بندرعباس - ایرنا - در این روزها که یافتن شغل پایدار و مناسب و راه انداختن کسب و کارهای کوچک و خانگی جزو دغدغه‌های بانوان قرار گرفته است، بسیج سازندگی هرمزگان برای ایجاد شغل بویژه در روستاها و مناطق محروم به میدان آمده تا با فراهم کردن زمینه اشتغال، علاوه بر ایجاد انگیزه از مهاجرت روستانشینان جلوگیری کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طی سال‌های اخیر بسیج سازندگی با اعطای وام‌های بدون بهره، بدون بروکراسی اداری و سختگیری‌های سیستم بانکی در راستای اشتغال به جویندگان کار و کارآفرینان و در کنار آن آموزش و پشتیبانی، افراد فراوانی را زیر چتر حمایتی خود قرار داده است؛ به طوری که از دورترین نقطه شهرها و روستاها نیز از آن بهره‌مند شده‌اند.

راه اندازی صندوق‌های قرض الحسنه بسیج سازندگی طرحی از سوی سپاه و بسیج سازندگی برای محرومیت‌زدایی از دل روستاها و مناطق دورافتاده بوده که این طرح با کمک بسیجیان همیشه پای کار و اهالی دغدغه‌مند در روستاهای استان هرمزگان شروع شده تا گره گشا و کارگشای جوانان باشند و با ایجاد شغل و کسب درآمد تا حدی از میزان آسیب‌های اجتماعی کاسته شود.

 امروز دختران و زنان هرمزگانی بویژه روستانشینان با دریافت تسهیلات از محل صندوق‌های کوچک قرض الحسنه بسیج سازندگی و راه اندازی کسب وکارهای کوچک و خانگی چرخ تولید را در کوچه پس کوچه‌های روستاها و مناطق محروم استان هرمزگان به صدا درآورده‌اند و رونق بخش و امیدبخش محله و روستای خود شده‌اند.

البته استان هرمزگان با وجود استعدادها و ظرفیت های بی‌شمار خدادادی، مردم آن از دیرباز تاکنون از بیکاری و نبود شغل رنج می‌برند که در چنین شرایطی گسترش و رونق کسب و کارهای کوچک بویژه در روستاها و مناطق دورافتاده استان زمینه مناسبی برای اشتغالزایی و درآمدزایی است.البته استان هرمزگان با وجود استعدادها و ظرفیت های بی‌شمار خدادادی، مردم آن از دیرباز تاکنون از بیکاری و نبود شغل رنج می‌برند که در چنین شرایطی گسترش و رونق کسب و کارهای کوچک بویژه در روستاها و مناطق دورافتاده استان زمینه مناسبی برای اشتغالزایی و درآمدزایی است.

کارآفرینی در عرصه کسب و کارهای خانگی و سنتی همچون خیاطی، گل دوزی، رودوزی، پرورش گل و گیاه، پرورش آبزیان، پرورش دام و طیور، راه اندازی کارگاه‌های کوچک تولیدی و دیگر مشاغل خُرد و کوچک یکی از بهترین روش‌های کسب درآمد است؛ چرا که این شغل‌ها علاوه بر درآمد، علاقه و ذوق نیز برای صاحب کسب و کار به همراه دارد و درآمدی که از هنر و علاقه بدست می‌آید؛ بسیار لذت بخش و شیرین است.

خیاطی هم یکی از حرفه‌های سرگرم‌کننده و لذت بخشی است که باید همه تلاش خود را برای ساختن و به وجود آوردن چیزی متمرکز کرد تا در نهایت به یک نتیجه مطلوب رسید، بانوان زیادی هستند که در کنار ایفای نقش همسرداری و مادری خود در خانواده خوش‌ درخشیده‌اند و در فعالیت‌هایشان موفق بوده‌اند که می‌توان به چند زن نمونه کارآفرین با کارنامه درخشان این استان اشاره کرد.

