به گزارش ایرنا ، عبدالباری عطوان تحلیلگر و سردبیر روزنامه رای الیوم در سرمقاله امروز (سه شنبه) نوشت: آمریکا این روزها با انجام مذاکرات مستقیم و سریع با رهبران روسیه تمام تلاش خود را جهت توقف سریع جنگ در اوکراین بکار بسته است که در واقع با توجه به مواضع گذشته واشنگتن در این خصوص این امر یک نوع عقب نشینی آشکار واشنگتن در برابر مسکو و بالا بردن پرچم سفید به نشانه تسلیم به شمار می رود.
وی تصریح کرد: آمریکا به منظور در امان ماندن از احتمال وقوع درگیری مستقیم با روسیه و احتمال شعله ور شدن جنگ جهانی هسته ایِ ویران کنندهِ جهان از مواضع سرسختانه خود عقب نشینی کرده است؛ به ویژه با توجه به اینکه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تاکنون سه بار تهدید کرده که اگر روسیه از جمله چهار منطقه جدیدی که اخیرا به این کشور ملحق شده، مورد تهاجم قرار گیرد در استفاده از تسلیحات هسته ای به خود شک و تردید راه نخواهد داد. پوتین همچنین تاکید کرد که شهر خیرسون که چند روز پیش نیروهای روسیه از آن عقب نشینی کردند، همچنان بخش لاینفکی از سرزمین روسیه به شمار می رود.
عطوان افزود: پس از جلسه محرمانه ای که جک سالیوان مشاور امنیت ملی ایالات متحده دو هفته پیش برای بحث در مورد چگونگی عدم گسترش جنگ و کشاندن ناتو به عرصه خود برگزار کرد، دیروز دوشنبه یکی از مقامات کاخ سفید فاش کرد که ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) با همتای روس خود "سرگئی نار بیشکین" رئیس سرویس اطلاعاتی روسیه در آنکارا دیدار کرد تا طی آن پیامی را به طرف روسی در مورد عواقب استفاده روسیه از سلاح های هسته ای انتقال دهد.
این تحلیلگر سرشناس مسائل سیاسی جهان عرب بعید دانست که هدف از این دیدار قرار دادن روسیه در جریان عواقب وخیم استفاده از تسلیحات هسته ای باشد زیرا به گفته وی، روسیه کشور کوچکی نیست که خطرات حاصل از این امر را نداند بلکه کشور بزرگی است که ۶ هزار و ۵۰۰ کلاهک هسته ای و موشک های بالستیک مافوق صوت در اختیار دارد که می توانند ظرف مدت کمتر از هفت دقیقه کلاهک هسته ای را به ساحل شرقی آمریکا رسانده و آنجا را از بین ببرد.
سردبیر رای الیوم نوشت: آمریکا می داند که خود را درگیر یک جنگ فرسایشی مالی نظامی زیان بار در اوکراین از تقریبا ۹ ماه پیش کرده است که مردم در کشورهای اروپایی با برگزاری تظاهرات و اعتراضات مراتب مخالفت خود را با آن اعلام کرده اند و سران اروپا توسط کانال های رسمی محرمانه خواستار توقف فوری این جنگ و لغو تحریم های اقتصادی علیه روسیه شده اند زیرا این تحریم ها شکست خورده و بازخورد منفی و زجرآوری برای شهروندان اروپایی و همچنین اتحادیه اروپا به همراه داشته است و باعث افزایش احتمال ورشکستگی و از هم گسسته شدن کشورهای اروپایی شده است.
به گفته عطوان، آمریکا برای رهایی یافتن از سیاست های شکست خورده اش در اوکراین و جنوب شرق آسیا به دو فرآیند اساسی توسل جسته است. نخست اینکه کاخ سفید در بالاترین سطوح کانال گفت وگو را با دو قطب یعنی روسیه و چین در خصوص مسائل تنش زا در اوکراین اروپایی و تایوان آسیایی گشوده است زیرا دولت آمریکا دریافته که طرح هایش برای از هم گسستن ائتلاف روسیه و چین به یک امر ناممکن تبدیل شده است. دوم اینکه واشنگتن از ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین خواسته تا به اظهارات غیرواقعی خود و تعیین شرایط مبالغه آمیز جهت انجام مذاکره با روسیه به منظور دستیابی به راه حل های سیاسی برای خاتمه بخشیدن به جنگ پایان دهد. مگر زلنسکی کیست که بگوید «من تا وقتی پوتین بر سر قدرت است با روسیه مذاکره نخواهم کرد»؟
این نویسنده و روزنامه نگار مشهور فلسطینی مقیم لندن خاطرنشان کرد: جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مشارکت خود در نشست گروه بیست در اندونزی را بهانه ای برای دیدار با "شی جین پینگ" رئیس جمهور چین قرار داد که بنا به درخواست خود بایدن صورت گرفت و سه ساعت به طول انجامید و طی آن خطاب به همتای چینی خود گفت که "دیدار با شما چقدر عالی است" و رئیس جمهور چین نیز در پاسخ فقط به وی لبخند زد.
عبدالباری عطوان در ادامه سرمقاله خود حدس می زند که احتمالا رئیس جمهور آمریکا در این دیدار از چین خواسته است تا با توجه به رابطه قوی اش با مسکو جهت دستیابی به یک راه حل صحیح و سریع میانجیگری کند و بدین ترتیب آمریکا، درخصوص بحران اوکراین به نشانه تسلیم پرچم سفید را بلند کرده است.
به گفته سردبیر رای الیوم، سران آمریکا در ارتباط با بحران در اوکراین و تایوان دو موضوع اساسی را به دست فراموشی سپرده بودند. نخست اینکه با دو رقیب هسته ای در چین و روسیه مواجه هستند و دوم اینکه آمریکا دیگر تنها ابرقدرت جهان نیست تا بتواند بر جهان و امکانات اقتصادی، نظامی و سیاسی آن تسلط یابد.
وی ادامه داد: به نظر می رسد پوتین با اعزام نیروهایش به اوکراین و بازپس گیری چهار منطقه و الحاق آنها به تمامیت ارضی روسیه چشمان آمریکا را بر روی این واقعیت تلخ گشود.
عبدالباری عطوان در پایان سرمقاله خود پیش بینی کرد که ظرف چند روز یا هفته آینده آتش بس در جنگ اوکراین بر اساس شرایط تعیین شده از سوی روسیه برقرار شود.