تهران- ایرنا- محمدرضا باهنر و مجید انصاری در نشست «ضرورت‌های گفت‌وگوی ملی» از لزوم حل ریشه‌های اعتراضات سخن گفتند و جهاد تبیین را در گام اول شناخت مسأله و کشف سؤال و پس از آن ایجاد گفت‌وگو در سطح جامعه دانستند.

به گزارش ایرنا، محمدرضا باهنر روز شنبه در نشست «ضرورت‌های گفت وگوی ملی» با حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری با اشاره به حوادث اخیر ایران، گفت: باید ابتدا فرایندها را بررسی کنیم و ببینیم این روندها هر کدام نسبت به قبلی چقدر وسیع تر و بغرنج تر شده است. بصیرت مردم و مخصوصا فرهیختگان و فعالان سیاسی در این قضیه می‌تواند نقش مهمی داشته باشد؛ اما مساله مهم این است که افراد علاوه بر بصیرت باید همزمان دشمن شناس، هدف شناس و زمان شناس باشند.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین ادامه داد: به عبارتی باید همه را بتوانند با هم تحلیل کنند و دشمن و دوست را درست تشخیص دهند؛ لذا اگر بخواهیم بصیرت مردم خصوصا بصیرت نخبگان افزایش پیدا کند باید وجوه مشترک آن را بررسی کنیم. دشمنی ما با آمریکا سابقه طولانی دارد و از زمانی که شاه ژاندارم منطقه شد، سد آهنین در برابر بلوک شرق ایجاد کرد. از آن زمان دشمنی آنها علیه ملت ایران علنی شد. آمریکا بعد از انقلاب هم به سادگی حاضر به رها کردن ایران نبود و در تحلیل‌ها عنوان می کردند که به دلیل حضور امام(ره) نمی توان کاری کرد و از ادامه کار ناامید شده بودند. بعد از رحلت امام(ره) و انتخاب رهبر انقلاب اسلامی باز هم سکوت کردند.

باهنر خاطر نشان کرد: آمریکا بعد از درگذشت مهسا امینی هم پروژه خود را برای ایران به جلو انداخت و از همه تجربیات گذشته استفاده و بر موج نارضایتی که در کشور سوار شد. مثلا آنچه که شبکه‌های رسانه ای از فساد تبلیغ می کنند چند برابر بیشتر از واقعیت است.  

وی با تاکید بر اینکه تحلیل دشمن این است که نمی‌توانند این نظام را از پای در بیاورند، به همین دلیل جنگ ترکیبی راه می‌اندازند، گفت: مقام معظم رهبری می‌فرمایند ما جنگ سیاسی، اقتصادی و ترکیبی داریم اما از همه مهمتر جهاد تبیین است که باید هم برای نسل‌های بعد از خودمان و هم برای نسل فعلی تبیین کنیم که هدف و وضعیت کشور ما چیست. این وضعیت بالاخره تمام می‌شود اما توصیه ای که به خودمان و مسوولان داریم این است؛ اگر این داستان جمع شود فکر نکنیم مساله تمام شده است بلکه باید ریشه‌های آن حل شود و برای حل آن پیشنهاداتی داریم.

مجید انصاری مهمان دیگر این نشست با ابراز تأسف از آنچه که طی این ۲ ماه اتفاق افتاده، گفت: واقعیت این است که در تحلیل این حادثه غم انگیز و خسارت بار، ما باید پرونده و مساله اعتراض را از اغتشاش و سخن داخل را از سخنان دشمنان و بیگانگان جدا کنیم. اینها پرونده‌های جدای از هم هستند که در یک جا با هم تلاقی پیدا می‌کنند. اینکه باهنر می‌گوید و در تحلیل بسیاری از مسئولان هم هست که دشمن در این حادثه در تلاش است. خاصیت دشمن اختلاف افکنی است. اما اینکه ابتدای این حوادث نقشه دشمن بوده یا دشمن بر زخم کهنه ای که در اینجا ترمیم نشده نمک پاشیده، باید بگویم آیا زخم را هم دشمن ایجاد کرده؟ یا اگر دشمن ایجاد کرده آیا ما در پی بهبود و درمان آن برآمدیم؟ آیا این زخم ترکیبی از اقدامات دانسته و ندانسته ما بوده یا دشمنان؟ این دو را باید از هم جدا کنیم.

