به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای این نشریه، پیروزی جمهوری خواهان در انتخابات میان دوره ای می تواند به معنای محدودیت بیشتر کمک های آمریکا به اوکراین، تنش های تجاری بیشتر و مشکلات فزاینده در مسیر جاه طلبی های جامعه بین الملل در مسیر مقابله با تغییرات آب و هوایی باشد.
براساس مطلب درج شده در این نشریه آمریکایی، درحالیکه فردا ۸ نوامبر (۱۷ آبان) آمریکاییها خود را برای شرکت در انتخابات میان دوره ای آماده می کنند، نتایج این رای گیری می تواند بر روابط واشنگتن با اروپا تاثیر بگذارد. هرچند به نظر می رسد مقام های اتحادیه اروپا اهمیت چندانی به روی کارآمدن جمهوری خواهان نمی دهند.
درواقع این نگرش اروپایی ها به انتخابات میان دوره ای آمریکا یادآور زمانی است که «دونالد ترامپ» در انتخابات ۲۰۱۶ به پیروزی رسید و می تواند به همان اندازه خطرناک باشد. اروپایی ها در آن زمان نتوانستند خود را برای ریاست جمهوری شخصی همچون ترامپ آماده کنند و از همین رو تمام چهار سال دوره ریاست جمهوری وی را با هیجان گذراندند. اروپا بعدا هم هشدارهای مکرر واشنگتن درخصوص حمله قریب الوقوع روسیه به اوکراین را نادیده گرفت و پس از شروع حملات موشکی مسکو دیگر کار از کار گذشته بود.
اکنون نیز بسیاری از ناظران شرایط مشابهی را پیش بینی می کنند. هر چند اروپایی ها بر این باور هستند که «جو بایدن» رئیس جمهوری دموکرات آمریکا، حداقل تا اوایل سال ۲۰۲۵ در کاخ سفید می ماند و جمهوری خواهان و دموکرات ها بر سر مهمترین موضوع که همان حمایت از اوکراین باشد، توافق دارند.
«راسا یوکنویچینه» نایب رئیس کمیته فرعی امنیت و دفاع پارلمان اروپا و وزیر دفاع پیشین لیتوانی در این خصوص گفت: من مطمئن هستم که نمایندگان مجلس آمریکا از هر حزبی، نه تنها دست از حمایت اوکراین برنمی دارند، بلکه موثرتر از قبل آن را ادامه خواهند داد.
«ایان لسر» معاون و مدیر اجرایی اندیشکده «صندوق مارشال آلمان» اما در این باره خاطرنشان کرد: ما نگران بازگشت دوباره ترامپ به قدرت هستیم، زیرا بسیاری قدردان اقدامات وی در زمان ریاست جمهوریش هستند و نگرانیهایی مبنی بر اینکه ممکن است بار دیگر به آن روزها بازگردیم، وجود دارد.
«کوین مک کارتی» رهبر جمهوری خواهان مجلس نمایندگان که درصورت به دست آوردن اکثریت قرار است جایگزین «نانسی پلوسی» رئیس دموکرات این مجلس شود، ماه گذشته در مصاحبه ای هشدار داد که جمهوری خواهان "قرار نیست چک سفید امضا به اوکراین بدهند".
هرچند این اظهارات که ابتدا سبب خشم مقام های اوکراینی و متحدان ناتو شد، اندکی بعد کمرنگ گردید، زیرا بسیاری از ناظران تاکید کردند که پیروزی جمهوریخواهان تاثیری بر حمایت از اوکراین نخواهد گذاشت.
نایب رئیس کمیته فرعی امنیت و دفاع پارلمان اروپا نیز در بخش دیگری از اظهارات خود افزود: کمک به پیروزی اوکراین در برابر روسیه، منافع و وظیفه اساسی آمریکا و جهان دموکراتیک است. این امر جز منابع حزبی نیست و من معتقدم که هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان به خوبی از این موضوع آگاه هستند.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز در اظهارات مشابهی نسبت به ادامه حمایت واشنگتن از اوکراین با اطمینان صحبت کرده است.
پولیتیکو در بخش دیگری از این مطلب تشریح کرده است که شاید بیشتر اطمینان خاطر مقام های اروپایی در پی تغییر لحن جمهوری خواهان نسبت به اوکراین باشد. این نشریه می نویسد: «سناتور لیندسی گراهام» یکی از چهره های بانفوذ جمهوری خواه، هفته گذشته گفت که انتظار می رود یک بسته نظامی و اقتصادی قوی برای کمک به اوکراین به عنوان بخشی از لایحه بودجه پایان سال دولت ارائه شود.
وی سپس خطاب به هم حزبی هایش که گفته بودند نمی خواهند چک سفیدامضا به اوکراین بدهند، افزود: بسیار خوب، باعث مسرت است که با شما نشستی داشته باشم و به شما اطمینان دهم پول به جایی میرسد که باید برود. من به شما قول میدهم که اکثریت سناتورهای جمهوریخواه کاملا متعهد هستند که این کار را انجام دهند.
