تهران - ایرنا - نهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ونزوئلا درحالی مقام‌های دو کشور را با انگیزه تعمیق روابط دوجانبه در تهران گرد هم آورده است که روند نخستین صادرات خودروهای ایرانی به این کشور آمریکای جنوبی درحال انجام است و «فعال کردن یک پل دریایی به منظور گسترش تجارت» از اهداف آینده دو کشور اعلام شده است.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه تلویزیونی دولتی ونزوئلا (VTV)، نهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ونزوئلا در تهران درحال برگزاری است و همکاری‌ استراتژیک دو کشور به منظور تعمیق روابط دوجانبه از محورهای مورد بررسی عنوان شده است.

«رامون بلاسکز آراگوآیان» وزیر حمل‌ونقل ونزوئلا که ریاست هیات ونزوئلایی در این کمیسیون را بر عهده دارد، اعلام کرد که این نشست و همکاری مشترک، «ابزاری در اختیار دو کشور به منظور اجرای توافق ۲۰ ساله است» که ژوئن گذشته توسط «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهوری این کشور و آیت‌الله «سید ابراهیم رئیسی» رئیس‌جمهوری ایران به امضا رسید.

نشستی که به گفته این مقام ونزوئلایی موجب دستیابی به توافق‌های مهمی از سوی دو کشور شد.  روسای جمهوری ایران و ونزوئلا در جریان سفر ماه ژوئن (اواخر خرداد) مادورو به تهران و در شرایطی که هر دو کشور تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار دارند، سند همکاری ۲۰ ساله را امضا کردند.

وزیر حمل و نقل ونزوئلا تصریح کرد که در این جلسه، هفت کمیته مشترک متشکل از بخش دولتی ونزوئلا و بخش خصوصی ایران در مسائل مربوط به کشاورزی و صنعت، علم و فناوری، برق، انرژی، نفت، ... گردهم آمده اند.

بلاسکز تاکید کرد: ما پروژه‌های بزرگ و همچنین چالش‌های بزرگی داریم تا پیوندهای واقعی برادری، همکاری و کمک متقابل برای تقویت روابط دوجانبه و برای رویای آزادی‌خواهانه‌ خود را در کشورهایمان ایجاد کنیم.

«گابریلا خیمنز» معاون بخش علم، فناوری، آموزش و سلامت ریاست جمهوری ونزوئلا نیز از طریق پیامی در صفحه توییتر خود اعلام کرد: توافق‌های علمی با ایران بخشی از سیاست یادگیری متقابل و ساختن جهان ممکن دیگری است.

هزار خودرو ایرانی در راه ونزوئلا

وزیر حمل‌ونقل ونزوئلا همچنین بر اساس توافق‌های انجام شده در «نمایشگاه علمی، فناوری و صنعتی ایران و ونزوئلا» اعلام کرد نخستین صادرات خودروهای ایرانی شرکت سایپا، در حال انجام است و «پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال جاری (۲۰۲۲)، سه هزار دستگاه خودرو ایرانی وارد این کشور شود».

«نمایشگاه علمی، فناوری و صنعتی ایران و ونزوئلا»، بین ۱۴ تا ۱۸ سپتامبر (۲۳ تا ۲۷ شهریور) در کاراکاس پایتخت ونزوئلا با هدف تقویت و توسعه همکاری ها و تبادل اطلاعات بین دو کشور برگزار شد.  نیکلاس مادورو با حضور در این نمایشگاه و با بیان اینکه چهار مدل خودوری ایرانی از طریق شرکت «بِنیراَئوتو» (Venirauto) مونتاژ خواهند شد، خاطرنشان کرد: امروز ایران کشوری نمونه، کشور پیشرفت، تولید، دانش و تولید محصولات است.  

طبق اعلام این مقام ونزوئلایی، هزار خودرو اولیه شرکت سایپا (کوییک و ساینا) درحال ترخیص از پایانه بندرعباس بوده و ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) به ونزوئلا خواهد رسید.

