پروانه ندا روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در صورتی که این موضوع محرز شود، با آن واحد متخلف برخورد قانونی انجام می گیرد چرا که اداره کل صنعت نیز در کنار اداره کل حفاظت محیط زیست در تلاش است در وهله نخست خدشه ای به محیط زیست وارد نشود.
وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست، نهادی نظارتی است لذا اداره کل صنعت، معدن و تجارت نمی تواند آلایندگی یا غیرآلایندگی واحد صنعتی را تعیین و اعلام کند چون شناسایی، بررسی و نظارت بر مسایل زیست محیطی واحدهای تولیدی برعهده وزارت صمت نیست اما در راستای کاهش اثرات آلایندگی زیست محیطی یا از بین بردن این آثار تلاش می کند.
رییس اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: به محض اداره کل حفاظت محیط زیست اخطار زیست محیطی خطاب به واحدهای صنعتی مجوزدار صادر می کند، اداره کل صمت موضوع را پیگیری می کند تا اثرات آلایندگی زیست محیطی را کاهش دهد.
ندا افزود: سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در مرحله بعد واحدهایی که آلاینده هستند را به عنوان صنایع آلاینده معرفی می کند که این موضوع موجب خسارت مالی زیادی به واحد صنعتی می شود.
پیش تصفیه برای همه واحدهای صنعتی چرمشهر ضروری است
رییس اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: شهرک صنعتی چرمشهر در سال ۱۳۹۴ با هدف گردآوری واحدهای صنعتی فعال در صنعت چرم راه اندازی شد، این واحدها به لحاظ نوع کاری که انجام می دهند باید یک سری الزامات را رعایت کنند.
ندا افزود: لازم بوده که تصفیه خانه شهرک چرمشهر به نحو خاصی طراحی شود، هم اکنون تصفیه خانه دوم و اصلاحی این شهرک در حال ساخت است که مسوولان قول بهره برداری از آن را تا پایان سال داده اند.(سابقه ساخت تصفیه خانه را در این لینک دنبال کنید)
وی ادامه داد: همه واحدهای صنعتی مستقر در شهرک چرمشهر آلاینده نیستند اما تعدادی از واحدها آلاینده بوده و نتوانسته اند خود را به حد لازم مورد انتظار برسانند اما در هر صورت باید هر واحد صنعتی یک پیش تصفیه ای را برای خود ایجاد کرده باشد.
رییس اداره ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: رصد آلایندگی واحدهای صنعتی نه جزء وظایف و نه در حد امکانات این سازمان است و کسی هم از این نهاد نخواسته که بر آلایندگی واحدهای صنعتی نظارت کند، با وجود این، اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به طور دائم پیگیر آن است که از واحدهای صنعتی بازدید و آنها را مکلف کند که پیش تصفیه داشته باشند و خود را به پایه ای که نیاز شهرک صنعتی است برسانند.
ندا افزود: هم اینک واحدهای تولیدی بسیاری در چرمشهر هستند که برگشت کروم، پوست گیری، موگیری و چربی گیری دارند و حتی یکی از واحدها تصفیه خانه ای با هزینه بسیار بالا ایجاد کرده است اما نمی توان انتظار داشت همه واحدها تصفیه خانه ایجاد کنند.
وی ادامه داد: کاهش واحدهای تولیدی آلاینده در استان از سال ۱۳۹۳ تاکنون چشمگیر بوده است و از واحدهای آلاینده ای که هم از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست معرفی می شود همه صنعتی نیستند همچنین تعدادی از واحدهای صنعتی آلاینده در خراسان رضوی مجوز فعالیت ندارند یا از نهاد دیگری مجوز فعالیت گرفته اند و اداره کل صنعت استان فقط پاسخگوی واحدهایی است که پروانه بهره برداری خود را از این اداره کل گرفته اند.
طی دو دهه اخیر رودخانه کشفرود مشهد به خاطر تجاوز به حریم محیطی و بیاعتنایی نسبت به آن و سرازیر شدن فاضلابهای آلوده صنعتی، کارگاههای محلی و خانگی به بستر آن دستخوش تغییرات ویرانگر زیست محیطی شده است. آبیاری زمینهای کشاورزی واقع در اطراف کشفرود با آب آلوده نیز از معضلات بهداشتی آن محدوده است.
از جمله اقدامات جاری برای ساماندهی قطعی کشت و کار و مدیریت فاضلاب در این پهنه طبیعی می توان به درختکاری ۲۴۵ هکتار از زمین های حریم رودخانه کشف رود و در دست ساخت بودن ۲ تصفیه خانه فاضلاب با اعتبارات سنگین اشاره کرد.
شعبهای از کشفرود از کوههای هزارمسجد و شعبه دیگر آن از کوههای بینالود سرچشمه گرفته و از شمال شهر مشهد عبور میکند.
این رود ۲۹۰ کیلومتری که پرآبی آن هماینک تنها در خاطرهها باقی مانده است از غرب به شرق جریان دارد و پس از ادامه مسیر در محل پلخاتون به رودخانه هریرود میپیوندد و از آنجا به بعد "تجن" نام گرفته و به سوی ترکمنستان ادامه مییابد و در انتهای مسیر طبیعی خود در ریگزارهای این کشور همسایه فرو میرود.