست، کشاورزی و صنعت در منطقه مرکزی ایران است.

این سد قوسی شکل که سال ۱۳۴۹ به بهره‌برداری رسید، در ۱۱۰ کیلومتری غرب اصفهان در شهرستان چادگان قرار دارد.

زاینده‌رود که نقشی اصلی و مؤثری در پایداری محیط‌ زیست، تأمین آب آشامیدنی، رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه مرکزی و هستی تالاب گاوخونی داشته، در دهه‌های اخیر بدلیل برداشت‌های غیرقانونی در بالادست، انتقال آب به حوضه دیگر، تراکم جمعیت و تا حدودی کاهش نسبی بارندگی‌ها، به یک رودخانه با جریان دوره‌ای، تبدیل و در پایین‌ دست در فصول گرم بویژه تابستان با خشکی مواجه شده است.