شهناز جهاندیده یکی از بانوان فعال و کارآفرین هرمزگانی است که از بسیج سازندگی مبلغ سه هزار میلیارد ریال تسهیلات دریافت کرده و توانسته است کارگاه خود را با خرید ۵۰ دستگاه چرخ خیاطی مجهز کند و با مهارت خیاطی ضمن کارآفرینی؛ جمعی از بانوان را هم به خودکفایی برساند.

این بانوی ۳۵ ساله اهل رودبار شهرستان بندرخمیر که برای بیش از ۵۰ نفر شغل ایجاد کرده است، می‌گوید: چرخ‌های خیاطی را به صورت رایگان در اختیار بانوان منطقه ام که بیشتر افراد کم بضاعت و سرپرست خانوار هستند، قرار دادم تا از این طریق درآمدزایی داشته باشند.

جهاندیده از سن ۲۰ سالگی با توجه به علاقه خاصی که داشته وارد حرفه خیاطی شده است و بیان می‌کند: کار خود را با چرخ خیاطی مادربزرگم آغاز کردم و همچنین باتوجه به اینکه در نقاشی نیز مهارت داشتم به طراحی لباس نیز پرداختم که به لطف خدای متعال در آن کار نیز موفق شدم.

در کنار خیاطی، آموزش را نیز آغاز کردم و صفر تا صد دانش خود را به صورت رایگان در اختیار بانوان رودباری گذاشتم، با این هدف که ایجاد اشتغال برای بانوان بدون کار در روستایم صورت گیرد و خوشبختانه توانستم شاگردان زیادی را تربیت کرده که هم‌اکنون برای خودشان مستقل شده و درآمدزایی می‌کنند.

 برای درآمدزایی، با یک چرخ هم می‌توان کار را شروع کرد و کم کم با اراده و عزم راسخ به پیشرفت و موفقیت رسید اما داشتن پشتکار و پشتوانه برای گسترش و ادامه کار بسیار تاثیرگذار است. برای درآمدزایی، با یک چرخ هم می‌توان کار را شروع کرد و کم کم با اراده و عزم راسخ به پیشرفت و موفقیت رسید اما داشتن پشتکار و پشتوانه برای گسترش و ادامه کار بسیار تاثیرگذار است.

به گفته جهاندیده: خوشبختانه بانوان فراوانی از این طریق وارد بازارکار شدند و در کنار خودم چندین مربی دیگر در زمینه‌های مختلف از جمله بافتنی، گلدوزی و غیره را برای آموزش بانوان روستا جذب کردم.

این زن کارآفرین هرمزگانی ادامه می‌دهد: حمایت و پشتیبانی بسیج سازندگی هرمزگان در راه رسیدن به هدفم که همان محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال پایدار در روستاها است، بسیار اثربخش بوده و توانستم کسب و کارم را توسعه دهم و امیدوارم درهمه روستاها و شهرها حمایت از محرومان بیش از پیش گسترش پیدا کند. ضمن اینکه علاوه بر اشتغالزایی برای بانوان روستا زمینه اشتغال دختران روستا که درحال تحصیل هستند نیز فراهم می‌شود اما در اینجا سعی شده از ترک تحصیل و آسیب‌های اجتماعی و ناهنجاری‌ها جلوگیری کنیم و افراد زیر ۱۸ سال تنها در تابستان با ما کار می‌کنند و اولویت اولِ ما درس و مدرسه است.

 فهمیه محتاجی زاده دیگر بانوی کارآفرین اهل لیردف جاسک و صاحب یک کارگاه خیاطی بوده که اینچنین از دشواری‌های راهی که شروع کرده و به موفقیت رسیده است، می‌گوید: با اینکه در رشته تحصیلی غیرهنری دانش آموخته شدم ولی به کارهای هنری، خیاطی و لباس علاقه زیادی داشتم و ایده شکل گیری کسب و کار در زمینه خیاطی از همان ابتدا در ذهنم بود و باتوجه به اینکه در شهرمان لباس‌های سنتی طرفداران زیادی دارد و بیشتر بانوان نیز از آن استفاده می کنند، لذا این جرقه ای در ذهنم به وجود آورد و با همفکری ۲ نفر از دوستانم به این نتیجه رسیدم که این کار را شروع کنیم.

