یاسوج - ایرنا - بخش دیشموک از توابع شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل موقعیت جغرافیایی و سخت گذر بودن در محرومیت به سر می برد ولی در ۲ سال اخیر بنیاد علوی در آن به اجرای برنامه های محرومیت زدایی مشغول شده است.

 بخش دیشموک با ۲۳ هزار نفر جمعیت و ۸۵ روستا در ۹۰ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه و در فاصله ۲۳٠ کیلومتری از مرکز کهگیلویه و بویراحمد و هم‌مرز با استان خوزستان است .

دیشموک آخرین نقطه شهرستان کهگیلویه در مرز خوزستان و برای بیشتر اهالی با توجه به در دسترس نبودن راه ارتباطی دورافتاده‌ترین نقطه‌ی استان است.

 ۸۵ روستای بزرگ و کوچک بخش دیشموک در محاصره سنگ ها، صخره های کوهستانی و جنگلهای انبوه بلوط محاصره شده که خدمات رسانی به این مناطق در بیشتر ایام سال با توجه به برف گیر شدن مسیرهای ارتباطی امکان پذیر نیست.

طبیعت بکر و کوهستانی، کوه های سر به فلک کشیده، چشمه های جوشان، درهای عمق و جنگلهای بلوط  و بخصوص کوه دل افروز تنها ذخیره گاه کرفس از مهم ترین ظرفیت های گردشگری این منطقه است که نبود راه ارتباطی مناسب زمینه توسعه این منطقه را کند کرده است.

طی سالهای گذشته به دلیل فقر و محرومیت معضلات اجتماعی در این بخش از رشد قابل توجهی برخوردار بود.

سالهای زیادی بود که در سفر مسئولان کشوری و استانی به بخش دیشموک محرومیت زدایی از این منطقه در رسانه ها از سوی مسئولان انتشار داده می شد و انتشار مشکلات دیشموک از سوی رسانه ها طی سالیان اخیر تصمیم مسئولان برای محرومیت زدایی از این منطقه را مصمم تر کرده بود.

 با استقرار بنیاد علوی در سال ۱۳۹۹ محرومیت زدایی از این منطقه محروم در استان کهگیلویه و بویراحمد در حوزه های مختلف عملیاتی شد.

بنیاد علوی از زمان استقرار خود در بخش دیشموک برنامه های گوناگونی در حوزه های مختلف برای محرومیت زدایی از این منطقه طراحی کرده در این راستا با سرگرد اسفندیار مختاری دبیر نهاد پیشرفت و آبادانی بنیاد علوی در دیشموک شهرستان کهگیلویه از برنامه های بنیاد در طی ۲ سال در دیشموک گفت و گو کردیم.

ایرنا: دیشموک همیشه به عنوان یکی از مناطق محروم استان کهگیلویه وبویراحمد نام برده می شد نظر شما در باره محرومیت دیشموک چیست؟


مختاری:  دیشموک دارای ظرفیت های زیادی در زمینه های مختلف از نیروی انسانی مستعد تا منابع طبیعی ، گردشگری، خاک حاصلخیز، جنگلهای پوشیده از انواع درختان و بخصوص گیاهان داروئی دوری این بخش از مرکز استان و نبود راه های ارتباطی مناسب فاصله ی محرومیت ان با دیگر مناطق استان را بیشتر کرده است.

وجود رودخانه‌های پرآب و زمین‌های وسیع و آب‌وهوای مطلوب، ظرفیت های خوب دیشموک است که می توان با برنامه ریزی زمینه توسعه این منطقه را فراهم کرد.

درآمد همه مردم این بخش وابسته به کشاورزی و دامداری است که ان هم بصورت سنتی اداره می شود و می توان با برنامه ریزی و ارائه تسهیلات لازم توسعه منطقه را شتاب بخشید.