وی با تاکید بر اینکه ما نباید برای این حادثه ساده‌ترین تحلیل‌ها را بیان کنیم افزود: باید چیستی این حادثه را بررسی و با عوامل شکل گیری این حادثه و حوادث این چنینی مقابله کنیم. من این اعتراضات را که بعد از درگذشت بسیار تأسف بار مهسا امینی رخ داده، ناشی از فعال شدن گسل های اجتماعی می‌دانم که از سال ها پیش به وجود آمده و این گسل‌ها به مثابه گسل‌های بالقوه قابل حرکت و ایجاد لرزه مورد توجه قرار نگرفته است و نسبت به ترمیم این گسل‌ها غفلت کردیم.  

انصاری تاکید کرد: از نگاه من اگر ریشه‌های فعال شدن یا پیدایش این گسل‌ها شناسایی و ترمیم نشود و از ایجاد گسل‌های جدید جلوگیری نکنیم،  باز شاهد چنین حوادثی خواهیم بود و خیلی روشن است که دشمن از هر حادثه ای بهره برداری می‌کند.

این فعال سیاسی ادامه داد: عقیده ام این است که ما حتماً در ارزیابی این موضوع به خصوص این روزها که جلساتی در مراسم رسمی و غیر رسمی است، امروز هر کسی که دلسوز ایران است و هر ایرانی که به موجودیت ایران و حفظ ایران و استقلالی که ثمره خون چند صد هزار شهید بوده، همه این روزها مایل هستند که گامی در جهت حل مساله و جلوگیری از تکرار این حوادث بردارند.

انصاری تاکید کرد: دانشگاه‌ها و نخبگان و اساتید در حوزه و دانشگاه، واقعاً یک بار هم که شده در این حوادث تأسف بار اخیر باید منصفانه و بدون پیش داوری و قصد متهم کردن دیگری و بدون تصمیم به مچ گیری و برخورد مجادله گونه با هم صحبت کنند. چراکه مجادله بی ثمر، دشمنی زا، نفرت انگیز و فاقد راه حل و پایان خوش است، در حالی که گفت وگو و دور هم نشستن و دور راه حل گشتن، خروجی اش وحدت، دوستی، آرامش برای مردم و دستاوردی برای رفاه و استقلال و امنیت کشور است.

وی با تاکید بر اینکه امنیت مهمترین نیاز هر جامعه ای است، گفت: در قرآن هم وقتی چشم انداز جامعه ایده آل آینده را ترسیم می کند می فرماید: مومنان شایسته وقتی استقرار و حاکمیت پیدا می کنند اولین دستاورد و ثمره کارشان امنیت و آرامش است، این امنیت و آرامش تک بعدی و فیزیکی نیست، امنیت روحی، روانی، عمومی، فردی، اجتماعی و خانوادگی است.  

انصاری معتقد است: زنان و جوانان ما مطالباتی دارند که ما با آنان زبان مشترک نداریم، نظام ارزشی ذهنی آنها ممکن است با ما یکی باشد ولی مطالباتی دارند که با زبان دیگری بیان می‌کنند. به هر حال نسل جوان ما با هزار علامت سوال در هر عرصه ای مواجه است سوالاتی که ما نه سوالاتشان را استقرار و کشف کردیم و نه تلاش کردیم که پاسخ مناسبی به سوالات آنها دهیم. جهاد تبیین که آقای باهنر اشاره کردند ابتدا کشف سوال و بعد گفت وگو است.

او با اشاره به مشکلات معیشتی در چند سال اخیر گفت: مساله معیشت که در رأس امور امروز است. مشکلات اقتصادی و معیشتی چند سالی است که توان را از مردم گرفته است و طبقات متوسط به طبقات پایین می ریزند. بخشی از اینها هزینه ای است که برای مسایل دیگر می‌دهیم و بخشی هم به تحریم مربوط می‌شود. مردم می‌خواهند یک اقتصاد آرام در یک روابط بی تنش یا کم تنش با جهان داشته باشند و به راحتی به سایر کشورها مسافرت کنند و سرمایه گذار بتواند در داخل کشور سرمایه گذاری کند و به  ۲۰ سال دیگر کشور اطمینان داشته باشد.