یزد - ایرنا - مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی یزد با اشاره به آغاز برداشت محصول "کینوا" در استان گفت: ۳۰ هکتار از اراضی منطقه به کشت این محصول اختصاص دارد.

یدالله جواد پور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه خاستگاه کینوا استان یزد است افزود: این محصول در مردادماه کشت و در آبان برداشت می شود.

وی شهرستان عمده کشت این محصول را خاتم با سطح زیر کشت ۱۷ هکتار بیان و اظهار کرد: این محصول در همه شهرستان های استان کشت می شود و استقبال از آن هم مطلوب است.

وی عملکرد این گیاه در صورت رسیدگی را ۲  تا ۳ تن در هکتار اعلام کرد و افزود: اکنون به طور متوسط ۱.۲ تا ۱.۳ تن عملکرد این گیاه در مزارع استان است که پیش بینی می شود ۴۰ تن محصول برداشت شود.

با اجرای سند الگوی کشت سطح زیر کشت "کینوا" در استان به ۱۷۵ هکتار و تولید آن به ۳۷۱ تن می رسد

وی با اشاره به اصلاح الگوی کشت در استان گفت: طبق برنامه در نظر داریم که سطح اراضی کشت این محصول در استان به ۱۷۵ هکتار و تولید آن به ۳۷۱ تن برسد.

جواد پور با بیان اینکه دوره کشت کینوا بسیار کوتاه است و در ۹۰ روز کشت و برداشت و روانه بازار می‌شود افزود: این محصول، کم آبخواه و مقاوم به شوری است؛ چهار رقم کینوا در استان کشت شده است و باید زمانی کشت شود که دچار سرمازدگی یا گرمازدگی نشود.

جواد پور با بیان اینکه کینوا گیاه صنعتی است که با توجه به دارا بودن عناصر غذایی بالا، به خاویار گیاهی معروف شده است تصریح کرد: این محصول در صنایع غذایی مصرف دارد و مهمترین مزیت آن این است که گلوتن ندارد و کسانی که به آرد گندم حساسیت دارند می‌توانند از آن استفاده کنند. 

کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa یکی از گیاهان تیره تاج خروس است خواص کینوا مربوط به دانه ­های آن است دانه ­های کینوا سرشار از پروتئین، چربی و فیبر است.

پروتئین موجود در دانه ­های کینوا بسیار بیشتر از پروتئین جو، ذرت، چاودار، برنج و نزدیک به میزان پروتئین گندم است میزان کربوهیدرات، فیبرهای مغذی و محلول دانه­ های کینوا نیز نزدیک به میزان این ترکیبات در گندم است اگرچه میزان چربی آن بیشتر از این غلات بوده و می­تواند به عنوان یک منبع غنی از چربی استفاده شود. همچنین دانه­های کینوا غنی از انواع ویتامین مانند ویتامین E، ویتامین C، ریبوفلاوین (B۲)، پیریدوکسین (B۶) است. علاوه بر این، دارای کلسیم، منیزیم، آهن، مس و روی نیز است.

این گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک کاملاً به شرایط کم آبی مقاوم بوده و قادر است شرایط آب و هوایی از چهار تا ۴۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند.

مجموع اراضی قابل کشت استان یزد ۱۷۰ هزار هکتار است که ۱۱۳ هزار و ۷۶۰  هکتار آن زیرکشت قرار دارد و از این مقدار سطح زیرکشت  ۳۲ هزار و ۶۶۹ هکتار ( ۲۹ درصد) به کشت محصولات زراعی و بقیه به محصولات باغی اختصاص دارد که حدود ۷۰ هزار کشاورز، دامدار و بهره بردار در تولید محصولات کشاورزی ، باغی ، گلخانه ای و دامی استان فعال هستند.