تهران - ایرنا - الکساندر نوواک معاون نخست وزیر روسیه روز جمعه گفت که با تغییر مسیر صادرات کشورش به سوی کشورهای دوست، ارزش صادرات انرژی روسیه به چین در سال جاری ۶۴ درصد و حجم آن ۱۰ درصد افزایش یافته است.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ نوواک وزیر انرژی پیشین روسیه افزود که همه پرداخت ها برای گاز صادراتی به چین از طریق خط لوله "نیروی سیبری" به یوان و روبل صورت می گیرد.

بانک مرکزی روسیه اعلان کرد: سهم ارزهای کشوهای دوست که عمدتا یوان چین است، در بازار مبادلات ارز خارجی روسیه در اکتبر به ۳۱ درصد رسیده و سهم مبادله دلار آمریکا در برابر روبل در اکتبر به سطح بی سابقه ای کاهش یافته است.

براساس این گزارش، صادرات انرژی روسیه به اروپا از هنگام اعمال تحریم های غرب بر این کشور در پی آغاز جنگ اوکراین در روزهای پایانی فوریه و تغییر مسیر جریان انرژی روسیه به سوی آسیا، به شدت ریزش کرده است.

گازپروم شرکت عمده تولید و عرضه گاز طبیعی روسیه به تازگی بدون ارایه ارقام و آمار، اعلان کرده که صادرات گاز این کشور به چین افزایش و به بازارهای اروپایی، کاهش یافته است.

به گزارش این خبرگزاری، گازپروم، تولید کننده عمده گاز روسیه روز سه شنبه اعلام کرد که میزان تولید و صادرات گاز طبیعی این شرکت میان اول ژانویه تا ۱۵ نوامبر (۱۱ دی گذشته - ۲۴ آبان ماه) به ترتیب ۱۹ و ۴۳.۴ درصد کاهش یافته است.

 گازپروم میزان تولید گاز میان اول ژانویه تا ۱۵ نوامبر را ۳۵۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب اعلام کرده که نسبت به سال پیش از آن ۱۹.۲ درصد کاهش یافته است.

به ادعای رویترز، صادرات گاز روسیه به کشورهای خارج از حلقه جمهوری های پیشین اتحاد شوروی هم ۹۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه سال پیش، ۴۳.۴ درصد کاهش نشان می دهد.

به گزارش این رسانه، گازپروم بدون ارایه آمار و ارقام اعلان کرده که صادرات آن به چین از طریق خط لوله "سیبریا" افزایش یافته به گونه ای که حجم آن از تعهدات روزانه مطابق با توافقنامه، فراتر رفته است.  

میزان صادرات گازپروم و تولید آن پس از کاهش یا توقف عرضه به برخی مصرف کنندگان عمده در پی خودداری از پرداخت بهای گاز به روبل، رو به کاهش گذاشته است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در مارس به عنوان اقدام متقابل در برابر تحریم های غرب، خواستار دریافت بهای گاز صادراتی به پول رایج کشورش شد.

افزون بر این، در نتیجه تخریب خطوط لوله نورد استریم در زیر دریا که گاز روسیه را به آلمان انتقال می داد در سپتامبر، یک مسیر دیگر عرضه گاز به اروپا قطع و مسکو از بخشی از درآمد صادرات گاز خود، محروم شد.

به گفته یک اقتصاددان بانک سنتروکردیت، تقاضای داخلی برای گاز روسیه در این دوره ۵.۹ درصد کاهش نشان می دهد که می تواند به صورت غیرمستقیم نشانه عمیق تر شدن رکود در بخش صنعتی این کشور باشد.

اتحادیه اروپا برای پایان دادن به وابستگی به سوخت های فسیلی روسیه تا ۲۰۲۷ هدفی تعیین کرده که بخشی از تحریم های گسترده تر غرب بر روسیه در پی حمله به اوکراین بوده است.