این کارآفرین ۲۴ ساله می‌گوید: وقتی موضوع را با خانواده‌ام مطرح کردم، از این طرح بسیار خوشحال شدند و با حمایت خانواده مواجه شدم و این دلیلی شد که استوارتر پیش بروم و به صورت جدی تصمیم گرفتم که یک کارگاه خیاطی راه اندازی کنم اما برای راه اندازی یک کارگاه خیاطی و خریداری تجهیزات، نیاز به سرمایه اولیه داشتم.

با مراجعه به بسیج سازندگی شهرمان که از کسب و کارهای کوچک حمایت می‌کند، توانستم ۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات دریافت کنم و کارگاه خیاطی را راه اندازی کرده و با دوستانم مشغول به کار شدم؛ اکنون با گذشت ۶ ماه از روند کارم راضی هستم و سفارش‌های مشتری‌ها برای لباس سنتی به حدی رسیده که مجبور می‌شوم برخی از آن‌ها را قبول نکنم.با مراجعه به بسیج سازندگی شهرمان که از کسب و کارهای کوچک حمایت می‌کند، توانستم ۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات دریافت کنم و کارگاه خیاطی را راه اندازی کرده و با دوستانم مشغول به کار شدم؛ اکنون با گذشت ۶ ماه از روند کارم راضی هستم و سفارش‌های مشتری‌ها برای لباس سنتی به حدی رسیده که مجبور می‌شوم برخی از آن‌ها را قبول نکنم.

 این بانوی کارآفرین جاسکی که به کارش عشق می‌ورزد و از آن انرژی می‌گیرد، می‌گوید: باید به خودمان اعتماد داشته باشیم و با انگیزه و تلاش به هدفی که داریم برسیم و از ناملایمات و سختی‌ها نهراسیم و تسلیم نشویم؛ من با پشتکار به اینجا رسیده‌ام و می‌خواهم به بالاتر از این‌ها نیز برسم و معتقدم حس مفید بودن بیش از هر چیز انسان را سرشار از نشاط می‌کند.

این بانوی پرتلاش که کار برایش نشد ندارد در میانه راه تصمیم گرفته برای حذف هزینه‌های اضافی، محل کارش را به خانه پدری منتقل کند و به همراه دوستانش، هر کدام در خانه خود مشغول هستند و با چرخ‌های خیاطی سربالایی زندگی را می‌پیمایند.

فاطمه امامدادی نیز از بانوان کارآفرین هنر خیاطی در هرمزگان است که این هنر را باتوجه به علاقه‌ای که داشته از کودکی در ذهن پرورانده و می‌دانست که روزی این رویا به حقیقت می‌پیوندد.

امامدادی که ساکن روستای طارم حاجی آباد است، می‌گوید: به دلیل علاقه زیادی که به این کار داشتم وارد عرصه خیاطی شدم و از طرفی در منطقه ما هیچگونه کارگاه خیاطی وجود نداشت و باتوجه به ظرفیتی که در منطقه وجود داشت و نیاز منطقه بر این بود که یک کارگاه خیاطی درآنجا باشد لذا تصمیم گرفتم کار خیاطی را شروع کنم.

این هنرمند ۴۵ ساله عنوان کرد: کار خیاطی را بسیار دوست داشتم و برای اینکه مردم منطقه در مضیقه نباشند و در همان روستا بتوانند لباس‌های خودشان را به خیاط بدهند، جهت رونق کسب و کار خود یک کارگاه خیاطی را افتتاح کردم.

وی با بیان اینکه ابتدا با سرمایه ۴۰ میلیون ریالی به همراه خواهرم با یک چرخ خیاطی کار را شروع کردم، گفت: رفته رفته تعداد مشتری‌ها افزایش پیدا کرد و استقبال چشمگیر بانوان موجب شد که کارم رونق بیشتری پیدا کند.

این بانوی کارآفرین هرمزگانی با اشاره به دریافت وام ۱۲۰ میلیون ریالی از محل صندوق‌های قرض الحسنه بسیج سازندگی هرمزگان برای رونق کسب و کار خود تصریح کرد: بسیج سازندگی از زمان تشکیل همواره یار و یاور مردم بوده و از کسب و کارها نیز حمایت فراوانی می‌کند که ثمره آن ایجاد اشتغال پایدار برای افراد جویای کار است.

