به گزارش ایرنا، علاوه بر سه حوزه مورد اشاره در یزد نوین به محورهای "گردشگری، کشاورزی، نساجی، پوشاک، سامان خانواده، ارتقاء سرمایه انسانی و توسعه ورزش" نیز با هدف شتاب بخشی به پیشرفت استان و بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای کمنظیر یزد در راستای سیاستهای دولت با مشارکت نخبگان و متخصصان نیز پرداخته شده است.
طرح تحولی یزد نوین، افق ۱۴۲۴ را نشانه رفته و قرار است طی این مدت زمان، استان در مسیر تحول قرار گرفته و در ۱۰ فصل مورد اشاره به توسعه و پیشرفت قابل اتکا دست یابد.
در مقدمه طرح تحولی "یزد نوین" آمده است: استان یزد با بهره گیری از انسان هایی سالم و توانمند و با تکیه بر میراث فرهنگی و معنوی غنی، نظام فکری و فرهنگی مبتنی بر جستجوگری، آبادگری و پردازشگری و کاربست پیوندهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی فرا استانی و نیز تقویت سرمایههای اجتماعی با رعایت الزامات و ملاحظات دفاعی، امنیتی، و پدافند غیرعامل در افق ۱۴۲۴ استانی است:
یزد مقصد برتر گردشگری تاریخی، فرهنگی، طبیعی و سلامت؛ مرکز برتر خدمات بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت در حوزه مرکزی؛ یکی از مراکز اصلی تولید انرژی خورشیدی و تجهیزات وابسته کشور؛ کانون برتر تولیدات معدنی و فرآوری و کانون برتر صنعت و کشاورزی پیشرفته همساز با اقلیم است
* با توسعه مبتنی بر هویت و اصالت فرهنگی و تاریخی منحصر بفرد یزدی ها با اقتصاد دانش بنیان متکی بر مزیت های تاریخی، فرهنگی و طبیعی دارای مشخصههای:
- مقصد برتر گردشگری تاریخی، فرهنگی، طبیعی و سلامت.
- مرکز برتر خدمات بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت در حوزه مرکزی کشور.
- یکی از مراکز اصلی تولید انرژی خورشیدی و تجهیزات وابسته کشور.
- کانون برتر تولیدات معدنی و فرآوری.
- کانون برتر صنعت و کشاورزی پیشرفته همساز با اقلیم.
- یکی از مراکز اصلی تولید و صادرات محصولات هویتی، تاریخی، و صنایع دستی با تاکید بر زیوآلات، شیرینی جات و منسوجات فاخر.
- کانون برتر تولید علم و فن آوری و تربیت نخبگان آبادگر.
در ۲ بخش نخست "طرح تحولی یزد نوین" به موضوعات مهم "آب" و "اقتصاد دانش بنیان" اشاره شد و اکنون نوبت انرژی خورشیدی و ضرورت آن برای استان کویری یزد است.
ظرفیتهای بینظیر انرژی خورشیدی در یزد
یزد اگر در زمینه بسیاری از مواهب طبیعی و کوهستانی و آب و باران با کمبودهایی مواجه است اما در بسیاری از زمینهها همچون ذخایر و تنوع معدنی و نیز تابش خورشید نه تنها در ایران بلکه در جهان زبانزد است.
متوسط ساعت آفتابی سالانه در یزد سه هزار و ۲۰۰ ساعت است و به همین دلیل ظرفیت زیادی برای توسعه نیروگاههای خورشیدی در استان فراهم است و همین امر موجب شده تا مسوولان استان توجه ویژه ای به سرمایه گذاری در حوزه انرژی خورشید و جذب سرمایه گذاران خارجی داشته باشند.
این میزان تابش نور خورشید در یزد در حالی است که میزان تابش خورشید در ایران بین یکهزار و ۸۰۰ تا ۲ هزار و ۲۰۰ کیلووات ساعت بر متر مربع در سال تخمین زده شده که بالاتر از میزان متوسط جهانی و به طور متوسط سالانه بیش از ۲۸۰ روز آفتابی برای کشور گزارش شده است.
از سوی دیگر بر اساس اعلام کنفرانس جهانی انرژی های خورشیدی ، از ۶ نقطه برتر برای تولید این نوع انرژی ، ۲ نقطه در استان یزد قرار دارد و این استان بهترین منطقه کشور برای تولید انرژی خورشیدی معرفی شده است.
بر اساس اعلام کنفرانس جهانی انرژی های خورشیدی ، از ۶ نقطه برتر برای تولید این نوع انرژی ، ۲ نقطه در استان یزد قرار دارد و این استان بهترین منطقه کشور برای تولید انرژی خورشیدی معرفی شده استهر کیلووات سامانه خورشیدی، سالانه یکهزار و ۸۰۰ کیلووات ساعت در اقلیم یزد برق تولید میکند که امید است روند تغییر نگاه مردم و سرمایه گذاران به حوزه انرژی خورشیدی در استان یزد روز به روز متفاوت تر و بهتر شده و هر روز بهتر از دیروز باشد.
شاید هم این امر زمینه ای باشد تا استان یزد که به بهشت انرژی خورشیدی ایران و جهان شهرت دارد به مرور به قطب تولید این نوع انرژی و حذف کامل انرژی های فسیلی و تجدیدناپذیر تبدیل شود.
انرژی خورشیدی چیست؟
انرژی خورشیدی همانگونه که از نام آن مشخص است انرژی حاصل از خورشید است که به انرژی گرمایی یا الکتریکی تبدیل میشود و تمیزترین و فراوانترین منبع انرژی تجدیدپذیر است.
