تهران - ایرنا - رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران از رونمایی از ۶ طرح و برنامه ایمنی و مدیریت بحران در پایتخت خبر داد و گفت: ۵ دستگاه لرزه نگار درون چاهی که با هدف پایش مستمر حرکات گسل های پایتخت و شناخت های پنهان در ۵ پایگاه مدیریت بحران در عمق ۵۰ متری اجرا شده به بهره برداری رسید.

به گزارش ایرنا، در مراسم دوازدهمین شنبه های امید وافتخار که امروز با حضور شهردار تهران و جمعی از مدیران شهری وبرنامه عمرانی آموزشی علمی وگسترش همکاری های میان بخشی در حوزه ارتقاء ایمنی و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد ۶ طرح حوزه مدیریت بحران پایتخت رونمایی و افتتاح گردید.

علی نصیری در حاشیه این مراسم درباره جزییات این طرح ها به خبرنگار ایرنا گفت: در غنی‌آباد واقع در منطقه ۲۰ پایتخت یک پایگاه مدیریت بحران جدیدالاحداث افتتاح شد که ارزش مالی این طرح ۴۵ میلیارد تومان بود علاوه بر این یک پایگاه مدیریت بحران در منطقه ۱۸ تحت عنوان پایگاه سلطانی، که از قبل بود اما به دلایلی تخریب می‌شود مجدد بازسازی کامل شد مورد بهره برداری قرار گرفت که ارزش مالی این طرح نیز هفت میلیارد تومان بود.

وی افزود: شبکه لرزه نگاری درون چاهی داخل چاه‌هایی با عمق ۵۰ متر نصب کردیم که این دستگاه‌ها کمک می‌کند به تبلیغ اطلاعات زلزله‌های احتمالی شهر تهران که این فناوری پیشرفته و نوینی است که از امروز (شنبه) مورد بهره برداری قرار گرفت.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران با اشاره به طرح‌های نوشتاری نیز گفت: مطالعات و اسناد مدیریت بحران تحت عنوان طرح‌های نوشتاری رونمایی شد، تهران برنامه «پاسخ اضطراری به مخاطره طوفان» را نداشت که تهیه این برنامه جامع از سال ۱۴۰۱ شروع شد و بعد از دریافت نظرات دستگاه‌ها مختلف برنامه نهایی و توسط مدیریت بحران به تصویب رسید که توسط شهردار تهران رونمایی شد.

وی خاطرنشان کرد: برنامه «ایمنیِ کالبدی شهر تهران» نیز تهیه شد که جزو افتخارات شهر تهران محسوب می‌شود، تمام مقولات مرتبط با ایمنی در قالب ۲۵ خط تلاش و ۱۲۵ اقدام بوده که پس از طی شدن مسیر تصویب مورد رونمایی قرار گرفت.

به گفته نصیری، علاوه بر این دو برنامه، از دو کتابی که مربوط به «درس آموخته‌های ۳۰ سال اخیر در حوزه بحران» و «بهداشت و ایمنی مواد غذایی در شرایط اضطراری» است رونمایی شد که این دو کتاب حاصل زحمات همکاران در سازمان مدیریت بحران است، این دو کتاب به تایید سیستم آکادمی و دانشگاهی نیز رسیده و مورد داوری نیز قرار گرفته است.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران افزود: یک طرح نیز با کمک سازمان ملل و تامین مالی آنان اتفاق افتاده که مربوط به نصب «پنل‌های خورشیدی» بر روی هشت پایگاه مدیریت بحران است که هفت مورد آن به بهره‌برداری رسیده و امروز (شنبه) افتتاح شد، با نصب این پنل‌ها، گرمایش و روشنایی این پایگاه از این انرژی پاک تامین خواهد شد که با همکاری سازمان مدیریت بحران و UNDP سازمان ملل انجام شده است. ارزش مالی این پروژه نیم میلیون دلار بوده است.

وی خاطرنشان کرد: به دستور شهردار، بر روی طرحی مدت‌ها کار شده بود، گروه‌های داوطلب «واکنش سریع» در محلات داریم که ۲۲ هزار نفر هستند که قرار شد این گروه‌های داوطلب را در مساجد هم داشته باشیم و از ظرفیت جوانان جهادی که در مساجد فعالیت می‌کنند استفاده کنیم. این اتفاق در مساجد منتخب تهران اتفاق خواهد افتاد، گروه‌های هفت تا ۱۵نفره آموزش و تجهیز می‌شوند تا در زمان بروز حوادث همچون سیل و زلزله آمادگی داشته باشند.

نصیری با اشاره به اینکه ۲۲ تیم ارزیاب ایمنی ساختمان‌های بلندمرتبه را از روز شنبه خواهیم داشت، گفت: حتما اطلاع دارید اعداد و ارقامی که تاکنون درخصوص ناایمنی ساختمان‌ها داده شده مربوط به زحمات عزیزان ما در مجموعه آتش‌نشانی است که تنها مقوله ایمنی در برابر حریق را شامل می‌شود.

