به گزارش ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد ادعا شده است: این قطعنامه در واکنش به همکاری ناکافی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موضوعات جدی و باقیمانده مربوط به تعهدات حقوقی ایران بر اساس توافقنامه پادمانهای معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) تصویب شد.
با قطعنامهای که تحت فشار شدید سیاسی تروئیکا و آمریکا به تصویب رسید، بیانیه یادشده ادعا کرده است که شورای حکام «پیام روشنی ارسال کرده است مبنی براینکه ضروری و فوری است که ایران به تعهدات پادمان های مورد نیاز پیمان عدم اشاعه (انپیتی) خود عمل کند و اقدامات مشخص شده را بدون تاخیر انجام دهد. ایران باید توضیحات فنی معتبری برای حضور ذرات اورانیوم شناساییشده در سه مکان اعلامنشده ارائه کند و محل نگهداری مواد هستهای مرتبط و/یا تجهیزات آلوده را روشن کند.»
هرچند قطعنامه جدید شورای حکام، با ریزش یازده درصدی آراء موافق نسبت به قطعنامه پیشین تصویب شد، تروئیکا و آمریکا ادعا کردهاند که تائید آن «بر حمایت بی دریغ شورای حکام از تلاش های طولانی مدت آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران برای حل مسائل حیاتی تاکید می کند.»
نویسندگان این بیانیه که با صحنهگردانی رژیم صهیونیستی از آژانس برای بازکردن پروندههای بسته شده در برجام استفاده ابزاری میکنند مدعی شدهاند: «همانطور که اعلام کردهایم، اگر ایران این کار را انجام دهد و مدیرکل آژانس بتواند گزارش دهد که مسائل پادمانی باقی نمانده است، شورا میتواند رسیدگی به این موضوع را متوقف کند.»
در پایان بیانیه آمده است: ما امیدواریم که ایران از این فرصت برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در راستای بستن موضوعات باقی مانده استفاده کند تا هیچ اقدام دیگری در مورد این موضوعات ضروری نباشد.»
قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده آمریکا و تروئیکای اروپا که در تداوم سیاست فشار حداکثری و اتهام پراکنی به جمهوری اسلامی ایران پیرامون مسائل ادعایی پادمانی ارائه شد دیروز پنجشنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۱ به تائید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسید.
در این قطعنامه که با مخالف چین و روسیه روبرو شد، نویسندگان با تکرار ادعاهای ساختگی درباره کشف مواد هستهای در سه مکان اعلام نشده در ایران، خواستار همکاری ایران با آژانس بینالمللی هستهای شدهاند.
قطعنامه یادشده «ضروری و فوری میداند» که ایران بدون تأخیر «توضیحات فنی موجهی» را درباره ادعاهای مطرح شده و همچنین امکان «دسترسی به سایتها و تجهیزات» برای «جمعآوری نمونهها» فراهم کند.
این سومین قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران پس از اجرایی شدن برجام و بسته شدن پرونده مسائل ادعایی پادمانی است که با فشار رژیم صهیونیستی در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صادر میشود. ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ و ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ هم قطعنامه مشابهی توسط سه کشور اروپایی عضو برجام و حمایت آمریکا پیشنهاد و تصویب شده بود.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد و تأکید کرده است که به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از حق دستیابی به فناوری هستهای برای مقاصد صلح آمیز برخوردار است.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کرده و هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
جمهوری اسلامی ایران اقدام واشنگتن و سه کشور اروپایی را برخلاف رویه دیپلماسی، شتابزده و غیرسازنده دانسته و هشدار داده بود که هرگونه اقدام سیاسی در آژانس، با واکنش متناسب، موثر و فوری جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد.
نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی، دیروز در اظهاراتی قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام را مردود خواند و گفت: اهداف سیاسی بانیان این قطعنامه ضد ایرانی محقق نخواهد شد، اما تصویب آن میتواند بر روند همکاری و تعاملات سازنده ایران با آژانس اثرگذار باشد.
محسن نذیری اصل افزود: در جریان بررسی این موضوع، حامیان پیش نویس قطعنامه اطلاعات ساختگی و ادعاهای بی اساسی برای توجیه رویکرد غیرسازنده خود به شورای حکام ارائه کرده و کوشیدند این نشست را به ابزاری برای پیگیری اهداف کوته بینانه سیاسی خود و فراتر از چهارچوب وظایف و اختیارات آژانس تبدیل کنند.
وی ضمن اشاره به اینکه این دسته از کشورها طی هفتههای گذشته از هیچ تلاشی برای زیر سوال بردن تعامل مستمر ایران با آژانس و ایجاد تردید در مورد چشم انداز دستیابی به توافق در خصوص لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان و احیای برجام، دریغ نکرده اند، تأکید کرد: ما قویا معتقدیم این قطعنامه هیچ نتیجه ای برای بانیان آن به ویژه در زمینه ترمیم وجهه مخدوش شده آنها به عنوان ناقضان اصلی برجام و زمینه سازی برای توجیه تحریمهای یکجانبه بیشتر علیه ملت ایران، نخواهد داشت.
نذیری با تأکید بر اینکه اجرای بدون وقفه پادمان و فعالیتهای گسترده راستی آزمایی آژانس در ایران طی دو دهه اخیر تنها در پرتو همکاری و حسن نیت ایران امکان پذیر بوده است، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی به اصل وفای به عهد در اجرای تعهدات بین المللی خود، در دفاع از منافع و حقوق کشور و مقابله با فشارها و زیاده خواهیهای آمریکا و کشورهای غربی مصمم و پایدار خواهد بود.