امروزه فناوریهای خورشیدی میتوانند از این انرژی برای مصارف مختلف از جمله تولید برق، تأمین نور یک فضای داخلی راحت و گرم کردن آب برای مصارف خانگی، تجاری یا صنعتی استفاده کنند.
در حال حاضر انرژی خورشیدی در سیستم پیچیده و پیوسته برق در بسیاری از کشورها وجود دارد و در کنار سایر فناوریها مانند انرژی باد برای تبدیل جهانی مجهز به اقتصاد انرژی پاک مشارکت میکند.
انرژی خورشیدی دو مزیت بزرگ نسبت به سوختهای فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) دارد؛ اول اینکه اگر چه میتوان هنوز از سوختهای فسیلی با منابع محدود استفاده کرد اما یک منبع بی پایان از نور خورشید که منبع انرژی خورشیدی است وجود دارد.
دومین مزیت انرژی خورشیدی این است که مانند سوزاندن سوختهای فسیلی آلودگی ایجاد نمیکند؛ با این وجود تجهیزات مورد نیاز برای جمعآوری و استفاده از انرژی خورشیدی گران است و هزینه بالای انرژی خورشیدی استفاده از آن را محدود کرده است.
در حال حاضر نیروگاههای خورشیدی با ظرفیت کم در شیراز، سمنان، طالقان، یزد، تهران، همدان و خراسان موجود و در حال فعالیت هستند که در این بین یزد از بیشترین پنل نصب شده برخوردار است و حدود ۵۸.۵۵۸.۵ مگاوات برق را از این طریق تولید میکند.
بعد از یزد، فارس و همدان به ترتیب در رتبههای دوم و سوم تولید برق از طریق پنلهای خورشیدی قرار دارند؛ همچنین با بررسیهای انجام شده استان قزوین نیز پتانسیل بالایی برای تولید برق از طریق سلولهای خورشیدی دارد.
انرژی خورشیدی در طرح تحولی "یزد نوین"
در طرح تحولی "یزد نوین" از استان یزد بعنوان یکی از مراکز اصلی تولید انرژی خورشیدی و تجهیزات وابسته در کشور یاد شده است و "ارتقای امنیت عرضه انرژی مطمئن و پایدار با توسعه شبکه های تولید، انتقال و توزیع انرژی مناسب با نیازهای توسعهای استان و کشور" بعنوان "اهداف بنیادین" این طرح در استان یاد شده است.
در طرح تحولی یزد نوین از "توسعه پایدار سهم انرژیهای نو و تجدیدپذیر و تقویت شبکه های تولید، انتقال و توزیع انرژی" بعنوان "راهبردها"ی این حوزه یاد شده استدر طرح تحولی یزد نوین از "توسعه پایدار سهم انرژیهای نو و تجدیدپذیر و تقویت شبکه های تولید، انتقال و توزیع انرژی" بعنوان "راهبردها"ی این حوزه یاد شده است.
سیاستهای سرزمینی، اهداف کلان و برنامههای عملیاتی
"سیاستهای سرزمینی" این طرح هم شامل "بهره برداری از انرژی نو در تولیدات صنعتی استان، تشویق و حمایت از توسعه شرکتهای خدمات انرژی به منظور افزایش بهرهوری، توسعه و تنوع بخشی به سبد تامین انرژی با تاکید بر انرژیهای تجدیدپذیر و توسعه و تجهیز مراکز پژوهشی و تحقیقاتی در زمینه انرژی های نو و تجدیدپذیر استان" است.
"اهداف کلان" اجرای طرحهای انرژی خورشیدی در طرح تحولی یزد نوین عبارت از "تامین ۲ هزار مگاوات انرژی خورشیدی در استان" است.
"برنامههای عملیاتی" آن هم شامل "ایجاد ۱۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی انشعابی کوچک خانگی و صنعتی و ایجاد ۱۸۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی بزرگ و متوسط" می باشد.
محورهای برنامه عملیاتی طرح توسعه انرژی خورشیدی در استان یزد
"تدوین و انعقاد تفاهمنامه مشترک با سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق، اجرای طرح برای ۵۰۰۰ خانوار تحت پوشش با هدف تولید ۲۵ مگاوات با همکاری توزیع برق و کمیته امداد یزد، اجرای طرح برای ۶۰۰۰ خانوار زیر پوشش با هدف تولید ۳۰ مگاوات با همکاری توزیع برق و بنیاد برکت" از جمله بندهای برنامه عملیاتی این طرح است.
همچنین "اجرای طرح برای ۴۰۰۰ خانوار زیر پوشش بهزیستی و بنیاد شهید با ظرفیت ۲۰ مگاوات و اجرای آن برای ۲۰۰۰ خانوار دیگر با ظرفیت ۱۰ مگاوات" از دیگر محورهای این برنامه هست.
در این بخش همچنین عنوان شده: ۶۰ مگاوات انرژی خورشیدی با استفاده از ظرفیت فضاهای در اختیار واحدهای صنعتی استان اجرا خواهد شد.
همچنین در برنامه عملیاتی "ایجاد ۱۸۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی بزرگ و کوچک در استان" از "تدوین و انعقاد تفاهمنامه با ساتبا، ایجاد زیرساختهای مورد نیاز، تثبیت کاربری زمینها و مناطق پیشنهادی برای اجرای پروژههای نیروگاهای خورشیدی و ایجاد نیروگاه با ظرفیت حداقل ۱۰ مگاوات با هدف تولید ۱۸۵۰ مگاوات انرژی خورشیدی" نام برده شده است.