به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، علامه اقبال لاهوری نخستین کسی بود که ایده ایجاد یک کشور مستقل را برای مسلمانان شبه قاره هند مطرح کرد که در نهایت منجر به ایجاد کشور پاکستان شد.
مردم پاکستان، علامه اقبال را شاعر ملی کشورشان می دانند.
این شاعر نامدار در سال ۱۲۵۶ شمسی (۱۸۷۷ میلادی) متولد شد و در اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸ میلادی) در ۶۱ سالگی دیده از جهان فرو بست. مقبره او در شهر لاهور پاکستان است.
مردم پاکستان همه ساله روز نهم نوامبر را به عنوان زادروز علامه اقبال لاهوری جشن می گیرند و به این شاعر و فیلسوف بزرگ که توانست با اشعار و ایده هایش، فضایی انقلابی برای ایجاد یک کشور مستقل در بین مردم کشورش ایجاد کند، ادای احترام می کنند.
شبکه های تلویزیونی و رادیویی پاکستان امروز برنامه های ویژه ای را در شرح حال این مرد بزرگ فرهنگ و سیاست و تاریخ پاکستان و سوابق فعالیت های این شخصیت بزرگ پخش کردند و همایش هایی نیز با عنوان تقدیر از تلاش های علامه اقبال در زمینه تقویت وحدت میان مسلمانان، در شهرهای بزرگ پاکستان از جمله اسلام آباد، لاهور، کراچی، کویته، پیشاور، سیالکوت (زادگاه علامه اقبال) و راولپندی برگزار شد.
محمد اقبال لاهوری معروف به 'علامه اقبال'، شاعر، فیلسوف، سیاستمدار و متفکر مسلمان پاکستانی بود که اشعار زیادی نیز به زبانهای فارسی و اردو سروده است.
بیشتر آثار علامه اقبال لاهوری، شخصیت بزرگ تاریخ پاکستان، به زبان فارسی سروده شده و فقط سه منظومه از اشعار او به زبان اردو است. 'زبور عجم'، 'جاوید نامه'، 'اسرار خودی' و 'اسرار و رموز'، 'ارمغان حجاز' و از جمله آثار برجسته علامه اقبال است که به زبان فارسی سروده شده با این حال متاسفانه کلام و آثار فارسی علامه اقبال به عنوان یک دانشمند و شاعر پرآوازه پاکستانی که در کتاب های درسی دانش آموزان و دانشجویانی ایران فراوان دیده می شود، جایی در کتاب های درسی در مدارس پاکستان ندارد.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی که خود یکی از اقبال شناسان برجسته است راجع به اقبال این گونه گفته اند: علامه اقبال از شخصیتهای برجستهی تاریخ اسلام است.