رشت- ایرنا- کلاف پیچیده کتابخانه مرکزی شهر رشت به عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه عمومی شمال کشور پروژه‌ای بجامانده از حدود ۱۸ سال قبل است که بهره‌برداری آن با ۹۱ درصد پیشرفت همچنان سرگردان میان گره‌های کور است اما در جریان بازدید نماینده ولی فقیه گیلان از این پروژه خبرهای تازه‌ و امیدوارکننده‌ای مطرح شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، گیلان به پیشینه وسیع فرهنگ و هنر و ویژگی هنرمند و نخبه پرور شناخته می‌شود؛ عرصه‌ای که سالهاست به دلیل محرومیت از زیرساخت‌های فرهنگی آماده بهره برداری با مشکلات بسیاری مواجه بوده و گرفتار تصمیمات، ناهماهنگی و اختلاف‌نظرهای میان دستگاهی است. 
عملیات احداث کتابخانه مرکزی شهر رشت به عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه عمومی شمال کشور با اسکلت بتنی در ۶ طبقه با مساحت هشت هزار و ۲۰۰مترمربع در سال ۱۳۸۳ آغاز شد و فارغ از همه آنچه در این سال‌ها از بازدیدها و وعده‌های مدیران وقت، ساخت آن از سال ۹۸ به طور جدی وارد فاز عملیاتی شد بطوریکه در مرداد ۱۴۰۰ توسط معاون رئیس جمهوری وقت افتتاح شد اما هیچ گاه به بهره برداری نرسید.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم بار دیگر مطالبه بهره برداری از این پروژه مطرح شد؛ حال آنکه در پیگیری خبرنگار ایرنا یکی از مسئولان فرهنگی استان که نخواست نامش ذکر شود، گفت: اگرچه پیشرفت فیزیکی این کتابخانه بارز است و عملیات ساخت آن با حضور مقامات رسمی اعلام شد، اما درصد باقیمانده بسیار پیچیده و به دلیل تولیت چندین دستگاه، کار سخت است.
وی اظهار داشت: فضای مطالعه گیلان حدود ۲۷ هزار متر مربع است و فضای استاندارد مطالعه برای هر یکصد نفر، هشت متر مربع است حال آنکه این شاخص برای گیلان به ازای هر یکصد نفر یک متر مربع و در رشت کمتر از نیم متر مربع است اما افتتاح کتابخانه مرکزی رشت با هشت هزار متر مربع ظرفیت عظیمی برای رشد این شاخص در رشت و استان خواهد بود که متاسفانه به دلیل در نظر نگرفتن منفعت مردم از فضای فرهنگی شهر و استان، هنوز به بهره برداری نرسیده است.
این مسئول فرهنگی بیان کرد: کتابخانه مرکزی رشت به اصطلاح افتتاح شد اما هنوز با مشکلات زیادی دسته و پنجه نرم می کند. سالن اجتماعات، سالن های جنبی، محوطه سازی و بزرگترین مشکل عدم اجازه شهرداری برای انشعابات انرژی است و تجهیزات نیز مشکل بزرگ دیگری است که گریبانگیر بهره برداری کامل این پروژه است که فقط با تعامل و همکاری بین دستگاهی مرتفع می شود.


ورود استاندار گیلان به رفع مانع
تعویق در بهره‌برداری از کتابخانه مرکزی رشت ادامه یافت تا اینکه نماینده عالی دولت در استان خود به حل این موضوع ورود کرد و طی جلسه ای در تاریخ ۱۲ دی ماه سال گذشته بر تعامل و انعطاف دستگاه های اجرایی چون شهرداری، مسکن و شهرسازی و اداره کل کتابخانه های عمومی در تسهیل روند بهره برداری از کتابخانه مرکزی رشت تاکید کرد.
اسدالله عباسی در این نشست با انتقاد از اینکه شهرداری در ادای سهم فرهنگی خود کوتاهی می‌کند، گفت: معنای سهم فرهنگی تبلیغات و نصب چند بنر نیست؛ بلکه باید همه نهادها در راستای سرعت‌گیری روندِ بهره‌برداری از کتابخانه مرکزی رشت انعطاف به خرج داده و با تعامل این مجموعه را برای بهره مندی مردم استان آماده سازند.
مدیرکل وقت راه و شهرسازی گیلان نیز در همان جلسه گفت: کتابخانه مرکزی رشت از سال ۸۳ تا ۹۸ یک اسکلت بود و در واقع از ۹۸ تا ۹۹ به وضعیت کنونی رسید. سال ۹۸ تاکنون ۴۸ میلیارد تومان به این پروژه اختصاص داده شده در حالی که جمع اعتبارات پیش از آن بسیار ناچیز بوده است.
ماکان پدرام با بیان اینکه تجهیز کتابخانه در حوزه وظایف راه و شهرسازی نیست و در موافقت نامه این اداره کل با سازمان برنامه و بودجه قید نشده است ، اعلام کرد که این پروژه برای تکمیل به ۲۵ میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز دارد و در ارتباط با تجهیزات، بخشی را نهاد کتابخانه های عمومی کشور و بخش دیگر را استان باید تامین کند.

