مجید ولدان روز چهارشنبه در مراسم امضای تفاهمنامه تاسیس دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی زنجان افزود: کشور ما در تولید علم رتبه بسیار خوبی دارد و اگرچه در سالهای گذشته ارتقای رتبه داشته اما هنوز فاصله نوآوری با تولید علم زیاد است.
وی یادآورشد: مطالعات بسیاری در خصوص علت وجود فاصله تولید علم با نوآوری انجام شده و عمده دلیل این است که در کشور نظام نوآوری نداریم، بازیگران این عرصه و رابطه بین آنها را به خوبی شناسایی و تعریف نکرده ایم و دلیل دیگر اینکه اولویت های پژوهش و فناوری کشور را یا تعریف نکرده ایم و یا هر وقت تعریف کرده ایم هرآنچه به ذهنمان رسیده آن را در فهرست اولویت ها قرار داده ایم که به این ترتیب از واژه اولویت فاصله گرفته ایم.
ولدان اظهار داشت: دلیل اینکه اولویت ها را به درستی تعریف نمی کنیم این است که بخشی از علوم تولیدی ما آنچه علم نافعه نیست و قابلیت تبدیل به محصول و یا خدمت را ندارد و بخشی از علوم نیز که نافعه بوده است عملا اساتید و محققان ما با تبدیل آن علم به محصول و فرایند نوآوری و تبدیل علم به محصول آشنا نبودند.
وی تصریح کرد: در سالهای گذشته به رغم توسعه زیست بوم های فناوری و نوآوری کماکان در عرصه هایی که بشود ذیل تیتر زیست بوم از آنها یاد کرد کمبود داریم به همین دلیل در بخش کشاورزی و منابع طبیعی، ایجاد پارک علم و فناوری پیش بینی و سال ۱۴۰۰ مجوز آن دریافت شد که این چهل و نهمین پارک علم و فناوری کشور است و بعد از آن نیز به ۲ پارک دیکر مجوز داده شده است که به این ترتیب ۵۱ پارک علم و فناوری در کشور خواهیم داشت.
ولدان با اشاره به علت احساس نیاز به پارک علم و فناوری کشاورزی به رغم وجود ۵۰ پارک علم و فناوری و آسیب شناسی انجام شده در این خصوص گفت: در مجموعه پارکهای علم و فناوری کشور چهار تا پنج درصد هسته ها و واحدهای فناور در بخش کشاوزی و منابع طبیعی در حال کار هستند در حالیکه سهم بخش کشاورزی باید از این عدد بالاتر باشد.
ولدان، علت پرهیز پارکهای علم و فناوری کشور از مستقل کردن پارکهای علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی را که به گفته وی به طور سهوی رخ داده است، تشریح کرد و افزود: بخش کشاورزی بیش از آنکه به فناوری های سطح بالا نیاز داشته باشد به فناوری های سطح متوسط نیاز دارد تا تحولی در آن اتفاق بیفتد و عموما پارکها از ایده های سطح متوسط استقبال نمی کنند.
وی با بیان اینکه فاکتورهای خطر معمولا همه شرکت های اقتصای را تهدید می کند، اظهار داشت: این فاکتورها در بخش کشاورزی بیشتر است به دلیل اینکه در این بخش علاوه بر همه فاکتورهای دیگر فاکتور اقلیم نیز وجود دارد است و به همین دلیل که شرکتهای کشاورزی با فاکتورهای خطر بیشتری مواجه هستند، پارکها از استقلال آنها پرهیز می کردند.
ولدان خاطرنشان کرد: بهره برداران بخش کشاورزی عمدتا کم سواد و یا بی سواد هستند و به همین دلیل از پذیرش فناوری های نوین استقبال نمی کنند و این موجب شده است شرکتهایی که در حوزه فناوری های نوین بخش کشاورزی ورود پیدا می کنند عملا در توسعه بازار با مشکل مواجه هستند.
وی افزود: بر اساس سرشماری سال ۹۵ حدود ۳۶ درصد ۴.۲ میلیون بهره بردار بخش کشاورزی بیسواد و ۴۰ درصد کم سواد هستند یعنی با جامعه ای که ۷۶ درصد آن بی سواد و کم سواد هستند مواجه هستیم و به طور طبیعی نفوذ فناوریهای نوین به این بخش سخت تر است.
ولدان یادآورشد: در بخش کشاورزی و همه بخش های کشور با زنجیره تولید روبه رو هستیم که رنگ و بوی زنجیره تولید در بخش کشاورزی بیشتر است و اگر در یک زیست بوم صرفا یک حلقه از این زنجیره دیده می شد و حلقه های قبل و بعد آن دیده نمی شد عملا حمایت از آن هسته یا واحد فناور بی نتیجه بود.
وی اظهار داشت: نکته مهم اینکه نیاز شرکتهای کشاورزی به ظرفیتهایی است که معمولا در اختیار پارکهای علم و فناوری نبود چراکه این شرکتها نیازمند زمین هستند و شرکتی که می خواهد بذر تولید کند حداقل ۱۰ هکتار زمین نیاز دارد درحالیکه گاه کل زمین در اختیار پارکهای علم و فناوری کمتر از ۱۰ هکتار است و اینها موجب شد که وزارت جهاد کشاورزی نسبت به ایجاد پارک علم و فناوری کشاورزی اقدام کند که این پارک ملی است و اجازه دارد در همه نقاط کشور واحد تابعه در قالب تدریس علم و فناوری و مرکز رشد داشته باشد.
ولدان افزود: در ماده پنج آیین نامه حمایت از تولید دانش بنیان در بخش کشاورزی و منابع طبیعی تاکید شده است که وزارت جهاد کشاورزی موظف به توسعه پارکهای علم و فناوری و دهکده ها و مزارع نوآوری هستند و بر اساس تفاهمنامه های منعقد شده، واژه دهکده و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی معادل پردیس علم و فناوری دانسته شد و امروز پردیس علم و فناوری تحت عنوان دهکده فناوری و نوآوری است.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده ۱۰ پردیس و یا دهکده فناوری امسال در کشور به بهره برداری می رسد که هفتمین آن در زنجان به مساحت هفت هکتار به بهره برداری می رسد.
ولدان گفت: مجموعه مساحتی که تا کنون در اختیار این دهکده ها قرار گرفته ۱۳۲ هکتار است یعنی در هر استان حداقل ۲۰ هکتار زمین از سوی سازمان تحقیقات به شرکت های دانش بنیان واگذر می شد و طبق برنامه ریزی و آمادگی هایی که هست تا پایان سال دهکده های فناوری بخش کشاورزی در ۶ استان دیگر هم به بهره برداری می رسد که این بیش از میزان تعهد شده است و تاپایان سال ۱۳ دهکده به بهره برداری می رسد.