یاسوج - ایرنا -۲۰۰ هکتار از باغستان های روستای آبتوت در شهرستان گچساران که آب آنها از چاه تامین می شد در خطر خشکیدگی قرار دارد و دولت در تلاش است تا با ۲ راه حل، این درختان را نجات دهد.

مسوولان با برنامه های چون انتقال آب از سد کوثر یا کارخانه پتروشیمی به باغستان های مذکور در صدد هستند تا آب مورد نیاز باغ های روستای آبتوت را تامین کند اما با توجه به اینکه چاه های تامین آب این باغ ها در حال خشک شدن است ضرورت دارد اقدام های برنامه ریزی شده هر چه زودتر انجام شود.

حکایت درختان روستای آبتوت از این قرار است که سال ها پیش مردمان این روستا با استفاده از آب پنج حلقه چاه آهکی اقدام به احداث باغ کردند و حالا چند سالی است که از درختان این باغ ها میوه های خوش و آب رنگ پرتقال،نارنگی و زیتون برداشت می شود اما سال های پیاپی خشکسالی منجر به خشک شدن سه حلقه از این چاه ها شده و با توجه به روند بارندگی های امسال در صورت اندیشیده نشدن چاره ای عاجل باید شاهد خشک شدن درختان روستای مرکور باشیم.

روستای ۲۰۰ نفری آبتوت که در ۳۵ کیلومتری شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد به دلیل وجود این باغستان ها و ۷۰ هکتار مزرعه که با سیستم های نوین هم آبیاری می شود از معدود مناطق شهرستان است که هم همه امکانات زندگی مانند آب آشامیدنی، برق،گاز، تلفن، اینترنت، مدرسه،آسفالت معابر را دارد و هم مشکل بیکاری برای اهالی آن کم است به همین علت اهالی انتظار دارند تا با نجات باغستان های روستا از مهاجرت ساکنان به شهر پیشگیری شود.

تیغ کم آبی بر گلوی بهره برداران آبتوت

رییس اداره امور آب گچساران گفت: آب باغ های روستای آبتوت از پنج حلقه چاه آهکی تامین می شده است که به دلیل سال های متوالی خشکسالی و برداشت زیاد آب از این منابع زیرزمینی باعث کاهش آب چاه های مذکور شده است به طوری که در زمان حاضر تنها ۲ حلقه چاه آب دارد.

سید معصوم افضلی اضافه کرد:تامین آب مورد نیاز مزارع و باغ های روستای آبتوت با کاهش تعداد چاه های آب سخت شده است و خطر کم آبی باغ های روستای مذکور را تهدید می کند.

چه کارهایی برای تامین آب باغ های روستای آبتوت باید انجام شود؟

رییس اداره امور آب گچساران تاکید کرد:برای تامین آب مورد نیاز باغ های روستای آبتوت و پیشگیری از خشک شدن درختان این روستا ۲ برنامه کوتاه مدت و بلند مدت در دست اجراست.

افضلی عنوان کرد:انتقال آب از کارخانه پتروشیمی به باغ های روستای آبتوت راهکاری کوتاه مدت برای نجات این درختان است که تحقق آن نیازمند اخذ مجوز از این کارخانه است.

رییس اداره امور آب گچساران با یادآوری اینکه طرح انتقال آب سد کوثر به کارخانه پتروشیمی مهر ماه امسال بهره برداری شده تصریح کرد: می توان تا بهره برداری از طرح تامین و انتقال آب به دشت مور با یک خط انتقال چهار اینچ از خشکیدگی درختان روستای آبتوت پیشگیری کرد.

وی با اشاره به بازدید فرماندار گچساران از باغستان های روستای آبتوت تاکید کرد: مسوولان در تلاش هستند تا با اخذ مجوز از کارخانه پتروشیمی زمینه انتقال آب به این باغ ها به صورت موقت فراهم شود.

رییس اداره امور آب گچساران عنوان کرد: تامین آب پایدار به باغستان ها و مزارع روستای آبتوت در قالب طرح آبرسانی به یکهزار و ۲۰۰ هکتار از زمین های دشت مورد دیده شده است اما این طرح در زمان حاضر غیرفعال است.

افضلی عنوان کرد: طرح آبرسانی منطقه دشت مور هم اکنون ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و اقدام هایی مانند خاک برداری،لوله گذاری، حفر کانال،احداث مخزن تعادلی،خاک برداری محل ایستگاه برداری انجام شده است.

وی تصریح کرد: عملیات اجرایی طرح انتقال آب سد کوثر به منطقه دشت مور شامل روستاهای انجیرسیاه، آبتوت، آبچیرک سال با حدود ۱۳ میلیارد تومان اعتبار آغاز شد اما پس از ۴۵درصداز پیشرفت فیزیکی پیمانکار پروژه را تعطیل کرد.

رییس اداره امور آب گچساران عنوان کرد:مسوولان پس از چند بار جلسه با این پیمانکار تذکر و هشدار به دلیل بی تفاوتی همکاری با او را پیان داده اند.

افضلی ابراز داشت: هم اکنون کارشناسان در حال فراهم کردن شرایط از سرگیری اجرای طرح انتقال آب به زمین های کشاورزی منطقه دشت مور هستند.

وی تاکید کرد: با توجه به افزایش قیمت تجهیزات مورد نیاز طرح مذکور اسناد باید به روزرسانی شود.

رییس اداره امور آب گچساران عنوان کرد:براساس برآوردهای کارشناسی این طرح ۱۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل و بهره برداری آن نیاز است.

اهمیت باغ های روستای آبتوت

رییس شورای اسلامی روستای آبتوت با اشاره به اینکه باغستان های روستای آبتوت افزون بر درآمدزایی برای اهالی زمینه اشتغال کارگران زیادی برای برداشت میوه را فراهم کرده است از مسوولان است با تامین آب باغ های این روستا به پایداری معیشت بهره برداران کمک کنند.

گودرز حیدری تاکید کرد: سالیانه بیش از ۱۲۰ تن مرکبات مرغوب در باغستان های روستای آبتوت تولید و روانه بازار می شود که نشان دهنده نقش آن در تامین نیاز بازار و کنترل قیمت هاست.

وی با اشاره به اینکه حدود نیمی از اهالی روستای آبتوت که سال های گذشته به شهر مهاجرت کرده بودند با ایجاد زمینه امرار معاش به شهر است تاکید کرد: تامین آب باغ ها ومزارع روستا باعث تداوم روند مهاجرپذیری این روستا می شود.

حیدری ابراز داشت:جمعیت این روستا در سال های گذشته ۳۵ خانوار بوده ولی با توسعه فعالیت های کشاورزی، جمعیت روستا با الگوی از مهاجرت معکوس برای دیگر روستاهای شهرستان به بیش از ۷۰ خانوار افزایش یافته است.

شهرستان ۱۲۶ هزار نفری گچساران در جنوب غربی کهگیلویه و بویراحمد دارای ۱۲۲ روستا و ۳۰ هزار نفر جمعیت روستایی، ۳۸ دهیاری و ۴۴ روستای دارای شورای اسلامی است.