وی تاکید کرد: برای رسیدگی به مقوله سازه و سایر موارد ایمنی ساختمان، تفاهم نامه‌ای در جلسه ستاد مدیریت بحران به ریاست وزیرکشور بین ۹ دستگاه امضا شد و محوریت آن با سازمان مدیریت بحران شهر تهران است، قرار شد این ۹ دستگاه زیرساخت‌ها و الزامات را فراهم کنند که تیم‌هایی در ۲۲ منطقه تهران شکل گیرد و این ۲۲ تیم، به ارزیابی ساختمان‌های مهم و بلندمرتبه بپردازند و بعد از آن سایرساختمان‌ها نیز مورد بررسی قرار می‌گیرند تا شهری ایمن‌تر داشته باشیم.

به گفته وی، امروز همزمان با دوازهمین شنبه امیدوافتخار این ۲۲ تیم که آموزش دیده‌اند و تخصصی کار خود را رسما در ۲۲ منطقه پایتخت آغاز خواهند کرد، این گروه‌ها چک لیست‌هایی را در اختیار دارند که براساس آن اقدام می‌کنند.

کشور به ۱۴۰۰ ایستگاه زلزله نگاری نیاز دارد

رییس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: کشور به ۱۴۰۰ ایستگاه زلزله‌نگاری نیاز دارد، اما تنها ۱۳۳ دستگاه وجود دارد که باید نسبت به افزایش این پایگاه‌ها اقدام کرد.

محمد حسن نامی روز شنبه در این مراسم افزود: مدت ها بود که در حوزه بحران اقدامات قابل ملاحظه ای در حوزه ایمنی، پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران به ویژه در سنوات گذشته شاهد نبودیم.

وی تاکید کرد: پژوهش ها از عدم تاب آوری شهر تهران در مقابل ۵۶ مخاطره طبیعی و انسان ساز در تهران حکایت دارد که مهمترین این مخاطرات زلزله است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: سه گسل خطرناک از تهران عبور می کند که گسل شهرری و مشا مهمترین و البته خطرناکترین آنهاست؛ در ۲۲۰ سال گذشته زلزله های بزرگی در شهر تهران روی داده است که اسناد آن موجود است.

وی خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم مصالح ساختمانی و یا سازه های ساختمانی را به گونه ای تهیه کنیم که در مقابل زلزله ۸ ریشتری مقاوم باشند، می توان ادعا کرد که ایمنی به تهران باز می گردد.

تاکید بر استفاده از داده‌های لرزه‌نگاری

همچنین عضو کمیته هوشمندسازی شورای شهر تهران گفت: باید داده‌های جمع‌آوری شده در لرزه‌نگاری برای ایجاد هم‌افزایی مدیریتی با سایر سازمان‌ها و نهادهای درگیر این مساله ارائه شود.

احمد صادقی در این مراسم با بیان اینکه ایمنی شهر برای بحران های طبیعی و انسان ساز مهم است، افزود: اقدامات تاب آوری شهری پروژه نیست که ابتدا و انتها داشته باشد بلکه یک پروسه است که باید به مرور تکمیل شود.

وی با بیان اینکه یک فصل مشترک در این رابطه وجود دارد و آن هم آموزش و آگاهی سازی است، افزود: در واقع اگر هر چه امروز افتتاح می شود، پیوست فرهنگی و اجتماعی نداشته باشد، محکوم به شکست است.

وی خاطرنشان کرد: اگر قرار است به عنوان مثال داده های لرزه نگاری تنها در این سازمان استفاده شود و در اختیار سایر سازمان ها قرار نگیرد، بهتر است افتتاح نشود، منظور این است که داده های جمع آوری شده برای ایجاد هم افزایی مدیریتی با سایر سازمان ها و نهادهای درگیر این مساله ارائه شود تا مورد استفاده قرار گیرد.

زلزله‌ احتمالی در تهران، فاجعه‌ بزرگی را رقم می‌زند

همچنین رییس شورای اسلامی شهر تهران نیز گفت: در سال‌های گذشته مانورهای تخصصی در زمینه مدیریت بحران برگزار می‌شد که از شهرداری تهران می‌خواهیم این مانورها توسط ستادهای مدیریت بحران شهرداری و استان‌های معین برگزار شود تا این آمادگی هم در شهرداری تهران و هم در شهرداری استان‌های معین ایجاد شود.

مهدی چمران با بیان اینکه باید شهر ایمن و پایدار داشته باشیم، افزود: تهران جزو ۱۰ شهر در جهان است که مخاطرات طبیعی زیادی داشته و هنوز نیز دارد.

وی با تاکید بر اینکه تهران یکی از ۱۰ شهر بحران زا در دنیا است، ادامه داد: در کنار بحران های طبیعی شاهد بحران های انسان ساز نیز هستیم که می توان به وجود ساختمان های ناپایدار اشاره کرد.

چمران خاطرنشان کرد: ما برای ایمن سازی شهر تهران باید تلاش زیادی انجام دهیم، اگر زلزله ای در شهر تهران روی دهد معلوم نیست با چه فاجعه انسانی روبه رو می شویم.

وی یادآور شد: در سال های گذشته مانورهای تخصصی در زمینه مدیریت بحران برگزار می شد که از شهرداری تهران می خواهیم این مانورها توسط ستادهای مدیریت بحران شهرداری و استان های معین برگزار شود تا این آمادگی هم در شهرداری تهران و هم در شهرداری استان های معین ایجاد شود.

به گفته رییس شورای شهر تهران، در پایداری ساختمان ها هم شهرداری و هم نظام مهندسی مسئول است و می توانند در مورد ساختمان هایی که تازه ساخته می شود نظارت های لازم در جهت پایداری ساختمان ها انجام شود.