یاسوج - ایرنا- تکمیل طرح های نیمه تمام ریز و درشت،توسعه گردشگری کشاورزی،استانداردسازی زیرساخت ها و تکمیل زیرساخت های اردوگاه های تفریحی از مهمترین راهبردهای دولت سیزدهم برای رونق گردشگری به عنوان دومین حوزه معیشتی در کهگیلویه و بویراحمد است.

صنعت گردشگری در استان چهارفصل کهگیلویه و بویراحمد با وجود داشتن ۲۵۰ جاذبه طبیعی متنوع مستعد سرمایه گذاری برای کارآفرینی و افزایش درآمد جوامع محلی از طریق فروش تولیدات آنهاست اما این صنعت از دیدگاه کارشناسان به دلیل کمبود زیرساخت های مناسب نتوانسته آن چنان که شایسته است ثروت آفرینی کند به همین دلیل دولت مصمم است تا در گام نخست با تکمیل طرح های بزرگ همچون تله کابین و موج های آبی در مرکز استان که سال ها نیمه تمام مانده اند زمینه ایجاد سرگرمی های بهتری  برای گردشگران فراهم کند.

مسوولان دولت سیزدهم با اشاره به ظرفیت های گردشگری کهگیلویه و بویراحمد در حوزه کشاورزی تاکید می  کنند که فراهم کردن زمینه حضور گردشگران در مزارع کشاورزی،گلخانه ها و  دامپروری ها بدون صرف هزینه های هنگفت می توان ضمن ایجاد بستر  کسب تجربه های نو برای مسافران به فروش محصولات تولیدی بهره برداران استان کمک کند تاکید می کنند که گردشگری کشاورزی از دیگر راهبردهای دولت به منظور رونق گردشگری در این استان است.

آنان تکمیل زیرساخت های اردوگاه های گردشگری و دیگر پروژه های نیمه تمام استانداردسازی زیرساخت ها به منظور ارتقای خدمات آنان در مقیاس های ملی و راه اندازی انجمن های مختلف برای افزایش مشارکت مردم در تصمیم سازی های صنعت گردشگری را از دیگر راهبردهای رونق گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرده اند.

با توجه به اینکه صنعت گردشگری یکی از مهمترین قطب های توسعه و درآمدزایی استان محسوب می شود که به ایجاد اشتغال و ‌خوداتکایی کمک می کند و می تواند با ارتقای جنبه های فرهنگی و اقتصادی، تاثیر شگرفی بر رشد و پیشرفت کهگیلویه و بویراحمد داشته باشد بهره برداران امید دارند تا با تحقق این برنامه ها مطالبه برون رفت از معضل ها و چالش های موجود این صنعت رنگ واقعیت بگیرد.

گردشگری کشاورزی

با توجه به اینکه رونق گردشگری کشاورزی راهکاری برای تحقق رویای شیرین توسعه اقتصادی در روستاها و کسب تجربه های نو در ایرانگردی و جهانگردی است این شاخه از گردشگری مورد حمایت جدی دولت سیزدهم است..

از آنجا که روستاهای استان کوچک کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران به دلیل اقلیم چهار فصل، وجود کوهساران، طبیعت بکر،هوای پاک و آبشار و چشمه سارها در کنار تنوع تولید محصولات کشاورزی خاص نظیر پسته کوهی، گل های زینتی،بلوط،پرورش کرم ابریشم و مزارع کشت زعفران مستعد توسعه گردشگری کشاورزی است امید می رود با تلاش دولت زمینه درآمدزایی از طریق آن فراهم شود.

گردشگری کشاورزی (اگروتوریسم) نوعی گردشگری است که در آن، مهمانان با خانوارهای روستایی و کشاورزان زندگی کرده و علاوه بر آموزش نحوه فعالیت های کشاورزی و زندگی در کشتزارها و مناطق کشاورزی، در کار سنتی کشاورزی نیز مشارکت می کنند.

معاون‌گردشگری و سرمایه‌گذاری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ثبت ۱۴ منطقه نمونه گردشگری و یک هزار و ۷۵۰ روستا با صدها جاذبه چون بافت‌های تاریخی، جاذبه‌های طبیعی و آب و هوای متنوع گوشه ای از ظرفیت های توسعه گردشگری کشاورزی استان است گفت:اعطای مجوز برای راه اندازی واحدهای گردشگری در مزارع ،باغ ها، دامپروری ها،گلخانه های محل پرورش گل و گیاه و مراکز پرورش طیور در استان برای پذیرش ایرانگردان از برنامه های مهم دولت برای رونق گردشگری در استان است.