امامدادی با بیان اینکه اکنون هفت چرخ خیاطی در کارگاه دارم، عنوان می‌کند: سه نفر خیاط ، یک اتوکار و یک برش کار در کارگاه خیاطی‌ام مشغول به کار هستند که روزی خود را از این طریق به دست می‌آورند.

وی با تاکید بر اینکه از حمایت بسیج سازندگی برای راه اندازی این کسب و کار خود بسیار راضی هستم، گفت: درآمد حاصل از خیاطی برایم رضایت بخش است و امیدوارم مشتری‌ها هم از کار ما راضی باشند؛ زیرا همه تلاشم این است که هم، جنسِ با کیفیت و هم دوختِ تمیز به مشتری ارائه دهم.

این بانوی خیاط  ادامه می‌دهد: من علاوه بر خیاطی، خرید و فروش مواد اولیه همچون نخ، زیپ و پارچه پرده و پارچه لباس را نیز دارم که درهمانجا مشتری‌ها خرید کرده و سفارش دوخت می‌دهند.

امامدادی با بیان اینکه اکنون برنامه دارم یک کارگاه آموزش خیاطی بزرگ راه اندازی کنم، خاطرنشان کرد: برای جذب نیرو در کارگاه همچنین برای اشتغال جوانان روستا بنا دارم کلاس‌های حرفه‌ای خیاطی را برای آن‌ها برگزار کنم.

زینب امدادی نیز مسوول صندوق کارآفرینی روستای طارم حاجی آباد و یکی از کارآفرینان این منطقه است که می‌گوید: ابتدا صندوق قرض الحسنه به نام قرض الحسنه کارگشایی حضرت رقیه (س) را پنج یا ۶ سال پیش در روستای طارم راه اندازی کردیم که در آن زمان سهام و یا آورده هر شخص به این صندوق ۱۰۰ هزار ریال به بالا بود که رفته رفته به سه میلیون ریال رسید.

امدادی، این بانوی ۵۵ ساله طارمی ادامه می‌دهد: ذخیره صندوق در نهایت به ۴۲۰ میلیون ریال رسید که به هر فرد تا سقف ۱۰۰ میلیون ریال وام پرداخت می‌شد که ضامن آن هم از اعضای خود صندوق بوده و اگر فردی تا سه ماه قسط  خود را پرداخت نکرد از حساب ضامن کم می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تعداد اعضای صندوق قرض الحسنه کارگشایی حضرت رقیه(س) بعد از ۶ سال به ۲۸۰ نفر رسید، ابراز داشت: بعد از آن با اجرای طرح تحول محلات، صندوق قرض الحسنه بسیج سازندگی زیر نظر سپاه و بسیج سازندگی در مسجد طارم راه اندازی کردیم که این صندوق ۱۴ گروه دارد و هر گروهی از یک تا ۵۰ نفر عضو می‌گیرد.

مسوول صندوق کارآفرینی روستای طارم مطرح کرد: سقف وام برای هر نفر از محل این صندوق به ۱۲۰ میلیون ریال رسید و برابر موجودی هر شخص وام پرداخت می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه اکنون پول این صندوق نزد بانک قرض الحسنه مهر ایران حاجی آباد سپرده گذاری شده است، گفت: در حال حاضر ۱۰ میلیارد ریال وام اشتغالزایی به اعضای این صندوق داده شده است، در ماه برای ۲ تا سه نفر وام پرداخت می‌کنیم که تاکنون برای افراد زیادی از قِبَل این صندوق کارگاه‌های خیاطی، شیرینی پزی، پرورش دام و طیور، بلوک زنی، آرایشگری و غیره برای زنان خانه دار راه افتاده است.