کتابخانه مرکزی در ترافیک مشکلات انباشته شده رشت 
شهردار رشت نیز در همان نشست انجمن کتابخانه های عمومی گیلان گفت: شهرداری رشت وارث مشکلات انباشته شده‌ای است که چاره ای جز حل یک به یک این مسائل را ندارد. در بحث ساختمانی کتابخانه مرکزی رشت تنها یک نامه در سال ۱۳۸۴به شهرداری ارسال شد و هیچ اقدامی برای دریافت پروانه ساختمانی انجام نشد.
بر اساس گفته‌های سید امیرحسین علوی، شهرداری سال ۹۸ به ناچار بر مبنای کمیسیون تخلف سال۹۲ این پرونده را به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع داد و بر همان اساس در مجموع ۱۰ میلیارد تومان جریمه شد.
شهردار رشت خواستار استفاده از ظرفیت بند ۳ تبصره ۵ بودجه همانند شهرهای بزرگ شد که از محل بودجه دولت تامین می شود که البته این مساله را نمی توان ایفای سهم شهرداری تلقی کرد.
البته علوی با اشاره به اینکه شهرداری سهم خود از عوارض سالیانه برای کتابخانه های عمومی را ایفاء کرده و اداره کل کتابخانه های عمومی گیلان نیز طی اقدامی این سهم را برداشته است، پیشنهاد داد که از فرصت تهاتر بدهی دولت با شهرداری استفاده شود تا نیازهای مالی کتابخانه تامین گردد. 


نفس تنگ کتابخانه‌ مرکزی در انبوهی از جلسات  
کتابخانه مرکزی رشت در حالی سال ۱۴۰۱ را نیز بی نصیب از بهره برداری سپری می کند که مسئولان استانی از جمله مدیرکل قبلی کتابخانه‌های عمومی گیلان از سال ۱۳۹۹ بارها اعلام کردند که این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۰ بهره برداری خواهد شد. 
حال که بیش از نیمی از سال ۱۴۰۱ را پشت سر گذاشتیم و همچنان کتابخانه مرکزی با همه مشکلات پیش رو برای بهره برداری انتظار می کشد. در اردیبهشت ماه امسال نیز جلسه ای به منظور رفع موانع بهره برداری پروژه کتابخانه مرکزی رشت همانند جلسات گذشته برگزار شد.
این جلسه با حضور مدیران کل کتابخانه های عمومی گیلان و راه و شهرسازی استان برگزار شد که در خصوص چگونگی رفع نیازهای تکمیل کتابخانه مرکزی رشت و جذب اعتبارات این پروژه بحث و تبادل نظر شد.
جلسه پشت جلسات دیگر، در صورتی که کتابخانه مرکزی رشت بیش از نیاز به جلسات مکرر و بعضاً بی نتیجه، نیازمند انجام وظیفه هریک از متولیان براساس تعاریف قانونی است که تا به امروز به دلیل خلاء همین اقدامات و تعهدات قانونی شاهد معطلی ۱۸ ساله یک کتابخانه است.

خبرهای تازه برای کتابخانه مرکزی رشت
با این تاریخچه از پروژه کتابخانه مرکزی رشت در تازه ترین رخداد نماینده ولی فقیه در گیلان از این پروژه بازدید کرد و از همه مسئولان استان خواست برای بهره برداری کامل کتابخانه مرکزی رشت همت کنند.
آیت الله رسول فلاحتی با اشاره به ظرفیت عظیم کتابخانه های عمومی در آگاهی بخشی به عموم مردم و با اذعان با تلاش های صورت گرفته در حوزه تکمیل این مرکز فرهنگی بر ضرورت جدیت و اهتمام همه مسئولین استانی برای بهره برداری از این کتابخانه تاکید کرد.
 امام جمعه رشت با بیان اینکه تمام فقر و بدبختی انسان ناشی از کمبود مطالعه است اذعان کرد: کسی که با کتاب و قلم رابطه ندارد، نادان است و حتی قرآن کریم بر این موضوع تاکید دارد و دانا با نادان را یکی نمی داند ؛بنابراین مطالعه انسان را از همه جهات قوی می‌سازد.