ایران و ونزوئلا؛ از حضور خودروهای ایرانی در کاراکاس تا فعال کردن «پل دریایی» تجاری

پل دریایی؛ عزم ونزوئلا و ایران برای گسترش تجارت

به گزارش خبرگزاری افه، رامون بلاسکز همچنین از ایجاد یک پل دریایی به منظور گسترش تجارت دوجانبه تهران- کاراکاس خبر داد.

وی با بیان اینکه هنوز تاریخ اجرای این طرح مشخص نیست، گفت: ما پل دریایی بین تهران و کاراکاس را فعال می کنیم، ابزاری که به کل جریان کالا و محصولات اجازه می‌دهد تا اقتصاد هر دو کشور را تغذیه کند.

از روز امضای سند جامع همکاری‌های راهبردی ۲۰ ساله در مجموعه فرهنگی- تاریخی سعدآباد تا این روزهای اواسط آبان ماه، عزم دو کشور برای همکاری در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری، علمی، نفتی و پتروشیمی از چنان اهمیتی برخوردار بوده که نه تنها اقدامات محسوسی در راستای تقویت روابط برداشته شده است، بلکه «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه کشورمان در دیدار اخیر خود با «کارلوس رون مارتینز» معاون وزیر امور خارجه ونزوئلا گفت: با تمام توان در حال اجرایی کردن مفاد نقشه راه همکاری‌های بلندمدت دو کشور هستیم.

دولت سیزدهم، چنان که تقویت روابط با جنوب و شرق را در اولویت قرار داده، بر افزایش سطح همکاری‌ها با ونزوئلا بر اساس ظرفیت‌های متنوع موجود این کشور آمریکای لاتین متمرکز شده است. به این ترتیب، دولت فعلی به صورت جدی در نظر دارد تا به پشتوانه «دوست روزهای سختِ ونزوئلا» بودن، روابط با کاراکاس را به سرعت و در راستای تولید ثروت گسترش دهد.

امضای نقشه راه با ونزوئلا، با سیاست خارجی دولت آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، به ویژه در مواجهه با تحریم‌ها و اقدامات یکجانبه دولت آمریکا مطابقت دارد. هر دو کشور ونزوئلا و ایران، با گذشت سال ها از اقدامات غیرانسانی آمریکا نشان داده‌اند که ضمن دفاع از حاکمیت، آزادی و استقلال کشور خود در برابر خواسته‌های نامشروع واشنگتن سر خم نخواهند کرد.

دیدارهای متداول مقام‌های دو کشور و خبرها از همکاری‌های متنوع تهران- کاراکاس در بیش از یکسال ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی موید این واقعیت است که روابط دیپلماتیک ایران و ونزوئلا احتمالا تشدید خواهد شد و بر اساس نقشه راه همکاری ۲۰ ساله، دو کشور به دنبال گسترش بیشتر روابط دوجانبه در بخش‌های مختلف خواهند بود.  

ایران و ونزوئلا دو کشور نفتی تحت تحریم آمریکا که از قضا هر دو عضو اوپک هستند، می‌توانند همکاری موثری برای بی‌اثر کردن تحریم داشته باشند. دولت سیزدهم، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را از تکیه صرف به غرب به تعامل با کشورهای همسو سوق داده و نقشه راه همکاری‌های بلندمدت، با امضای سند جامع همکاری‌ ۲۰ ساله به اوج خود رسید.  

تعیین بازه ۲۰ ساله برای برقراری مناسبات و مراوده‌های میان تهران- کاراکاس، فراتر از اینکه در دو کشور چه دولتی روی کار باشد، نشان از درک عمیق مقام‌های دو کشور از اهمیت استراتژیک این روابط دارد. اقدامات عمل‌گرایانه تهران- کاراکاس در تقویت روابط اقتصادی، تجاری، علمی و فناورانه به موازات روابط ایدئولوژیک‌محور از عزم جدی دو کشور برای هم‌افزایی ظرفیت‌ها خبر می‌دهد.