ایرنا: هدف از حضور بنیاد علوی در دیشموک چه بود؟

مختاری: با توجه به اینکه محرومیت زدایی از مناطق دور افتاده و محروم کشور یکی از رسالت های اصلی بنیاد است دیشموک نیز به عنوان یکی از این مناطق در راستای سخنان مقام معظم رهبری که فرمودند«یک منطقه را در نظر بگیرید، آن‌گاه بپردازید به رفع محرومیت از آن منطقه، به ایجاد اشتغال، ایجاد رونق و هرکاری که لازم دارد یک منطقه را از آب و گل بیرون بیاورید». بنیاد نیز از سال ۹۹ با استقرار در دیشموک برنامه ریزی لازم برای محرومیت زدایی را آغاز کرد.

ایرنا: محرومیت زدایی از دیشموک از سوی بنیاد در چه حوزه هایی اجرا می شود؟

مختاری: محرومیت زدایی از بخش دیشموک جز برنامه های بنیاد بوده اما با توجه به فقر و محرومیت زیاد و توسعه نیافتگی منطقه توانمند سازی جامعه هدف  طی ۲ سال از حضور در بخش دیشموک با همکاری دیگر نهادها در چهار فصل اشتغال، عمرانی، فرهنگی و حوزه سلامت در حال اجرا است.

طی این دو سال مجموعه بنیاد مستضعفان که بنیاد علوی شاخه اجرایی آن است در این حوزه های کارهای خوبی را اجرا کرده و هیچ وقت قدرت ریسک و مدیریت را از مدیران ادارات نگرفته و کنار مدیران کل، فرماندار و مدیران مستقر در بخش دیشموک همکاری خوبی داشته است.

ایرنا: بنیاد طی ۲ سال اخیر در حوزه عمران چه طرح هایی اجرا کرده است؟

مختاری: قطعی مکرر و نبود کیفیت آب آشامیدنی در روستاهای بخش دیشموک یکی از مشکلات اساسی بوده که با همکاری جهاد سازندگی سپاه فتح در اجرای ۱۰ کیلومتری شبکه آبرسانی آنها نوسازی شد.

در این راستا نیز با تامین هزینه یک میلیارد مشکل منبع تامین آب شهر هفت هزار نفری دیشموک در تجهیز چاه روستای دروار فارتق قطعی مکرر آب آشامیدنی دیشموک نیز برای همیشه برطرف شد. 

ایرنا: با توجه به اینکه شهرداری شهر دیشموک منبع درآمد پایداری ندارد برنامه های بنیاد در حوزه عمرانی در شهرداری چه بوده است؟.

مختاری: با ایجاد تفاهم نامه ۶ میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومانی با شهرداری دیشموک کار ساماندهی میادین سطح شهر، نهضت آسفالت، توسعه فضای سبز، زیباسازی و توسعه المانهای شهری آغاز و این طرح بیش از ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد در این راستا نیز با توجه به سفر دکتر فتاح به بخش دیشموک پنج میلیارد تومان نیز به شهرداری قلعه رئیسی برای توسعه زیرساخت های شهری اعتبار تخصیص داده شد که تاکنون از این مبلغ یک میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان به حساب آنها واریز شد.

 ساخت پارک تپه نور الشهدا با هزینه ۲ میلیارد تومان، تکمیل مصلای شهر دیشموک با هزینه ۵۰۰ میلیون تومان، ساخت دارالقرآن در محوطه مصلی برای اجرای کارهای فرهنگی، تامین تجهیزات آموزشی مدارس با هزینه یک میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان، تجهیز ۲۵ مسجد روستایی و شهری به مبلغ یک میلیاردو ۵۰۰ میلیون ریال و تکمیل روکش آسفالت قلعه رئسی - دیشموک با هزینه یک میلیارد را از دیگر خدمات عمرانی در بخش دیشموک اعلام کرد.