علی بخش کرمی اظهار داشت: براساس این طرح گردشگران از نحوه فعالیت های تولیدی بهره برداران کهگیلویه و بویراحمد در شالیزارهای برنج، مزارع پرورش ماهی، مزارع کشت زعفران، مناطق پرورش کرم ابریشم، مزارع شترمرغ بازدید از محصولات آنان را بدون واسطه خریداری می کنند.

وی تاکید کرد: تاکنون سه مجوز راه اندازی طرح های گردشگری کشاورزی در استان صادر شده و قرار است تا پایان سال جاری پنج مجوز دیگر نیز صادر شود.

کرمی با یادآوری اینکه رونق گردشگری کشاورزی می تواند راهکاری گره گشا برای توسعه اقتصادی روستاها،افزایش درآمد اهالی و کسب تجربه های نو و ارزان قیمت برای علاقه مندان به ایرانگردی باشد تصریح کرد:چوپانی گله گاو، گوسفند در مراتع و چمنزارها، پرورش احشام، دوشیدن شیر،درست کردن کشک، برداشت و پاک کردن زعفران ، چیدن میوه های جنگلی،  تداعی خاطره شیرین رویاهای دوران کودکی برای برخی شهرنشین ها و انبساط خاطر و آرامش روحی آنان است.

ایجاد اقامتگاه های بومگردی

وی با اشاره به اینکه برای پیشگیری از مهاجرت روستاها به شهرها چاره ای جز ایجاد فرصت های شغلی در این مناطق وجود ندارد تاکید کرد: برای بهره گیری بهتر از ظرفیت های طبیعی روستاها راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی در روستاها با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت حمایت می شود.

کرمی عنوان کرد: اهالی روستاها می توانند با دریافت تسهیلات ارزان قیمت بانکی و مرمت خانه قدیمی خود به صورتی که سبک و سیاق سنتی آن حفظ شود ثروت آفرینی کنند.

وی ابراز داشت:هم اینک تنها هشت اقامتگاه بومگردی فعال در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که با توجه به ظرفیت های موجود استان امکان افزایش تعداد این زیرساخت نوین گردشگری وجود دارد.

تکمیل طرح های پایلوت

بهره برداری از طرح های موج های آبی و تله کابین به عنوان پروژه های پایلوتی که می تواند نه تنها زمینه جذب گردشگران بیشتری شود بلکه پای سرمایه گذاران بیشتری به حوزه گردشگری استان را باز کند دارای اهمیت بسیاری است به همین دلیل تحقق این امر در برنامه دولت مردم قرار گرفته است.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه طرح پارک آبی یاسوج هم اینک ۹۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. گفت:تاکنون ۵۸میلیارد تومان برای احداث پارک آبی یاسوج هزینه شده است.

وی با بیان اینکه عملیات ساخت این طرح در سال ۱۳۹۸ آغاز شده عنوان کرد:پارک آبی یاسوج در فضایی به مساحت سه هزار و ۷۰۰ متر مربع در شهر یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد در حال ساخت است و با بهره برداری از آن که درسال جاری صورت می گیرد حدود ۱۰۰ نفر مشغول به کار خواهند شد.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد:استخر شنا، استخر بچه ها، استخر درمانی، وان نمک، سالن ماساژ، رودخانه آرام و انواع سرسره های آبی از جمله مواردی بوده که در پارک آبی پیش بینی شده است.

تله کابین یاسوج

احداث تله کابین  یاسوج در مهرماه ۱۳۹۲ آغاز شده و با وجود گذشت بیش از یک دهه این پروژه گردشگری پیشرفت فیزیکی قابل قبولی نداشته اما مسوولان دولت سیزدهم در تلاش هستند تا روند احداث آن را متحول کنند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: چندین نشست برای تحول در احداث طرح تله کابین در تهران و استان برگزار شده و با تلاش های انجام شده عملیات اجرایی این طرح مهم به زودی از سرگرفته می شود.

کرمی با اشاره به اینکه اعتبار مورد نیاز تکمیل تله کابین یاسوج 80 میلیارد تومان است که دولت سرمایه گذار را برای تکمیل این طرح مهم حمایت می کند.

بر اساس گفته های سرمایه گذار این طرح، در همان روزهای آغازین شروع فعالیت ۲ و نیم میلیون یورو برای خرید تجهیزات خط تله کابین  هزینه شده است و صندوق توسعه ملی نیز با پیگیری های استاندار و معاونان و مدیرکل میراث فرهنگی وقت مبلغ ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای ادامه و اجرای طرح اختصاص داد که یک قسط آن به مبلغ پنج میلیارد تومان از این میزان آزاد سازی شد و پس از ۲ ماه تقاضای آزادسازی قسط دوم توسط سرمایه گذار اما مبلغی برای تکمیل طرح واریز نشد.