اختصاص۱۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل کتابخانه مرکزی رشت
رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان نیز در جریان بازدید آیت الله فلاحتی از کتابخانه مرکزی رشت گفت: از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری سال گذشته ۵۰ میلیارد ریال به دستگاه مربوطه برای راه‌اندازی کتابخانه مرکزی ابلاغ شد و امسال نیز ۱۰۰ میلیارد ریال دیگر اختصاص خواهیم داد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان گیلان، شراره کاووسی، اظهار داشت: راه‌اندازی هر چه سریعتر کتابخانه مرکزی رشت جزو خواسته‌های سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان است.
وی افتتاح کتابخانه مرکزی رشت را مطالبه همه فرهنگ دوستان و اهل مطالعه گیلان و شهر رشت دانست و تصریح کرد: با توجه به قرارداد پیمانکار پروژه، می‌توان از اعتبارات محل سفر ریاست جمهوری به گیلان و اعتبارات استانی به این پروژه کمک کرد.


انتقاد مدیرکل کتابخانه‌های گیلان از نوع رویکرد مسئولان به حوزه فرهنگ
مدیرکل کتابخانه های عمومی گیلان ضمن انتقاد از نوع رویکرد مسئولان کشوری و استانی در حوزه فرهنگ گفت: تا این رویکرد اصلاح نشود، مطمئنا کتاب و کتابخوانی در جایگاه مناسب و شایسته خود قرار نخواهند گرفت.
یاسر تقوا با اشاره به پیشرفت ۹۱ درصدی پروژه مهم فرهنگی کتابخانه مرکزی شهر رشت، اظهار داشت: با تکمیل و بهره برداری نهایی از ساختمان کتابخانه مرکزی رشت، شاهد افزایش ۸۰ درصدی فضای کتابخانه ای در شهرستان رشت و بهبود شاخص های مطالعاتی در استان خواهیم بود.
وی به ضرورت وجود کتابخانه های عمومی مرکزی در هر استان اشاره و با برشمردن مزایای این مراکز فرهنگی  از آمادگی مجموعه نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای تجهیز این پروژه، بلافاصله پس از تکمیل و رفع مشکلات فیزیکی و تاسیسات آن خبر داد.
تقوا با قدردانی از نماینده ولی فقیه در گیلان از توجه و دغدغه مندی ایشان در توسعه زیرساخت های مطالعاتی، هدف خود و کارکنان مجموعه کتابخانه های عمومی را رفع نگرانی ها و عمل به منویات مقام معظم رهبری عنوان کرد.
وی همچنین اظهار داشت: اهمیت کتاب و کتابخوانی در ترسیم تمدن نوین اسلامی نه تنها بر کسی پوشیده نیست، بلکه این امر جزو تاکیدات مقام معظم رهبری است.
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان گیلان با بیان اینکه با افتتاح کتابخانه مرکزی به میزان ۲۵ درصد به سرانه فضاهای مطالعه گیلان افزوده می‌شود اظهار داشت: گیلان تاکنون حدود ۲۸ هزار متر مربع فضای کتابخانه‌ای داشته که با افتتاح کتابخانه مرکزی این فضا ۲۵ درصد رشد پیدا خواهد کرد.

در حال حاضر در استان گیلان ۸۵ کتابخانه نهادی که دو مورد آن سیار است، وجود دارد، همچنین این استان دارای ۱۹ کتابخانه مشارکتی و یک کتابخانه مستقل است و کتابخانه مرکزی شهر رشت به عنوان بزرگ ترین کتابخانه عمومی شمال کشور با اسکلت بتنی در ۶ طبقه با مساحت بیش از هشت هزار مترمربع، دارای بخش های مختلفی چون سالن آمفی تاتر، سالن های جلسات، مخزن کتاب، سالن های مطالعه مجزا ویژه آقایان و خانم ها، بخش ویژه گویا و بریل ویژه نابینایان، کتب مرجع، امانت، بخش ویژه و مستقل مادر و کودک و دیگر بخش های استاندارد کتابخانه ای است که عملیات احداث این پروژه از سال ۱۳۸۳ آغاز شد و تا کنون به ۹۱ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است .