ایرنا: یکی از مشکلات اصلی در بخش دیشموک بخصوص در حوزه روستایی نداشتن مسکن مناسب است، بنیاد در این راستا چه اقداماتی انجام داده است؟

مختاری: بنیاد با انعقاد تفاهم نامه با کمیته امداد امام خمینی، استان برای احداث واحد مسکونی  ساخت ۲۰۰ واحد مسکونی بصورت مشارکتی برای مددجویان شهری و روستایی در بخش دیشموک را آغاز کرد که در این راستا ۸۰ میلیون تومان بصورت بلاعوض به حساب مددجویان واریز می شود.

ساخت ۲۰۸ واحد مسکن برای افراد نیازمند نیز با همکاری بنیاد مسکن در بخش دیشموک آغاز که بنیاد علوی ۵۰ میلیون تومان نیز بصورت بلاعوض به متقاضیان تسهیلات ارائه داد. 

با ایجاد تفاهم نامه با بهزیستی ساخت۲۲۱ واحد مسکونی نیز برای افراد ۲ معلولی  آغاز که سهم بنیاد در این راستا در حوزه شهری مبلغ ۲۰۰ و در حوزه روستایی ۱۵۰ میلیون تومان بصورت بلاعوض به افراد معلول پرداخت می شود.

در حوزه مسکن نیز به ۲۵۰ نفر وام بلاعوض بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون بصورت پنج تا ۱۰ ساله برای تعمیرات مسکن پرداخت شد.

با برنامه های بنیاد و نظارت دقیق کارشناسان روند اجرایی ساخت واحد های مسکونی با همکاری نهادهای ذی ربط با سرعت خوبی در حال اجرا ست و پیش بینی می شود بخش زیادی از این تعداد واحد مسکونی تا پایان سال جاری به بهره برداری کامل برسد.

ایرنا: یکی از مشکلات بخش دیشموک فاصله زیاد آن با دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه برای دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی است بنیاد در حوزه سلامت چه خدماتی ارائه داده است؟

مختاری: با توجه به سخت گذر بودن بیشتر مسیرهای روستایی در راستای خدمات رسانی بهتر یک دستگاه آمبولاس با تجهیزات کامل با هزینه ای بالغ بر ۲ میلیاردو ۵۰۰ میلیون تومان در اختیار مرکز بهداشت ودرمانی شهر دیشموک داده شد.

در این راستا نیز رادیولوژی در مرکز بستر درمانی با هزینه ای بالغ بر یکصد میلیون تومان با تجهیزات کامل نصب و راه اندازی شد.

ایرنا: سوء تغذیه در بخش دیشموک به یکی از دغدغه های اصلی مسئولان تبدیل شده بود با توجه به برنامه های محوری بنیاد در محرومیت زدایی چه خدماتی برای جبران این مشکل و حمایت از کودکان تاکنون انجام داداید؟

مختاری: در راستای مبارزه با سوءتغذیه کودکان ۸۰۰ مادر باردار در این بخش در راستای برنامه های مقام معظم رهبری و دولت انقلابی برای افزایش جمعیت زیر چتر حمایتی بنیاد قرار گرفتند.

با همکاری کارشناسان این نهاد و  و خانه های بهداشت مستقر در روستا چهار هزار بسته یک میلیون تومانی پک ۱۲ویتامینه برای جلوگیری از سوءتغذیه نیز به مادران باردار اهدا شد. 

 علاوه بر تامین بسته های پک ویتامینه شیر خشک مادرانی که از لحاظ شیردهی با مشکل مواجه شدند نیز تامین شد.

با توجه به وجود فقر مطلق در برخی روستاها در طی ۲سال اخیر نیز ۱۷هزار بسته معیشتی به مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بخش دیشموک داده شد. 

در راستای مراجعات مردمی در برخی از روستاها برای افرادی که از لحاظ شنوایی و بینایی دچار مشکلاتی بودند سمعک و عینک رایگان تهیه شد.

