به گزارش روز یکشنبه ایرنا، دیدهبان حقوق بشر در این گزارش که در روزهای اخیر منتشر شد، به یک عنوان مثال، به یک مورد از جنایات نیروهای آمریکایی در سپتامبر ۲۰۱۹ به روستایی در جنوب افغانستان اشاره کرده و گفته است: بعدا مشخص شد که در این حمله، والدین و پنج فرزند یک خانواده کشته شدهاند و تنها یک نوزاد دوماهه زنده مانده که او هم زخمی شده است.
بر اساس این گزارش، مقامهای محلی در آن زمان این نوزاد را طبق قانون به زن و مردی از بستگانش تحویل دادند. پس از تسلط طالبان بر افغانستان که آمریکا هزاران تن از شهروندان افغانستان را به آمریکا منتقل کرد، این مرد و زن و کودکشان نیز به این کشور برده شدند. پس از آن، این خانواده ابلاغیه دادگاهی در آمریکا را به دست آورده که حضانت این کودک را که حالا یک دختر سه سال و نیمه است، به یک تفنگدار آمریکایی که در افغانستان کار کرده، سپرده است.
دیدهبان حقوق بشر نوشت بستگان این دختربچه میگویند که از یک سال پیش این کودک را ندیدهاند و این کار را آدمربایی مینامند.
این نهاد اعلام کرد که در ۲۰ سال حضور نیروهای خارجی در افغانستان، دیدهبان حقوق بشر حملاتی مشابه را بررسی کرده و دریافته که بسیاری این حملات بر اساس اطلاعات نادرست یا پیشفرضهای غلط انجام شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر در این گزارش مینویسد، در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ که حملات تهاجمیتر نیروهای آمریکایی افزایش یافت، غیرنظامیان بسیاری کشته شدند. بر اساس این گزارش، سازمان ملل متحد چند ماه پیش از کشته شدن خانواده این کودک، از افزایش قابل توجه تلفات غیرنظامیان در چنین حملاتی خبر داده بود.
در این گزارش اشاره میشود که هنگام درگیری نیروهای ارتش آمریکا در افغانستان، گفته میشد تمامی کسانی که در چنین حملاتی کشته میشوند، مخالفان مسلحاند و به صورت اندک اتفاق میافتاد که در اطلاعات ارائهشده به تلفات غیرنظامی نیز اشاره شود.
دیدهبان حقوق بشر تاکید کرد باید مدارک مربوط به تمام حملات شبانه در افغانستان مانند حملهای که در آن خانواده این دختربچه کشته شدند، ارائه شود؛ بهویژه اگر در آن طرحریزی آنها سازمان سیا دخالت داشته است.
این نهاد حقوق بشر خاطرنشان کرد وزارت دفاع آمریکا بهتازگی برای بررسی عملیاتهایی که در آنها غیرنظامیان آسیب دیدهاند طرحی را آغاز کرد، اما لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، گفت که «نمی خواهد در مورد موارد گذشته تحقیق کند؛ چون این کاری اشتباه است»؛ اما دیده بان حقوق بشر میگوید بسیاری از شهروندان افغانستان که در این حملات آسیب دیدهاند، حق دارند بدانند خانوادههایشان چرا کشته شدهاند.
متأسفانه صدها مورد از حملات کورکورانه نیروهای امریکایی و دیگر کشورهای عضو ناتو در افغانستان و همچنین نیروهای امنیتی و دفاعی دولتهای سابق در کشور در طول 20 سال گذشته وجود دارد که غیرنظامیان، قربانی اصلی این حملات و جنایات وحشیانه، به خصوص حملات هوایی بودهاند. مواردی وجود داشته که حتی نیروهای امریکایی یک روستا به همراه مردمان آن را از بین برده اند.