یاسوج- ایرنا - کتابخانه های عمومی صرفا کتاب به اضافه خانه نیستند یعنی کتابخانه تنها مکانی برای نگهداری کتاب نیست بلکه یک مرکز موثر و پیشرو در حوزه کار فرهنگی و خدمات رسانی اجتماعی بشمار می رود .

به گزارش ایرنا، کتابخانه عمومی یک مکان در دسترس عموم است و از این جهت یک مامور شهرداری، زن خانه دار، خیاط، فیلسوف و دیگر اقشار را با هم پوشش می دهد و مرجع مراجعه همه مردم است.

به گفته متولیان فرهنگی ، سیاست جدیدی در نهاد عمومی کتابخانه های استان کهگیلویه و بویراحمد در پیش گرفته شده است و سعی شده تحولی در وهله نخست در نوع بینش مخاطب نبست به کتابخانه های عمومی ایجاد شود و یک نوع نظام بینشی ایجاد شود.

آنان بر این باورند که تلاش شده از ذهن مخاطب کلیشه زدایی شود زیرا که نهاد کتابخانه های عمومی صرفا کتاب به اضافه خانه نیست یعنی کتابخانه تنها مکانی برای نگهداری کتاب نیست بلکه یک مرکز موثر و پیشرو در حوزه کار فرهنگی و خدمات رسانی اجتماعی است.

از ایده ای به نام کتابخانه مسئول دفاع می شود، کتابخانه مسئول نسبت به رخدادهایی که در پیرامون آن اتفاق می افتد حس مسئولیت دارد.

بحث توانمند سازی جامعه یکی از اولویت های این نهاد است و  مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد می گوید که جامعه باید توانمند بشود زیرا برخی جاها مردم آن توانمندی که برای به زیستن و حیات متعالی و حیات شرافتمندانه داشته باشند را ندارند.

محسن جبار نژاد افزود: به واسطه شرایط متعدد از جمله تکانه های فرهنگ مدرن و مشکلات اقتصادی و اجتماعی خانواده ها نتوانسته اند توانمند باشند.

وی تاکید کرد: سعی شده به یاری مخاطبین و خانواده ها بشتابیم و کارگاه هایی برگزار شود که این توانمندی در مردم ایجاد شود و مردم بتوانند یک حیات متعالی در این زمینه داشته باشند.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: یکی دیگر از رویکردهای نهاد کتابخانه های استان این است که منتظر نمی مانند که افراد صرفا به کتابخانه بیایند و کتاب مطالعه کنند بلکه این نهاد خود به سمت مردم و مخاطب می رود.

نهاد کتابخانه های استان بزرگترین و پرتعداد ترین مرکز خدمات رسان در کل کشور

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد گفت: نهاد کتابخانه ها در کل کشور در مجموع حدود سه هزار شعبه دارد اما در این استان ۷۰ کتابخانه عمومی، ۶۵ کتابخانه نهادی و پنج کتابخانه مشارکتی وجود دارد.

وی تاکید کرد: به عنوان پر تعداد ترین و گسترده ترین شبکه کار فرهنگی و توزیع کتاب در سطح کشور هستیم و نهاد عمومی کتابخانه های این استان به مراتب از همه سازمان ها مراکز فرهنگی و خدمات رسانی بیشتری دارد.

جبار نژاد ابراز داشت: یک شبکه پویا و جوان در نهاد کتابخانه های عمومی استان وجود دارد که بالغ بر ۳۰ هزار تا عضو، حدود ۷۰۰ هزار جلد کتاب و حدود ۲۰ هزار مترمربع زیربنا را پوشش می دهند و شبکه ای بسیار گسترده هستند.

وی تصریح کرد: افزون بر ۶۰ خدمت در کتابخانه های عمومی استان به مردم ارائه می شود و این برنامه ها اگر پیوست رسانه ای نداشته باشد بی اثر خواهد بود لذا دست یاری و استمداد می طلبیم زیرا که حوزه کتاب در بین سایر رشته های فرهنگی پراهمیت ترین و پشتوانه اصلی فرهنگ است.

