مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با اعتقاد به اینکه در جامعهای که با تاریخ و کتاب عجین میشود، تصمیمات عاقلانهای گرفته میشود، گفت:زیست بوم فرهنگی فارس بستری مناسب برای خلق رویدادهای خوب فراهم کرده است.
حمیدرضا قانعی روز شنبه در نشست خبری اعلام برنامههای فرهنگی هفته کتاب با بیان اینکه سیامین دوره هفته کتاب با شعار «ما همانیم که میخوانیم» از امروز آغاز شده است اظهار کرد: امیدواریم این هفته فرصتی برای قدردانی از فعالان حوزه کتاب باشد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس ادامه داد: قصه کتاب و کتابخوانی به عهده نهاد کتابخانههای عمومی است که همیشه یار و یاور همه مجموعههای وزارت ارشاد بودهاند. در تلاش هستیم با همکاری و همافزایی در همه حوزهها و همچنین اهمیت قائل شدن برای این حوزه تخصصی، شاهد توسعه کتاب و کتابخوانی باشیم.
وی اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب معتقدند که سلامت فکری با کتاب و کتابخوانی تامین میشود و امیدواریم تلاشهای انجام شده در این حوزه موجبات سلامت فکری را در جامعه فراهم کند.
او گفت: هدف از برگزاری نمایشگاه، ارائه تسهیلات و خدمات به اهالی کتاب است. از طرفی برگزاری نمایشگاه هزینه پشتیبانی بالایی به خود اختصاص میدهد، اما در عین حال یک رویداد جدی است که همه علاقمندان این حوزه را گرد هم میآورد.
قانعی گفت: راهاندازی سامانههای مجازی فروش کتاب که در پی شیوع بیماری کرونا در دستور کار قرار گرفت، موجب شد تا راحتتر کتاب در اختیار مخاطبان قرار گیرد. بازاری که به واسطه این سامانه ایجاد میشود یک چرخه مالی به وجود میآورد که به رونق حوزه کتاب میانجامد.
قانعی گفت: مجموعه نشستها و اتفاقات جانبی در حاشیه نمایشگاه کتاب برگزار میشد که در طول سال برنامه ریزی خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت: برگزاری نمایشگاه در کلانشهر شیراز بین پنج تا ١٠ میلیارد تومان هزینه دارد که اگر این هزینه در اختیار مردم قرار داده شود، عاقلانهتر است.
رونمایی از حدود ١٠٠ کتاب کودک و نوجوان در هفته کتاب
غلامرضا خوش اقبال معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز با بیان اینکه برنامههای هفته کتاب از یکماه پیش در فارس اجرایی شده است، گفت: برنامه حوالی کتاب از برنامههای شاخص اداره کل متبوع در هفته کتاب است؛ ضبط این برنامه از دو هفته پیش آغاز شده که به آراء و اندیشههای بیرونی فعالان کتاب پرداخته شده است و از امشب پخش آن شروع میشود.
خوش اقبال همچنین اجرای برنامه معاشرت، طرح مشاهیر ادبیات، طرح تهیه شناسنامه ادبی، تیرزهای معرفی کتابهای برگزیده نویسندگان و اهالی کتاب، طرح جشنواره تسهیل گیری کتاب و نوجوان، اعطای نشان ادبی، اختصاص برنامه صحبت یار و بازدیدهای دورهای به ناشر و نویسندگان، بازدید از ناشران و کتاب فروشیها، اختصاص کارگاههای انجمنهای ادبی به شعر و شاعری و کتاب، رونمایی از حدود ١٠٠ کتاب کودک و نوجوان و برگزاری نشستهای تخصصی کتاب و اجتماع را از دیگر برنامهها عنوان کرد.
۱۱۷۶ ویژه برنامه در فارس برای سیامین دوره هفته کتاب
روح الله منوچهری مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس هم با اشاره به برنامهریزی برای انجام یک هزار و ۱۷۶ برنامه در استان فارس ، اعلام کرد که برگزاری ۱۴۴ مسابقه فرهنگی، ۲۱ محفل ادبی و ۷۴ کارگاه آموزشی بخشی از این برنامهها است.
روحالله منوچهری، با بیان اینکه روز ۲۴ آبان، به مناسبت هفته کتاب، عضویت در کتابخانههای عمومی این استان رایگان خواهد بود و جرائم دیرکرد اعضا نیز طی این هفته شامل بخشودگی است، برگزاری نشست کتابدار معلم و مشق کتاب هنرمندان خوشنویس در کتابخانه رئیسی شیراز را جزو برنامههای مد نظر اعلام کرد.
