سید مصطفی خوشچشم در گفت وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در مورد قطعنامه شورای حکام علیه ایران گفت: قطعنامههای شورای امنیت دارای سه لحن نرم، متوسط و سخت و به این عبارت است که از کشور مورد نظر میخواهد که با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و یا اینکه مهلت چندماههای را مشخص میکند و یا کار را به شورای امنیت ارجاع میدهد لذا دو قطعنامهای که امسال در مورد ایران مصوب شد فقط با نرمترین لحن خواستار همکاری شده است.
این تحلیلگر مسائل هستهای افزود: این موضوع بیانگر این است که دلیلی وجود دارد که به سمت سختتر کردن موضع نمیروند چراکه میدانند با واکنش ایران مواجه میشوند و مذاکرات را به پایان میرساند.
خوشچشم بیان کرد: طرف غربی بهشدت بهدنبال این بود که مجموعه فشارهای ترکیبی که در بهار در دوره اول و در پاییز در دور دوم میان دو شورای حکام از شهریور تا روز پنجشنبه که شامل طرحهای توطئهای برای وارد آوردن خدشه به اعتبار جهانی ایران، جنگ ادراکی، اغتشاش، تحریم، حمله سایبری، مداخله ارزی، سعی در اخلال در صادرات نفت، ترور و خرابکاری و نهایتاً فشار دیپلماتیک و سیاسی در شورای حکام میشود را اجرا کند.
وی هدف کوتاهمدت اینگونه اقدامات که آخرین آنها در هر دوره قطعنامههای شورای حکام است را تنها یک مورد و آنهم به عقب راندن ایران در مذاکره از خواستههایش عنوان کرد.
این تحلیلگر مسائل بینالملل تصریح کرد: البته اگر بتوانند این فشارها را ادامه دهند در میانمدت و بلندمدت اهداف دیگری هم دارند اما در کوتاه مدت در پاییز و زمستان بهدنبال این هستند که ایران در مذاکرات رو به عقب برود وگرنه بهراحتی میتوانستند به جای اقدامات شورای حکام با استفاده از مکانیسم ماشه در طول دو ماه، مذاکرات و برجام را برهم بزنند.
خوشچشم خاطرنشان کرد: حال آنکه میبینیم نه تنها این اقدام را انجام نمیدهند بلکه به مسیری قدم گذاشتهاند که حتی اگر چند قطعنامه دیگر در ماههای آتی تصویب شود و ظرف یکسال آینده کار به شورای امنیت کشیده شود، چین و روسیه از پیش اعلام کردهاند که وتو میکنند در صورتی که در مکانیسم ماشه بهراحتی و بدون اینکه کسی بتواند وتویی انجام دهد میتوانند مذاکرات را پایان بخشند.
وی گفت: رابرت مالی هم در هفتههای گذشته به جای اینکه بگوید مذاکره به طور کلی تمام شده یا شکست خورده فقط عنوان میکند که فعلا مذاکرهای در کار نیست زیرا منتظر بودند و هستند تا این فشارهای ترکیبی از جمله اغتشاشات آنها به نتیجه برسد، قطعنامه شورای حکام هم صادر شود و بعد از قطعا میخواهند مذاکرات را از سر بگیرند.
این تحلیلگر مسائل هستهای ادامه داد: البته قبل از اینکه بخواهند مذاکرات را از سر بگیرند قطعا موضوع اینکه آیا ایران در مورد خواستههایش عقبنشینی میکند یا خیر را ارزیابی میکنند. اگر ایران از خواستههای خود به عقب رفت مذاکره میکنند در غیر اینصورت سعی میکنند همین فشار ترکیبی را برای زمستان ادامه بدهند تا جمهوری اسلامی را مجبور به عقبنشینی از خواستههای خود در میز مذاکره کنند.
خوشچشم اقدام روز پنجشنبه شورای حکام در صدور قطعنامه علیه ایران و حتی لحن آن را هم تا حدی قابل پیشبینی خواند و اظهار کرد: بسیار واضح است که هدف آنها این است که از طریق دیگر ابزار فشار ترکیبی مانند اغتشاش، حمله سایبری، مداخله ارزی، جنگ ادراکی، تروریسم و خرابکاری فشارهای بیشتری بر ایران وارد کنند اما در شورای حکام با وجود اینکه در بهار هم لحن و ادبیات بسیار نرمی وجود داشت این بار همان اتفاق افتاد و حتی به سطح دو هم نرفت که مدت زمان مشخصی را برای همکاری اعلام کند و یا تهدیدی انجام دهد.
وی خاطرنشان کرد: این مساله نشان میدهد که طرف مقابل از واکنش جمهوری اسلامی ایران در حوزه هستهای که در بهار انجام شد درس گرفته است و هراسان است و سعی میکند لحن قطعنامههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را شدید نکند تا با واکنش بیشتر ایران مواجه نشود.
این تحلیلگر مسائل بینالملل اضافه کرد: این موضوع درسی هم برای ما است که هر کجا که هزینهای بر ما وارد شده اگر هزینه متقابلی وارد کردیم طرف مقابل تا حد بسیاری، حداقل تصاعد بحران نداده و سعی در افزایش تنش و تشدید تنش نکرده است اما هر کجا که اقدامات دشمن بیپاسخ مانده قطعاً به سمت تشدید اقدامات خود رفته است.
ایران از مولفههای قدرت خود در واکنش به قطعنامه شورای حکام استفاده کند
خوشچشم درباره واکنش جمهوری اسلامی نسبت به تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: ایران نه تنها به این قطعنامه بلکه به جنگ ترکیبی طرف آمریکایی، رژیم صهیونیستی و ازناب آنها یعنی عربستان و سایرین باید پاسخهای درخوری بدهد و از مولفههای قدرت خود بیش از پیش استفاده کند چراکه مولفههای قدرت هستهای، موشکی، منطقهای در دستان ایران قرار دارد.
وی یادآور شد: همانطور که این روزها در وضعیت اروپا هم مشاهده میکنیم زمستان سرد در اروپا و اعتراضات گسترده شروع شده که به شکل روزافزون و تعداد بیشتری در عموم کشورهای اروپایی در حال پیگیری است. بنابراین استفاده از حربه انرژی میتواند در کنار مولفههای دیگر قدرت مورد استفاده قرار گیرد.
این تحلیلگر مسائل هستهای بیان کرد: این جنگ یک جنگ اراده است که دور اول آن از بهار آغاز شد و در حال حاضر در دور دوم آن قرار داریم و باید در همه حوزههای یاد شده نه تنها دست به واکنش و خنثیسازی هجمههای طرف مقابل زد بلکه باید کنشگرانه هزینههای متقابلی را در همه حوزههای یاد شدهای که در این جنگ ارادهها مورد استفاده آمریکا و شرکا و متحدینش است به آنها وارد شود.