اختصاص اعتبار به اردوگاه های گردشگری

کمبود زیرساخت های اردوگاه های گردشگری از نیازهای مغفولی بوده که با تزریق اعتبار مورد نیاز در دولت سیزدهم زمینه مرتفع شدن این نواقص فراهم شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۵۰میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر رییس جمهور به توسعه زیرساخت های اردوگاه های گردشگری مناطق مختلف استان اختصاص یافته و این بودجه بین شهرستان های مختلف برای انجام عملیات اجرایی توزیع شده است.

سعید طالبی پور  با اشاره به اینکه با این اعتبار زیرساخت های اردوگاه های گردشگری مناطقی مانند آبشار کمردوغ،چشمه میشی موگرمون و تنگ سولک  افزایش می یابدبیان کرد: اردوگاه های گردشگری مذکور با زیرساخت های رفاهی و اقامتی سال های گذشته در مناطق گردشگری استان احداث شده بود اما دارای نواقصی بوده اند.

استانداردسازی زیرساخت های گردشگری

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد با یادآوری اینکه استانداردسازی زیرساخت ها از برنامه مهم دولت سیزدهم برای خدمات رسانی بهتر در مناطق گردشگری است تاکید کرد: امسال سه اقامتگاه بومگردی و هتل آپارتمان استان استانداردسازی و گواهینامه استاندارد دریافت کرده اند .

طالبی پور ابراز داشت:هشت زیرساخت گردشگری دیگر در کهگیلویه و بویراحمد شامل اقامتگاه های بومگردی، سفره خانه سنتی و هتل آپارتمان در مرحله تشکیل پرونده برای استانداردسازی است وتا پایان سال جاری محقق خواهد شد.

برای درجه بندی این تعداد اقامتگاه بومگردی استان لازم استانداردها از نظر تخت، پذیرایی، غذا، بافت بنا و نحوه برخورد پرسنل تعیین شده و پس از تعیین استانداردها، بر اساس مستندات موجود نسبت به تعیین درجه آنان با توجه به کیفیت خدمات اقدام می شود و قیمت خدمات واحدهای اقامتی در سراسر دنیا بر اساس ستاره تعیین و کیفیت خدمات ارائه شده تعیین می‌شود بنابراین به طور قطع اجرای این طرح به ارتقای کیفیت و رضایت مشتریان منجر خواهد شد. 

اختصاص اعتبار برای طرح های نیمه تمام

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال ۴۸پروژه گردشگری در این استان برای دریافت ۱۷۰ میلیارد تومان تسهیلات به بانکها معرفی شدند که با بهره برداری از این طرح ها برای ۳۷۵نفر بطور مستقیم شغل ایجاد خواهد شد.

سعید طالبی پور عنوان کرد:دولت در قالب تبصره ۱۸ اعتبارات خوبی به سرمایه گذاران حوزه گردشگری کهگیلویه و بویراحمد ارائه می دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: سال گذشته ۷۰ میلیارد تومان تسهیلات در بخش گردشگری به پروژه‌های نیمه‌تمام استان اختصاص یافت و امسال نیز هر طرحی معرفی بشود تسهیلات تکمیلی به آن تعلق می گیرد.

چشم انداز آینده

وی گفت: همچنین امسال، ۱۰ فقره موافقت اصولی تأسیسات گردشگری با حجم سرمایه گذاری ۸۸ میلیارد تومان صادر شده که اشتغالزایی آن ها حدود ۱۱۸ نفر است.  

طالبی پور بیان کرد: تعداد مجوز ایجاد تأسیسات گردشگری چهارفقره با حجم سرمایه‌گذاری ۲۳ میلیارد تومان با اشتغال‌زایی ۴۲ نفر است.

وی تصریح کرد: از محل تسهیلات اشتغال روستایی، چهارطرح با مبلغ سه و نیم میلیارد تومان و اشتغالزایی ۲۷ نفر به بانک های عامل معرفی شده اند.

توجه به تشکل های مردمی

توجه به راه اندازی تشکل های مردمی از راهبردهای خوب دولت برای سهیم کردن فعالان گردشگری در تصمیم سازی هاست که این امر خود می تواند نقطه امیدبخشی به منظور بهبود درآمد آنان باشد.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: دفاتر گردشگری و راهنمایان گردشگری در استان تشکیل شده و انجمن های اقامتی و پذیرایی نیز در دست اقدام برای تشکیل و راه اندازی است.

کرمی تاکید کرد: تشکل ها و انجمن های مردمی به منظور مدیریت واحد و ساماندهی خدمات انجام می گیرد.

کهگیلویه و بویراحمد با بیش از ۷۲۶ هزار نفر جمعیت و بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی ایران سالیانه میزبان سه میلیون نفر گردشگر است.