او، ضمن گرامیداشت یاد شهدای حمله تروریستی تکفیری به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) گفت: امسال ۲ کتابخانه در شهرستان شیراز آماده بهرهبرداری خواهد بود و قرار است این مراکز فرهنگی به نام آرتین و آرشام سرایداران، نامگذاری شود.
به گزارش ایرنا، غروب چهارشنبه چهارم آبانماه ۱۴۰۱، فردی مسلح با حمله به حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع)، زائران این حرم را به رگبار بست. این حمله تروریستی بنا بر آخرین اعلام مسئولان استان فارس، ۱۳ شهید و ۳۰ مجروح در پی داشته است. آرتین سرایداران در این حادثهتروریستی پدر، مادر و برادرش آرشام را از دست داد.
منوچهری در ادامه با اشاره به برگزاری گلباران قبور شهدا به عنوان گام نخست در هفته کتاب، سرکشی از خانواده شهدای کتابدار، بهره برداری از کتابخانه شهید جنگجو، شهید مدافع امنیت در روستای بالاده شهر ببرم شهرستان لار، آغاز ارائه خدمات دو دستگاه کتابخانه سیار برای شیراز و داراب، بهره برداری از فاز دوم کتابخانه خیرساز عظیمی گراش با ٥٧٠ متر مربع، آغاز خدمات دهی بخش کودک کتابخانه بقیه الله (عج) میانشهر فسا، راهاندازی پانسیونهای مطالعاتی در شیراز و شهرستانها و برگزاری دو جشنواره نقد کتاب و هایکو کتاب را از مهمترین برنامههای پیش بینی شده هفته کتاب در فارس اعلام کرد.
او در پاسخ به پرسشی پیرامون واگذاری ساختمان موسوم به "شهروروستا" واقع در میدان امام حسین (ع) شیراز به نهاد کتابخانههای عمومی برای تبدیل به کتابخانه مرکزی این کلانشهر، گفت: این ساختمان در حال حاضر در اختیار بانک ملی است و مقرر شده جلساتی برگزار شود که تاکنون موفق نشدهایم و با برگزاری این جلسه، این مهم رقم خواهد خورد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس همچنین از اجرای طرح سفیر کتاب با همکاری آموزش و پرورش در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: با هدف کاهش آسیبهای اجتماعی در محلات کم برخوردار، توافقاتی بین وزارت علوم و نهاد کتابخانههای عمومی کشور انجام شده که این مهم در شیراز اجرایی خواهد شد.
او همچنین در خصوص کتابخانههای مجازی گفت: این طرح به صورت طرح تحقیقاتی در حال پژوهش بوده و به زودی به نتایج مناسب و سازوکار لازم دستیابی به آن اعلام خواهد شد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس در خصوص ارتباط این نهاد با شهرداریها نیز گفت: طی توافقات انجام شده، قرار است سازو کار لازم برای دریافت نیم درصد فعالیتهای فرهنگی که شهرداریها باید به نهاد کتابخانه تزریق کنند، اتخاذ شود و همچنین قرار است کتابخانهای از محل نیم درصد احداث شود.
منوچهری در رابطه با شاخص مطالعاتی فارس نیز گفت: بیش از دو میلیون و ٨٠٠ هزار نسخه کتاب در کتابخانههای عمومی فارس وجود دارد و عدد سرانه در این استان کمتر از شش دهم بوده که باید این عدد به چهار کتاب به ازای جمعیت جامعه میرسد.
او با اشاره به وجود ٨٠ هزار متر فضای کتابخانهای در فارس، اعلام کرد که یک میلیون ٣۶۶ هزار کتاب طی شش ماه نخست امسال به امانت رفته و ٢۵٣ باب کتابخانه عمومی در استان فعال است.
منوچهری با بیان اینکه ١۴ سوئیت کتابخانه در حال فعالیت و ١۵ سوئیت نیز در مرحله اخذ مجوز است، گفت: هنوز فعالیتهای دقیقی در حوزه سرانه مطالعه انجام نشده و فارس جایگاه خوبی در حوزه سرانه مطالعه ندارد.
منوچهری اظهار کرد: از سال ٩۵ شورایی برای ساخت کتابخانه دستغیب شیراز ایجاد و سال ٩٧ اولین مناقصه در این حوزه برگزار شده، اما به علت مشکلات مالی خاتمه پیمان اعلام و سال گذشته مناقصه دیگری برگزار و پیمانکار جدید انتخاب و مرمت این کتابخانه آغاز شده است.
۲۴ آبانماه در تقویم رسمی کشور روز کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است.