کتاب پیروز می شود

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: شبکه های اجتماعی ذائقه مخاطب را به سمتی برده اند که کمتر حوصله ای برای کتابخوانی گذاشته اند و نهاد کتابخانه ها در شرایط پیچیده ای برای تبلیغ کتابخوانی فعالیت می کند.

وی ادامه داد: بسیاری ترجیح می دهند در گوشی موبایل، لپ تاپ و کامپیوتر وقت بگذرانند و در این شرایط کار کردن در حوزه کتابخانه ها کار دشواری است.

جبار نژاد بیان کرد: کتاب یک ابزار اصیل جریان ساز است و نهایتا پیروز می شود زیرا که شبکه های اجتماعی محتوای کتاب ها را در حال رد و بدل هستند.

مهدکودک ها و مدارس نقطه حسرت نهاد کتابخانه ها با آموزش و پرورش

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: مهدکودک ها و مدارس همیشه نقطه حسرت نهاد کتابخانه ها با کار مشترک در آموزش و پرورش بوده است چنانچه این ارتباط به یک رابطه ارگانیک تبدیل شود و همه پای کار بیابند برکات زیادی خواهد داشت.

وی بیان کرد: متولی آموزش رسمی آموزش و پرورش است و متولی آموزش غیر رسمی نهاد کتابخانه های عمومی کشور است و این دو نهاد رقیب نیستند بلکه دو تکه از یک پازل برای پیشرفت فرهنگی کشور هستند.

جبار نژاد گفت: روحیه اجبار برای خواندن در کتابخانه ها حکمفرما نیست، محیطی بسیار مفرح است و دانش آموزان می توانند در این کتابخانه ها کتاب های مختلفی از جمله رمان مطالعه کنند.

وی افزود: اردو و بازدیدهای فرهنگی دوره ای از نهادهای کتابخانه های عمومی توسط دانش آموزان بسیار موثر است و فضای متفاوتی پیش روی آن ها قرار می گیرد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: نقش کتابخانه های عمومی در جهت تربیت فرزندان بسیار پر رنگ است وبه عنوان نهاد مکمل آموزش و پرورش آمادگی ارائه هر گونه خدمتی به دانش آموزان را دارد.

وی عنوان کرد: بخش عمده ای از عضویت در کتابخانه های کهگیلویه و بویراحمد مربوط به دانش آموزان است به گونه ای که در شهریور ماه نزدیک به یک هزار نفر و مهر ماه هفت هزار نفر عضو جدید دانش آموز به عضویت کتابخانه های استان افزوده شد.

جبار نژاد تاکید کرد: عضویت کتابخانه های عمومی استان در یک ماه ۷۰۰ درصد رشد داشته است که این امر به دلیل ارتباط فشرده و موثر با مدارس بوده است.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: کسی که کتابخوان حرفه ای می شود واقعا شخصیت فرهیخته ای خواهد داشت و این فرهیختگی با کتاب حاصل می شود.

کهگیلویه و بویراحمد در سرانه مطالعه جزو استان های آخر

وی گفت: این استان در سرانه مطالعه متاسفانه جزو استان های آخر است که نیازمند همت و اهتمام ویژه  از مردم ، مسئولان و رسانه  ها هستیم.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: باید با همفکری و همت جمعی به سمت ترویج فرهنگ مطالعه و خواندن رفت  تا کتاب های مورد علاقه مردم در دست شان قرار گیرد و بتوانند مطالعه کنند.

جبار نژاد عنوان کرد: اگر فرهنگ مطالعه تثبیت و تبدیل به عادت بشود بخش عمده ای از معضلات و آسیب های اجتماعی به خودی خود حل خواهد شد.

وی بیان کرد: بسیاری از مشکلات موجود از قبل نخواندن و ناآگاهی است و چنانچه ما یک ملت کتابخوان باشیم قطعا بسیاری از مسائل اجتماعی رفع خواهند شد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: ترویج این فرهنگ یک وظیفه همگانی است و چه خوب است مردم هدیه کتاب به همدیگر بدهند و قفسه پر کتابخانه های منازل به عنوان یک فرهنگ خوب ترویج یابد.