ایرنا: یکی از برنامه های محوری و تاثیرگذار بنیاد در بیشتر مناطق محروم اجرای کارهای فرهنگی در راستای آرمانهای امام و انقلاب است بنیاد علوی در این بخش نیز پیشگام بوده و در این راستا توضیحات لازم را ارائه دهید؟

مختاری: توزیع ده‌ها سری جهیزیه بین زوج های جوان و بی بضاعت به ارزش ۲ میلیارد تومان، ساخت کلیپ ها سردار دلها ، کلیپ سلام فرمانده، تشکیل گروه های سرود در همه مدارس با مشارکت اموزش و پرورش، راه اندازی میز قرآن و شبکه های قرآنی در روستاها ، استقرار ۱۱ روحانی در بخش دیشموک ، کمک ۱۶۰ میلیون تومانی به ۱۶۰ زائر کربلای معلا، توزیع بسته لوازم التحریر به ۴۵۰ دانش اموزان و  برگزاری کارگاه مربی توانمند سازی در راستای کاهش آسیب های اجتماعی از جمله برنامه های این نهاد در حوزه فرهنگی بوده است.

ایرنا:  نبود اشتغال و بیکاری جوانان در بخش دیشموک باعث شده روند توسعه این بخش همگام با دیگر بخش های استان به خوبی انجام نشود و بنیاد در راستای اشتغالزایی جوانان و کارآفرینان چه طرح هایی اجرا کرده است؟.

مختاری: در ۲سال گذشته ۱۸میلیارد تومان تسهیلات اشتغالزایی در حوزه کشت گیاهان داروئی، کشاورزی و صنوف مختلف با بهره کم در راستای اشتغالزایی متقاضیان پرداخت شد که با پرداخت این میزان تسهیلات برای بیش از ۳۰۰نفر در حوزه شهری و روستایی اشتغالزایی ایجاد شد. 

 ظرفیت های مختلفی در بخش دیشموک در حوزه کشاورزی و کشت گیاهان داروئی در بخش دیشموک از سوی کارشناسان شناسایی که تاکنون با همکاری کارشناسان این نهاد و مشارکت کشاورزان، کشت گیاهان دارویی در سطح بیش از ۶۵ هکتار از اراضی کشاورزی بخش دیشموک انجام شد.

 تسهیلات بنیاد علوی به ازای هر هکتار ۷۰۰ میلیون ریال با هدف چشم انداز پنج ساله از مرحله تولید نشاء تا تضمین خرید است.

با توجه به اینکه بخش دیشموک تنها ذخیره گاه گیاه دارویی کرفس کوهی در کهگیلویه و بویراحمد است و مرغوب ترین نوع این گیاه دارویی در منطقه دل افروز دیشموک می روید در صورت استقبال جوانان و کارآفرینان برای توسعه کشت این محصول بنیاد علوی حمایت خواهد کرد.

بنیاد، علاوه بر تسهیلات برای توانمند سازی کشاورزان و متقاضیان دریافت تسهیلات آموزش های  ویژه از سوی کارشناسان خبره برای افزایش سطح درآمدزایی و توسعه نیز ارائه می دهد.

ایرنا: با توجه به تدوین سند توسعه ۷۵ روستا بخش دیشموک از سوی مسئولان استانی در راستای بهبود معیشت، رفع معضلات اجتماعی و اجرای فعالیت اقتصادی متناسب با ظرفیت های منطقه برنامه های بنیاد در راستای تحقق این سند چه بوده است؟

مختاری: بنیاد علوی در کنار برنامه های مختلف خود در راستای شناسایی ظرفیت های مختلف هر منطقه و روستا، سند توسعه روستایی را در یک دوره سه ماهه با حضور کارشناسان بصورت یک کتابچه ۲۵۰ صفحه ای تدوین کرده و اماده چاپ است.

در این سند بنیاد علوی با همکاری همه نهادهای دولتی و حمایتی علاوه بر ساخت واحد های مسکونی ، ارائه بسته های معیشتی، تسهیلات اشتغالزای تاکنون توانسته خدمات قابل توجهی به روستائیان ارائه بدهد و با اعزام گروه های جهادی پزشکی تاکنون به یکهزار نفر از اهالی روستاهای خدمات بهداشتی و درمانی بصورت رایگان ارائه داده است.