به نوشته این نشریه، نظرات گراهام درواقع یکی از سیاست های احتمالی جمهوری خواهان در قبال اوکراین را نشان می دهد و حاکی از تداوم پشتیبانی از کی یف است. از زمان شروع جنگ در اوکراین، آمریکا بار مالی متحدانش برای حمایت از اوکراین را هم به دوش کشیده است. براساس گزارش موسسه کیل (Kiel) آمریکا تاکنون نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار کمک مالی و بشردوستانه به کییف و ۲۷.۵ میلیارد دلار تجهیزات نظامی ارسال کرده که خیلی بیشتر از کمک های کل اتحادیه اروپا است.
«ریهو تراس» مقام ارشد پیشین وزارت دفاع استونی و عضو کنونی پارلمان اروپا گفت: صمیمانه امیدوارم آمریکایی ها دست از حمایت اوکراین برندارند، اما این یک زنگ خطر است و من هم به خوبی می دانم که حمایت های اروپا از اوکراین به اندازه کافی نیست.
آمریکا و «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین نیز پیش از این به دلیل روند کند ارائه بسته حمایتی ۹ میلیارد یورویی اروپا به اوکراین انتقاد (۳ میلیارد یورو هنوز پرداخت نشده است) و نسبت به تداوم حمایت های این بلوک ابراز ناامیدی کرده بودند.
پولیتیکو با رجوع به همین موارد این سوال را مطرح می کند که با وجود تهدید جمهوری خواهان نسبت به قطع کمک ها به اوکراین، اینک اروپا چگونه جای خالی واشنگتن را پر می کند؟
هرچند «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا گفته است که اتحادیه اروپا مقرر کرده در سال ۲۰۲۳ به اوکراین ۱۸ میلیارد یورو کمک برای کسری بودجه آن ارائه دهد. اما بحث های پیچیده در مورد چگونگی تامین مالی آن تازه شروع شده و با توجه به اینکه کشورهای اتحادیه اروپا برای گرانی قیمت انرژی، افزایش هزینههای دفاعی و طرحهای کاهش تورم چاره اندیشی می کنند، ماهانه ۱.۵ میلیارد یورو در نظر گرفتن برای اوکراین کار راحتی نیست.
از طرفی اروپایی ها از قوانین اخیر ایالات متحده که معافیت های مالیاتی سخاوتمندانه ای به آمریکایی هایی که خودروهای الکتریکی مونتاژ شده در آمریکای شمالی را خریداری می کنند، ارائه می کند خشمگین هستند و این نگرانی وجود دارد که وضعیت با ظهور جمهوری خواهان و نزدیک شدن بایدن به زمان انتخاب مجدد سخت تر شود.
موضوع مهم دیگری که سبب بیم و هراس ناظران شده، این است که پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات میتواند به معنای فشار سیاسی بیشتر بر تیم بایدن برای تغییر رویکرد اروپا در قبال پکن مشابه آنچه واشنگتن در پیش گرفته، باشد. این در حالی است که اتحادیه اروپا خواهان حفظ رویکرد خود در قبال چین است.
براساس این گزارش، علاوه بر تمامی موارد، گفته می شود اروپایی ها در صورت پیروزی جمهوری خواهان خود را برای تغییر رویکرد آمریکا نسبت به موضوع آب و هوا نیز آماده می کنند. هرچند یک دیدگاه خوش بینانه در اروپا این است که اگرچه جمهوری خواهان به کاهش انبوه اعتبارات مالیاتی و مشوق های انرژی پاک که بایدن به تازگی در قالب قانون کاهش تورم صادر کرده، تمایلی ندارند. اما آن را قطع نمی کنند. این خوش بینی در حالی است که ترامپ در زمان ریاست جمهوری خود حتی از پیمان آب و هوایی پاریس نیز خارج شد و تمامی پیامدهای زیست محیطی برداشت از میدان های نفتی برخی مناطق حفاظت شده را نادیده گرفت.
لذا به نظر می رسد پیروزی جمهوریخواهان صدای مقام های اروپایی را که استدلال میکنند اتحادیه اروپا باید روند پروژه موسوم به «معامله سبز» (طرح حفاظت از محیط زیست) را کند کند و از طرح امنیت انرژی که از سوختهای فسیلی در کنار انرژی پاک استفاده میکند، نیز حمایت نماید، بلندتر می کند.
همزمان با آغاز نشست اقلیمی سازمان ملل در مصر موسوم به "کاپ۲۷" گروهی از جمهوری خواهان نیز در این نشست شرکت کرده اند. از جمله «گرگ مورفی» نماینده کنگره که گفته است مشتاقانه منتظر است به متحدان آمریکا در مورد برنامه انرژی مشترک جمهوری خواهان برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و قوی نگه داشتن اقتصاد بگوید.
لذا به نظر می رسد اروپا باید به زودی شاهد لفاظی های بیشتر آمریکا باشد.