قم-ایرنا- رییس فرهنگستان علوم اسلامی گفت: محور تشکیل جامعه و حیات اجتماعی در منطق دینی بر اساس پرستش خداوند است و رفع نیازهای جمعی که محور تعریف جامعه شناسان بزرگ غربی است می‌تواند یکی از وجوه آن باشد و اصل بر تشکیل جامعه نمی‌توان بر آن نهاد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت‌الله سید محمدمهدی میرباقری چهارشنبه‌شب در همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز در قم، بابیان اینکه ما فقهی را می‌خواهیم که سرپرستی تکامل اجتماعی را بر عهده بگیرد، خاطرنشان کرد: ماموریت فقه فقط حوزه ساختار صرف نیست بلکه تکامل نظام اجتماعی نیز جزئی از وظایف فقه می‌باشد.

عضو مجلس خبرگان رهبری بابیان اینکه توسعه حکم پیش‌شرط گسترش فقه است و گسترش حکم لازمه توسعه مفهوم پرستش است، یادآور شد: پرستش و عبادت مهمترین مساله ای است که در این مقوله مطرح می‌شود و باید مفهوم پرستش ابتدا در حکم و سپس در حجیت ساماندهی شود.

میرباقری خاطرنشان کرد: به‌اندازه‌ای که مفهوم پرستش در دامنه زندگی فردی و اجتماعی انسان توسعه می‌یابد، نیاز به ساماندهی و گسترش حکم نیز افزایش می‌یابد، سه‌گانه پرستش، حکم و حجیت سه مولفه محوری در این عرصه است و بدون توسعه حجیت، دو مقوله حکم و پرستش نیز دچار کاستی می‌شود.

وی ابراز داشت: فقه نظام باید بتواند الزامات این را که عرصه حیات اجتماعی بر مبنای پرستش است را اثبات و توسعه دهد؛ اگر فقه بخواهد به عرصه تکامل اجتماعی برسد باید اراده بشری خدا را پرستش کنند و پرستش خداوند بدون تشکیل دین الهی میسر نیست.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: احکامی که اسلام تعیین کرده فقط ناظر به احکام فردی و تکلیفی و توصیفی نیست بلکه بخش مهمی از آن در حوزه تکاملی، ادارکی، رشد و فهم اجتماعی است.

وی با تاکید بر اینکه اگر حجیت ارتقا پیدا نکند امکان ارتقای علوم اصول فقه میسر نخواهد شد، بیان داشت: اگر نتوانیم محصول پرستش را فرآوری و دامن آن را بسط دهیم، ارتباطی بین فقه و کلام ایجاد نشده و امکان تکامل اصول نیز فراهم نمی‌شود.

همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز با حضور شماری از اندیشمندان و علمای حوزه علمیه قم در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در قم برگزار شد.

ارائه مقالات برگزیده به همراه رونمایی از دو عنوان کتاب مجموعه مقالات همایش ملی فلسفه فقه نظام ساز از بخش‌های دیگر این همایش بود.