به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این خادم حرم حضرت رقیه سلام الله علیها امروز (چهارشنبه) در گفت وگو با ایرنا در دمشق گفت: این ضریح توسط مردم ایران (بدون هیچگونه کمک دولتی) ساخته شده و آماده نصب می باشد.
وی اطلاعات تکمیلی در این زمینه را به روز رونمایی از ضریح مطهر موکول کرد.
هم اکنون دور ضریح مطهر با دیوارهای چوبی پوشیده و کار نصب آغاز شده است.
پیش از این نیز، ضریح جدید حرم حضرت زینب(س) در تاریخ ۲۴ مهرماه با حضور وزیر اوقاف سوریه، سفیر جمهوری اسلامی ایران در دمشق، نماینده ولی فقیه در سوریه، استاندار ریف دمشق، استاندار کربلا و جمعی از مقامات ایرانی و سوری طی مراسمی رونمایی شد.
آستان حرم حضرت عباس علیهالسلام مسئول ساخت، انتقال و نصب ضریح جدید حرم حضرت زینب (س) بود و بنابر اعلام عتبه عباسی همه مراحل طراحی و اجرای ضریح مطهر و جدید حضرت زینب (س) کاملا عراقی بوده است.
آشنایی با حرم حضرت رقیه (س)
حرم حضرت رقیه (س) زیارتگاهی در دمشق پایتخت سوریه است که به رقیه دختر امام حسین(ع) منسوب است. این زیارتگاه، بعد از حرم حضرت زینب(س)، به عنوان دومین زیارتگاه دمشق مورد توجه شیعیان سراسر جهان می باشد.
این حرم در یکی از بازارهای قدیمی شهر دمشق به نام «سوق العماره» و در نزدیکی باب الفرادیس (یکی از دروازههای تاریخی دمشق) و در فاصله کمی از بازار شام قرار دارد.
تاریخچه بنا و بازسازی حرم حضرت رقیه (س)
اطلاعاتی دقیقی درباره بنای نخستین حرم حضرت رقیه (س) و روند بازسازی آن تا پیش از قرن نهم قمری در دست نیست. به نوشته "ابن طولون دمشقی"، نویسنده کتاب "الشذرات الذهبیة"، در نیمه دوم قرن نهم، "امیر بردبک ظاهری" که در سال ۸۷۱ق منصب نیابت دمشق را از سوی پادشاه مملوکی بر عهده گرفت، ساختمان مزار را بازسازی کرد. یکی از کتیبههای سنگی که در مزار وجود داشته نشان میدهد که میرزا "بابا مستوفی گیلانی"، در سال ۱۱۲۵ق بنای حرم را بازسازی کرد. سپس در اواخر دوره عثمانی، میرزا "علیاصغرخان اتابک"، صدر اعظم دربار قاجار، مزار حضرت رقیه (س) را در سال ۱۳۲۳ق بازسازی نمود.
یکبار دیگر، در سال ۱۳۴۳ق، کامل و "محمدعلی آل نظام، از شیعیان دمشق، بنای این زیارتگاه را با هزینه خود بازسازی کردند. بنای زیارتگاه حضرت رقیه (س) پیش از آن، شامل اتاقی بوده که قبر میان آن قرار داشت. مسجد کوچکی نیز در مجاورت آن وجود داشته و مساحت بنا در مجموع از ۶۰ مترمربع فراتر نمیرفته است.
توسعه حرم حضرت رقیه (س)
در اوایل دهه ۷۰ قرن بیستم میلادی تعدادی از شیعیان از جمله امام موسی صدر و نصرالله خلخالی کمیتهای را با هدف توسعه زیارتگاه حضرت رقیه (س) تشکیل دادند. آنها تعدادی از خانهها و مغازههای مجاور را طی چند مدت خریداری کردند، اما کار توسعه بنا در سال ۱۴۰۴ق برابر با ۱۹۸۴م. آغاز شد و بخش عمده آن در سال ۱۴۱۰ق. به پایان رسید.
گفته شده، نصرالله خلخالی در سال ۱۳۵۰ش درصدد توسعه حرم برآمد؛ اما برخی در اطراف حرم به فروش خانههایشان راضی نبودند و وضع به همین حال مانده بود تا در سال ۱۳۶۳ش. با خرید آن خانهها و پرداخت چندین برابر قیمت آنها، توسعه و ساخت بنای جدید حرم از سوی جمهوری اسلامی ایران و با حضور مقامات سوریه آغاز و تکیمل شد.
در توسعه اخیر، مجموع مساحت حرم به حدود ۴۵۰۰ متر مربع رسید که ۶۰۰ متر مربع آن مساحت فضای باز و باقی زیربنا است و در قسمت جنوبی ساختمان مسجدی به وسعت ۸۰۰ متر مربع ساخته شده است. وسعت حرم و رواقهایش در بنای جدید تقریباً ۲۶۰۰ متر مربع است.
نوع معماری حرم
نوع معماری که در توسعه اخیر حرم حضرت رقیه (س) از آن استفاده شده، معماری اسلامی - ایرانی است و گفته شده که مصالح و تزئینات آن متمایز با سایر آثار معماری و دینی دمشق است.
حملههای تروریستی به حرم
با آغاز بحران سوریه و تبدیل آن به جنگ بین المللی در اسفند ماه سال ۱۳۸۹ (۲۰۱۱) و با وقوع تحرکات تروریستهای تکفیری در سوریه، شیخ "عباس اللحام"، امام جماعت حرم حضرت رقیه در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۱ در مقابل درب ورودی حرم مطهر هدف حمله تروریستها قرار گرفت و با شلیک چندین گلوله به شهادت رسید. تروریستهای مستقر در منطقه جوبر (شرق شهر دمشق) چندین بار اقدام به پرتاب خمپاره به سمت مقام حضرت رقیه کردند، ولی خمپارهها با عنایت خدا به حرم اصابت نکرد؛ البته از اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ و با شکست تروریست های تکفیری و انتقال باقی مانده آنها به استان ادلب در شمال غرب سوریه، امنیت این حرم و دیگر نقاط سوریه کاملا تامین شده و اعزام کاروان های زیارتی از ایران و دیگر کشورها به سوریه در آرامش کامل در جریان است.