ایرنا: با توجه به سفر دکتر قالیباف رئیس مجلس به بخش محروم دیشموک دستاوردهای این سفر را توضیح دهید.

مختاری: محمد باقر قالیباف در سفر به بخش دیشموک از مرکز تازه تأسیس توانمندسازی و اشتغال‌آفرینی هاجر (ویژه بانوان) واقع در شهر دیشموک کهگیلویه و بویراحمد بازدید کرد و حمایت خود از طرح های توانمندسازی و اشتغال‌ آفرینی زنان در این بخش را اعلام فرمود.

با همکاری مجلس شورای اسلامی طرح ویژه کارگاه خیاطی با حضور ۶۰ زن و مرد در شهر دیشموک راه اندازی که لباس های تولیدی این خیاطی با توجه به کیفیت خوب و بالای انها از سوی یک شرکت معتبر در تهران خریداری و بفروش می رسد.

ایرنا: با توجه به وجود مناطق سخت گذر و قطع راه ارتباطی بیشتر روستاهای بخش دیشموک در اولین بارندگی در خصوص راه اندازی پد پرواز برای خدمات رسانی بهتر به این منطقه بنیاد علوی چه برنامه ای دارد؟

مختاری: با همکاری شهرداری زمین اورژانس هوایی برای پد پرواز تامین شده و در آینده نیز با تامین اعتبارات لازم از سوی بنیاد عملیات اجرای این طرح برای استقرار یک بالگرد در راستای خدمات رسانی بهتر به مردم این بخش آغاز خواهد شد.

ایرنا: برنامه های بنیاد علوی برای آینده دیشموک 

مختاری: همکاری و همراهی مردم در همه زمین ها در پیشبرد اهداف هر نهاد و سازمانی نقش مهمی دارد و در بخش دیشموک همکاری و همراهی مردم در اجرای برنامه ها نقش مهمی دارد از مهمترین برنامه های این نهاد برای آینده دیشموک روکش آسفالت و حذف نقاط حادثه خیز جاده قلعه رئیسی به دیشموک به مبلغ ۱۵ میلیارد تومان خواهد بود، ساخت اورژانس اجتماعی در راستای ارائه اموزشی مختلف به خانواده ها با مبلغ سه میلیارد تومان، احداث هفت چمن مصنوعی با مشارکت ۵۰ درصد بنیاد، زهکشی چمن ورزشگاه آزادی بخش دیشموک، احداث جاده سلامت، از ورودی شهر تا تپه نورالشهدا، سامادهی مرکز بستر درمانی و احداث جایگاه اورژانس هوایی و پد پرواز با مشارکت شهرداری است.

ایرنا: انتظار شما از مدیران و مسئولان استانی برای اجرایی و عملیاتی شدن برنامه ها در بخش محروم دیشموک چیست؟

مختاری: حضور بنیاد در هرمنطقه محروم کشور نشان از معرفی آن منطقه به عنوان پایلوت محرومیت زدایی است و با توجه به عمر کوتاه سه تا پنج سال و تحقق صد درصدی اعتبارات بنیاد در مناطق محروم نیاز است مدیران دستگاه های اجرایی نسبت به اجرای طرحهای عمرانی در حوزه هیا مختلف همکاری خود با بنیاد را افزایش داده و مدیران دستگاه های اجرایی بدانند پروژه های که بنیاد شروع کرده تا مرحله بهره برداری رها نخواهد کرد. وبا توجه به سفر هیات دولت و توجه ویژه آن نسبت به محرومیت زدایی از این بخش تلاش جهادی مدیران برای تحقق و عملی شدن این رویا دور از دسترس نخواهد بود.

بخش دیشموک با ۲۳ هزار نفر جمعیت و ۸۵ روستا در ۹۰ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه قرار دارد.

دیشموک یکی از بخش های چهارگانه شهرستان ۱۳۲ هزار نفری کهگیلویه است.