اردوی جهادی کتاب در روستاها و مناطق عشایری دورافتاده استان

وی ابراز داشت: اردوی جهادی کتاب در روستاها و مناطق عشایری صعب العبور و دورافتاده استان از کارهای ارزشمند نهاد عمومی کتابخانه های استان کهگیلویه و بویراحمد است که انجام می شود.

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: این اردو در واقع با محوریت مناطق بسیار محروم است و حتی الامکان مسئولی آنجا نرفته باشد و بحث تبلیغ و ترویج کتاب و کتابخوانی انجام می گیرد.

جبار نژاد بیان کرد: استقبال مردم از این طرح خیلی خوب بوده و تاکنون ۲ مورد از این اردوها انجام شده است و تلاش بر این است اردوها با قوت ادامه پیدا کنند تا بتوانیم بخش عمده ای از جامعه عشایری را که ۱۰ درصد جمعیت استان را دارند، پوشش دهیم.

نهاد کتابخانه های کهگیلویه و بویراحمد نیازمند توجه ویژه در سفر دور دوم دولت به استان

مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد گفت: رفع مشکلات موجود در حوزه نهاد کتابخانه های عمومی استان و ایجاد ۲ کتابخانه سیار در مناطق صعب العبور و دورافتاده نیازمند توجه ویژه مسئولان در دور دوم سفر رییسجمهور و هیات دولت به استان است.

جبار نژاد ابراز داشت: در دور اول سفر رییس جمهور  ردیفی به دلایل مختلفی برای نهاد کتابخانه های عمومی استان در نظر گرفته نشد اما طبق قول مهدی رمضانی دبیر نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در دور دوم سفر رییس جمهور دیده خواهد شد.

وی افزود: مقرر شده مشکلاتی که استان در حوزه کتابخانه های عمومی و مسائل فرهنگی با آن دست و پنجه نرم می کند احصا و به استاندار استان اعلام شود که این مشکلات در دور دوم سفر رییس جمهور رفع شوند.

 مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در استان ۲ کتابخانه مهم در چرام و بهمئی وجود دارد که هر کدام افزون بر یک هزار و ۳۰۰ متر مربع زیربنا دارند و تا سال ۹۰ حدود ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.

جبار نژاد ابراز داشت: از آن زمان تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده و اعتبار خاصی برای آن ها در نظر گرفته نشده است، این ساختمان ها به مرور در حال فرسوده شدن هستند که استدعا داریم مسئولان متولی حمایت کنند.

وی تاکید کرد: امسال میزان اندکی به آن بودجه اختصاص یافته اما به قدری نیست که طرح ها را تکمیل کند و نیازمند یک پیگیری جدی  است.

 مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: پروژه دیگری در یکی از روستاهای بهمئی ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که نیازمند توجه ویژه است تا مردم از خدمات آن بهره مند شوند.

جبار نژاد بیان کرد: کتابخانه های سیار، ویژه مکان های صعب العبور و جایی که امکان دایر کردن کتابخانه دائمی نباشد، هست که برای راه اندازی آن ها نیازمند حمایت مسئولان و خیران هستیم.

وی تصریح کرد: در استان حداقل نیاز به ۲ کتابخانه سیار است از این جهت که ۴۰ درصد جمعیت استان روستایی و ۱۰ درصد عشایری است.

 مدیرکل کتابخانه های عمومی کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: پیش بینی می شود، حدود چهار میلیارد تومان برای راه اندازی این ۲ کتابخانه سیار نیاز باشد.

سید علی احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد در این باره می گوید که در سفر دور دوم هیات دولت به استان، طرح‌ها، خواسته‌ها و نیازمندی‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی استان مورد توجه قرار گرفته و تامین اعتبار می‌شود.

کتابخانه به عنوان بخش اساسی نهاد آموزش، خرد گرایی و یک محیط پژوهشی برای تربیت  است که عامل مهمی در انتقال میراث های علمی، فرهنگی، ادبی و هنری گذشته به آینده است و ذهن را پرورش می دهد.

انتظار می رود مسئولان مربوطه در سطح ملی این نهاد بزرگ فرهنگی مهم را حمایت کنند تا شاهد پیشرفت در این حوزه و افزایش سرانه مطالعه و کتابخوانی در بین همه اقشار جامعه خصوصا جوانان و نوجوانان باشیم.