امدادی اضافه کرد: تاکنون برای ۲۰۰ نفر تسهیلات داده‌ایم که هرفرد بین یک تا چند نفر شغل ایجاد کرده اند؛ اگر یکی از اعضای صندوق فوت شود ۱۰ میلیون ریال چک برای کفن و دفن و اگر ازدواج کند و سند ازدواج ارائه دهد در خارج از نوبت ۳۰ میلیون ریال وام پرداخت می‌شود.

ایجاد پنج هزار و ۲۰۰ فرصت شغلی پایدار درهرمزگان از محل صندوق‌های بسیج سازندگی

در این راستا به سراغ مسوول سازمان بسیج سازندگی سپاه امام سجاد(ع) رفتم و از آخرین وضعیت صندوق‌های قرض الحسنه بسیج اشتغالزا در استان جویا شدیم.

مسوول بسیج سازندگی سپاه امام سجاد (ع) هرمزگان در این راستا به خبرنگار ایرنا گفت: از سال ۱۳۹۶ تاکنون که صندوق‌های قرض الحسنه بسیج سازندگی در استان راه اندازی شده، بیش از پنج هزار و ۲۰۰ فرصت شغلی پایدار در استان توسط این صندوق‌ها ایجاد شده است.

سرهنگ یاسین باوقار افزود: تاکنون بیش از ۶۰۰ صندوق قرض‌الحسنه بسیج سازندگی در استان هرمزگان تشکیل شده است که در۱۵۰ عرصه اشتغالزایی مشغول به فعالیت هستند.

وی بیان داشت: طرح صندوق‌های قرض‌الحسنه، مردم را به سمت اشتغال پایدار سوق می‌دهد و مردم می‌توانند در روستاها بمانند و با تولید محصولات با کیفیت و بسته بندی امروزی و مدرن افزایش چشمگیری در تولید و فروش داشته باشند.

مسوول بسیج سازندگی سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان تصریح کرد: صندوق‌های قرض الحسنه بسیج سازندگی مصداق بارز کارآفرینی هستند و هدف از تشکیل آن‌ها ایجاد اشتغال در روستاها و مناطق محروم است؛ چراکه صندوق‌های قرض الحسنه مردم را پای کار می‌آورد و مردم در اقتصاد و تولید نقش مهمی ایفا می‌کنند.

سرهنگ باوقار اظهارد اشت: ایجاد صندوق‌های قرض‌الحسنه اشتغالزا که با حمایت‌های مردمی شکل گرفته است، از اقدام‌های بسیج سازندگی در راستای تحقق اقتصاد مقاوم و مردمی به شمار می‌رود.با مراجعه به بسیج سازندگی شهرمان که از کسب و کارهای کوچک حمایت می‌کند، توانستم ۲ هزار میلیارد ریال تسهیلات دریافت کنم و کارگاه خیاطی را راه اندازی کرده و با دوستانم مشغول به کار شدم؛ اکنون با گذشت ۶ ماه از روند کارم راضی هستم و سفارش‌های مشتری‌ها برای لباس سنتی به حدی رسیده که مجبور می‌شوم برخی از آن‌ها را قبول نکنم.

 وی در پایان با اشاره به اینکه بسیج سازندگی در همه زمینه‌ها به ویژه در راه‌اندازی شغل‌های خانگی و اشتغال بانوان خانه‌دار فعال است، تصریح کرد: بانوانی که توانایی، ایده و فکر دارند می توانند با مراجعه به بسیج سازندگی و دریافت تسهیلات مناسب برای خود کار و تولید راه بیاندازند.

دغدغه شغل و کسب و کار که باشد به همتی از جنس بسیج و بسیجیان نیاز است تا زنان همپای مردان خود وارد عرصه کسب و کارهای خانگی و سنتی شوند و چرخ تولید که از علاقه و ذوق این هنرمندان سرچشمه گرفته را در روستاها به صدا درآورد.

کارآفرینی زنان و ورود آنان به فعالیت‌های اقتصادی به نوبه خود در اشتغالزایی و افزایش درآمد ملی سهم به ‌سزایی دارد و امروز خیاطی علاوه بر اینکه به‌ عنوان یک مهارت محسوب می‌شود به ‌عنوان یک ابزار اقتصادی هم هست و همچنین باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود.