به گزارش ایرنا، با این حال چغندرکاران چهارمحال و بختیاری کمآبی، کمبود کودهای فسفاته و پتاسه، نبود نقدینگی، قیمت پایین خرید چغندر و مبلغ کم مساعده پرداختی توسط شرکت قند را از جمله موانع پیشروی تولید این محصول راهبردی در استان میدانند.
شکر که بخشی از آن از محصول چغندرقند بدست میآید، از جمله کالاهای راهبردی است و جایگاه ویژهای در اقتصاد کشور و چهارمحال و بختیاری دارد، اما هنوز تنها بیش از ۱۶ درصد چغندر مورد نیاز صنعت قند چهارمحال و بختیاری در داخل این اُستان تامین میشود.
چغندرکاران چهارمحال و بختیاری وجود مشکلاتریز و درشت را مانع اصلی برای خودکفایی استان در تامین محصول راهبردی چغندر میدانند و خواهان تجدید نظر در قیمت قراردای خرید تضمینی این محصول هستند.
امسال نخستین واحد صنعتی چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۶۰ تن چغندر مورد نیاز خود را از خارج استان تامین کرد، که با توجه به افزایش هزینههای حمل و نقل جادهای در سالهای اخیر توجه به افزایش تولید در داخل اُستان میتواند با افزایش بهرهوری ، زمینه اشتغال مولد در ۲ بخش صنعت و کشاورزی را فراهم کند.
دغدغههای چغندرکاران چهارمحال و بختیاری از کمآبی تا کمبود کود و قیمت کم خرید تضمینی
یک کشاورز ساکن شهرکرد در این پیوند به ایرنا میگوید: چهار سالی است که خرید قراردادی چغندر توسط شرکت قند انجام میشود ولی افزایش هزینهها باعث شده، هنوز کشت چغندر چندان برای کشاورزان جذاب نباشد و برخی بهدنبال جایگزینی کشت سیبزمینی بهجای چغندر هستند.
سید ایوب موسوی هرچگانی افزود: مشکل آب، مشکل امروز و دیروز نیست و سالهاست که اُستان از بیآبی رنج میبرد، اجرای تجهیزات آبیاری نوین نیز هزینههای بالای دارد که با وجود تسهیلات و کمکهای جهاد کشاورزی، تامین بخشی از هزینههای آن نیز توسط کشاورزان بسیار دشوار است.
وی ادامه داد: قیمت خرید قراردادی سال ۱۳۹۹ هر تن ۵۹۰ هزار تومان بود که در سال ۱۴۰۱ به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای هر تن رسید که البته جایزه کاشت و کمک هزینه کرایه نیز پرداخت میشود، ولی این افزایش ۲.۵ برابری قیمت خرید تضمینی، هنوز جوابگوی افزایش هزینهها نیست.
این کشاورز تاکید کرد: در سالهای اخیر هزینه دستمزد کارگر افزایش یافت و با وجود آنکه قیمت کود امسال کنترل شد ولی با مشکل تهیه کودهای فسفاته و پتاسه مواجه هستیم و کمبود آن بهویژه در بهار و تابستان مشکلاتی را برای چغندرکاران ایجاد میکند.
وی ادامه داد: این کودها در افزایش میزان تولید نقش مهمی دارند ولی میزان تخصیصی به چهارمحال و بختیاری کم است و در حال حاضر یکی از مشکلات چغندرکاران استان تامین کود مورد نیاز است.
موسوی تصریح کرد: شرکت قند برای هر هکتار زمین زیر کشت چغندر، ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان مساعده پرداخت میکند ولی این مبلغ با هزینههای موجود، جوابگو نیست و با توجه به آنکه کشاورز متعهد به فروش چغندر تولیدی به شرکت قند است، افزایش این مبلغ میتواند گرهگشای کشاورزان باشد.
وی خاطرنشان کرد:تغییرات دمایی و شیوع بیماری و آفت از دیگر مخاطرات چغندرکاران است که ایجاب می کند قیمت این محصول مورد بازنگری قرار گیرد.
تنها ۵۱ هزار تن از چغندر مورد نیاز کارخانه قند از داخل استان تامین میشود
مدیر کشاورزی شرکت قند چهارمحال و بختیاری در این پیوند به ایرنا گفت: تمامی شرکتهای قند سراسر کشور بر اساس قیمت مصوب، اقدام به خرید چغندرقند از کشاورزان میکنند و میزان مصرف چغندر این کارخانه سالیانه ۳۱۰ هزار تن است که تنها ۵۱ هزار تن آن از داخل اُستان تامین می شود.
محمد سالاریخواه افزود: به دلیل آب و هوای سرد اُستان تنها کشت بهاره چغندرقند در چهارمحال و بختیاری وجود دارد و خرید محصول این کشت در مهر و آبان انجام میشود و امسال برنامهریزی برای خرید ۲۱۰ هزار تن چغندر کشت بهاره انجام شده است.
وی یادآور شد:پیشبینی میشود امسال نیز حدود ۵۵ هزار تن چغندر از کشاورزان چهارمحال و بختیاری خریداری شود و بقیه که سهم بیشتری دارد از کشاورزان سایر استانها خریداری خواهد شد.
سالاریخواه افزود: سالیانه حدود ۱۰۰ هزار تن چغندر کشت پاییزه نیز توسط شرکت قند اُستان خریداری میشود که همه این محصول نیز تولید چغندرکاران خوزستانی است و این چغندرکاران هماکنون مشغول کشت هستند و محصولشان را اردیبهشت سال آینده به این کارخانه تحویل می دهند.
وی ادامه داد:این کارخانه از افزایش تولید این محصول راهبردی حمایت میکند و بنا به قیمت مصوب به ازای هر تن چغندر با عیار ۱۶ مبلغ یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان پرداخت کرده و علاوه بر آن به ازای هر تن ۴۰۰ هزار تومان کرایه حمل به کشاورز میدهد، که مبلغ پرداختی برای هر تن را به یک میلیون ۷۰۰ هزار تومان میرساند.
این مسوول خاطرنشان کرد: علاوه بر قیمت مصوب و پرداخت کمک هزینه حمل بار، به عنوان جایزه تولید نیز به ازای هر تُن، چغندر تحویلی ۲ کیلو قند و شکر و ۲۰ کیلو تفاله چغندر با قیمت هر کیلو ۸۰۰ تومان به چغندر کار تحویل داده میشود که هماکنون قیمت هر کیلو تفاله در بازار آزاد حدود هشت هزار تومان است.
وی تصریح کرد: شرکتهای قند در سراسر کشور به ازای هر هکتار سطح زیر کشت چغندر در هر سه مرحله کاشت، داشت و برداشت در مجموع ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان مساعده بدون سود و کارمزد پرداخت میکنند که این مبلغ پرداختی هنگام خرید محصول از حساب کشاورز دریافت کننده تسهیلات، کسر می گردد.
سالاریخواه اظهار داشت: کشاورزان میتوانند از این مبلغ مساعده برای اجاره ماشینآلات و تجهیزات کشاورزی استفاده کنند و شرکت قند چهارمحال و بختیاری برای گسترش خدمات "مکانیزاسیون" به شرکتهای خدماتی و کشاورزان علاقهمند، تسهیلات ۲ساله برای خرید ماشینآلات و خدمترسانی به چغندرکاران پرداخت میکند.
مدیر کشاورزی شرکت قند چهارمحال و بختیاری یادآور شد: در فصل کاشت نیز این شرکت برای هر هکتار ۲ واحد بذر مرغوب خارجی در اختیار کشاورزان قرار میدهد که مبلغ هر واحد آن حدود سه میلیون تومان تا سه میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است که البته مبلغ بذر تحویلی موقع برداشت از حساب چغندرکار برداشت میشود.
به گزارش ایرنا، هر واحد بذر شامل ۱۰۰ هزار دانه است که وزن آن برای بذر چغندر بین یک تا یک کیلو و ۲۰۰ گرم است.
وی یادآور شد: به علت آنکه به کودهای فسفاته و پتاسه یارانه دولتی تعلق میگیرد این کودها در بازار بسیار کم هستند و مهمترین مشکل چغندر کاران اُستان، کمبود این ۲ کود بهویژه در نیمه اول سال است.
پیش بینی افزایش برداشت چغندر در چهارمحال و بختیاری
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در این پیوند به ایرنا گفت:تاکنون ۵۰درصد چغندر تولیدی استان برداشت شده است و بقیه این محصولات تا دهم آذر ماه برداشت خواهد شد و افزایش مقدار برداشت این محصول پیش بینی می شود.
روح الله سعیدی افزود: انتظار میرفت تا پایان آبانماه برداشت چغندر و سیب زمینی در چهارمحال و بختیاری به پایان برسد ولی بهدلیل بارشهای پیش رو زمان برداشت تا دهم آذرماه ادامه خواهد داشت.
وی یادآور شد: برداشت چغندر هرساله با توجه به شرایط آب و هوایی هر منطقه اُستان، از اواخر مهر آغاز و به طور معمول تا پایان آبانماه برداشت این محصول به پایان میرسید ولی امسال به علت دیر آغاز بودن پاییز زمان برداشت آن تا دهه اول آذر نیز ادامه خواهد داشت.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی ادامه داد: با توجه به افزایش جزیی سطح کشت در سالجاری و حمایتهای خوبی که از طرف شرکت قند در زمینه تامین نهادهها انجام شد، احتمال افزایش تولید وجود دارد و پیشبینی میشود تا پایان زمان برداشت افزون بر ۵۵ هزار تن چغندر قند از مزارع استان جمعآوری شود.
سعیدی تاکید کرد: امسال نیز مانند چهار سال گذشته تامین بذر، کود و سم مورد نیاز چغندرکاران بر عهده کارخانه قند اُستان بود و کشاورزان با مراجعه به دفاتر نمایندگی کارخانه قند، قرارداد منعقد کرده و از این تسهیلات برخوردار میشدند و این مورد یک نمونه موفق از همکاری صنعت و کشاوزی است.
مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: امسال هزار و ۱۵۰ هکتار از اراضی استان به زیر کشت چغندر رفت که نسبت به سال گذشته افزایش جزیی سطح زیر کشت را نشان می دهد و عملکرد برداشت از هر هکتار مزارع چغندر استان بطور میانگین ۷۰ تن است که بالاتر از میانگین کشور است.
وی تصریح کرد:خرید تضمینی یکی از دلایل افزایش سطح زیر کشت چغندرقندر در استان است و این رویه در اطمینان بخشی به کشاورزان نقش موثری دارد و چغندرکاران با رغبت به کاشت این محصول می پردازند.
سعیدی یادآور شد:میانگین برداشت چغندر در استان بیش از متوسط کشوری است و میزان قند چغندر تولیدی نیز که به آن عیار چغندر گفته میشود بین ۱۶ تا ۱۷.۷ است و عیار بیشتر محصول چغندرقند کشت شده امسال در استان به ۱۷.۵ درصد میرسد که بالاتر از میانگین کشوری است .
به گزارش ایرنا،سالانه در چهارمحال و بختیاری بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول باغی، زراعی، دامی و شیلاتی توسط ۶۶ هزار نفر بهره بردار تولید میشود.